• 9.215.317 stemmen

Geregisseerd door: James Ponsoldt

Met onder meer: Emma Watson, Tom Hanks en John Boyega

Releasedatum: 11 mei 2017

Plot The Circle

"Knowing is good. Knowing everything is better."

Een jonge vrouw, Mae Holland, wordt ingehuurd voor een functie bij internetbedrijf 'The Circle'. Het bedrijf koppelt persoonlijke gegevens van klanten aan elkaar middels hun universele systeem, waardoor gebruikers een volledig eigen online identiteit krijgen in een tijd van beschaving en transparantie. Deze aanpak blijkt minder rooskleurig te zijn wanneer persoonlijke gegevens in de verkeerde handen terechtkomen.

Mae Holland

Vinnie Holland

Dr. Jessica Villalobos

avatar van Decec

Decec

Een goede drama/SF/Thriller film...

Goed gemaakte SF...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende acteur Tom Hanks en ook een bekende

actrice Emma Watson speelt goed...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Prima achtergrond geluid/muziek met

Dolby Digital...

Prima camerabeweging...

avatar van arno74

arno74

Realiteit heeft fictie alweer ingehaald, of was het al eigenlijk voor. Wat The Circle hier laat zien over het gebruik van sociale netwerken om verkiezingen te winnen blijft zelfs een beetje achter bij de realiteit. Er zijn twee interessante korte docu's (13 en 19 minuten) over wat er is gebeurde toen data van echte gebruikers van Facebook in verkeerde handen kwamen (Cambridge Analytica), het beste in deze volgorde te bekijken:

Cambridge Analytica whistleblower: 'We spent $1m harvesting millions of Facebook profiles' - YouTube

Cambridge Analytica Uncovered: Secret filming reveals election tricks - YouTube

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Belachelijke film die al net zo saai is als het boek. Het verhaal wil maar niet beginnen en er lijkt maar geen einde aan te komen, alsof je almaar in een cirkel loopt. Ondermaats acteerwerk ook, van zowel Tom Hanks als Emma Watson. Heb Emma Watson eigenlijk nooit echt heel goed gevonden, hoewel ze wel iets bekoorlijks heeft. Altijd zo volgens het boekje. Hier doet ze ook weer zo lief en onschuldig maar tegelijk ook weer zo akelig ambitieus dat je totaal niet met haar meevoelt. De boodschap komt ook helemaal niet over. Het moet allemaal iets orwelliaans voorstellen, maar er gaat geen enkele dreiging van uit. Die comments die je telkens ziet blijven veel te kort in beeld staan waardoor je ze amper kunt lezen. Slechte dialogen als: Hoe gaat het echt met je, Annie? Je ziet er rot uit.[...]Ik neem je mee uit eten. Je moet af en toe eten.[...]Je vertrouwen in mij is de wind onder mijn vleugels. Annie, het tegendraadse meisje met haar hoodie en bleke gezichtje. Politie is wel héél snel ter plekke als ze die moordenares proberen te pakken. En die arme Mercer, met z'n jeep het ravijn in gestort... En tot slot die zotte eindscène, als ze in die in die kajak zit en omhoog kijkt naar die drones en zegt: 'Hello!.'

avatar van René8

René8

Vijf sterren vanwege de thematiek.

avatar van Theunissen

Actuele (zeker vanwege het gedoe rondom Facebook en Mark Zuckerberg) Drama / Sciencefiction film, met daarin centraal het internetbedrijf "The Circle", die Facebook, Google, Twitter, Instagram, etc. op één hoop hebben geveegd.

In dit verhaal krijgt Mae (Emma Watson) een baantje bij het machtige internetbedrijf "The Circle", waarvan de charismatische Eamon Bailey (Tom Hanks) de leider is. Deze organisatie wil alle informatie over de gehele wereld in beheer hebben. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken !

Big budget-bewerking van Dave Eggers' gelijknamige bestseller "The Circle" uit 2013, waarin regisseur James Ponsoldt netjes het boek volgt (Dave Eggers schreef zelf mee aan het scenario). Maar helaas slaagt hij niet erin hetzelfde effect te sorteren. Want waar de stappen die Mae in het boek zet nog geloofwaardig zijn (en dus verontrustend), is haar gedrag in de film, waarin veel weggelaten moest worden, veel te wispelturig en daarmee volkomen onwaarschijnlijk geworden.

De cast is met Emma Watson en Tom Hanks best indrukwekkend en het was ook tevens de laatste film van Bill Paxton (in de rol van Vinnie, die de vader is van Mae). De cast speelt best verdienstelijk, maar Emma Watson is wel enigszins onwennig in haar hoofdrol, al is het maar omdat haar Britse tongval her en der nog doorsijpelt door haar Amerikaanse accent.

Al met al een wat tegenvallende Drama / Sciencefiction film, met daarin de laatste filmrol van Bill Paxton (overleden in 2017 op pas 61-jarige leeftijd).

avatar van K. V.

K. V.

Deze film eens bekeken en vond het wel eens interessant om gezien te hebben. De film verveelde niet en de cast deed het ook niet slecht en verder zag hij er goed uit.

Het einde vond ik wel iets minder, maar voor de rest toch wel het bekijken waard.

avatar van Mevlut Karatas

Mevlut Karatas

Heb zowel boek gelezen als de film gezien en beide zijn eigenlijk slecht uitgewerkt. Wie doet alsof het boek veel beter was, is volgens mij niet echt een 'literair' lezer, want het boek zelf was eigenlijk ook niet bijster goed, meer een chicklit dan wat anders... Dave Eggers is gewoon niet echt een goed auteur, daar ik heb het gezegd. Je kan van de film veel vertellen, maar niet dat het einde slechter was dan dat van het boek, wel integendeel... Waar Mae tot op het einde vrolijk blijft meedoen met The Circle en zich op het einde ergert omdat ze de gedachten van Annie -die intussen in coma ligt- niet kan zien en vindt dat ook deze publiek zouden moeten zijn, wordt in de film de hele industrie tenminste een hak gezet op een manier die best wel eens zou kunnen. Was het niet Zuckerberg zelf die weigerde op te geven in welk hotel hij geslapen had, toen een lid van de privacycommissie dit in Washington hem vroeg op 11 april eerder dit jaar .. Zijn 'omwille van privacyredenen' klonk toen wel heel hol.

avatar van Mevlut Karatas

Mevlut Karatas

Ebenezer Scrooge schreef:

Belachelijke film die al net zo saai is als het boek.

Haha klopt, ze kunnen met elkaar wedijveren... het einde van de film vond ik wel een pak beter dan die van het boek.

avatar van david bohm

david bohm

Sterke cast, het thema is interessant en relevant maar net als bij het boek blijft het allemaal tamelijk eendimensionaal. Kijkbaar, maar nergens meeslepend.

avatar van king16

king16

• 1904 stemmen

Voor een film die kritisch lijkt te willen zijn, laat werkelijk niemand in de hele film ook maar enige vorm van kritiek horen. Toch vreemd dat iemand een volledige ruimte toespreekt over het inleveren van vrije wil en iedereen lekker dom applaudisseert. En dan die scène met die twee die de hoofdrolspeelster dwingen om *ahum* vrijwillig social media bij te houden. En zij maar lam reageren... op, nou ja, zo ongeveer alles wat in de pijnlijk lange speelduur voorbij komt.
Ik ben geen fan van de overacterende hoofdrolspeelster. Ze lijkt nog steeds een kind met haar eerste acteerklus, heeft weinig nuance in zich, maar dat Amerikaanse accent was goed te pruimen. maar dat script...is de doelgroep tieners of zo, want dit heeft de diepgang van een gemiddelde tienerreeks van tegenwoordig. Zwaar ondermaats. Dat licht hadden ze beter eerder in de film uit kunnen doen.

avatar van kleez

kleez

king16 schreef:

