menu

Solo: A Star Wars Story (2018)

Alternatieve titels: Solo | Han Solo

mijn stem
3,28 (634)
634 stemmen

Verenigde Staten
Fantasy / Sciencefiction
135 minuten

geregisseerd door Ron Howard
met Alden Ehrenreich, Woody Harrelson en Emilia Clarke

'Solo: A Star Wars Story' volgt de avonturen van de jonge smokkelaar Han Solo in de periode voor hij zich aansluit bij het verzet. Samen met zijn mentor Tobias Beckett werkt hij voor het Keizerrijk. Door middel van een reeks uitdagende avonturen in een duistere en gevaarlijke criminele onderwereld ontmoet Han Solo zijn toekomstige copiloot Chewbacca. Samen treffen ze de beruchte gokker Lando Calrissian, tijdens een reis die de loop zal bepalen van een van de meest onwaarschijnlijke helden van de Star Wars-saga.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=jfSFCdIVLWU

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van mixmaster
3,0
Aardig, meer niet.
Er zitten veel saaie en langdradige stukken in en de actie is redelijk.
Het verhaal is wel goed bedacht en de rol van Alden Ehrenreich als Han Solo is prima.

1,5
Echt heel erg slecht.

avatar van Warning
2,5
Een Star Wars film die niet had gehoeven, bedoelt om de kas van Disney te spekken. Niet bijzonder, wel leuk om Darth Maul weer eens te zien. Actie is redelijk, echter, er zitten saaie en langdradige stukken in, nauwelijks memorabele scenes. Soms kinderachtig.

En L(adyboy)3, hoe krijg je het voor elkaar!? Blijkbaar had Kathleen Kennedy ook een rol te pakken!

avatar van Onderhond
2,0
Betere Star Wars.

Nu lag die lat ook niet zo heel hoog. De originele reeks is nog wel oké, wat daarna is uitgekomen is eigenlijk amper het kijken waard. Toch zijn het films waar ik vaak tegen beter weten in vooraf wel zin in heb, al is het maar omdat het scifi met een budget is.

Solo is uiteindelijk een wat andere film geworden. Veel kleiner en eenvoudiger dan de meer recente Star Wars films. Die draaiden toch vooral om grootse verhaallijnen waar het lot van hele galaxies in de handen van een paar helden lag, deze film is een redelijk brave origin story van Han Solo. Veel beter te verteren.

Blijkbaar heeft de productie een hoop problemen gekend, maar dat was er eigenlijk niet zo aan af te zien. Vind Star Wars sowieso al erg onevenwichtige films, zowel in sfeer als plot. Datzelfde zie je hier dan ook wel in terug, maar ik vraag me af of het veel met de regisseurswissel te maken heeft.

Toch kent de film nog steeds een hoop klassieke Star Wars euvels. Zo is de humor echt onuitstaanbaar en misplaatst, zijn de actiescenes tam en zielloos en is ook Solo zelf een kleurloos figuur. Het is bijna een figurant in z'n eigen verhaal, al is het netto resultaat daarvan dan wel weer positief. Nog vervelender zijn de eeuwige referenties naar andere films binnen de franchise, tot dat doodgedraaide riedeltje aan toe.

Het positieve komt eerder van een aantal randpersonages en van het feit dat de film net wat meer tijd kan nemen om de locaties een rol te laten spelen. Door de relatieve rust in deze film maakt het net iets meer indruk. Beperkt, want uiteindelijk is het nog steeds een wat flauwe film met een hoop scenes die nergens op slaan (dat enorme monster in de nebula bijvoorbeeld), maar in tegenstelling tot andere recente Star Wars films valt er ook eens wat positiefs op te merken.

