- Home
- Films
- Alita: Battle Angel
- Filtered
Alita: Battle Angel (2019)
Genre: Sciencefiction / Actie
Verenigde Staten / Canada / Japan
Geregisseerd door: Robert Rodriguez
Met onder meer: Rosa Salazar, Christoph Waltz en Jennifer Connelly
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 14 februari 2019
Bekijk via Disney+
Plot Alita: Battle Angel
"An angel falls. A warrior rises."
'Alita: Battle Angel' draait om de lotgevallen van een schijnbaar afgeschreven vrouwelijke cyborg die gered wordt door een dokter en een tweede leven krijgt. Van haar eerste herinnert ze zich niets, hoewel haar aanzienlijke vaardigheden in de martial arts een dodelijk beroep suggereren. Ze begint een nieuw bestaan als premiejager en stort zich op het opjagen van de gevaarlijkste criminelen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Alita: Battle Angel (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Koyomi
Tanji
Nyssiana
martijnk
Zeer teleurstellend. Eerste half uur is het erg langdradig het wil maar niet vooruit gaan en dat terwijl de film toch maar 2 uur duurt. Daarna wordt het een rommeltje en springt men van de hak op de tak. De tweede helft wordt het wat beter en zitten er wel een paar aardige aktiemomenten in maar het is niets wat ik niet eerder heb gezien. De film is extreem voorspelbaar, alle clichés worden stuk voor stuk vakkundig afgewerkt en je weet constant al exact wat er gaat gebeuren.
Er zit compleet geen diepgang in de film, geen karakteropbouw, geen humor, niks. De cast is ook niet overtuigend. Ik snap niet dat Cameron naar deze film kan kijken en dan kan zeggen dat het een goede film is, Rodriguez heeft er echt een potje van gemaakt maar ik vond hem toch altijd al overrated. Sin City was een hit voor hem daarna heeft hij niks meer laten zien.
Dan nog de 3D, man man ik heb denk ik 1x een 3D effect gezien, voor de rest merkte je geen verschil met bril op of bril af alleen dat je dan de ondertitels niet meer kon lezen.
Hou je geld maar in je zak dus.
mrklm
Het moet niet gekker worden: de inmiddels 33-jarige Rosa Salazar speelt de tienercyborg uit de titel die een tweede leven krijgt wanneer Dr Dyson Ido [Christoph Waltz] haar hoofd op een vuilnisbelt vindt en andere metalen lichaamsdelen gebruikt om haar repareren en vernoemt naar zijn op tragische wijze gestorven dochter. Alida beseft zich meteen dat ze een ander leven heeft gehad en probeert, met de hulp van Hugo [Keenan Johnson], herinneringen aan haar verleden op te wekken. Een confrontatie met premiejager Zapan [Ed Skrein] bewijst dat ze een uitstekende vechter is, maar ook dat ze machtige vijanden maakt.
Het eerste uur van deze SF-actiefilm met een vleugje drama is goed door te komen, omdat het clichégehalte daarin vrij laag is. De moeizame vader/dochter-relatie en de romance met Hugo zijn alleen bedoeld om ons ervan te overtuigen dat Alida (die inderdaad zo uit een Manga-animatiefilm lijkt te zijn komen lopen) toch écht menselijke trekjes heeft, maar voegen weinig toe aan het verhaal. Ed Skrein is echter een formidabele schurk en acteerkanon Mahersha Ali - die met zonnebril bijzonder veel lijkt op Wesley Snipes in Blade - verleent veel gravitas aan bijna-opperschurk Vector. De film zakt enorm in wanneer Alida zich meldt voor een potje Murder Ball - variant op Roller Derby - en we 45 minuten vrijwel non-stop getuigen moeten zijn van een hoop lawaaiig CGI-actiegedoe. Het ergste is dat de onnodig lang uitgerekte opbouw naar de finale ons alleen maar brengt naar een opzet voor een sequel. Voor het échte werk kun je beter Kansas City Bomber [1972] of Rollerball [1975] afstoffen.
Shinobi
"You're the most advanced weapon ever. But that's just a shell. It's not bad or good. That part's up to you."
Wegens zijn - ongezonde - obsessie met 'Avatar' heeft James Cameron dit passieproject overgedragen aan Robert Rodriguez. Achteraf zal hij daar vast wel spijt van hebben, want dit is best een rommeltje geworden.
Op zich wordt er een interessante wereld gecreëerd in de vorm van Iron City; een post-apocalyptische stad die zich onder het elitaire Zalem bevindt. Te midden van dit vindt een dokter een cyborg die hij weer tot leven brengt. Een saillant detail is dat dit 300 jaar oude technologie bevat waar iedereen naarstig op zoek naar is.
In eerste instantie lijkt de film nog voortvarend van start te gaan, maar al gauw merk je als kijker de nodige pacing issues op. Het is alsof men niet weet welk kant het narratief op moet gaan, waardoor je heen en weer gegooid wordt tussen: drammerige uitleg, een geforceerd liefdesplot en actie. Het spreekt boekdelen dat degelijke acteurs als Mahershala Ali en Jennifer Connelly volledig verkwist worden.
De enige merites die toekomt aan 'Alita: Battle Angel' is het visuele aspect. Het is namelijk erg knap hoe er middels motion capture vorm wordt gegeven aan Alita. Dat is zeker ook te danken aan Rosa Salazar die met speelse jeugdigheid haar rol neerzet. Uiteindelijk redden de heerlijke actiescènes de boel nog enigszins, vooral vanwege de sensationele wijze waarop ze in beeld worden gebracht. Echter kun je daarmee deze lege huls niet verbloemen. Wat dat betreft kan het onbevredigende slot er nog wel bij.
