• 9.377.017 stemmen

War for the Planet of the Apes (2017)

Sciencefiction | 140 minuten

Genre: Sciencefiction

Geregisseerd door: Matt Reeves

Met onder meer: Andy Serkis, Woody Harrelson en Steve Zahn

Releasedatum: 13 juli 2017

Plot War for the Planet of the Apes

"For freedom. For family. For the planet."

Ondanks al zijn inspanningen om een oorlog te vermijden, is Caesar alsnog in een onvermijdelijke strijd geraakt met de mensen. Caesar moet tot het uiterste gaan, terwijl hij geplaagd wordt door herinneringen aan zijn voormalige vriend en verrader Koba. Kan Caesar zijn volk leiden tijdens deze moeilijke tijden?

avatar van tbouwh

tbouwh

Requiem for the Planet of Men

Hoe vaak worstelen filmmakers niet met hun laatste akte? Het perfecte einde, of – in dit geval – de perfecte slotfilm? De meningen over deze winterse zomerblockbuster zullen zonder meer uiteen lopen, maar één ding lijdt nauwelijks twijfel: na Rise en Dawn is War for the Planet of the Apes de epische apotheose van een geslaagd drieluik.

Verder lezen

avatar van Noodless

Noodless

Net gezien in de bioscoop en ik moet zeggen dat dit derde deel weer een uitstekend niveau weet te bereiken. Als fan van de vroegere Planet of the Apes begint deze reeks toch ook wel te imponeren. Eerlijk gezegd is deze drieluik uitstekend, wat je niet kan zeggen van de hele oude reeks. Maar dat terzijde.
Op een bepaald moment krijg je het gevoel dat je alleen maar apen ziet in langdurige scènes waarbij je nooit het gevoel krijgt dat er mensen ontbreken. Fascinerend en imponerend. De gevoelens die de apen overbrengen zijn zelfs krachtiger en je kon echt met ze meeleven. Een andere troef van de film zijn de prachtige locaties. Soms adembenemend. Ook de actiescènes zien er prima uit en zoals hier al aangegeven is het niet zomaar een oorlogsfilm. Er zit duidelijk heel wat actualiteit en ethiek in de film. Het verhaal zit goed in elkaar en sluit goed aan bij de vorige delen. Er zijn zelfs bepaalde verwijzingen naar de oude reeks die je gemakkelijk kunt herkennen. En nu wachten dat de astronauten terug komen? 9/10

avatar van rep_robert

Wat een verademing om de film te hebben gezien. De film wordt inderdaad "klein" gehouden, maar bevat de film wel een paar grote momenten. Hierdoor werken de emoties die Reeves op wilt roepen.

Het draait vooral om de apen dit keer, al heeft Harrelson wel een uitstekende rol die de film goed vooruit duwt. De cgi is echt verbluffend. De cgi van de apen is zelfs zo goed dat ik het niet meer eens cgi wil noemen. De tranen, de (natte, kleffe) haren, de emoties. Alles werkt... Nergens had ik het idee dat ik naar geanimeerde hoofdrolspelers zat te kijken.

De film lijdt wel aan een ietwat traag middenstuk, maar alles lijkt gewoon te kloppen richting het einde. Het einde zag eruit als de wereld van de Tim Burton versie, die denk ik weer op het origineel uit '68 lijkt?

Het wordt nu tijd om de originele reeks te gaan bekijken, ik verwacht de box zometeen.

avatar van Shinobi

Shinobi

"I did not start this war. But I will finish it."

'Rise of the Planet of the Apes' was een erg leuke verrassing, maar 'Dawn of the Planet of the Apes' wist dat hoge niveau niet vast te houden en dit slotstuk komt daar nauwelijks bij in de buurt.

