• 9.369.454 stemmen

Transformers: The Last Knight (2017)

Sciencefiction / Actie | 149 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Geregisseerd door: Michael Bay

Met onder meer: Mark Wahlberg, Josh Duhamel en Stanley Tucci

Releasedatum: 22 juni 2017

Plot Transformers: The Last Knight

"Two worlds collide. One survives."

Cade Yeager (Mark Wahlberg) wordt beschermd door Autobots Bumblebee, Hound, Drift, en Crosshairs. Optimus Prime wordt nog steeds vermist, hij is namelijk alle uithoeken van het universum aan het afzoeken naar zijn schepper Unicron. Die is echter een plan aan het smeden om de aarde te vernietigen, en Optimus moet de Autobots aanvoeren in hun pogingen om Unicron te stoppen.

Cade Yeager

Seymour Simmons

General Morshower

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

De poster lijkt wel een Asylum productie.

avatar van Malick

Malick

horizons schreef:

Verhoeven Ze vertonen de films zelfs al om 23.59 op dinsdag.

Ja, ik zag het maar eerst deze week nog naar It Comes at Night en Wonder Woman.

horizons

Metacritic en rotten tomato percentages en wat korte headlines stellen me helemaal gerust: dit wordt weer leuk!

avatar van Rvdz

Rvdz

Ik begin er ook bijna zin in te krijgen door die recensies, zolang er maar wat te lachen valt ben ik wel tevreden. En hij is een kwartier korter dan die vorige, dus dat is sowieso al een verbetering.

avatar van Erulezz

Erulezz

Vanavond naar de voorpremiere in IMAX 3D! Als ik de reviews en Tomato score bekijk is het een drama, weer precies hetzelfde als de voorgaande films.. Ach ja als het visueel lekker is met veel explosies vind ik het prima voor 1x

avatar van mrklm

mrklm

Meer van hetzelfde, maar met iets meer wanhopige pogingen om humor toe te voegen. Slaat de plank op alle fronten mis met een op het eerste gezicht redelijk eenvoudig verhaal, dat echter door allerlei vage wendingen onnodig ingewikkeld wordt gemaakt. Het zal allemaal wel, het gaat tenslotte om de eindeloze actiescènes die nog idioter zijn dan in de voorgangers. Wahlberg is - om maar eens aan een heel andere film te refereren - 'hard to kill' en dus is er van spanning geen enkele sprake. Ik ben al een tijdje films beu waarin hele steden worden vernietigd, hier gaat het om de letterlijke vernietiging van de aarde. Yep, extreem veel meer van hetzelfde dus en ook nog een prekerig coda uit de mond van Optimus Prima. Moet dit? Blijkbaar... misschien helpt het als je deze film links laat liggen. Goed plan wat mij betreft!

avatar van Shinobi

Shinobi

In eerste instantie wou ik deze film best gaan zien, maar toen bedacht ik me dat ik op deze manier een product ondersteun waar ik totaal niet achter sta. Bovendien ga ik me toch alleen maar drie uur lang ergeren aan alle onzinnigheid. Die tijd kan ik beter steken in een film waar wel kwaliteit in zit.

horizons

Dat is dan gewoon een verstandige keuze.

Zeker als je de vorige drie films niets vond zul je nu niet veel anders aantreffen.

Visueel meesterwerk.

Morgen meer.

avatar van findingyellow

findingyellow

Gisteravond naar de premiere geweest. Visueel top, ook het enigste, eerste half uur leuk met de ridders en zo. Maar hoe langer de film duurt, hoe gekker ie wordt. Is een aaneenschakeling van schieten en knallen. Laatste half uur hadden ze wat mij betreft weg kunnen laten, verknalde de hele film. Want waar ging het ook alweer over? Die C3-PO rip-off sloeg al helemaal nergens op. Het verhaal rammelt aan alle kanten. Hele idee van die lianen die de aarde over nemen, totaal onoverzichtelijk en hoppa daar ging weer een platform de lucht in, wordt de tijd stil gezet door een of andere robot, waarom is Merlijn een dronkaard? En dat kleine meisje, begin van de film helemaal uitgewerkt en vervolgens in het tweede deel van de film komt ze amper in beeld. Megatron die wel heel makkelijk dood gaat, en die grote draak? Kon die niet heel simpel naar dat badwife, creator vliegen om haar te slopen? De film was leuk tot het moment van de onderzeeër daarna hadden ze de aftiteling mooi mogen laten komen. Er had zeker veel meer uit deze transformers kunnen worden gehaald, maar nee Michael Bay wilde er weer een videospelletje van maken.

Visueel Meesterwerk

Laten we de open deur maar intrappen: The Last Knight verschilt qua opzet niet veel van de voorgaande films. Vond je die al ruk dan ga je The Last Knight ook niet leuk vinden, althans dat is in de lijn der verwachting.

Net als in Age of Extinction met de opmerkingen in de oude bioscoop over remakes en sequels laat Bay in The Last Knight ook weer wat zelfbewuste humor voorbij komen: werd er over de voorgaande delen vaak gezegd dat de Decepticons geen personaliteit hadden en veel zilveren brei waren weet Bay de Decepticons op een wel erg ludieke manier te introduceren.

