• 9.378.508 stemmen

Gesproken taal: Engels, Duits en Italiaans

Releasedatum: 6 februari 2020

Plot A Hidden Life

"Based on true events."

De film volgt Franz Jägerstätter en zijn vrouw Fani die wonen op het idyllische Oostenrijkse platteland en wordt verteld door middel van echte brieven uit de oorlog. Het koppel raakt in strijd met de leden van hun hechte stadje, de kerk, hun regering en zelfs hun vrienden. De gewetensbezwaarde Franz weigert om te vechten voor de nazi's wat uiteindelijk een dramatische keuze blijkt te zijn.

Franz Jägerstätter

Franziska Jägerstätter

Rosalia Jägerstätter

Fr Ferdinand Fürthauer

Lorenz Schwaninger

Bürgermeister

Malick

Johan Leysen kreeg vier A4'tjes de avond voor het draaien. Volgens hem was het een mengeling van beschouwingen over religie, de onmacht van de kunstenaar en de verwording van de beschaving. Die hoefde hij niet uit het hoofd te leren, maar die kon hij gebruiken voor de scène. Dit is de tekst die uiteindelijk overbleef de ochtend van de draaidag:

Christ would never say this is what he wanted. This swindle.

We've betrayed him, turned it all around.

When people walk in, they look up, they imagine that if they'd lived back in Christ's time, they wouldn't have done what the others did, they would've stood by him, they wouldn't have run like his friends did. They look up and dream...

I present his life and the lives of his followers, and others will look up and sympathise, they will be moved by their stories, and they'll imagine that doing this will benefit them in eternity.

I don't think Christ would have liked a man to throw away his time by painting him. These paintings only create sympathy, they create admirers. They don't create followers.

You know why I became a painter? So I wouldn't have to follow him.

I just show how others did. I live off their lives, I make a living presenting their suffering. And still, one needs a purity to create...how can I show what I haven't lived? I'm a fool.

Portraying how the thruth suffers doesn't incite persecution, it's simply an aesthetic performance, it doesn't put the audience under any obligation. I help them dream, to pass a quiet hour. All their goodness, lost in wishes.

Suppose there were a fire and, instead of helping, one took it all quite calmly so that later on, one could travel around and describe the horrors of this fire, how dreadfull the cries were of the man who burned to death inside, whom one could have rescued had one not been occupied with painting the whole situation. Or watching it.

We live in a world without God, left to ourselves.

We play at Christianity the way children play at guns. The point is to look faithful. True faith would bring persecution, misery.

Christ's life is a demand, but we don't want to be reminded of it, so we don't have to see what happens to the truth...

We live in times, when unthruth forces the thruth out, when your life might be demanded of you. A darker time is coming when men will be more clever. They won't fight the thruth, they'll just ignore it, pretend they don't hear.

What this age needs is someone who teaches men to honor their souls. One they put to death. It would make them afraid for themselves. Self-sacrifice seems an act of insanity.

If you follow him, it will go the same way it went with him.

To the degree you follow him to that degree you'll suffer abuse.

Though probably today Christ wouldn't be put to death, just ridiculed.

The world is so sly, so cunning. There are no human beings anymore. No lovers. We belong to nobody. To everybody. Demoralised. All. Nothing is God's. All is man's. We've closed each other in. So afraid somebody else might be lordly and splendid, when we can't be. Determined no man shall shine like the sun.

I show the suffering of the saints. But I don't suffer myself. Some day I might have the courage to venture. Not yet...Some day I'll paint the true Christ.

Who holds the Keys to death's kingdom, Lord of the creation, who was and is and shall be.

Vandaag is Malick 76 jaar geworden.

tbouwh

klik voor een boeiend stuk over schijnbaar onbetekende stijlkeuzes van Malicks en matches tussen beeld en voice-over.

Malick

Toen A Hidden Life nog Radegund heette.