Al met al een redelijk vermakelijke film, maar hier had veel meer mee gedaan kunnen worden. Over een paar dagen staat de anime op de planning, hopelijk zal die mij beter smaken.
2,5 Sterren.
JacoBaco
Mwa, toch wel iets te standaard. De film werkt keurig een lijstje af lijkt wel. Alsof ze letterlijk op het briefje hadden staan: na de actiescène een romantische scène, vervolgens wat uitleg over het verhaal en daarna laten we Christoph Waltz weer even slaapverwekkend zijn.
Los van de schitterende CGI en een aantal mooie actiescènes is het vaak een geval van net niet. En de film mist vooral een goede bad guy. Er wordt mysterieus gedaan over Nova, maar het werkte niet voor mij. Ook Vector (Mahershala Ali) stelt helemaal niets voor! Zag hem toevallig laatst in Green Book. Daar is hij 10x beter.
Alita zelf is dan wel badass. Geen getraumatiseerd meisje, maar juist het tegenovergestelde. Ze is ontzettend zelfverzekerd. Verder nog wel wat geinige rollen door mensen zoals Jackie Earle Haley en Ed Skrein. Laatstgenoemde speelt het personage Zapan. Over hem mogen ze ook wel een film maken! Hoewel hij weinig in beeld is, vind ik zijn personage wel 1 van de beste. Nieuwkomer Keean Johnson (Hugo) maakt op mij niet zo'n indruk.
Wel benieuwd naar deel 2 natuurlijk!
6,5/10
CorvisChristi
"You've made the biggest mistake of your life. Underestimating who I am."
Als fan van de manga en anime, wist ik al heel lang dat niemand minder dan James Cameron zo rond de eeuwwisseling al plannen had voor de verfilming van Battle Angel Alita. Vanwege zijn Avatar-fetish moest hij uiteindelijk dit ambitieuze project betreffende de regie uit handen geven aan niemand minder dan Robert Rodriguez, de regisseur achter films als From Dusk 'till Dawn en Sin City.
En nu eindelijk is het lange wachten beloond! En zeker sinds het bekend werd, dat de film ook nog eens uitgesteld werd. De eerste trailer van Alita was begin december 2017 namelijk al te zien.
Maar jongens nog aan toe, wat een sensationeel, waanzinnig, maar bovenal goed SF-actiespektakel is Alita: Battle Angel geworden. De makers hebben het voor elkaar gekregen om de eerste drie delen uit de anime-reeks te combineren en te vertalen naar het witte doek op een manier die alleen maar spectaculair genoemd mag worden.
Centraal staat natuurlijk hoofdpersoon Alita, die voortreffelijk is neergezet door Rosa Salazar. Zij draagt de film op weergaloze wijze en laat het karakter van Alita oprecht tot leven komen. Haar prestatie mag als zeer uitmuntend beschouwd worden! Zij wordt bijgestaan door andere klasse-acteurs als Christoph Waltz, Jennifer Connely en Mahershala Ali die zich allen prima in hun rol weten in te leven.
De film staat vol met ontzettend goed in beeld gebrachte actie-scenes, waarin vooral de scenes in de Motorball-arena uitblinken. Deze moet je echt zien om te geloven, want ze zijn 'beyond spectacular', om het zo maar eens te vermelden.
Het is knap om te zien hoe een prachtige blend is ontstaan van de verhaallijnen uit de strip gecombineerd met scenes die zo uit de anime lijken te zijn weggelopen. Het verhaal is met passie en bezieling tot leven gewekt.
Het open einde biedt ruimte voor een vervolg en hopelijk komt deze er ook, als de film een succes blijkt te zijn. Wat ik van harte hoop, want dit is een waanzinnige film die het verdiend om gezien te worden.
Macmanus
Cringe!
Ik had hier op voorhand niet zoveel van verwacht maar op zijn minst een geinig Rodriquez filmpje. Maar wat ik kreeg is amper voor-te-stellen!
Het scenario is erbarmelijk. Ja, ja wie kijkt dit voor het scenario bladiebla. Maar zelfs als je dat als argument wilt gebruiken is deze film te slecht voor woorden. Wat vooral zo slecht is (buiten dat het nergens goed naartoe bouwt) dat het alles extreem lui uitlegt. O je hebt geen geheugen meer, nou luister zo zit de wereld in elkaar. Ok 1 keer mag nog, maar het gebeurt potverdikkie continu. Dat stuk dat ze naar buiten gaan en dat schip laten zien. Dat was wel hele luie setup naar haar superpak toe. (Vroeg me trouwens af waarom ze daar niet wonen.) Daar is de film niet alleen slecht. Het is daarnaast ook erg clean en kinderlijk. Haar love interest leek zo uit een Disney tv film gelopen. Het leek alsof ze 1 straat hadden om haar woning waar een hoop plaats vond. Je had afgezien van wat totaal shots nooit echt een groot wereld gevoel. Het bleef zo studio aanvoelen. Daarnaast is de CGI ook weer zo zielloos. En die soundtrack!? Wat een saaie meuk.
Als de film zo slecht is gaan ook andere dingen opvallen. Meest opvallende was de thumbs-up scene. Dus Alita is net in stukjes gehakt en komt terug met nieuw lichaam en die Aziatische chick geeft heel random een thumbs-up. Maf maar wel geestig slecht stukje. Zo moest ik wel vaker lachen om de extra's.
1 ster.
