• 9.380.596 stemmen

Met onder meer: Rami Malek, Gwilym Lee en Lucy Boynton

Releasedatum: 1 november 2018

Plot Bohemian Rhapsody

"Fearless lives forever"

'Bohemian Rhapsody' volgt het verhaal van de Britse band Queen met leadzanger Freddie Mercury. De band, die in 1970 wordt opgericht, weet al snel door te breken met diverse hits als 'We Will Rock You' en 'Radio Ga Ga'. De band weet door de jaren heen een legendarische status te vergaren met als hoogtepunt het Live Aid benefietconcert in 1985.

Freddie Mercury

Brian May

Roger Taylor

Mary Austin

Paul Prenter

Ray Foster

Zal inderdaad eens kijken of het te downloaden valt.

avatar van Miraramon

Miraramon

The Oceanic Six schreef:

Werkelijk geen idee waar je het over hebt.

geweldige emotionele docufilm waarin je een goede inkijk krijgt in het leven van freddie en de band

Nicolage Rico schreef:

Haha, eens hoor. Daar heb ik me ook aan gestoord. Net of Queen de enige topper was tijdens Live Aid. En die beelden in de cafés, zo onnodig. Huilende mensen in het publiek, nog zoiets. Het was nogal over the top - en door de muziek ga je er nog bijna in mee ook.

QUEEN WAS de topper die dag..en ik zag ook huilende mensen.....ik deed net zo hard mee......Wembley gonsde al de hele dag ...gonsde omdat Queen zou spelen.Als die-hard QUEEN fan zat ik me te verbijten ...wat een schandalige vertoning....maar goed..qua creativiteit, designs and wat al niet meer....past het precies in de hopeloze Queenproductions releases...

rep_robert schreef:

Het zou in mijn ogen interessanter kunnen zijn als het niet waargebeurd was. Wat dat betreft kan je alles wel precies uitstippelen na de dood van Freddie in '91. In zijn laatste jaren en na zijn dood was de band eigenlijk heel beschaafd. Wat voor interessants valt er te vertellen, dat ze van de vele opnames van Freddie nog een album hebben weten te maken? Spannender dan dat wordt het niet.

Ik wil eigenlijk liever de pikantere dingen zien uit de begin jaren 80 bijvoorbeeld. De tijden in Berlijn bijvoorbeeld. Liever dat ze eigenlijk een stuk uit het leven van Freddie pakken, dan dat ze in sneltreinvaart een tijdlijn film maken van begin jaren 70 tot pak em beet begin 2000. Daar gaan biopics al zo vaak de fout in.

neem een abbonementje op die Britse roddelbomen..en vraag of je de oude nummers kunt nabestellen..nat broekje verzekerd voor je.

Drs. DAJA schreef:

Je kunt het beste inderdaad eerst de film zien want met dat platte doel ik niet op de extravagante levensstijl van Mercury of het bombast en de commercie van Queen.

Wat betreft zijn AIDS; volgens Jim Hutton (Mercury’s partner schreef het boek Mercury and Me) was er een situatie in 1987 waarin hij zich had laten testen. Hij schijnt dit als eerste aan Hutton vertelt te hebben terwijl Mercury zijn snor afschoor (zodat hij een baard kon laten staan om eventuele vlekken te bedekken). Mercury was bang dat Hutton hem zou verlaten waarna Hutton uit solidariteit zijn eigen snor afschoor.

Volgens het boek van Mark Blake Is This the Real Life?, wat bij mijn weten vaak wordt aangehaald als de definitieve Queen biografie, vertelt Mercury aan zijn bandleden pas in 1988 (dus niet de repetitie voor Live Aid in 1985, toen was hij nog niet eens getest...) dat hij aids heeft. Hij trok zijn broekspijp omhoog waarna wat vlekken op zijn huid tevoorschijnkwamen en gaf aan er verder niet over te willen praten. Dus geen emotioneel gereutel met “You’re a legend Fred...”, “We all are legends” zoals deze film suggereert. Sterker zelfs; nog voor hij het de band vertelde vertrouwde hij het aan de vrouw van Roger Taylor toe omdat zij net had aangegeven dat ze kanker had. (De film suggereert een vijandige sfeer tussen Taylor en Mercury terwijl ze in feite bevriend waren).

Volgens de biografie over Mercury van Lesley-Ann Jones vermoedde Mercury in ‘82 /‘83 al wel dat hij AIDS zou kunnen hebben aangezien hij in Munchen samen met zijn partner/vriendin Barbara Valentin zo’n 20 a 30 vrienden had verloren. De angst voor AIDS was dus reëel, maar; die was voor het gros van de homoseksueel actieve mannen in die tijd zo.

