• 9.374.577 stemmen

• Film1 Bekijk via Film1
  • CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Yardie

"Choose your own path"

In Jamaica in 1973 is een jongen getuige van de moord op zijn oudere broer Jerry. De machtige maffiabaas King Fox geeft hem een nieuw thuis waar hij opgroeit. Tien jaar later wordt hij naar Londen gestuurd voor een missie waar hij herenigd wordt met zijn jeugdliefde Yvonne en dochter. Het gezin moet echter nog afrekenen met het verleden.

avatar van zoutzak

zoutzak

Een fijne soundtrack en een leuk tijdsbeeld weten dit regiedebuut van Elba niet te redden door een haperend verhaal en weinig overtuigende personages.

Vermakelijk, maar geen aanrader anders dan voor de echte liefhebber.

avatar van frolunda

frolunda

Acteur Idris Elba (bekend geworden door de serie Luther) eerste film als regisseur,getiteld Yardie blinkt nu niet direct uit door originaliteit.Het verhaal over een Jonge Jamaicaan in de jaren zeventig die bij een schietpartij zijn broer verliest en vervolgens zelf in de misdaad beland hebben we in één en andere vorm natuurlijk al veel vaker gezien.Het eerste gedeelte wat zich op Jamaica afspeelt is door de mooie plaatjes en het goed getroffen tijdsbeeld nog het meest interessant,en ook behoorlijk onderhoudend.

Als het verhaal zich vervolgens naar Londen verplaatst blijft Yardie redelijk boeiend maar bevinden we ons als kijker wel weer op erg bekend terrein.Komt nog bij dat het acteren van de meestal vrij onbekende spelers vrijwel nooit overtuigend is.

Blijven we zitten met een mager misdaad relaas dat op zich nog wel goed te doen is maar nagenoeg nergens meer in uitblinkt.De regie van Elba en het degelijke camerawerk zijn dan uiteindelijk nog de sterkste punten van Yardie,maar meer als een magere voldoende levert dat ook niet op.

avatar van mrklm

mrklm

In 1973 doet Jerry Dread [Everaldo Creary] een wanhopige poging om met zijn sound system een bendeoorlog in Kingstone tussen King Fox [Sheldon Shepherd] en Skeets [Rayon McLean] op te lossen. Het kost hem zijn leven, maar zes jaar geleden is de situatie wel verbeterd. Net als vele anderen is Skeets geëmigreerd naar de VS en Jerry’s jongere broer Danny [Aml Ameen] werkt nu voor King Fox. Als gevolg van een incident wordt Danny naar Londen gestuurd om een pakketje cocaïne af te geven bij Rico [Stephen Graham]. Daar wordt hij ook herenigd met zijn vrouw [Shanton Jackson] en zijn dochter [Myla-Rae Hutchinson-Dunwell]. Loopt natuurlijk niet geheel zoals verwacht. De proloog is iets te nadrukkelijk geïnspireerd door Bob Marleys ‘One Love Peace Concert’ en het verhaal is bepaald niet origineel, maar vooral Ameen en Graham zijn indrukwekkend.