John Milton
Ik zal wel een vreselijke ketter zijn, maar ik vond deze live action film beduidend genietbaarder dan Gunnm (1993). De manga heb ik nooit gelezen (niks voor mij), en ik ging de film voor mijn gevoel hoopvol maar zonder al te veel verwachtingen in. Salazars titelrol als de cyborg Alita vond ik ontzettend innemend, en het op de loer liggende uncanny valley syndroom waar ik na de eerste trailers voor vreesde, wordt vakkundig vermeden. Bovendien ziet alles er mede door het enorme budget behoorlijk gelikt uit en is de actie lekker in beeld gebracht. Als Alita niet geloofwaardig zou zijn als karakter, zou de film compleet in het water zijn gevallen, maar Cameron/Rodriguez en WETA Digital vermijden die valkuil uitstekend met een geslaagde mix van live action en motion capture; Alita was voor mij een karakter van vlees en bloed... Al is dat bloed dan blauw en komt er ook een flinke portie synthetisch materiaal en techniek bij kijken.
Met Waltz, Connelly en Mahershala Ali zijn er oudgedienden met een behoorlijke staat van dienst en jong talent is er met Eiza Gonzalez en Lana Condor eveneens. Het is voor mij het script en de veelvoud van (niet altijd even goed uit de verf komende) karakters die Alita op een zeventje houden. We krijgen de binnenkant van Zalem waar het allemaal om draait nooit te zien, en wanneer de credits beginnen te lopen zou je kunnen zeggen dat het eigenlijk pas echt begint; dat zal niet voor iedereen even goed werken. Het is in alles duidelijk dat Cameron en Rodriguez meerdere delen voor ogen hadden, wat er door dit niet zo indrukwekkende eerste weekend misschien nooit van zal komen; met 29 miljoen dollar was het meer dan voorspeld, maar bij lange na niet genoeg gezien het budget van rond de 200 miljoen dollar.
De ambitie is aan het project af te zien, maar het slaagt mijns inziens niet helemaal. Desondanks is Alita alsnog het bioscooptochtje waard voor liefhebbers van goed uitziende sci-fi met fijn production design. Het was dan ook jammer dat op zaterdagmiddag een film als Alita toch óók een klein beetje het wat luidruchtigere 'kaalgeschoren-kop-trainingspakpubliek' aantrok, het type dat zich weinig lijkt aan te trekken van de mensen om zich heen. Zelfs een 2d versie kon ons daar niet van redden... Helaas is JM zelf de Panzerkunst niet machtig.
mjk87 (moderator films)
Ik ben toch een stuk minder enthousiast, ik heb me vaak genoeg echt verveeld en nergens vond ik dit echt geweldig. Die wereld ziet er wel oké uit en de cgi is prima, maar die wereld ging ook nooit leven voor mij. Het was me ook lang niet altijd duidelijk welke partijen nu precies welke belangen hadden, dus echt meeleven lukte niet. Dat ligt ook aan het acteren, ik vond de hoofdpersoon echt heel vervelend. Misschien omdat ze androïde is dat ze emotieloos moet blijven, maar het leek hierdoor wel op veredeld schooltoneel. Verder acteurs hangen tussen overdreven nep zonder grappig te zijn (de film is sowieso heel serieus) en volstrekt kleurloos. Die liefde tussen haar en dat vriendje gaat ook geen moment leven, zelfs niet het kleinste vonkje.
Maar goed, ik vond de film ook visueel nergens bijzonder. Prodution design heb ik al vaker, beter en ook mooier gezien. De actie is oké, maar vorig jaar gaf een Steven Spielberg nog even een masterclass actieregie met Ready Player One en ook Cameron zelf is daar een meester in; dat kwam in deze film geen moment ook maar enigszins in de buurt.
3D voegt ook weinig toe. Leuk dat er diepte in zit, maar dat zie ik in 2D ook wel. Je weet immers dat er diepte is, je eigen brein maakt dat 3D in gedachten. Daar heb ik geen brilletje voor nodig en als men niet allerlei dingen rond je laat zweven (Gravity was wel een goed voorbeeld) voegt het echt helemaal niets toe.1,0*.
wwelover
Op geen enkel vlak vond ik de film indrukwekkend. Natuurlijk het ziet er mooi uit, maar niet zo vernieuwend als Avatar was. Verhaal kan volgens mij veel meer meegedaan worden, maar Cameron valt weer in een bak van clichés en Rodriquez maakt dat alleen maar erger af en toe met de slowmotion beelden en typische muziek. Maar de actie is leuk en het wordt nooit dramatisch. Misschien alleen die jongen, die was bij vlagen wel dramatisch. Maar voor de bios een prima filmpje.
IH88
“I do not standby in the presence of evil!”
Prima film. Ik ben niet bekend met de manga series van Kishiro, maar Robert Rodriguez heeft er vooral visueel en qua actie een enerverende film van gemaakt. Alita: Battle Angel heeft wel een vreemde combinatie tussen kinderlijke scenes en dialogen, en soms bloederige actiescènes. Soms had ik het gevoel dat film gericht was op kinderen (de dialogen zijn soms abominabel), maar dan wordt er weer een hond vermoord of een personage doormidden gezaagd en heb je het gevoel naar een Resident Evil film te kijken.
Rosa Salazar is wel fantastisch als Alita, en vooral de band tussen Alita en Ido (Waltz) werkt goed. Connelly en Ali worden bijna niet gebruikt, en Johnson, Skrein en de andere acteurs van de bende zijn erg matig. Rodriguez heeft duidelijk meer talent voor het maken van visueel overdonderende actiefilms dan het schrijven van dialogen, maar als je dat op de koop toeneemt valt er veel te genieten. Kom maar op met de sequel.
thunderball
Deze vanmiddag in Antwerpen op een groot scherm gaan zien.
Wow! Wat was dit een verrassend goede actie-/SF/live action manga (of wat het ook allemaal mogen zijn) film.