De film verdraait de feiten dusdanig om het te laten lijken dat Live Aid artistiek, persoonlijk en qua succes een doorbraak en een afscheid was. Onzin; Eerder in 1984 en 1985 waren ze al meerdere continenten over gevlogen met hun The Works tour en slechts enkele maanden voor Live Aid speelden ze voor een record aantal bezoekers van 1,5 miljoen als headliners op het Rock in Rio festival. In 1986 volgde nog de gigantische Magic Tour waarvan de Live at Wembley show bij vrijwel alle muziekliefhebbers bekend is en misschien wel de meest herhaalde live-show op de Nederlandse televisie. Mercury kwam, zoals eerder aangegeven, pas later achter zijn ziekte en beschouwde de opnames van het album ‘Barcelona’ als zijn afscheid (hij had niet verwacht nog zo lang te leven als hij uiteindelijk deed).

Dan wat betreft zijn coming-out; Mercury wordt in de film neergezet als homoseksueel (terwijl hij zoals jij ook aangeeft) waarschijnlijk biseksueel was. Ik vind het moreel heel verwerpelijk, zeker in een tijd waarin we leren dat het voor je identiteit fijn is als mensen accepteren hoe je jezelf aanduidt. Om maatschappelijk een zo helder mogelijk beeld te hebben is het in ieder geval handig om er ofwel helder, open en genuanceerd over te zijn of er in taal totaal geen aandacht aan te schenken (je seksuele gedrag niet te hoeven verklaren maar jezelf ook niet inhouden of verstoppen was in feite wat Mercury deed). Daarbij is het zo dat hij zich nooit heeft uitgesproken ten opzichte van zijn ouders. Hij wou het zijn moeder schijnbaar besparen (en dat zeggen in feite alle bronnen in zijn nabije omgeving, dat was ook de reden waarom hij pas een dag voor zijn dood vrij gaf AIDS te hebben).

Er wordt zo veel gesleuteld en verzonnen aan het verhaal van Mercury dat het in feite niets meer over Mercury zegt. Het wordt een plat homoseksueel coming-out verhaal (met een muzikaal succes verhaal) terwijl dat precies niet is wat Mercury was. Bovendien zou de huidige tijd veel beter geschikt zijn geweest om de complexe situatie (hier zit een goed drama in) zo genuanceerd mogelijk uit te werken.

Ik vind ook dat de maker ongeveer net zo veel schade heeft gebracht aan het verhaal van de band (en haar muzikaliteit) als aan het persoonlijke verhaal van Mercury. Ze worden nu als een hersenloze hitmachine neergezet die als een sitcom gezelschap samenleeft. Mercury komt notabene op het idee om Bohemian Rhapsody te schrijven doordat hij enkele seconden over een weiland staart. Notabene een uitgelezen kans om het succesverhaal te verweven met het persoonlijke; hij schreef dit rond de tijd dat hij Mary Austin vertelde biseksueel te zijn, in de tekst refereert hij naar het afscheid nemen van een oud leven en een nieuw leven instappen (hij heeft het zelf nooit bevestigt of serieus ontkent maar die vrijheid zou je als maker juist wel mogen nemen, door de suggestie te wekken) en als klap op de vuurpijl is de persoon die Bohemian Rhapsody op de radio heeft gelanceerd en doorgedrukt, Kenny Everett, degene die hem geholpen heeft bij zijn zelfacceptatie (daar gaat de documentaire When Freddie met Kenny over).

In de film is het een spontane hit met het spontane idee om opera met rock te mixen. Zo plat als een dubbeltje, en precies het voorbeeld van wat er de hele film lang misgaat; succes wordt verheerlijkt, artistieke worsteling en ontwikkeling bestaan niet en de koppeling naar het persoonlijke drama wordt nauwelijks gemaakt of in erbarmelijke verzinsels.

jammer dat jij de film niet maakte, zou heel wat waarheidsgetrouwer zijn....en je hebt nog kennis van zaken ook...heb zelf Freddie gesproken tijdens de Magic tour...en hij was vrolijk en aardig als altijd. Hoor eens de recordings van diezelfde tour..speelt en zingt hier een ziek man?

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Persoonlijke aanval verwijderd, houdt de discussies inhoudelijk.

avatar van Mikemans

Mikemans

Wauw, wat een film. De 2,5 uur waren zo voorbij. Betere inzicht gekregen over de band Queen en Freddy’s beweegredenen.

Mooi verfilmd, goede acteurs, geloofwaardig en een mega goede soundtrack. Top!

Mikemans schreef:

Mooi verfilmd, goede acteurs, geloofwaardig en een mega goede soundtrack. Top!