Dit laatste deel moet de oorlog inluiden, gezien de gebeurtenissen uit de voorganger. De apen worden verder de bossen ingedreven en zijn gedwongen tot een guerrillastrijd. Alle hoop voor vrede lijkt weg te zijn, ondanks dat Caesar ten spijt hiernaartoe streeft. Als een noodlottig ongeval eenmaal gebeurt is er helemaal geen weg meer terug.

'War for the Planet of the Apes' is min of meer een misleidende titel, omdat het neigt naar een groots spektakel. Terwijl men zich eerder richt op de - kleinschalige - thematiek; er wordt gefocust op het menselijke en de symboliek alom. De vele verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog en Vietnam blijven dan ook niet ver achter. Helaas zijn het niet meer dan halfslachtige ideeën die maar niet willen beklijven.

Ik heb moeite met de rare komische elementen die in de vorm van Bad Ape worden geïntroduceerd. In eerste instantie is het nog enigszins leuk, maar op den duur leidt het enkel af van de dramatiek waarnaar gepoogd wordt. En Woody Harrelson als geforceerde bad guy kan er dan nog wel bij. Desondanks is de motion capture wederom puik en als kijker kun je hier bijna geen onderscheid meer in maken.

Al met al een aardige afsluiter, maar niet het slot waar ik op hoopte. Daarvoor wordt het eerste deel tekort gedaan.

Dikke 3,0 sterren.

avatar van TheManInBlack

TheManInBlack

Keek hier heel erg naar uit. Heb hem net gezien in de bioscoop, en heb er absoluut van genoten! De apen zien er echt fantastisch echt uit, CGI wordt steeds beter en beter. Dit deel vind ik zelf nog beter dan het eerste en tweede deel. Deze film bevat geweldige mooie actiescène's, een paar grappige scènes en wat emotionele momenten. Een leuke toevoeging aan de cast was namelijk "Bad Ape", heb vaak om hem moeten lachen. De film bevat ook prachtige locaties. Met de soundtrack is er bovendien ook niks mis mee. Het einde wist mij overigens wel een beetje te raken omdat Caesar overlijdt. (had al wel zo'n gevoel dat hij het niet zal overleven) De grote vraag voor mij is (vast ook voor meerdere mensen), zal er nog een vervolg komen? Al met al is dit voor mij een geweldige film!

avatar van voskat

voskat

De Fury Road van dit jaar.

Ik vreesde dat deze van hetzelfde ietwat teleurstellende niveau als Dawn zou zijn, of zelfs zwakker, maar dit is met enige afstand het sterkste deel.

Eindelijk een filmtrilogie die wéét hoe het moet eindigen!

avatar van Nuijtmans

Nuijtmans

Een fijne afsluiter van de Apes trilogie maar weet minder te overtuigen dan het vorige deel (Dawn..).
En chapeau voor de producers om ook een "intelligente" blockbuster reeks uit te durven brengen.

Pluspunten:
+ wederom prachtig spel van Serkis als Ceasar, met name het worstelen met de morele dilemma's waarmee hij als leider wordt geconfronteerd (o.a. strijd met z'n innerlijke "Koba")
+ weergaloze CGI + motion cap
+ het uitwerken van de "symbiose" tussen de gemuteerde apen en het gemuteerde mensenras in de persoon van de aandoenlijke Nova
+ einde dat grotendeels aansluit bij de oorspronkelijke Apes trilogie.

Minpunten:
- copy-paste rol van Colonel Kurtz door Harrelson (en de dik erbovenop liggende verwijzing Ape-pocalypse Now).
- de komische sidekick "bad ape" - toch een beetje de Jar Jar Binks van deze film (deed het wel goed bij het jeugdige deel v/h publiek overigens).
- het middendeel van de film - de queeste van Ceasar naar Harrelson - laat de spanningsboog te veel inzakken.
- het feit dat er vanuit het noorden nog een volledig geëquipeerd leger aanrukt terwijl de mensheid vrijwel gedecimeerd is door een virus komt w.m.b. als te ongeloofwaardig over.
- misleidende poster (in combinatie met de de titel): de verwachting wordt gewekt dat de film zal eindigen in een grote, allesbeslissende veldslag tussen aap en mensheid in de buurt van een vesting (a la het tweede deel van de LOTR trilogie) terwijl dit toch anders uitpakt.....

