Genre: Biografie / Drama
Met onder meer: Reda Kateb, Cécile de France en Ulrich Brandhoff
Gesproken taal: Duits, Frans en Engels
Releasedatum: 4 mei 2017
Plot Django
Django Reinhardt wordt beschouwd als de pionier van gitaarjazz, Europese jazz en de vader van de zogenaamde swing jazz, in ieder geval in Europa. De film gaat over de vlucht van jazzmuzikant Django Reinhardt uit het door de nazi's bezette Parijs in 1943. Reinhardt, geboren in een dorp in Henegouwen, was zigeuner, een bevolkingsgroep die door de nazi's werd vervolgd. Dit weerhield hem er niet van om door te gaan met het spelen van zijn geliefde jazzmuziek.
Django Reinhardt
Fouad, aka 'Tam Tam '
Louis Vola
Charles Delaunay
STO doctor
Django is het regiedebuut van de Franse cineast Etienne Comar, ook wel bekend als schrijver en producent van Des Hommes et des Dieux en als producent het met zeven Césars bekroonde Timbuktu.
De soundtrack wordt verzorgd door het Nederlandse Rosenberg Trio.
Vanaf 4 mei in de bioscoop (Splendid Film)
Donkerwoud
The Rosenberg Trio over hun bijdrage aan deze film en Django Reinhardt als muziekicoon: Django Reinhardt - dewerelddraaitdoor.vara.nl
blurp194
Fijne mooie film met erg fijne muziek.
Het verhaal is voor zover ik dat zie wel vrij stevig geromantiseerd. Misschien dat dat een goede keuze is, misschien ook niet - en er zijn geloof ik ook wel wat veel zaken in het leven van Reinhardt niet zo heel uitputtend bekend. Ietsje mysterie moet er ook wel om de man heen blijven hangen.
Reta Kateb zet een mooie Reinhardt neer, eigenzinnig en ongezeglijk. En hij komt behoorlijk goed weg met de gitaar, hoewel hij natuurlijk niet zelf speelt. Dat doet het Rosenberg Trio, en daar is dan geen speld meer tussen te krijgen. Fijn dat ook zo'n jazz-onbenul als ik dan vrijwel alles blijkt te herkennen.
Geheel toevallig overigens was ik ooit eens bij het Django Reinhardt festival, jaarlijks op een eilandje in de Seine. En nu kwam ik bij de feestelijke vertoning van deze film terecht, voor de gelegenheid van het zoveel-jarige bestaan van de bioscoop in het dorpje waar mijn lief woont - inclusief vragenuurtje met de assistent-regisseur. Met na afloop nog eten en drinken, omlijst met live-muziek - en ook die gitaristen kwamen een heel eind in het repertoire van Reinhardt. Dat geeft de film toch nog wat extra.
Markie
Vrij matige film. Als je vette actie wil en ook nog een portie humor raad ik je Django Unchained aan. Die film is in tegenstelling tot deze film vele malen vermakelijker.
Walter S.
Vrij matige film, als je twee uur lang absurde humor wil raad ik je een Monty Python film aan. Om die films kun je in tegenstelling tot deze veel meer lachen.
Aux serieux.
Ik vond het een wat rommelige film, kwam er nooit echt lekker in.
pjutter
Wist mij de volle 2 uur te boeien, tof dat de muziek echt de tijd kreeg.
Flat Eric
Gypsy Road can't take me home
Indrukwekkende biopic over een korte periode uit het leven van Django Reinhardt tijdens de oorlogsjaren. Eerst nog spelen in theaters van formaat terwijl het publiek nog een sigaretje opsteekt (je kunt het je niet meer voorstellen) om vervolgens door de Duitse bezetting voor weinig geld in achteraf barretjes voor een handvol Duits (leger)publiek te sappellen.
Hoeveel er geromantiseerd is in de film, het plotlijntje met de foute Franse vrouw bijvoorbeeld, moet ik nog eens nalezen maar gaf de film wel wat extra spanning.
Fijn trouwens dat de muziek in de biopic voldoende de ruimte kreeg.
Ik had wiebelende beentjes in de bioscoopzaal.
Beautiful Mind
"Dit weerhield hem er niet van om 'TE STOPPEN' met het spelen van zijn geliefde jazzmuziek."?
'Om door te gaan met het spelen van ...' zal er beter op trekken. :-/
Black Math
Django Reinhardt als gitarist ken ik al heel lang; jaren geleden eens geprobeerd naar te luisteren, maar toen vond ik er niet veel aan. Een jaar terug nog eens geprobeerd en toen kon ik hem al een stuk meer waarderen. Van zijn persoonlijke geschiedenis wist ik vrijwel niets behalve dat hij door een ongeval nog maar twee functionerende vingers aan zijn linkerhand had, wat natuurlijk een grote handicap is voor menig gitarist, maar blijkbaar niet voor hem.