John Milton

Heeft 20th Century Fox NL dit aangekocht? Ik ben benieuwd wat voor release we dan krijgen. Gaat deze gewoon bij Pathé draaien?

Ik zag hem in Utrecht al helemaal in de gare zaaltjes van het Springhaver belanden, dat zal dan dus wel meevallen.

avatar van McSavah

McSavah

Malick schreef:

Toen A Hidden Life nog Radegund heette.

?

Malick

Het is een onofficiële trailer met een ongebruikte voice-over, ongebruikte acteur en behoorlijk wat shots die niet in de film zijn terechtgekomen. Vermoedelijk iets dat tijdens de postproductie is gemaakt om distributeurs te overtuigen de film te kopen voordat de bewerking was voltooid.

Waarschijnlijk volgende maand in de Pathé te zien tijdens het IFFR.

avatar van Richardus

Richardus

Het camerawerk in de trailer alleen al!!

Malick schreef:

Waarschijnlijk volgende maand in de Pathé te zien tijdens het IFFR.

Nope, wel in de Doelen en Cinerama: A Hidden Life | IFFR

avatar van ghostman

ghostman

Ik heb ergens gelezen dat de Duitsers in deze film met elkaar in het Engels communiceren .

Hier : " complete with studio Nazis from Central Casting (who bark in German, while Franz and Fani speak to each other in English) " : newyorker.com

WTH ???

John Milton

Het is weer die gehate tijd van het jaar, screener-season. Ben benieuwd hoeveel stemmen er hier gaan komen daardoor de komende weken.

avatar van Basto

Basto

• 11962 berichten

Donderdag op IFFR, dus dat kan ook

John Milton

Dat zou beter zijn, idd!

John Milton schreef:

Kappeuter gaat ze allemaal verwijderen.

John Milton

Ik wilde dat het ook bij 1917 kon, maar er is geen manier om het zeker te weten. En sommige gebruikers vinden het kijken van een Cam/screener versie op hun 12 inch laptop over de ingebouwde speakers een afdoende manier om een film te kunnen beoordelen.

Maar mijn zegen heeft hij.

avatar van macrobody

macrobody

yoohoo een nieuwe Terrence Malick. Zal dit 'm dan eindelijk worden? Die waanzinnige film waar ik al jaren op zit te wachten? Denk het niet, maar wie weet...

Die ga ik eens lekker op mijn telefoon bekijken.

DwarreI

Eindelijk weer eens een Malick in de positieve zin des woords. A Hidden Life is een prachtige ode aan de menselijke waardigheid en zit vol met prachtig ingepaste natuurbeelden en fijne overpeinzingen. Past qua vorm en thematiek mooi tussen The New World, The Tree of Life en The Thin Red Line.

Wel erg jammer van het Engels in de conversaties, voelde vooral aan het begin nogal onnatuurlijk aan, maar dit werd naarmate de film vorderde minder storend. Was natuurlijk een eis van de financiers om de film toegankelijk te houden voor het Amerikaanse publiek..

tbouwh

De Amerikaanse cineast Terrence Malick geeft zijn oeuvre nieuw gewicht met het monumentale A Hidden Life. Het ethische dilemma in het hart van de vertelling overspant eeuwen.

(...)

A Hidden Life is [zo] verankerd in de menselijke geschiedenis, maar onttrekt zich er tegelijkertijd aan. Franz was een onbekende held, zoals er velen zijn. De geschiedenis werd zonder hem geschreven, zijn graf werd nooit een pelgrimsoord. Een film werd het monument van zijn verborgen leven.