7,5/10

avatar van The Oceanic Six

War for the Planet of the Apes is me als grande finale een beetje tegengevallen. Absoluut geen verkeerde film, maar ik had zoveel meer verwacht van het slot van de benoemde trilogie.

Sowieso is de titel van de film (plus poster) zeer misleidend, want er zit wel heel weinig ''war'' in de film, op een paar minuten aan het begin en eind na. Op zich was het verhaal wel onderhoudend, maar er had best meer vuurwerk in mogen zitten, daar is toch 3 films naar uit gekeken. Het intiemere verhaal rondom Caesar had ik liever meer in de tweede film willen zien, die soms ook wat stuurloos was qua plot. In deze laatste film is het verhaal goed te volgen, maar het in mijn ogen niet naar een epische conclusie te leiden. Soms was het ook gewoon allemaal wat langdradig en ergerde ik me aan opzichtig matig schrijfwerk. Waarom besluit Caesar plots om helemaal alleen het mensenkamp aan te vallen? Waarom gaat een bewaker helemaal alleen een kooi met tientallen boze apen in? Waarom staat er precies een enorme benzinetank vlak bij de grote muur? De film hangt soms echt van toevalligheden aan elkaar en dat stoorde me wel. Het einde was wel acceptabel, doch voorspelbaar, maar echt een einde is er nu nog steeds niet en dat had ik wel verwacht. Nogal onbevredigend allemaal.

Wat de film wel weer aardig goed doet is het ''menselijke'' aspect van deze ellende tonen, ook aan de kant van de apen met oa de familie van Caesar en de vergelijkingen met Koba. Net als de grote bad guy aan de mensenkant ook een traumatisch verleden heeft, waardoor er enig begrip aan beide kampen ontstaat. Het plot is redelijk donker en serieus, daarom vond ik de komische pogingen ook niet zo geslaagd en passend. De ''bad ape'' toevoeging had best weggelaten mogen worden als je bekijkt hoe de toon van de hele trilogie was. De eerste van de drie was briljant, een klassieker. De band tussen aap en mens vond ik daar prachtig vertoond. De twee vervolgen voldoen prima, maar komen echt nooit meer in de buurt van zoveel emotie en kwaliteit.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Toch een lichte tegenvaller. Deels ligt dat aan de verwachting. Met zo'n titel en zijnde het slotdeel van een trilogie verwacht ik iets episch, maar net als het tweede deel blijft dit in de basis een heel klein verhaal in een grote geschiedenis. Ook toen vond ik dat al een nadeel aan de film. De film speelt vooral in de bossen, en ondanks soms fraaie plaatjes toch een wat saaie omgeving.

En na een sterk eerste uur gaat de film helemaal de mist in rond Harelson die een soort wannabe Kurtz speelt. Veel te ver over the top en past totaal niet in deze film. Ook omdat we van de rest van de wereld te weinig te zien krijgen om een idee te krijgen waarom Harrelson zo is. Maar het is ook vooral zijn spel, dat hij zijn schedel glad scheert bijvoorbeeld vol in beeld, dat dit zo slecht maakt. Want hij legt wel zijn beweegredenen uit, maar dan is het al te laat. Alle verdere ongeloofwaardigheden ga ik maar niet eens benoemen, dat hebben anderen al gedaan.