Sowieso is de humor iets minder “Bay-esque” of puberaal en soms gewoon echt grappig.

Een kritiekpunt wat eveneens is aangepakt is dat er in, vooral Age of Extinction, wel erg weinig transformeer scenes te zien waren. In The Last Knight zit het vol met dit soort scenes, zeker in de eerste helft. Vrijwel elke Transformer komt volop in beeld op zulke momenten. Goed!

Tel daarbij het toegenomen detail van de Transformers die werkelijk heel mooi in beeld gebracht worden en je kunt met gemak zeggen dat ILM weer ontzettend puik werk heeft afgeleverd.

Met alleen goede CGI kom je er niet het moet ook nog eens in scenes worden ingepast en daar laat Bay wederom zien een geweldig actie-regisseur te zijn. Van een veldslag die menig historische film graag zou willen laten zien, snelle autoscenes in London tot een weergaloze zwaartekracht enerverende climax. Een visueel pareltje met de grootse opnames op de juiste momenten en de actie vol detail van dichtbij.

Genieten en nog eens genieten.

Tel daarbij een goed gebruikte soundtrack waar Bay halverwege een loopje weet te nemen met het concept epische muziek in een scene die als je het leest nergens op slaat maar op het grote doek wonderwel goed werkt.

Het vertellende verhaal neemt zicht gelukkig wederom niet al te serieus. Je mag het plot dun vinden maar meer narratief zou alleen maar afleiden van de (audio) visuele vertelwijze. Het geheel gebruikt elementen uit de hele historie van de Transformers: van de oude Marvel comics uit de vorige eeuw, langs de dreamwave periode naar het huidige IDW universum evenals de cartoons van lang geleden en de sterke (!)Prime serie van enkele jaren geleden.

Van mij mag Bay nog wel een zesde Transformers film regisseren maar als hij met deze film afscheid neemt van de regiestoel van Transformers dan is dat begrijpelijk. Kijk al uit naar de aankomende Bumblebee film en welke regisseur zijn visie mag gaan laten schijnen op deze heerlijke blockbuster serie.

Tl;dr: Meesterlijk.

avatar van Valak

Valak

Malick schreef:

Ik ga proberen hem in 3D te ervaren in de grote zaal van Vue in Kerkrade.

Ik ben van plan 'm in de Pathé in Eindhoven te gaan kijken, vanuit hier in Limburg is dat de dichtstbijzijnde bioscoop waar ze een IMAX 3D zaal hebben.

Ben daar laatst voor 't eerst geweest, en dat was echt een speciale, fantastische, super-indrukwekkende kijk-ervaring!

En vooral bij een mega-spectaculair visueel actie-spektakel als deze zeer zeker weer beloofd te worden, worden we denk ik al helemaal "blown away".

horizons

Iemand die het begrijpt. Die van de Telegraph heeft dezelfde insteek.

avatar van danuz

danuz

Nu krijg ik toch wel een beetje zin in de film (maar ja, dan moet ik zeker eerst die vier voorgangers nog gaan kijken!).

mjk87 (moderator films)

Ik ben ergens wel benieuwd maar ik weet ook dat Bay het vaak chaotisch en onoverzichtelijk in beeld brengt.

Maar weekje wachten tot hij ook in 2D draait

avatar van Malick

Malick

danuz schreef:

Kijk je dit soort films vanwege het plot? Je zou hooguit van te voren Transformers: Age of Extinction eens kunnen gaan zien maar dat hoeft in principe niet.

Overigens ook hier een wisselende aspect ratio.

avatar van Hachiman

Hachiman

Ik snap de mensen op de wereld niet. Ze lopen Transformers: The Last Knight af te zeiken om iets wat de eerdere delen in de franchise ook niet hadden. Als je voor een goed verhaal naar de bioscoop wilt, vermijd Transformers dan, want het is zo zonde om te zien, hoe een film dat zoveel entertainment brengt, zo erg kapot wordt gemaakt door mierenneukers.

avatar van Cygor

Cygor

De vorige transformerfilms vondt ik prachtig blockbuster materiaal.

Maar deze 5de slaat de plank volledig mis.

Het enige pluspunt zijn de mooie visuals.

Tevens stoorde ik me zeer aan de zeer vaak wisselende screenformats die gebruikt werden.

De humor die ze in de film probeerden te stoppen sloeg werkelijk nergens op en was vaak misplaatst.

Daar waar de vorige films naar mijn ogen nog een prima einda hadden voelt hier alles geforceerd en afgeraffeld.

Ik had zo gehoopt op weer een prachtige transformersfilm, maar dat is het niet geworden.

avatar van Donucius

Donucius

Wees op voorhand gewaarschuwd! Dit is een typische "Bay op steroids tot de macht 50" film, waarin hij zichzelf grenzeloos uitleeft en zichzelf tot ontplofgod heeft gekroond.