Uitgebreide recensie (CINE)

DwarreI

Jij denkt dat het een bewuste keuze van Malick geweest is om de voertaal hoofdzakelijk in het Engels te doen? Interessant, het voelde voor mij toch vooral aan als een knieval voor de filmbonzen..

tbouwh

Het zou kunnen. Ik heb geen enkel bewijs, alleen een vermoeden. Intern schuurt er het nodige op het gebied van taal en (historische) context, en pas toen ik daarover aan het schrijven en nadenken was zag ik daar scherper het mogelijke belang van in. Zoals ik in het stuk beschrijf, zit de spanning onder meer in de tweespan historisch drama - tijdloos verhaal met universeel karakter.

avatar van filmfan59

filmfan59

Wat een ontgoocheling...... wel veel mooie beelden en nog meer morele voice- over propaganda voor de onzin van oorlog en aanhorigheden...... alleen blijft het maar duren en duren en duren..... 1000x dezelfde gedachten...... uitgerokken en tot 5000 deeglaagjes uitgerold..... gewoon een perfecte bladerdeeg.......sorry.....

avatar van nummer2

nummer2

tbouwh schreef:

(...)

Uitgebreide recensie (CINE)

Bedankt voor de mooie review! Ik ben zelf wat sceptisch, maar ben uiteraard zeer verheugd dat er weer een Malick film klaar staat. Erg benieuwd naar de rol van de archiefbeelden, dat klinkt bij een montage à la Malick toch erg goed.

(ik ben verder wat sceptisch omdat ik juist erg verknocht ben geraakt aan de richting die Malick met z'n laatste films op ging)

avatar van IH88

IH88

nummer2 schreef:

Ik heb juist het tegenovergestelde. Ik ben een enorme fan van zijn eerste drie films, maar na The Thin Red Line is het bergafwaarts gegaan (Tree of Life was nog wel te doen). Het verschil in kwaliteit tussen Days of Heaven en Song to Song is echt gigantisch.

tbouwh

nummer2 ja, dat is een interessant perspectief; ik hoor zoveel mensen elkaar echoën als ze beginnen over de breuk tussen de 'vroege' en 'late' Malick en wat daar allemaal is misgegaan. TTOL wordt dan doorgaans als laatste sterke film genoemd, KoC en StS zijn draken, enzovoort.

avatar van nummer2

nummer2

IH88 schreef:

Kwaliteit? Dat zie ik zo niet, eerlijk gezegd. Vrijwel alle films bieden toch meer dan genoeg esthetische voldoening in mijn beleving. Wel totaal verschillende stijlen, en daarmee verschillende smaken.

Moet A Hidden Life overigens eerst eens flink laten bezinken...Malick tapt duidelijk uit een ander vaatje. Qua tempo en stijl deed het me erg veel denken aan The New World, maar het is nog veel scherper geconcentreerd, totale focus op 2 mensen. De film is tot de essentie teruggebracht, en tegelijkertijd uitgespannen over bijna 3 uur. Eerste intuïtieve gevoel is toch dat Malick vrij stevig uithaalt naar de huidige opmars van cultuurchristenen met hun zeer bedenkelijke agenda...(hoewel dat gevoelsmatig ook weer een iets te gepolitiseerde interpretatie is van het totaal wat je voorgeschoteld krijgt, kun je toch moeilijk naar de schreeuwende burgemeester kijken zonder enkele associaties met huidige politici te maken).

Deel wel de observatie voor wat betreft de talen tbouwh. Hoewel de primaire overweging wellicht vanuit de commerciële hoek is gekomen, heeft het uiteindelijk wel een mooi effect. De ruwe, concreet historische zaken komen in het Duits voor, maar de Engelstalige teksten hebben in wezen een zeer universeel karakter (aangezien het toch voornamelijk ook overpeinzingen zijn). Als je geen Duits verstaat is het wellicht nog een interessantere ervaring.

avatar van aeverhoog

aeverhoog

John Milton schreef:

Maar mijn zegen heeft hij.