Amen.

avatar van Brandt

Brandt

Het optreden van Beck, in het begin van de film, is wat mij betreft ook meteen het hoogtepunt. Verder dreutelt het nog een beetje in rondjes door. Flets, dat is het woord dat in me opkomt.

avatar van macrobody

macrobody

Echt goed vond ik de film niet, maar de stelling die wordt geponeerd is natuurlijk wel interessant: als je hele leven ten alle tijden publiekelijk is dan is de kans dat je misdaden begaat veel kleiner, omdat je niets verborgen kan houden. De natte droom van elke overheid wat steeds dichter en dichterbij komt en waar het in China er nog een paar stappen vandaan zit.
Wat eigenlijk zou moeten gebeuren is precies wat de film oppert en dat is de rollen compleet omdraaien. Niet de normale mensen moeten worden gemonitord maar alle overheden en mega corporaties. Wat voor plannetjes bekokstoven ze allemaal om de normale mensen te onderdrukken en uit te wringen van hun centen.

avatar van macrobody

macrobody

king16 schreef:

Die vriend was toch heel kritisch en die ouders kozen uiteindelijk ook liever voor privacy. En ik kan me zo voorstellen dat het er precies zo aan toe gaat bij Google met dom klapvee, die allemaal in hun bubble zitten denken dat ze goed doen. Qua diepgang ligt het meer bij de kijker dan de film, die geeft een simpele stelling waar je uren over kan filosoferen, maar dan hebben de meesten de volgende film al opgezet, lol

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ebenezer Scrooge schreef:

alsof je almaar in een cirkel loopt.

Tja, ergens helemaal niet zo vreemd als de titel ook Circle is

avatar van Crook

Crook

Na het lezen van het boek is dit wel erg slappe hap zeg.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Een film met een geweldige potentieel en idee, maar dat inhoudelijk te weinig uit de verf komt om aan te slaan. Best ontgoochelend eigenlijk, had er best wel zin in. Een film die - of de personages althans - die erg weinig kritisch zijn overigens over het hele concept. In een wereld waarin velen schermen met identiteit, privacy en anonimiteit is het opmerkelijk dat velen de idee genegen zijn om een soort social media te installeren dat de realiteit overtreft.

Nu, toch twee interessante en sterke fragmenten uit de film die zich eerder naar het einde toe bevinden. Niet toevallig bij meetings bij het publiek. Tragisch was uiteraard het ongeval van Mercer, maar ook de heksenjacht naar de voortvluchtige was frappant en zou niet de wereld zijn waarin in wil leven. Het andere fragment was op het einde waarbij de bazen (Tom Hanks en Patton Oswalt) te kijk worden gezet wanneer hun volledige boekhouding en mailverkeer transparant wordt gezet. Dit onder het mom van "het is niet de burger die gecontroleerd moet worden, wel de overheid of de multinationals".

Qua uitwerking en inhoudelijk net iets te plat, maar al bij al wel eens interessant om te zien om bij stil te staan. Het acteerwerk is degelijk, maar ik had niet de indruk dat Tom Hanks écht iets toevoegde aan zijn personage. Emma Watson vond ik dan wel prima.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Interessant concept en een veelbelovende cast. Toch blijkt The Circle de nodige gebreken te hebben. De film komt behoorlijk traag op gang en met name de personages waar Mae mee in aanraking komt zijn bij vlagen behoorlijk irritant. Tijdens het middenstuk wordt het wat beter, maar een écht pakkende climax blijft uit. Zonde, want met Emma Watson en Tom Hanks heb je toch twee goede namen in huis, maar geen van beiden krijgt de kans uit te blinken met dit materiaal. Wat overblijft is een film die doet denken aan een wat mindere Black Mirror aflevering: over de gehele linie best vermakelijk, maar je bent 'm zo weer vergeten.

avatar van Alexjc

Alexjc

Ik vond het maar een vevelende saaie film, waar non stop maar gepraat wordt. Ook de acteerprestaties vond ik soep zonder zout en peper.