2.0*

avatar van grovonion
4,0
Ik snap de redelijk negatieve recenties wel, van deze film, hoewel ze niet zo zeer negatief zijn, als eerder aanmerken dat dit een redelijk saaie star wars film is. Ikzelf heb hier echter van genoten, en vind dit een veel betere Star wars film dan de delen 7 en 8 van de hoofd-reeks. Deze vat de starwars sfeer veel beter en neemt tenminste de franchise serieus. Het verhaal werkt hier redelijk goed, terwijl 8 maar volzat van plot-holes en onlogische elementen. In mijn ogen de 5-beste film in de SW franchise (na V,VI,IV en Rogue One).

avatar van grovonion
4,0
Onderhond schreef:
tot dat doodgedraaide riedeltje aan toe.
Vind dit net een must in elke film, deel van de SW-identiteit. En ze hebben in mijn ogen veel te weinig iconische muziek in dit deel gestopt.

avatar van keimpeS
3,5
Het blijft leuk, maar toch 1 van de minste uit de Star Wars reeks.....

avatar van Starscream
3,0
Ik had slechter verwacht door alle redelijk negatieve berichten maar het is gewoon een leuke star wars film.

avatar van broncode
4,0
By far de beste Star wars Film na de eerste 3 originele delen. Alles wat je in de franchise zoekt zit in deze film, en geeft je ook het gevoel wat ik had toen ik in 1977 voor star wars in de bioscoop zat. Superb!...

avatar van Thomas83
2,5
Triest dat een film als deze wordt gemaakt, maar na de erg stroeve introductie op Corellia valt de film nog best op zijn plaats als een avontuurlijke en relatief zorgeloze film, precies zoals het ooit begon. Ondanks dat je wel merkt dat Ron Howard geen echte actieregisseur is zit de film nog altijd vol veel mooie plaatjes, sets en vooral indrukwekkende art direction. Ehrenreich imiteert Harrison Ford ook nog indrukwekkend goed. De rol blijft verder natuurlijk wel een wat kansloze onderneming, want tegen Fords interpretatie van de rol kan je nooit opboksen. Ford kon een arrogant personage sympathiek maken zoals Ehrenreich dat niet kan.

Het script schreeuwt wel onnodig van de daken wat de essentie van Han Solo's personage is: de vrijbuiter die denkt slecht te zijn maar uiteindelijk een goed hart heeft. En sowieso is het hele script een luie verzameling clichés. Gedoe over de underdog en loyaliteit, wat onnodige er bij gesleepte romantiek, enzovoort. Bettany maakt een zwak geschreven rol nog enigszins leuk, dat kan niet van Harrelson en Clarke gezegd worden. Vond het nog wel best amusant om de arrogante Han en Lando tegen elkaar op te zien spelen. Wat verwijzingen zoals die over het ontstaan van de naam Han Solo zijn ongemakkelijk. 2.5*.

4,0
Ik noem het een halve StarWars maar een volle scifi. Is een spin-off en als je hier vanuit gaat vanaf het begin, dan is deze gewoon goed. Wil je een echte StarWars dan zal je bedrogen uitkomen. Maar voldoende elementen zijn aanwezig om je in de juiste sferen te brengen. En de enige figuur die al alle films overleeft is Chewbacca. Hij is hier blijkbaar al 190 jaar. En deze film speelt zich nog voor de real thing af. Alleen spijtig dat de opening niet met de rollende tekst is en dan een schip toont voorbij een planeet... Ook had iedere film wel iets nieuws aangaande lightsabers, deze was hier zeer karig in, zijnde een dubbel mes met een lichtgevend randje. Maar ok, als film op zich vond ik deze goed.

avatar van Woland
2,5
Om maar positief te beginnen, het was een stuk minder flauw en kinderlijk dan de vorige Star Wars-film. En er zat best wel wat vaart in, oke, maar qua verhaal was dit simpelweg allemaal niet zo boeiend - wat achtergrond over Han Solo, Chewbacca, Lando, de Millennium Falcon, Kessel Run en ga zo maar door dat in een wat flauw misdaadverhaal gegoten is. Het heeft weliswaar een aardig Star-Wars-sfeertje, maar eigenlijk interesseerde het me vrij weinig waar Chewie gevonden was, waar Han vandaan komt en hoe hij gekomen was waar hij in de originele Star Wars beland was. Emilia Clark, Woody Harrelson en die gangsterbaas doen hun best, maar zijn ook niet zulke interessante karakters. En dan is dik twee uur een hele lange zit.

avatar van paul83
3,0
Na een hele moeizame en bijna saaie eerste helft, weet de film zich langzaam te herpakken. Op het moment dat de ruimterace in de Millennium Falcon start krijg je weer het juiste Star Wars gevoel. Dit komt ook voornamelijk door de voortreffelijke (nostalgische) muziek, goede CGI en uiteraard...tie fighters.