Interessant dus om eens een film over zijn leven te zien, maar ik begrijp nadat ik na het zien van de film over hem heb gelezen op internet dat deze film geen recht doet aan de werkelijkheid. In werkelijkheid is de vluchtpoging van Django niet geslaagd en werd hij teruggestuurd, waarna hij de oorlog heeft overleefd. In deze film wordt er geschetst dat hij in acuut levensgevaar was mocht hij gepakt worden, maar ik heb de indruk dat dat dus meeviel. Verder heb ik niets kunnen terugvinden over het personage Louise, waarvan ik dus de indruk heb dat ze fictief is.
Nu hoeft een film niet waarheidsgetrouw te zijn om toch leuk te zijn, neem bijvoorbeeld Amadeus, die geen recht doet aan de persoon Mozart maar wel aan zijn muziek. Hetzelfde kan wellicht over deze film gezegd worden, want met name de muziek is een sterk punt en doet smaken naar het herluisteren van Django.
Leukste gedeelte van de film is natuurlijk het concert voor de Duitsers. De eis dat er niet met teveel ritme gespeeld wordt, geen uitgebreide solo's en dergelijken is alsof je Beethoven om een compositie vraagt, maar geen symfonie, geen strijkkwartet, en weet je wat, doe ook maar geen piano. Kortom alsof je alles uitsluit waarin hij uitblinkt. Met het concert bouwt hij het swingende gehalte steeds meer op, waarna de Duitsers steeds liederlijker worden, wat natuurlijk leuk om te zien is. Bij de scène kan je natuurlijk afvragen of die Duitser die het concert stopzet omdat iedereen buiten zinnen raakt van die "apenmuziek" niet ergens gelijk heeft. De muziek maakt in die scène wel degelijk iets los. Maar goed, dat is juist wat ik in muziek waardeer, dat je even alles kan vergeten en dat het je in andere sferen brengt.
Het is interessant om ook eens een film te zien waarin het lot van de Roma en (hier) de Sinti in de tweede wereldoorlog belicht wordt, maar ik vraag me af of een film over Reinhardt daar het juiste podium voor is. Uiteindelijk lijkt hij er zonder al teveel drama door de oorlog gekomen te zijn. Het einde van de film is helaas overdramatisch en dat voelt om die reden toch aan als een dissonant. Niettemin kent de film goede momenten en is om die reden het waard om een keer gezien te hebben. 2,5*.
camielc
Aardige film, die een belangrijke fase in het leven van muzikant Django Reinhardt belicht, nl. tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk, waarbij passerend ook de gruwelijkheden tegen de Sinti aan bod komen. Goede rollen van Kateb en De France. De muziek geeft de film ook wat extra 'Schwung'.
Tarkus
Mooie film over Django, maar ook een beetje een teleurstelling.
Hoewel de film een zeer belangrijke periode uit het leven van Django behandeld, zat ik een beetje op mijn honger wat betreft de periodes voor en na de oorlog.
Wel indrukwekkend verhaal natuurlijk, Frankrijk onder de Duitse bezetting en vooral de vervolging van de zigeuners waartoe ook Django behoorde.
Dus wel zeer de moeite waard deze film, die natuurlijk een zeer prachtige soundtrack heeft !!
the hustler
Matige biopic met een zwakke verhaallijn, maar gelukkig maakt de muziek veel goed.
Movsin
De pit die in Django's jazzgitaar zit is niet altijd in de verhaallijn van deze film terug te vinden.
Toch heb ik een degelijke en toch ook interessante film gezien over Django Reinhardt en over de zigeunervervolging tijdens WO II.
Reda Kateb zit goed in de rol van jazzmuzikant en ook Cécile de France (tijdje geleden; "Le Gamin au Vélo" en "Casse-Tête Chinois" was het laatste dat ik van haar zag) voldoet als gelegenheidsvamp, die een machtspositie bij de bezetter tracht af te dwingen
Niet te vergeten natuurlijk, de ten zeerste genietbare jazzy sessies.
Beter dan verwacht en dan de matige scores.
carla007
Deze film is niet bedoeld voor vette actie met humor
. Dit is een waargebeurd drama wat zeer goed vertolkt en weggezet is. Met name hoe de Duitsers (officieren) omgaan met zigeuners wordt perfect weergegeven. Aangrijpend verhaal wat mij samen met de muziek door merg en been ging. Aanrader dus.
Het leven bestaat uit meer dan alleen maar vertier (humor en actie), geschiedenis, drama, mensonterend gedrag daar gaat dit over. Vernedering tot op het bot.
Onceuponanytime
De biografie van een gitaarlegende.
Voordien nog nooit van deze muzikant gehoord, maar de film toont een ingetogen zigeuner die zich - mede dankzij zijn magistrale jazzmuziek - wurmt door de tweede wereldoorlog...
Beetje jammer dat de rol van Cécile De France op een spannend moment plots ophoudt...