Het geouwehoer ging maar door. Lijkt wel normaal te worden in Amerika. Hoe meer text uitkramen, hoe beter had de schrijver waarschijnlijk gedacht.

Ook de rol van Tom Hanks vond ik vreselijk.

Ik heb direct na de film mijn slechte smaak weggekeken met een andere film van Tom Hanks, de film 'Sully'.

gelukkig had ik na deze film weer een lekker gevoel. Wat een pracht film.

The circle gaat rechtstreeks de afvalcontainer in

avatar van panax

panax

de truman show van jim carrey daar moest ik aan denken tijdens deze film

alles open stellen voor een ieder

bijzondere film met o.a tom hanks en emma watson

niet te zwaar maar wel duidelijk genoeg

mooie film over de invloed van social media

sociaal of a-sociaal dat is de vraag !!

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Oppervlakkige en erg onrealistische film over onderwerpen zoals 'technologie en privacy'. Het had erg veel potentie, want je kan er zoveel dingen mee laten zien, maar helaas hebben ze dat niet benut. Het gaat allemaal te snel en blijft op een afstand. Hier hadden ze veel meer uit kunnen halen.

Mae komt uiteindelijk bij een grote organisatie terecht en je ziet al meteen hoe het eraan toe gaat. Dat hebben ze wel goed weergegeven. Het lijkt fantastisch, maar dat is het (mogelijk) niet. Wat ik jammer vind is dat ze de overgang van haar normale leven naar dit 'fantastische leven' niet hebben laten zien. Mercer komt namelijk een keer aan en spreekt over dat zij zoveel veranderd is, ze helemaal opgaat in haar nieuwe leven enzovoorts, maar dat ging alleen maar over het posten van een foto. Iets dat niet bijzonder is in deze tijd. Het had dan juist stapgewijs moeten gaan en dat wij als kijker zien dat Mae helemaal de verkeerde kant opgaat en niet meer ziet wat goed en fout is. Dat gebeurd uiteindelijk later, maar dat komt ineens onverwachts. De naïviteit die ze heeft waarbij ze zelf nog dingen gaat voorstellen om het nog erger te maken vind ik niet realistisch. Ook vind ik het raar dat iedereen er maar in mee gaat, niet alleen in de organisatie, maar ook iedereen daarbuiten. Dat ze een paar mensen gingen zoeken was echt heel tenenkrommend om naar te kijken. Waarom? Hebben ze niks beters te doen dan met hun telefoon in de middle of nowhere te lopen en mensen lastig te vallen? Dat Mercher toen dood ging was te verwachten, maar de manier waarop is een beetje knullig. Te geforceerd allemaal. Dat ze dan pas ziet waar ze mee bezig is vind ik een beetje raar.

De film kabbelt een heel de tijd door voordat het echt spannend gaat worden en als het dan spannend wordt dan is het al bijna afgelopen. Het einde vond ik dan eigenlijk een beetje te makkelijk allemaal.

Het acteerwerk is oke, maar niet meer dan dat. Watson vond ik leuk in de Harry Potter reeks, maar daarbuiten heeft ze nog weinig goeds laten zien. In deze film acteert ze erg vlak, weinig emotie.

avatar van JessicaD

JessicaD

Eerlijk gezegd had ik heel veel van deze film verwacht. Vooral ook omdat mensen zo lovend zijn over het boek (welke ik niet heb gelezen). Helaas vond ik de film vrij saai en niet altijd even duidelijk, logisch of goed uitgewerkt. Je vraagt jezelf af of je het zelf gewoon niet snapt, of dat het script rommelig is. Het einde vonden mijn vriend en ik ook niks; wat moeten we hier nou mee? We hebben de film uitgezeten omdat we het concept interessant vonden, maar echt interessant vonden we de film uiteindelijk niet. Ook de grote namen konden deze film niet redden, en enkele personages vond ik ook veel te weinig naar voren komen ondanks hun, in mijn ogen, kritische rol.