Vermakelijk, niet meer en niet minder.

avatar van Vilmkritikus
3,0
Leuke film maar het echte Star Wars gevoel miste ik toch wel af en toe een beetje.

avatar van Bennie1112
3,5
Deze film heeft mij positief verrast. Van tevoren had ik namelijk niet gedacht dat iemand anders dan Harrison Ford het personage van Han Solo kon spelen, maar het is toch gelukt. Alden Ehrenreich zet een goed Han neer, vooral door niet te erg een impressie van Harrison Ford te doen, maar vooral op zijn eigen manier. Wat ook wel hielp bij mijn kijkervaring was dat ik van tevoren niets van de hele film verwacht had. Maar dit is gewoon een prima misdaad/avonturen film in het Star Wars-universum. Verwacht dus van te voren geen film zoals de andere Star Wars films en ik denk dat je je er mee kan vermaken.

Ben ook wel benieuwd of we Darth Maul en misschien Kira nog terug gaan zien in een volgende Star Wars spin-off.

avatar van Graaf Machine
5,0
Weer eens gezien, sinds de bioscoopervaring. Toch wel een heerlijke duistere zompige film hoor. Niet dat gladde van de hoofdserie, maar lekker ruw. Eigenlijk gewoon een van de beste uit het SW-universum.

avatar van GGG
3,5
GGG
Genoten!

avatar van Grovo
3,0
Leuke, maar vrij overbodige film die ons laat zien hoe Han Chewie ontmoet, hoe hij de millennium falcon van Lando verkrijgt. Het is een jeugdige, idealistische(re) Han die er wel mee door kan. Met wat goede wil begrijp je ook waarom de Han Solo uit het originele luik aan de cynische kant is.
Het verhaal wist wel te bekoren, maar ik zal deze waarschijnlijk nooit meer herbekijken.

avatar van Film Pegasus
1,0
Film Pegasus (moderator)
Star Wars voor mij is een reeks films vol avontuur met gewoon fun, actie en helden vs het kwade. Simpel te volgen, groots in de sprookjesachtige aanpak. Met mysterieuze wezens, kleurrijke planeten en catchy oneliners. Niet de beste films ooit misschien, maar wel pure nostalgie die altijd te genieten zijn. Solo is het complete tegenovergestelde en voelt nog meer dan ooit aan als bandwerk. Een overbodige film eigenlijk met weinig verhaal, avontuur en spanning. Gelukkig deed Ford het zo goed, anders zou je een grondige hekel krijgen aan de figuur Han Solo. Met films als deze vergeef je meteen Jar Jar Binks.

0,5
Wat weet Disney Star Wars toch te verzieken met de constante flauwe en kinderachtige ‘humor’. Af en toe een (slecht) grapje hou ik wel vol, maar dit niet. Na 10 minuten afgezet. Dat doe ik vrijwel nooit en dan durf ik al helemaal niet obv 10 minuten een slecht recentie te schrijven. Echter was het na een paar minuten echt wel duidelijk wat een onweerstaanbaar slechte film dit is (m.i. vooral doordat er een enorm kinderachtige organisatie achter zit).

avatar van horizons
4,0
Dolluf schreef:
Wat weet Disney Star Wars toch te verzieken met de constante flauwe en kinderachtige ‘humor’. Af en toe een (slecht) grapje hou ik wel vol, maar dit niet. Na 10 minuten afgezet. Dat doe ik vrijwel nooit en dan durf ik al helemaal niet obv 10 minuten een slecht recentie te schrijven. Echter was het na een paar minuten echt wel duidelijk wat een onweerstaanbaar slechte film dit is (m.i. vooral doordat er een enorm kinderachtige organisatie achter zit).