K. V.
Deze ook eens meegepikt en het was niet mis, maar voor mij mocht hij toch wel een tikkeltje korter. Niet altijd even boeiend. De cast deed het wel goed en verder zag de film er prima uit. De muziek was ook niet mis, ondanks dat het minder m'n genre was. Het laatste lied was wel erg mooi.
Heb al beter biografieën gezien, maar deze was ook niet mis.
Decec
Een goede biografie/drama/muziek/oorlog film...
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Mooi opname en kostuum...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Prima achtergrond geluid/muziek met
Dolby Digital...
Prima camerabeweging...
coumi
Was niet onder indruk. Trage film die veel beter had kunnen zijn. Uitstekend basisgegeven om een dijk van een film af te leveren, maar Django is nauwelijks een geslaagd project te noemen. Lijkt een beetje veel op de Franse cinema uit de jaren tachtig/negentig: stilistisch mooi, vrij accuraat waarschijnlijk maar ook een tikkeltje saai, omdat men het vertellen van een goed verhaal onvoldoende beheerst. Net als het titelpersonage oogt de film wat emotieloos en dat is opvallend bij gebeurtenissen waar in beginsel zo veel emotie inzit. Tijdens de te spaarzame momenten dat Django zijn mooie muziek mag laten horen, besef je dat dit een groot muzikaal talent was, en dat aspect had beter naar voren moeten komen. Positief is dat het laatste half uur qua spanning veel heeft te bieden(had alleen wat beter geregisseerd moeten worden), maar dat kun je weer wegstrepen tegen een aantal overbodige, te lang uitgerekte scènes uit het eerste gedeelte. Nee, denk oprecht dat deze man een betere film had verdiend.
eempag
Bedankt voor deze tip.
Nu ga ik zeker kijken.
eempag
Film over Django waar ik eigenlijk nog nooit van gehoord had.
Film is wat traag en er gebeurt eigenlijk niet zo veel.
Het gevaar lijkt wat mee te vallen als je zo ongestoord van Parijs richting de Zwitserse grens kunt reizen maar in het echt zal dat toch anders zijn geweest als je weet dat vele zigeuners in de tweede wereldoorlog zijn vermoord.
Nou las ik hier dat Django helemaal niet ontsnapt is naar Zwitserland maar dat hij gepakt was en zo kun je dat inderdaad teruglezen op Wikipedia.
Daar heb ik zo'n bloedhekel aan, een historisch verhaal zo aanpassen dat het leuker wordt voor een film terwijl dat historische aspect toch het meest interessant is, althans voor mij.
Wat blijft er dan over?
Een dun traag verhaal waarbij je je bij alles moet afvragen of het nou echt is of uit de koker van de makers van deze film komt.
Plus natuurlijk de zeer virtuoze muziek van het Rosenberg trio.
Rancid
Over zo’n geniale, toekomstbepalende muzikant zo’n saaie oorlogsfilm maken… Gemiste kans, erg zonde.
(Natuurlijk was WOII nog veel bepalender, en afschuwelijk, maar daar zijn al zo verschrikkelijk veel films over gemaakt. Over het leven en de carrière van Django verder helemaal niets.)
mrklm
Hoewel de Nazi’s zich volop schuldig maken aan vervolging van en moord op allerlei minderheden, is de familie Reinhardt het muzikale neusje van de zalm in het bezette Parijs in 1943. Grote ster is Django [Reda Kateb], die zich lange tijd verre houdt van ethische kwesties tot hij kennismaakt met Louise de Klerk [Cécile de France], de (fictieve) koningin van het nachtleven. Ze maakt Django bewust van wat zich buiten zijn bubbel afspeelt en probeert hem over te halen om zijn muziek te gebruiken om het plaatselijke verzet te helpen. Kateb overtuigd in de titelrol en fans van Reinhardts jazzmuziek kunnen zich laven aan de vele muzikale intermezzo’s, maar omdat Reinhardt zich vooral bekommert om zijn eigen belangen (en die van zijn directe familie) komt hij niet erg sympathiek over. En Comar lijkt ook meer geïnteresseerd in de muziek dan in de oorlogsperikelen. Luister of kijk liever naar een album of concert van Django en kornuiten.
AngelicV
Mooie inkijk in een deel van het leven van Django Reinhardt, goed gespeeld door Kateb. Hoe hij met sierlijke snelheid van zijn hand de gitaar toucheert en geweldige muziek neerzet (Rosenberg trio in de film) geheel in controverse met de nazi figuren die klassieke marsmuziek en walsen prefereren. Ook het lot van de zigeunerfamilies tijdens deze periode wordt goed aangegeven. Muziek kan mensen een beetje veranderen en dat was nou net iets wat de bezetter niet wilde. Totale controle was hun motto.

'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes' weg bij Netflix en nu een succes op Videoland

Goed beoordeelde dramaserie 'Rivals' krijgt een tweede seizoen dit jaar: wat weten we erover?

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

Les Filles d'Olfa
Documentaire, 2023