Zo beoordeel ik ook porno.

avatar van mrklm

mrklm

Oostenrijkse boer Franz weigert de Hitlereed af te leggen. Nazi's zijn boos op hem, dorpsbewoners boos op zijn vrouw. Goh, hoe zou dit eindigen? Terrence Malick brengt ons weer zo'n verschrikkelijke combinatie van (toegegeven) fenomenaal gefilmde prachtige plaatjes en eindeloos pseudo-filosofisch pretentieus gepreek, deze keer in de vorm van brieven die Franz en zijn echtgenote Fani aan elkaar schrijven. Het onvermijdelijke einde komt ruim twee uur te laat in deze marathonuitzending van 'Ontdek Je Plekje', hetgeen je bijna doet afvragen wie er meer heeft geleden: Franz of de kijker. Neem een kussen mee en schroom niet om meerdere keren een lange toiletpauze te nemen, je mist niets. Overslaan is ook een serieus te overwegen optie.

avatar van Richardus

Richardus

Ongelooflijk. Woorden teveel, schieten tekort. Zo mooi, zo rijk, zo diep. Te mooi, te rijk, te diep. Actueel en tijdloos urgent (het historische dient als raamwerk), en veel verder en meer dan dat. Bloedmooi. Perfectie...?

tbouwh

Gelukkig kwam dat bericht na mrklm, brengt de boel mooi in balans

avatar van Ik Doe Moeilijk

Ik Doe Moeilijk

JBH schrijft in zijn Parool recensie van de film:

Het grote verschil met zijn recente films is dat A Hidden Life niet draait om een dolende mens maar juist de onverzettelijke vastberadenheid van zijn hoofdpersonages centraal stelt [cursivering toegevoegd].
Dit is precies mijn probleem met de film om twee redenen. Ten eerste, de tergende morele superioriteit en het religieuze fanatisme van het hoofdpersonage Franz maken hem niet alleen onuitstaanbaar, maar maken hem, wellicht nog belangrijker voor mij, als personages pertinent oninteressant. Doe mij maar de Malickiaanse twijfelaars. Ten tweede, deze morele superioriteit en zelfgenoegzaamheid zoals gemanifesteerd in populistische vertogen zijn nu juist het probleem van onze tijd, niet de oplossing! Dus ook in die zin is AHL een problematische film voor mij, aangezien Malick wel degelijk iets over onze tijd lijkt te willen zeggen.

Overigens, naarmate de film vorderde, begon ik wat meer te voelen van het interne conflict van het hoofdpersonage: aan de ene kant het juiste willen doen, aan de andere kant de moeite om de consequenties ervan te dragen, ook omdat die verder reiken dan hemzelf en namelijk ook van invloed zijn op vrouw en kinderen.

Dit is eigenlijk Malick-light: een narratieve film met een Malickvernisje opgesierd, tamelijk on-poëtisch. En daarbij vind ik de beelden van Lubezki's protegé Widmer over het geheel genomen ook net wat minder mooi, de leerling heeft de meester nog niet overtroffen.

avatar van hvdriel

hvdriel

Goh, ondanks alle protesten in mijn omgeving ben ik naar deze film gegaan en kwam betoverd en ontdaan na bijna drie uur de zaal uit.

Malick presenteert zonder Hamiltonbeelden min of meer een verhaal, en wel op zijn eigen wijze: loom; traag bewegend; geen dialogen, monologen terwijl je de reacties van de toegesprokene ziet; een off screen stem; verstrengeling van natuurbeelden en een innerlijk conflict.

Een diepgaande studie over iemand die zijn geweten volgt en de reacties hierop van zijn buurtgenoten, familie, kerk en regering, geplaatst in nazi-Duitsland (een raamwerk), maar Malick laat er geen twijfel over bestaan hoe actueel die situatie anno 2020 is: chaos, minderheden die hun plaats opeisen, 'waar moet het naar toe met deze wereld?' en dan de grote Redder die uiteindelijk zijn masker laat vallen.

Hoe zou ik hierop reageren? Pragmatisch of idealistisch? Trouw zweren en ondertussen hard en fel denken 'maar ik meen het niet' en daarmee het vege lijf redden. Of...?

[Jammer van het Engels]