Wanneer je louter op de matige trailers af zou gaan, leek dit van te voren niet veel soeps te worden, maar wat kun je je dan vergissen:
vanaf het begin heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten, de film begint eigenlijk meteen zonder enige aarzeling met het primaire verhaal, wat lekker vlot aan je voor bij trekt, mooie goede SFX en actierijke scene's.
En dan heb ik het nog niet gehad over het hoofdpersonage:
wat is die Alita een ongelooflijk leuke, hartveroverende, charmante verschijning, met grote, prachtige ogen om in te verdrinken (ja, ik weet dat ze niet echt is, maar toch...!), terwijl Christoph Waltz een soort van moderne Gepetto rol op een leuke manier vorm wist te geven. Rest van de cast maakte minder indruk en was helaas inwisselbaar.
Het eerste gedeelte, waarin je vooral Alita leert kennen en het verhaal zich langzaam maar zeker ontpopt, is het sterkste gedeelte.
Tweede, meer actierijke, gedeelte mag er ook wezen, maar is een stuk minder origineel te noemen, zeker het balspel, wat mij vooral deed denken aan Rollerball (1975 Norman Jewison), maar dan een stuk gelikter. Dit was tevens het hoogtepunt van het verhaal, maar ik had liever gehad dat ze dit toch op een andere manier hadden ingevuld.
Uiteindelijk is dit een zeer spectaculaire, vlotte SF film geworden, met een geweldig hoofdpersonage, iets mindere bijfiguren en een tot nu toe uiterst vage en niet indrukwekkend lijkende hoofdschurk (ontdekte ik daar nou Edward Norton in?), wat de deur wagenwijd open zet voor een vervolg, wat er wellicht niet van gaat komen.
Een dikke negen, ofwel 4,5 ster.
Zondagmiddag al gezien, heb het even laten bezinken voor mijn mening hier, want ik zat me af te vragen of de minpunten de pluspunten zouden overheersen bij me. Helaas is dat dus wel zo. Erg uitgekeken naar Alita, zeker omdat dit gemaakt is onder supervisie van James Cameron (als regisseur mijn nr 1) en Robert Rodriguez, die ik zeer waardeer met een van de gaafste films die is gemaakt; Sin City. Het bronmateriaal van Alita zegt me niks, ook weinig behoefte aan. Als de film maar leuk is.
Ondanks dat ik wel wat heb met dit soort duistere sci-fi verhalen over een vergane wereld, weet deze me in Alita niet enorm te boeien. Beetje standaard allemaal, ook hoe het er visueel uit ziet. Het beloofde land wat in een enorme stad boven de wereld hangt is geinig bedacht, maar er wordt eigenlijk niks mee gedaan. Ja, we krijgen wat Motorball te zien, wat best amusant is, maar qua uitwerking vrij simpel oogt. Verder zijn er nog hunter-killers en wat bad guys, maar die zijn zo eendimensionaal saai uitgewerkt dat je er geen bal mee kan. Dat geldt overigens voor bijna alles in de film. De lovestory van Alita is echt belachelijk nietszeggend en cheesy en haar transformatie tot een beduchte vechter was er ook uit het niets. Wel deed zij het zelf prima in de hoofdrol en was Christopher Waltz ook wel een fijne aanwezige factor. Maar ook hier kwam de klik tussen beiden er niet echt lekker uit.
Daarbij kent de film een overdaad aan CGI, waardoor het allemaal weinig indrukwekkend werd. Ik kreeg een beetje het gevoel wat ik bij Michael Bay zijn Transformers reeks had. Overdaad schaadt gewoon. Vergis je niet, ik hou echt wel van mooie CGI werelden, maar dan moeten ze wel me het gevoel geven dat er inhoud in zit, dat er wat speciaals te zien is. Films als Avatar kregen dat wel bij me voor elkaar. Dat was geen originele wereld, maar wel een fantastisch uitgewerkte versie. Bij Alita had ik dat nooit. Ook de actie heeft dit probleem. De CGI is zó opzichtig aanwezig, dat het gewoon saai werd. Neem die flinke kerel met zijn stalen kettingen die hij uit schoot. Boring. Het dreigt niet, het is niet imposant. Eigenlijk niks. Rodriquez had beter de CGI wat in kunnen perken en in kunnen zetten als het echt nodig was. Neem ook die belachelijke eindscène op de enorme kabel. Dat ziet er toch gewoon niet uit?
Nou lijkt dit wel een heel zuur verhaal te worden, maar dat valt ergens nog wel mee. Het kijkt goed weg, de hoofdrolspeelster doet het zoals gezegd prima, het tempo ligt hoog genoeg en bij vlagen valt er toch wel voldoende nog te genieten. Maar hier is echt zo weinig uitgehaald, zo jammer. Wat betere dialogen en een beetje humor had de film ook veel goeds kunnen doen. Het vervolg moet James Cameron maar gewoon zelf regisseren, misschien dat het dan nog wat kan worden. Dit is helaas een onvoldoende.
Donkerwoud
De vroegere otaku in mij weent een beetje hoe anime/manga zo mainstream is geworden, dat het tegenwoordig zelfs materiaal oplevert voor Amerikaanse blockbusters. Al moet ik eerlijk zeggen dat Alita in goede handen is bij Robert Rodriguez. De regisseur blijft namelijk verrassend trouw aan stijl, sfeer, esthetiek en genreconventies van Japanse animatie. Niet met een ironische of relativerende knipoog, maar (zoals het dit subgenre betaamt) door bloedserieus te zijn over mechs met lasers en huurlingen met samuraizwaarden. Alleen al hoe Alita (Rosa Salazar) met een combinatie van CGI en live action op het scherm komt met die zo kenmerkende anime-ogen. Net genoeg emotie om haar een menselijk karakter te geven, maar feeëriek en bevreemdend omdat ze net niet klopt tussen de menselijke karakters. Of hoe Christoph Waltz het flamboyante archetype Dr. Dyson Ido speelt met ingetogen, verstild acteerwerk. Als een perverse Geppetto die met kinderlijke verwondering toekijkt hoe hij zijn eigen dochter herschept met cybertechnologie, terwijl hij er 's nachts met een zeis op uittrekt voor ongure zaken. Iron City is met haar orgaanhandel en mechanische gladiatorengevechten misschien een opwindende plek, maar het echte hart van deze film is hoe respectvol Robert Rodriguez blijft naar de charmante tekenfilmlogica uit mijn jeugd.