Geloofwaardig? Het is vrijwel volledig bij elkaar verzonnen... Lees even het stuk van Drs. Daja hierboven, dan ben je weer bij.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Nou is het natuurlijk zo dat "geloofwaardig" en "vrijwel volledig bij elkaar verzonnen" elkaar niet bijt. Ik vond het ook geloofwaardig, maar dat het voor een groot deel niet klopt kan best zo zijn. Zie mijn als mening gemerkte bericht eerder in dit topic.

Y&T schreef:

Dat Queen de topper was, is bekend. Maar niet de enige. Het is niet zo dat mensen eerst nauwelijks [spoiler geld doneerden en ineens in hun portemonnee graaiden toen Queen op het podium stond.

Wat is je kritiek exact? Gebrek aan creativiteit omdat Singer alleen zingende, blije en huilende mensen in beeld bracht? Wat had je graag gezien?

Miraramon schreef:

Zo'n goede inkijk krijg je niet in het leven van Queen en Freddie door deze film. Welke zaken (die echt gebeurd zijn) wist je nog niet? En als de film zoveel onwaarheden op het scherm kwakt, hoe weet je dan of iets werkelijk waar is of niet?

Basto schreef:

Iets geloofwaardig brengen en dingen bij elkaar verzinnen zijn twee verschillende zaken. LOTR wordt ook geloofwaardig gebracht en is compleet uit de duim gezogen.

Nicolage Rico schreef:

Klopt maar hier betreft het een ‘waargebeurd’ verhaal en geen boekverfilming met elfjes en draken. Ik vind het vanwege de platte sentimentele benadering juist totaal ongeloofwaardig. Een korte fact check maakt ook snel duidelijk dat er weinig van klopt.

Maar verder geen wonder dat de halve bevolking masaal valt voor phising mails en nep nieuws. De kritische blik is een zeldzaamheid geworden.

• 20220 berichten

Dan nog brengen ze de 'feiten van de film' geloofwaardig. Vind ik dan - op bepaalde zaken na (die plotselinge gulheid van de menigte als Queen speelt bijvoorbeeld niet).

Ben het verder absoluut met je eens; snap er werkelijk geen reet van dat zoveel zaken niet kloppen. De werkelijke feiten hadden niets af hoeven te doen aan de entertainmentwaarde van de film.

avatar van Flipman

Flipman

Multivitamine schreef:

Er zitten overigens meer 'fouten' in de film (nl.wikipedia(punt)org/wiki/Bohemian_Rhapsody_(film)). Vrij logisch, de film moet natuurlijk leuk zijn voor het grote publiek en het is geen documentaire. Als Queen-liefhebber moet je je daar niet aan gaan storen, wees blij dat ze überhaupt een - en hopelijk goede - film maken.

Misschien, maar als er nauwelijks iets van het verhaal klopt, waarom vertel je het dan?

Nicolage Rico schreef:

Mijn kritiek is niet eens zo zeer op het verdraaien van de feiten, dat is nu eenmaal noodzakelijk om zo’n verhaal in 2,5 uur te vertellen. Echter het niveau van het drama is ongeveer afgezakt tot dat van een klucht. Dat had wellicht gepast bij een film over Milly Vanilli.... Maar Queens legacy had veel beter verdiend.

Maar laat ik het hier maar bij laten en ruimte bieden aan andere meningen.

avatar van Mikemans

Mikemans

?

avatar van schoonetoonen

schoonetoonen

JacoBaco schreef:

... maar Rami Malek is 1,75m. en dat is langer dan Tom Cruise.. Maar ja, iedereen is langer dan Tom Cruise.. Behalve Peter Dinklage dan.. (1,35m.)

avatar van Tja,

Tja,

Achtergronden en decors in iedere film zijn ook allemaal nep. Daarvoor ga je naar de bios. En anders kijk je Discovery o.i.d.

Daarom vindt ik dit gewoon een prachtige film, top hoofdrol en 2'5 uur die geen moment verveelden. Ik heb genoten en laat de decors dan ook netjes staan.

avatar van pamtastic

pamtastic

Gisteren de film gezien, samen met mijn zoon.

Ik had vooraf hier naar wat reacties gekeken, wat ik misschien beter niet had kunnen doen. Maar het heeft mijn beeld in ieder geval niet negatief beïnvloed.

Ik ben geen die-hard Queen fan, maar heb zeer veel waardering voor hun muziek.

Wij hebben beide genoten van de film, wat uiteraard vooral werd vergroot door de muziek.

Ik heb me niet gestoord aan enkele verdraaide (of bewust achterwege gelaten) feiten die het volgens de echte fans een aanfluiting maken. Wellicht ook om dat ik die feiten niet ken. Daarnaast krijg je al die feiten toch niet in 2 uur en 15 minuten gepropt.