Daar staat tegenover dat die eerste scène lichtjes fantastisch is, met frisse ideeën geschoten en het knalt lekker. Ook de cgi is enorm sterk en geloofwaardig. Dat mag ook wel, want na die eerste scène verandert ineens de focus en volgen we de apen en niet de mens. Dat vind ik gedurfd maar wel passen in het verhaal. De 140 minuten vliegen ook echt voorbij zonder echt te vervelen (ook niet het tweede uur) en zeker het slot vindt mooi aansluiting met het origineel. 3,0*.

avatar van wwelover

wwelover

Uitstekende film en ook beter dan deel 2. Al bij al wel een goede trilogie. Het is misschien geen grootste oorlog, het verhaal is erg sterk. Soms een beetje traag, maar wel zeer vermakelijk. De groei van Cesar door de films heen is mooi om te zien. En fudge wat is de film visueel schitterend zeg. Vooral die Oeran-Oetang. De muziek is ook heel sterk. Blij dat ik hem in de bioscoop heb gezien. Het is daarnaast ook gewoon een slimme film en het karakter van Woody Harrelson is een ultieme badguy. Hij is natuurlijk als psychopaat op zijn best.

avatar van mrklm

mrklm

Sloom, saai, stroperig en sentimenteel. Tussen de opening en de finale is er nauwelijks sprake van oorlog, dus de titel is nogal misleidend. "War for the Planet of the Apes" is een opeenstapeling van opzichtige clichés waarbij de enige twist is dat het nu niet gaat om mensen maar om apen. Los van die vreselijke muzikale score, met huilie-huilie-pianomotiefjes en strijkertjes op te voorspelbare momenten, een andere grote tekortkoming, vergeten scenaristen Mark Bomback en Matt Reeves zich te richten op het menselijke perspectief. "War" is volledig verteld vanuit het perspectief van de apen en door de mensen af te schilderen als gewetenloze moordmachines onder leiding van Colonel Kurtz [Woody Harrelson in een veel te opzichtige Brando-imitatie) maakt de film er niet interessanter op.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Eindelijk weer een mooie afsluiter van een trilogie! The Matrix: Revolutions? Niet goed genoeg. Spider-Man 3? Dit was gewoon slecht! The Dark Knight Rises? Mwa! Return of the King.? Ook wat matig.

Rise of the Planet of the Apes is een fantastisch begin van deze trilogie. Met Dawn of the Planet of the Apes ging het een klein stapje terug. Ik miste diepgang en emotie. Maar met War for the Planet of the Apes ben ik opnieuw onder de indruk! Hoewel de film meteen goed begint, duurt het daarna helaas wel wat lang totdat de grote finale dan daadwerkelijk begint. Maar dit keer veel meer diepgang en emotie. Maar daar tegenover staat dan wel Bad Ape en dit is op het randje van storend. Het ging nog net!

Natuurlijk is het in 2017 lastig om de doorgewinterde filmkijker te pleasen met iets origineels. En wat kun je verwachten van een blockbuster? Iets totaal nieuws heb ik sinds The Matrix bijna niet meer gezien. Dus ook in WFTPOTA niets nieuws! Maar het wordt wel verdomd goed uitgevoerd. Deze film laat goed zien wat o.a. verraad, verlies, vriendschap, twijfel, haat en liefde met iemand kan doen! En dat met een stel apen! En dan interesseert het mij geen ene fuck dat het cliché is. En ik werd zelfs nog verrast! Ik dacht 1 cliché overduidelijk te zien aankomen, maar het gebeurde niet! Woody Harrelson heeft trouwens ook een goede overtuigende rol. Kort, maar precies lang genoeg voor diepgang!

Special effects, acteerwerk, muziek, actie. Het is allemaal uitstekend! De aanloop naar de finale had wat minder lang mogen duren, maar zoals ik al zei: eindelijk weer een echt goede trilogie! De batman trilogie zal ik nooit meer kijken vanwege de zeer matige TDK en bijvoorbeeld Spider-Man 3 is echt te slecht. In de apen trilogie is alleen deel 2 ietsje minder goed (3,5*). Maar in de toekomst zal ik eens in de zoveel tijd met plezier opnieuw de hele trilogie gaan kijken! En tot die tijd elk weekend naar de Apenheul!

avatar van Doerak40

Doerak40

Ook nu weer zo blij dat ik eerst de film heb gezien vóór ik de azijnzure meningen hier heb gelezen...