FlorisV
Toffe manga verfilming en een stuk leuker dan de anime. Het doet wat vreemd aan door de enorme ogen van Alita en ik vroeg me toch af waarom niet gewoon een actrice met bijzonder grote ogen gecast is voor de rol, ik denk dan aan Anna Taylor-Joy of Amanda Seyfried. Maar de animatie is erg goed gedaan en Alita komt echt genoeg over. Bezieling in levende wezens is bij minder goeie computeranimatie vaak ver te zoeken. Het verhaal is erg onderhoudend en introduceert je in een rijke toekomstwereld waar je meer van wilt weten. De actiescones zijn erg goed gechoreografeerd, iets wat ik in veel actietitels vaak mis. Door deze solide elementen en de vaste hand van regisseur Rodriguez is Alita een superieure ervaring ten aanzien van bonte sci films als Valerian. Een vervolg zou alvast welkom zijn want er wordt nog veel open gehouden.
Chainsaw
Er sprak mij eigenlijk maar erg weinig aan om Alita: Battle Angel te gaan zien. Ben niet bekend met het bronmateriaal of de Gunnm film uit 1993 en de trailers oogden niet bepaald interessant. En ook regisseur Robert Rodriquez is zeker geen garantie voor een goede film. Maar om positief te beginnen; de actie in de film is verrassend oké. Dit soort films kunnen snel uitmonden tot een hoop Transformers-actie, oftewel onoverzichtelijke scènes met schuddende camera's waarin het lijkt alsof twee schroothopen de hele tijd de liefde bedrijven. Dat viel hier ontzettend mee. Hier en daar komen wel van die lelijke CGI robotgevechten voorbij, maar een deel van de actiescènes was sterk geschoten. Toch niet geheel onbelangrijk bij een spektakelfilm als dit.
Maar op veel van de andere vlakken is Alita een nogal magere film. Het script is vermoeiend voorspelbaar met alle typetjes die je verwacht die langskomen, waaronder weer een hoop eendimensionale slechteriken, waaronder uiteraard de gehaaide zakenman en wat 'gemene robots'. In die categorie doet Jackie Earle Haley zijn Freddy Krueger nog eens dunnetjes over en Ed Skrein is net als in Deadpool weer een uiterst nietszeggende bad guy. Maar qua miscasting vond ik vooral Christoph Waltz en Jennifer Connolly erg niet op hun plek. Het was lachwekkend om Waltz te zien rondlopen met zo'n veel te grote wapen. Waltz mag verder vooral het verhaal vertellen aan het jonge hoofdpersonage, waarin hij uitlegt hoe het wereldje in elkaar zit en dus bloedserieus hilarisch bespottelijke termen als 'hunter warriors' moet uitkramen. Voor een verhaaltje dat ook eigenlijk in één zin samen te vatten is, doet men er opvallend lang en moeilijk over.
Wanneer de actie begint en Alita wat aan het kontschoppen gaat, leeft de film steeds even op, maar elke rustpauze is amper door te komen. Veel tijd gaat er naar het liefje van Alita, ook zo'n suf personage, en langzaamaan krijgt het titelfiguur haar geheugen terug. Langzaamaan (in dit geval echt behoorlijk langzaam) begint de film toe te werken naar waar het eigenlijk om gaat. Maar in plaats van een climax die je zou verwachten laat de film de grote confrontatie niet gebeuren, zodat er een vervolg kan komen. Dat begint inmiddels enorm te vervelen, dat men schijnbaar niet meer een rond verhaal kan vertellen. Dus zien we enkel heel kort Edward Norton als de grote bad guy. En niet in een after-credits scène zoals je wel vaker ziet, maar echt in de climax, ook al ontbreekt een confrontatie met onze heldin en de schurk volledig. Teleurstellend. Alita mag flinke props ontvangen voor een paar uitstekende actiescènes, maar verder is het behoorlijk ondermaats. Wat mij betreft steken ze dat vervolg in hun robotische achterwerk.
2,5 sterren.
Flitskikker
Zaterdag gezien in IMAX 3D, was toch best weer een audiovisueel spektakel. Alles was mooi vormgegeven en zag er gewoon gelikt uit. De sfeer deed me een beetje denken aan de Deux Ex-games. Goede soundtrack ook van Nederlandse bodem. Het verhaal en de opzet hebben we al vaker gezien, maar dat maken de andere aspecten goed. Ik kijk al uit naar het tweede deel.
Wat betreft de 'ondertitelrubriek': Warner Bros als distributeur, dus weer een kansloze Amerikaanse-sjabloonvertaling waarin alles zo kort mogelijk in beeld moet staan. Soms lette ik op het beeld, wilde ik gaan lezen en was het al weer weg. Door de beperkte tijd en ruimte ook veel telegramstijl, wat gewoon zonde is. De vertaalster ken ik van andere, prima vertaalde series/films. Jammer dat ze hier ogenschijnlijk niet zo veel invloed kon uitoefenen. De titels verdwenen dit keer wel precies op de beeldwissels. Het kan dus blijkbaar wel.
kissyfur
Niet sterk. Stel je meer in op kleffe Titanic romantiek en Avatar-achtige omgevingen van Cameron en wat minder op Rodriguez. Bij tijd en wijle hilarisch slecht zoals de dood van Hugo, met afbrekende arm, zwellende muziek, en verdwijnen in de wolken. Had rechtstreeks uit een Bouquet-reeks kunnen komen . Of Alita’s eerst keer motoball waarin ze heel cliché eerst valt en verliest, maar de tweede keer met wat determination iedereen van het veld speelt
Wel een goede film om te peilen wat de laatste stand van zaken is op het gebied van CGI van mensengezichten, maar een deel twee hoef ik niet te zien.