Rami Malek heeft de rol mijns inziens prima vertolkt, al zag ik de eerste helft van de film vaker een gelijkenis met Mick Jagger dan met Freddy Mercury.

Kortom, voor mij een fantastische film waar je het meest van geniet als je er heen gaat zonder alle feiten te willen controleren.

avatar van Fisico

Fisico

Ik kan me inbeelden dat de echte Queen-fans ontgoocheld zijn met het resultaat van de film. Ik, als pure filmliefhebber die nota bene bitter weinig interesse heeft in de muziekwereld, kon de film daarentegen wél enorm smaken. Want op puur filmisch vlak heeft Singer het meer dan prima gedaan. Ik heb vanaf de eerste tot de laatste seconde echt genoten van de film en de ronduit fantastische muziek. De film en de muziek hebben me echt geraakt en ik wou absoluut dit gevoel ervaren op het grote doek.

Maar ik las inderdaad her en der de kritieken dat de film niet de "echte" Freddie Mercury benadert met deze vrij softe lightversie. Alle scherpe kantjes zijn er wat afgevijld waardoor de realiteit onrecht wordt aangedaan. De extravagante drugfuiven en seksorgieën - zo liet ik me vertellen - waren destijds wat, nuja, diepgaander dan wat blijkt in de film. Ook qua timing zou het niet allemaal kloppen over zijn kennisgeving aan de band dat hij aids had. Dat de kassa extra ringde op Live Aid toen Queen het podium stal was wel wat een flauwe insteek. En een wereldhit schut je ook niet zomaar uit je mouw, laat staan een hele hoop ...

Desalniettemin ontzettend genoten van de film en de toch wel zeer knappe performance van Rami Malek die bij momenten de echte Freddie Mercury benaderde met zijn charisma en flegmatiek. Dit kan toch niet onopgemerkt voorbij gaan op de eerstvolgende Oscars? In de film werd ook duidelijk dat Freddie Mercury worstelde met zijn privéleven waarbij eenzaamheid, loyaliteit en vertrouwen centraal staan. God op het podium, maar daarnaast was hij erg gevoelig en kwetsbaar.

Ook op vlak van montage, geluid en camerahantering zat het allemaal prima. Fijn ook om de echte beelden van Live Aid mee te integreren in de film. Vele songs passeerden de revue - allen uiteraard geweldig. Eentje miste ik aanvankelijk, tenzij ik even niet oplette, nl Bicycle Race. Ik wou eerst een 4,5* toekennen, maar een dikke 4,0* misstaat eveneens niet.

avatar van Ste*

Ste*

• 2073 berichten

Heb vandaag in de zaal ernaast nog eens half kunnen meegenieten van de film Vooral We Will Rock You dreunde door.

avatar van The Oceanic Six

Een 3,89 na 226 stemmen. Ik vind het wel mooi dat deze film toch hoog scoort, ondanks de kruistocht van een aantal in dit topic om de film omlaag te praten. Ben ook best benieuwd naar wat de film over een paar weken wereldwijd op heeft gebracht.

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

The Oceanic Six schreef:

Idd, een kruistocht. Ik heb mij ook al een aantal keer af staan te vragen waar die fixatie vandaan komt. Maar Hey: God and Freddie.. ?

The Oceanic Six schreef:

He, kwaliteit en boxoffice zijn lang niet altijd zaken die hand in hand gaan. Integendeel zou ik bijna zeggen. Daarbij gun ik May en Taylor best een extra zakcentje.

avatar van Fisico

Fisico

The Oceanic Six schreef:

Nu niet dat de critici geen punt hebben. Ik zou ook kritiek hebben als Queenfan, maar nu kan het me geen bal schelen. Als filmfan heb ik ontzettend genoten van Bohemian Rhapsody. Ik pinkte zelfs een traantje weg bij het laatste machtige gedeelte op Live Aid.

avatar van de grunt

de grunt

Basto schreef:

Daarbij gun ik May en Taylor best een extra zakcentje.

Een extra zakcentje...

Fisico schreef:

Je ziet tijdens het feestje van Freddie wel dames op een fiets zitten in zijn huis. Mis het nummer overigens niet hoor. Vind hem bijna net zo wanstaltig als Flash ahhaaaaaaaaaaaa.

avatar van The Oceanic Six

Ondertussen 400.000 bezoekers in 2 weken tijd in ons land!

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

Maar Malek, met zijn gladgeschoren borstje, blijft er uitzien als het zusje van Mercury.

The Oceanic Six schreef:

....ondanks de kruistocht van een aantal in dit topic om de film omlaag te praten.

Dit dus... Het wordt ondertussen wel een beetje sneu hoe moeilijk Graaf Machine het heeft met zijn teleurstelling van deze film en daar niet echt goed mee weet om te gaan. Blijft hangen..