En je hebt geen problemen met Jabba en zijn Muppets of ewoks?

avatar van Basto
0,5
Dolluf schreef:
Wat weet Disney Star Wars toch te verzieken met de constante flauwe en kinderachtige ‘humor’. Af en toe een (slecht) grapje hou ik wel vol, maar dit niet. Na 10 minuten afgezet. Dat doe ik vrijwel nooit en dan durf ik al helemaal niet obv 10 minuten een slecht recentie te schrijven. Echter was het na een paar minuten echt wel duidelijk wat een onweerstaanbaar slechte film dit is (m.i. vooral doordat er een enorm kinderachtige organisatie achter zit).


Goede zet. Solo was de slechtste film die ik in 2018 zag.

avatar van sierrra
3,5
Dolluf schreef:
Wat weet Disney Star Wars toch te verzieken met de constante flauwe en kinderachtige ‘humor’. Af en toe een (slecht) grapje hou ik wel vol, maar dit niet. Na 10 minuten afgezet. Dat doe ik vrijwel nooit en dan durf ik al helemaal niet obv 10 minuten een slecht recentie te schrijven. Echter was het na een paar minuten echt wel duidelijk wat een onweerstaanbaar slechte film dit is (m.i. vooral doordat er een enorm kinderachtige organisatie achter zit).


Geef dan eens een paar voorbeelden van die "flauwe en kinderachtige humor" in de eerste 10 minuten?

avatar van qwatje
4,0
Het zal wel aan mijn gemoedstoestand hebben gelegen, maar ik heb mij uitermate goed vermaakt aan deze nieuwe loot aan het star wars front. In tegenstelling tot een paar misbaksels hiervoor.
4* sterren voor ruim 2 uur lekkere actie

avatar van Theunissen
2,5
De Star Wars film "The Last Jedi (2017)" vond ik vorig jaar best vermakelijk en dat geldt zeker ook voor de grimmige prequel "Rogue One (2016)" die ik zelfs nog beter vond, maar deze luchtige "Solo" spin-off vond ik wat tegenvallen (heb ik destijds gelukkig ook niet in de bioscoop gezien) en is daarbij vooral te braaf en ook een tikje ongeïnspireerd.

Het is natuurlijk leuk om te zien hoe Han Solo (gespeeld door Alden Ehrenreich en dat was best even wennen omdat je eigenlijk gewend bent om Harrison Ford te zien in die rol, wat nu natuurlijk niet meer kan gezien zijn leeftijd) zijn maten Chewie (Joonas Suotamo) en Lando (Donald Glover) ontmoet en de Millennium Falcon verwerft (geinige knipoog naar "The Godfather: Part II (1974)"), maar te vaak gaat het er in dit verhaal er te flauw en te kinderachtig aan toe (inclusief de humor, maar dat is vaak het geval in een Star Wars film) en voelt het scenario wat afgeraffeld aan. Actie zit er natuurlijk ook volop in, maar de actiescènes zijn niet geweldig en wat lui gemonteerd, maar vermaken verder wel redelijk.

Hoofdrolspeler Alden Ehrenreich is reuze charmant en hij overtuigd ook wel als een jonge Harrison Ford. Verder is leuk dat Woody Harrelson (als de mentor van Han Solo) ook een rol heeft in dit verhaal en Emilia Clarke is natuurlijk een mooie vrouw om naar te kijken. Visueel gezien zag het er natuurlijk ook weer allemaal fraai uit en vooral natuurlijk de Millennium Falcon, die misschien wel de echte ster is in deze spin-off film die vooral vermakelijk is, maar hij weet dan weer net te weinig te verrassen om echt indruk te maken.

avatar van Captain Proton
De beginjaren van Han Solo. De sfeer in film is niet echt Star Wars wat je bij de eerdere delen zie. Maar toch heb ik me goed vermaakt met deze film. Het is inderdaad jammer dat niet (gezien hun leeftijd) Harrison Ford en Donald Glover meededen, maar goed. Zo nu en dan zag ik toch wel de trekjes die Harrison Ford ook had. Goede acteurs en personages, verhaal prima en special effects uitstekend.
En om een goed oordeel te geven, vind ik dat je de film helemaal gezien moet hebben en niet de eerste tien minuten. Verwacht van deze film dus niet een Star Wars film, maar meer een spin-off. Net als met The Battle of Endor.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:24 uur

geplaatst: vandaag om 22:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.