Fisico
Films van dit kaliber die ik aanschouw in de bioscoop krijgen meestal een overschatte rating van mij. De CGI- en audio-effecten komen het best tot hun recht in een grote zaal dan thuis waardoor ik vaak overdonderd wordt door het geheel. Ook hier dus met deze Alita. Sowieso niet mijn favoriete genre, maar dat wil niet zeggen dat ik me niet voor het grootste deel heb vermaakt. Ik was onder de indruk van de mooie (of troosteloze) toekomstwereld en het bestaan van een wereld op en boven de grond. De film deed me ook wat denken aan Ready player one (2018) met zijn surrealistische wereld en game-battles. Ook Monsterball werd knap weergegeven. Erg spannend, visueel erg sterk en gelukkig ook niet te rommelig of te snel om alles op te nemen. Integendeel: de slow motion zat knap verwerkt in de actie.
Maar een goede film? Toch eerder net niet. Daarvoor was het verhaal te pover en de dialogen te beperkt. Behoudens een sterk eerste half uur had de film op dat vlak weinig om het lijf. Een sterke Waltz weliswaar - toch voor mij de trigger om zeker te gaan zien in de bioscoop - hoewel ik zijn rol als warrior niet echt geloofwaardig vond.
De bad guys zagen er gemeen en stereotiep uit, maar bij momenten ook over the top. Less is more in sommige gevallen. Het liefdesverhaal is op zich geen slechte insteek, maar het personage Hugo straalde te weinig uit om me echt te pakken en waarde te hechten aan hun liefde of vriendschap. Ook hier passeert opnieuw dat typische plot dat je al tig keer hebt gezien. Alita zelf is een mooie meevaller, fijn personage met een degelijke diepgang al was de metamorfose er ineens wel héél snel.
Wel een beetje ontgoocheld dat de film abrupt een einde neemt zodat men er een nieuwe franchise kan aan breien. Dit was een inlopertje in afwachting van het tweede deel. Al bij al een voldoende.
El ralpho
Haastige spoed is zelden goed
Alita bleek een grotere teleurstelling dan ik op voorhand gedacht had. De basis voor het verhaal en Alita zelf vormden een solide, stevige basis, maar alles hier omheen was onbevredigend. Het grootste probleem was voor mij toch wel dat de actie leeg en betekenisloos aanvoelde en ook ging de regisseur veel te snel door het verhaal heen.
Jammer, want Rosa Salazar zet hier een uitstekende prestatie neer die al snel ondergesneeuwd wordt door een eindeloze reeks nietszeggende actie scene's, die er weliswaar enorm gelikt uitzagen maar nooit echt een impact maakte. Ook de love interest die een grote rol speelde raakte mij totaal niet,en ik was dan ook opgelucht toen Hugo eindelijk het loodje legde. Niet bepaald positief aangezien het om een van de hoofdpersonages gaat, maar het personage sprak me op geen enkele manier aan.
Ik vond het jammer dat ik zo teleurgesteld werd, want bij het zien van de eerste trailer dacht ik op slag verliefd op deze film te gaan worden, maar helaas bleek de realiteit anders te zijn. Stoor me er ook wel aan dat James Cameron zijn naam aan een titel als deze verbind want ook al is hij niet de regisseur: ik krijg dan toch het idee dat ik deze moest zien. Hopelijk pakt de nieuwe Terminator positiever uit.
Shadowed
Leuk hoor.
Van te voren vond ik de absurd grote ogen van Salazar nergens opslaan en op een excuus lijken om er nog wat anime verwijzingen in te gooien. Maar toen ik dit zag, vond ik ze eigenlijk best leuk. Het "puppy ogen" effect werd namelijk versterkt en dat vergroot de sympathie voor Salazar.
Maar Salazar leek ook de enige te zijn die echt iets van haar rol probeerde te maken, daar helpen die ogen soms wat aan mee, maar ze probeerde als enige echt emotie te tonen. Waltz deed het ook best goed trouwens, maar zijn rol bleef wat beperkt vaak.
Vooral Connelly was vrij zwak. In haar wat jongere jaren was ze prima, maar tegenwoordig is al haar charme eigenlijk gewoon verloren. Ali leek ook gewoon geen zin te hebben in zijn rol. Johnson was ok. Skrein net iets te overdreven maar ook wel ok.
Qua effecten, met een budget van 200 miljoen, zit het verder ook wel goed. Alles ziet er verzorgd uit en de stad is knap en met genoeg detail vormgegeven. Qua actie is het allemaal erg bombastisch, maar best leuk bombastisch. Jammer dat de meest spectaculaire beelden eigenlijk in de flashbacks zitten van Salazar, maar de actie was vermakelijk. Vooral de "Motorball" scenes waren genieten geblazen, hadden van mij langer mogen duren eigenlijk.
De romantiek is wat geforceerd en wat voorspelbaar, maar gelukkig weet Rodriguez hier af en toe leuke dingetjes mee te doen. De "I'll give you my heart" scene bijvoorbeeld. Het verhaal zelf is natuurlijk ook iets wat voorspelbaar, maar boeiend genoeg vormgegeven met genoeg leuke actie om het vermakelijk te maken.