Ik heb me prima vermaakt, ik ga de trilogie nog eens in 1 keer achter elkaar kijken!

avatar van El ralpho

El ralpho

Get ready for the ape-ocalyps!

De eerste twee delen van deze reeks heb ik hoog beoordeeld en ook met dit vervolg is dit niet anders. Net zoals ik over het eerste deel al vermelde springt ook hier de prachtige CGI die de apen zo tastbaar weet te maken, gelijk in het oog. Er is veel tijd en moeite gestoken in het tot leven brengen van de dieren en dit is formidabel gedaan. Dit is nog steeds een van de speerpunten van de film. Verhaaltechnisch gezien steekt de film ook nog steeds prima in elkaar en krijg je geen spijt van de aanschaf van je bioscoopkaartje. Hoewel ik aanvankelijk wel even de tijd moest nemen om in het verhaal meegetrokken te worden zat ik er na verloop van tijd weer helemaal in.

Er wordt de ruimte genomen om naar een grootse finale op te bouwen en als deze zich aandient is dit niet zonder impact en verliezen.Ook Caeser zelf overleeft de oorlog niet. Ik ben benieuwd wat voor een impact dit zal gaan hebben op de verdere vervolgen en hoe het verhaal zich vanaf dit punt verder zal gaan ontwikkelen. Ontwikkelen zal dit zich namelijk zeker, dit verhaal is nog lang niet ten einde! Als er op deze voet doorverteld wordt is dat ook helemaal niet erg. Er lijkt namelijk nog voldoende inspiratie te zijn voor de nodige vervolgen, ook zonder Caeser. Andy Serkis hoeft daarbij overigens niet gemist te worden. Die kan gewoon weer in de huid van een andere aap kruipen

avatar van coumi

coumi

Vandaag gezien in de bioscoop, geen slechte film, maar had op nog wat meer gehoopt. Als dit daadwerkelijk het slotdeel van een trilogie is dan blijven er nog wel wat vragen open, want wat deze film behandeld lijkt me maar een klein onderdeel van het grotere geheel. Jammer dat deze derde ook veel te lang is, van die 142 minuten had men makkelijk twee uur kunnen maken zonder dat er veel aan effectiviteit verloren was gegaan. Film komt dan ook te langzaam op gang, in het begin kwam men niet verder dan mooie aapjes kijken. Pas als Harrelson als bad guy opduikt wint deze War for the Planet aan emotie en noodzakelijke spanning. Mooie rol trouwens van Harrelson, ogenschijnlijk de beheersing zelf, met de blik van de apenoorlog die in in zijn ogen ligt. Is duidelijk dat hij geïnspireerd word door Brando hier, maar zijn monoloog richting Ceasar omtrent hoe hij zo is geworden was voor mij wel het hoogtepunt van de film. Compliment ook voor Serkis, dit was weer eens een pratende aap waar ik oprecht in wilde geloven. Flink wat spektakel op het einde, en visueel ziet het er weer geweldig uit. Opmerkelijk trouwens dat de makers er in dit deel zonder omwegen voor kiezen om de apen als "goed" en de mens als "slecht" neer te zetten(minus dat lieve, uiteraard blonde,meisje na). Eigenlijk voor het eerst in al die Planet films die ik heb gezien dat het perspectief van de apen zo nadrukkelijk positief centraal staat.
Al met al een goede(eerste deel) tot redelijke(tweede en derde deel) reeks films, maar het origineel uit 1968 blijft zijn unieke, monumentale status behouden, daar kwam men toch niet bij in de buurt. Wel een stuk beter dan de mislukte poging van Tim Burton uit 2001, dat zonder meer.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Man, hier moest ik toch even snel voordat het licht in de zaal aan ging m'n traantjes wegpinken. Een emotionele rollercoaster mag je deze film wel noemen. Zowel vertederend als verdrietig. Vond het 1e deel van de film overigens iets beter dan het 2e deel. Een iets te lang inzakmoment kon met de 'grande finale' niet volledig worden opgevangen. Ook zat er iets teveel rare plotmissers in om hoger dan een 8 uit te komen (waar ik bij 't vorige deel wel op uitkwam). Maar heb wel echt weer genoten hoor. Hopelijk komen er nog meer delen!

8/10 (IMDB)

avatar van thunderball

thunderball

Deze alweer een tijdje geleden gaan zien.

Viel wat tegen. Natuurlijk was de film met zeer veel passie en respect voor het origineel en de vorige twee delen gemaakt, was het hier en daar zelfs emotioneel te noemen en zijn de SFX van vooral uiteraard de apen weer ongelooflijk goed, maar....

een film met deze titel en met o.a. posters waar we een grote groep apen en mensen tegenover elkaar zien staan, wekt toch op zijn minst de verwachting dat we met deze derde (en wellicht laatste?) film uit deze nieuwe reeks toch eindelijk de onvermijdelijke strijd annex oorlog tussen mens en aap te zien zullen krijgen. En dat blijkt er dan 0,0 in te zitten. Zit toch tegen volksverlakkerij aan en levert een grote teleurstelling op.

In plaats van een film rond een grote eindstrijd krijgen we nu juist een relatief kleine film, waarin we bijna een opeenstapeling krijgen van apen die gedood, gemarteld en vernederd worden. Dan wil je tegen het einde toch als kijker een pay off (waarbij de apen terug slaan), die er feitelijk dus nooit komt. Zelfs de confrontatie tussen Caesar en het Harrelson karakter valt tegen, want ook dat loopt met een sisser af.

Wanneer er dan tegen het einde eindelijk een veldslag begint, gaat die niet tussen de mens en de apen, maar tussen twee groepen mensen en zelfs dat wordt nog heel karig, bijna terzijde op de achtergrond, in beeld gebracht. De apen blijven in deze film dan ook meer slachtoffers dan dat ze zelf de strijd aangaan.

Wat ik ook heel ongeloofwaardig vond is dat de aanhangers van Koba de kant van de mens hebben gekozen en daar een zeer onderdanige en slaafse rol vertolken, iets wat natuurlijk compleet het tegenovergestelde was, wat Koba nastreefde. Die wilde juist keihard, zonder enige nuance, terugslaan op de mens en ze vernietigen.

Einde is dan wel mooi gedaan. Uiteindelijk weet Caesar zijn apen, als ware hij Mozes zelve, naar het beloofde land te loodsen en net als Mozes zal hij het zelf nooit kunnen betreden.

De vallei die ze bereiken, lijkt ergens wel ietwat op die waar de apen leven in de originele film en zo lijkt de cirkel rond (Maar wat is er gebeurd met het Vrijheidsbeeld?)

Een zesje, ofwel drie sterren.

avatar van filmkul

filmkul

Redelijk sterke derde deel. Het verhaal is donker en rauw. De uitwerking is aardig. De opbouw is goed. Soms zitten er wat overbodige en daardoor saaie momenten in, maar echt vervelen doet de film niet. De film bevat niet heel veel grootse actiescenes, maar moet het met name hebben van de spanning. Het laatste halfuur is behoorlijk nagelbijtend, maar fraaie muziek. Qua uiterlijk ziet de film er mooi uit met weer knap gemaakte emotievolle apen. Prima film. 3.5/4.0

avatar van FlorisV

FlorisV

Lichtelijk teleurstellende hekkensluiter na 2 uitstekende begindelen. Prima film in een geslaagde reeks, maar het tempo ligt hier toch echt te laag. Qua actie valt het ook wat tegen. Harrelson overtuigt net niet genoeg als hardvochtige kolonel. De apen zijn natuurlijk wederom prachtig. Waar het in dit deel misschien aan ontbrak, wat in de andere delen zo goed was, waren belangrijke menselijke actoren in het verhaal, als tegenbalans. Natuurlijk is de kolonel belangrijk maar daar identificeerde ik me toch minder mee.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Het ziet er allemaal fantastisch uit en het verhaal valt ook nog eens goed te pruimen. Hier en daar zitten er wel wat inkakmomemtjes in maar over het geheel genomen vond ik het best een aardige film. Ook de twist aan het eind met Harrelson vond ik best leuk gevonden.