Salazar maakt de film verrassend genoeg een stuk leuker, vooral omdat ze erg "schattig" en sympathiek op het scherm overkomt waarbij ze geen moment echt verveelt in de hoofdrol. Een volgend deel is waarschijnlijk wel de bedoeling, maar of het ervan gaat komen weet ik niet. Mag van mij nog net iets leuker qua actie.
Voor de rest is dit gewoon een leuke zit, genoeg actie en prima effecten. Ik heb het origineel uit 1993 niet gezien, dus ik kan ze ook niet vergelijken. Maar dat hoeft van mij niet echt, want ik ben niet zo van de Japanse animatie. Als er een volgend deel komt, hoop ik dat de Motorball scenes wat langer doorgaan. Die stukken vond ik de leukste stukken van de film.
Alita is een tiener SF film met een mix van Hunger Games en Transformers in een Cyberpunk kleedje. Enkele goeie acteurs die compleet verkwist worden en CGI die duur oogt maar tegelijk wat nep overkomt. Qua entertainment zit er net genoeg vaart in en het is leuk speels met de nodige actie. Maar meer wordt het ook niet. Dit zal wel een tienerpubliek aantrekken en net als Hunger Games, Maze Runner of Divergent wel zijn weg vinden en misschien groeien naar een korte franchise.
Erg matig.
Het helpt echt niet dat ik het origineel reeds kende, met al het geld dat er in Hollywood voorhande is verwacht je dan toch wat meer, maar uiteindelijk is dat net hetgene wat een film als deze in de weg staat. Want het moet toch allemaal zo braaf en netjes.
Alita is een redelijk kick-ass manga/anime, eentje waar er duchtig op losgehakt wordt en de actie snedig is. Daar schiet echt helemaal niks van over hier. De gevechten zijn tam, de wereld waarin alles zich afspeelt is veel te klein en de tienerromance is te melig.
Acteerwerk is trouwens ook vreselijk. Waltz oogt compleet onwennig, Salazar ziet er zelfs onnozel uit en Connelly is ook niet geschikt voor dit soort rollen. Niet dat deze film nu zo zwaar op z'n acteurs steunt, maar het helpt ook niet wanneer ze de halve film lang verdwaald lijken.
Verder wel aardige CG, maar dat mag je ook wel verwachten met dit budget. Het was vooral afwachten hoe men bepaalde key scenes zou vertalen naar live action, maar er was eigenlijk geen enkel moment dat écht goed overkwam. Hopelijk is men wijs genoeg om hier geen vervolg aan vast te breien, dat kan alleen maar fout aflopen.
Jynxter
Mwah. Ik wil deze Alita nog wel een zesje geven. Omdat ik de setting en het sfeertje erg lekker vond. Beetje nostalgisch ook wel. Daarnaast zijn er voldoende mooie beelden en flitsende shots. Het eerste deel van de film is ook qua verhaal nog prima te doen.
Maar het standaard Hollywood blockbuster sausje brengt helaas niet alleen goeds met zich mee. Zo zijn de geforceerd getimede scenes als vanouds onnatuurlijk en is het sentiment bij vlagen tenenkrommend. De film wordt naarmate hij vordert ook steeds onzinniger en lomper.
Verder ergerde ik me vanaf minuut 1 aan het overduidelijke verschil tussen echte- en CGI gezichten. Een Christoph Waltz die gewoon praat om vervolgens antwoord te krijgen van een computer animatie waarvan de bewegingen van de mond totaal niet kloppen met de woorden die eruit komen. Dat vond ik erg irritant. Waarom sommige cyborgs echte gezichten en andere CGI? Die mix vond ik knap waardeloos.
Ik heb me best vermaakt. Maar deze formulefilm heeft nou niet bepaald een verpletterende indruk achter gelaten.
coumi
Niet echt mijn ding dit, maar wel mooi gefilmd en schatplichtig aan het originele idee. Een trendsetter of baanbrekend is deze zeker echter niet, verhaal zelf is te zwakjes en leeg. Zit best veel emotie in, maar feeling met de personages krijg je eigenlijk nooit. Had ook het idee gewoon naar een Japanse film te kijken, opgevuld met wat bekende Europese/Amerikaanse acteurs, een eigen smoel was ver te zoeken. Kleine voldoende wat mij betreft, omdat het er zo fraai uitziet allemaal, maar was verrast dat er met de bemoeienis van Cameron en de regie van een Rodriguez er niet wat beters uitkomt. Geen film die ik een tweede keer hoef te zien, en dat heb ik met het eerdere werk van de genoemde twee nog nooit gehad. Jammer dat Ali maar zo een kleine rol had, steekt er qua skills ver bovenuit, doch krijgt nauwelijks kans uit te pakken.
Live action remake van de japanse anime Battle Angel Alita uit 1993. Alhoewel, live action... Je kunt je afvragen waarom producent James Cameron en regisseur Robert Rodriguez de moeite hebben genomen dit te filmen met echte akteurs, aangezien zeker driekwart van de film uit de computer is komen rollen. Maar vooruit, het ziet er allemaal imposant uit, fraai vormgegeven en bijzonder spectaculair. Alita zelf (gespeeld door Rosa Salazar) is ook een volledig overtuigende creatie, tegelijkertijd digitaal en menselijk. Je moet er even inkomen en net wanneer het spannend begint te worden is de film alweer voorbij, maar al met al valt er flink wat te genieten.
Kondoro
Ik had de film veel slechter voor gesteld dan daadwerkelijk gebleken is. Alita is een fijne film die de kanten van zacht en hard goed weet te raken, en het was constant wel in beweging. En dat zeker na een aardig portie kritiek die de film voornamelijk tijdens zijn release te voorduren kreeg hield me toch wat tegen. Afijn, mijn zit was aardig vermakelijk en ik heb hem met plezier uitgezeten en zoals ik al zei de film houd je constant bezig.