avatar van Alathir

Alathir

Inderdaad Pazmaster, hier en daar gaat het wat te traagjes. Dit komt ook doordat ze nogal traag tegen elkaar praten en dat is misschien het grootste minpunt van de film want dit rekt de film onnodig. Verder is het niet al te memorabel, al is het verhaal zeker niet slecht en zijn er momenten van drama die ook afwisselen met wat humor van die koddige aap daar. Net geen 4* waard.

avatar van tattoobob

tattoobob

Een heerlijk laatste deel uit deze trilogie....van mij mogen hier nog wel aan paar delen van komen.

De CGI in deze film is zo fantastisch niet normaal,je ziet bij deze film het verschil gewoon niet meer tussen echt en nep

Het verhaal was weer prima voor een film in dit genre,ook de speelduur vond ik geen minpunt.

De film zit vol toffe actiescene's maar zijn ook scenes die ik wat verdrietig vond

Topfilm en ik ga de trilogie zeker in 4k kopen.

avatar van Waku

Waku

Wat is deze "War for the Planet of the Apes" toch vooral prachtig gemaakt.

De apen zien er geweldig realistisch uit. Verbluffend gewoon. Net als de rest van de uitmuntende special effects. Door de eerder genoemde aapsoorten emoties mee te geven krijgen de beesten helemaal een menselijk karakter wat enkel de film nog meer diepgang geeft. De fraaie soundtrack en vaak prachtig geschoten beelden maken het plaatje helemaal af. Dit is bijna 2.5 uur smullen.

avatar van james_cameron

Laatste deel van de trilogie; evenals het vorige deel nogal wisselvallig. Vooral het eerste uur is behoorlijk doorbijten. Onnodig sentiment en een gebrek aan tempo drukken de pret behoorlijk. Gelukkig wordt de film daarna wel wat beter. Woody Harrelson is prima als bad guy en tegen het einde is er flink wat aktie en spektakel. Op technisch gebied is er wederom vooruitgang geboekt; de apen (en dan met name Caesar) zien er vooral in close-up echt geweldig uit. Uiteindelijk te dun qua plot en personages om de volle lengte te kunnen boeien, maar best oké.

avatar van clubsport

clubsport

In de oude reeks waren de apen eigenlijk steevast de slechterikken , nu is het de omgekeerde wereld ,

het steeds terugkerende thema is de ontmenselijking van de mensen en de vermenselijking van de apen en eigenlijk was dit al een thema vanaf het begin van deze trilogie maar in dit zogezegde laatste deel ligt het er wel zo dik bovenop dat het storend begint te worden .

technisch ziet het er allemaal prima uit zoals je van een grote productie mag verwachten maar de mindset van deze film begint me steeds meer tegen te staan .

avatar van orko82

orko82

Filmposter is best misleidend. Voor de rest een degelijke film met prima CGI. Maar is het een goed teken dat mijn meest memorabele momenten van deze film de scenes met 'Bad Monkey' zijn?

avatar van Leno

Leno

Bedrovend slechte film die nog minder is dan het erg matige vorige deel. Het is lastig meeleven met de CGI apen en menselijke karakters worden met node gemist. Als Harrelson dan in beeld komt speelt hij zo'n belabberd geschreven rol, waarin hij de ene na de andere domme dialoog uit moet kramen.

De filmt neemt zichzelf véél te serieus, dit geldt ook voor de karakters, en veel meer dan melodramatisch scenes met stupide karakters, slechte dialogen en een bespottelijk verhaal levert dat niet op.

avatar van scorsese

Goeie film waarin de apen en mensen nog steeds op voet van oorlog met elkaar leven. Dit deel is geheel vanuit het perspectief van de apen. Een avontuurlijk geheel met vrij weinig actie en redelijk traag (iets wat juist verfrissend werkt bij een film als deze). De special effects zijn weer uitstekend en het ziet er allemaal mooi uit. Steve Zahn zet zowel een goeie als vermakelijke rol neer.

avatar van Dr. X

Dr. X

Een waardige afsluiter van deze meeslepende trilogie!

Het laatste deel van de reeks was wat trager dan de vorige delen, maar wist mij zeer eenvoudig tot het einde van de film te boeien. Mensaap Ceasar vind ik oprecht een van de meest fascinerende filmcharacters van de laatste jaren. De interne strijd die hij voert, is zowel frustrerend als ontroerend. Enkele gebruikers zijn van mening dat het ''de mensen gedragen zich onmenselijk en de apen worden steeds menselijker'' te dik bovenop de film ligt. Hier ben ik het echter niet mee eens, omdat de fouten van Ceaser juist aantonen dat ook hij ''menselijke'' fouten maakt en zich laat leiden door wraaklust. Daarnaast laat zelfs de verschrikkelijke onmenselijke kolonel zien toch een gevoelige kant te hebben. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het toch uitdelen van eten en drinken aan de apen na een ontmoeting met Ceasar.

In eerste instantie had ik mijn vraagtekens bij de komische toevoeging van de aap uit de dierentuin, maar uiteindelijk heeft hij mij weten te overtuigen. Net als het meisje, die ik eerst ietwat hinderlijk vond, maar toch een hele mooie rol in het geheel kreeg.

En de actie plus de bijbehorende effecten waren natuurlijk weer van een hoogstaand niveau, wat een prachtige beelden en wat zien die apen er toch ontzettend goed uit! Het einde en het sterven van Ceasar was naar mijn mening niet nodig geweest, maar dat hoort er blijkbaar altijd bij.

Terug iets minder.

Dawn vond ik een stapje voorwaarts, deze zet weer een stapje terug en komt zo op het niveau van het eerste deel. Dat was geen rampzalige blockbuster, maar ook niet meteen een openbaring. Hetzelfde kan gezegd worden van deze film.

Al zitten er wel een paar interessante verrassingen in. Zo bevat deze film betrekkelijk weinig oorlog. Van een derde en laatste deel zou je kunnen verwachten dat het een epische veldslag wordt, maar daar vertillen de makers zich gelukkig niet aan. Is maar best ook, want wat er in zit van actie is niet echt van heel hoog niveau.

Ander opvallend element is dat het perspectief hier wisselt van mens naar aap. Je volgt eigenlijk de hele tijd de apen in deze film, de mens wordt hier voornamelijk neergezet als bad guy, met een wat dik aangezette Harrelson voorop. Interessante wending, al wordt er niet zo héél veel extra uit gehaald.

De film oogt en poogt erg serieus te zijn, maar toch durft Reeves zich niet helemaal te committen. Beetje vreemde keuzes zijn daar het resultaat van. Zoals dat lompe aapje, wat echt compleet niet in deze film past en alleen maar irriteert. Of de soundtrack die net iets te vrolijk is voor de druilerige beelden.

Deze War wil verder ook iets te sentimenteel zijn, als show reel voor de CG. Nu is die ook wel echt hoogstaand en een serieuze mijlpaal qua fotorealisme, maar de film zelf wordt er niet beter van, enkel wat meliger. Ook niet echt in lijn met de vibe die ik er verder van kreeg.

Beetje te lang, wat vervelende pogingen tot humor en af en toe gewoon te melig en sentimenteel. Maar de film bevat ook wel wat goeds, alleen niet genoeg om er een echt geslaagde film van te maken.