Robert Rodriguez weet in ieder geval wel weer een prachtig stukje film op de wereld te zetten, de sci-fi beelden zien er fantastisch uit en daar was op CGI gebied niks op aan te merken. Toch had ik ook het gevoel, door de film heen dat dit waarschijnlijk een project is met meerdere delen in het verschiet, zo onder andere het open einde maar ook veel vragen die niet beantwoord worden door de film heen: *Wie is NOVA? Wat is er daarboven? En vernietigd Alita nou de wereld?*. Veel vragen worden misschien in de toekomst beantwoord?
Maar inderdaad, soms laat de film je wel een beetje stikken. Geweldige momenten waar eigenlijk dan maar weinig uit word gehaald maar ook het plot waar ik toch wat hogere verwachtingen van de film door kreeg. Het maakt echter allemaal niet heel veel uit, het blijft een toffe film: mooie visuals en een prima zit.
Metalfist
This is just a body. It's not bad or good. That part's up to you
Ik weet niet goed waarom maar ik vind het altijd tof als een film die jaren in development hell heeft rondgeslingerd uiteindelijk toch gemaakt geraakt. De laatste jaren zijn er zo een aantal langlopende projecten eindelijk afgerond: zo is vorig jaar het fantastische The Man Who Killed Don Quixote 19 jaar na de eerste plannen uitgebracht en kunnen we in 2019 rekenen op Alita: Battle Angel, een film waar James Cameron ten tijde van zijn Titanic epos anno 1999 al interesse in had.
Er zijn een aantal redenen waarom Alita uiteindelijk nu pas gemaakt is (Cameron vond de technologie nog niet op punt staan om de film geloofwaardig te brengen, hij was teveel met Avatar en de ondertussen ook al danig in development hell vertoevende sequels bezig, een aantal regisseurswissels en ga zo maar door) maar net als bij Don Quixote is het de moeite waard. Gebaseerd op de manga Battle Angel Alita (fun fact: de reden waarom de titel is omgedraaid is omdat producer Jon Landau het in de T&A lijn wou houden die Cameron in zijn oeuvre heeft gebracht met films als The Terminator, Aliens, The Abyss, Titanic, True Lies, Aliens of the Deep en natuurlijk Avatar) van Yukito Kishiro vertelt de film het verhaal van Alita. Een "jonge" cyborg die haar geheugen kwijt is geraakt en langzamerhand ontdekt dat haar verleden niet zo onbeduidend is als ze in eerste instantie dacht. Op papier een redelijk platgetreden plot maar de combinatie van de regie van Robert Rodriguez en het script van Cameron levert dat een bijzonder indrukwekkende film op.
Vooral ook omdat dit visueel echt om van te smullen is. De Motorball scènes doen denken aan wat Rollerball had kunnen zijn als de adrenaline toen ook zo van het scherm had afgespat. Het merkwaardigste is echter hoe vlotjes de combinatie van Alita, die volledig uit CGI bestaat, met de rest van de cast die uit mensen van vlees en bloed bestaat is. De input van Rosa Salazar als model mag daar ook niet bij onderschat worden, maar die scène waar Alita wakker wordt terwijl het zonlicht op haar gezicht schijnt.. Het is een knap staaltje animatie. Ook qua design lukt het Rodriguez wonderwel om het grimmige Iron City wat zijn eigen smoelwerk te geven, hoewel hij hier en daar wel vervalt in de typische cyberpunk dingetjes. Qua cast krijgt niet iedereen evenveel ruimte om zijn of haar ding te doen (Christoph Waltz is als Ido nog de moeite, Mahershala Ali weet met zijn rol van Vector te weinig te doen om echt te overtuigen en het is hopen dat Edward Norton als Nova in een eventueel vervolg (?) wat meer ruimte krijgt) maar storen doet dat niet.
Tof! Rodriguez blijft een fijne regisseur voor dit soort films en ik krijg meteen zin om nog eens wat meer van zijn ander werk te gaan (her)zien. Eerlijk gezegd al jaren geleden dat ik nog iets van hem heb gezien hoewel het een tijdlang één van mijn favoriete regisseurs is geweest. In ieder geval: ik ben blij dat dit uiteindelijk nog is gemaakt. Ook maar eens "het origineel" opsnorren, lijkt me ook nog wel de moeite.
survivorjm
Ik hou echt van dit soort films. Het verhaal is wel een beetje 13 in een dozijn maar de geweldige acties maken dit gebrek ruimschoots goed.
Alathir
Leuke film. Veel actie en zeer knappe visuals. Ik heb me geen moment verveeld. Het verhaal is niet zo bijzonder maar dat is in deze film ondergeschikt. Ik dacht in het begin dat dit een nieuwe cultfilm zou worden. Iets verder in de film vond ik het vrij mainstream ook omwille van het cliché liefdesverhaal. De acting is goed. Het was lang geleden dat ik Waltz had bezig gezien. Salazar kende ik eigenlijk niet al heeft ze precies wel al in een resem bekende films gespeeld.

Geprezen sciencefiction-film 'Alita: Battle Angel' nu ook te zien op Netflix: 'Prachtig, verbluffend en ongelooflijk'

James Cameron hint op twee sequels op 'Alita: Battle Angel'

The Dawn Wall
Documentaire / Avontuur, 2017

Die Büchse der Pandora
Drama, 1929
vechtsportenpremie jagerextreme sportendystopiesuperheldcyberpunkgebaseerd op mangafemale cyborg live action remakefloating city manga3d film live action animegunnm grandclichéstraightforward