De film hanteert een moordend tempo, waardoor er weinig tot geen dode momenten zijn. Ook is er geen tijd voor echte (karakter)verdieping, maar dit is deeltje 5, dus voor de achtergronden pak je maar de vorige delen erbij. Het is het karakteristieke Bay scenario van actiegeweld afgewisseld met vleugjes sentiment en..... de rest. Het verhaal is waar menig kijker lang op heeft zitten wachten, maar de uitwerking is redelijk (tot hooguit goed) te noemen. Wellicht is een rewatch nodig, maar voor een 148 minuten durende film? Misschien een andere keer als ik echt helemaal niks te doen heb.

De film moet het vooral van de actie- en vechtscènes hebben voor de entertainmentwaarde; het verhaal dient meer als ondersteuning of opstapje om dit te kunnen doen heb ik het gevoel. Een 'smoesje' van Bay om zich uit te kunnen leven in deze Transformers wereld. Visueel ziet het er groots en magistraal uit; je zintuigen worden op alle mogelijke manieren geprikkeld. Je wordt overspoeld met informatie, waardoor je soms overload momenten krijgt; het doet er dan niet meer toe of je alles wat je ziet kunt verwerken. Het enige wat je dan kunt doen is je overgeven in de handen van Bay die je dan op zijn zintuiglijke rollercoaster zet. De CGI en de hele Transformers-wereld en -sfeer die gecreëerd is ogen goed en nemen je ook diep mee in die robotische wereld. De CGI van de robots ogen ditmaal helemaal af, waardoor het bijdraagt aan het entertainment. De transformaties zijn sneller en ogen nog vloeiender (maar nog steeds met typische Bay slo-mo erin hoor).

Ik denk dat de helft van het budget van de film voor het kopen van springstof is geweest. Dacht je dat de vorige Transformers veel explosies had? Think again! Niet normaal. Dit is nog topper dan over de top. Vind je het gek dat men na het zien van Bay films andere films soms 'saai' vinden. Tweeënhalf uur bombastische explosiegeweld is moeilijk te toppen door welke regisseur dan ook. Ik hoop niet dat dit de nieuwe standaard zet, want anders moeten ze standaard oordoppen erbij leveren bij deze film: oorverdovend.

Dit is een knap staaltje werk dat Bay opgeleverd heeft en menig kijker zal er wel entertainment in kunnen zien. Het is en blijft een blockbuster met ook een volwaardige blockbusteropzet; alles is gemaakt om te kunnen knallen! Het verhaal is op zich wel interessant en neemt je terug naar waar het allemaal mee begon (denk dan aan de animatieserie en niet de comic). Over de uitwerking kan en mag men sceptisch zijn, maar deze film zal dan ook niet bij iedereen in de smaak vallen. Dit komt doordat iedereen wel zijn eigen versie in zijn hoofd heeft zitten van hoe de Transformers-wereld eruit hoort te zien. Beïnvloed door de animatieserie, comic of juist niet, het zal nooit helemaal kloppen of zijn zoals je het graag wilt. Zie dit als een Bay-interpretatie van het Transformers-verhaal en -wereld in plaats van die van jezelf, zal het makkelijker maken om deze film te kunnen waarderen. Als je dat niet doet, lig er dan vooral niet wakker van dat Bay de Transformers-wereld totaal heeft verne*kt met zijn eigen interpretatie, want daar doe je jezelf geen plezier aan. Het is zoals het is, zeker nu het op beeld is vastgelegd voor de komende generaties.

To be or not to be... Well in this case: live and let live!

avatar van geminy

geminy

Donucius schreef:

Dit lees ik nou graag! Heb van de vorige delen genoten dus heb er weer zin in!

avatar van The Oceanic Six

Weinig stemmen en reviews hier, schijnbaar raakt het MM-publiek deze reeks ook al beu. Transformers is ieder geval geen reeks die ik een warm hart toe draag, al was de eerste nog wel vermakelijk. Maar ook die film zat al op het randje en de vervolgen gingen er telkens overheen en werden steeds slechter. Met een 3,5*, 2,5*, 2,0* en 1,5* neemt mijn stemgedrag ieder geval een hard dalende lijn aan per vervolg.

Maar toch zat ik zaterdagavond in de bioscoop, puur omdat een groep vrienden deze wilde zien en ik gelukkig nog een vrijkaartje had. Als je deze film dan toch wil zien, dan maar in IMAX op groot scherm. Even had ik nog de hoop dat dit best leuk ging worden, met een prima opening in de middeleeuwen met een dronken tovenaar Merlijn en een draak. Zulke historische verhalen vind ik leuker dan weer een gesloopte wolkenkrabber te zien. Maar na een fijn begin wordt het helaas toch weer een typische Michael Bay film vol met hele flauwe, totaal niet grappige humor en heel veel verschillende Transformers die uiteraard weer alles kapot maken wat in de buurt staat. Veelzeggend dat de momenten die ik nog leuk vond vooral de stukken waren waar de enige echt goede acteur uit de film in mee deed. Anthony Hopkins (wat doet zo'n enorme gigant toch in pulp als Transformers?) is geweldig in zijn rol en maakt van matige scenes nog wat leuks met zijn presentatie. En toegeven, het grootschalige slot is ook nog wel tof, maar wel uiteraard too much. Echt too much.

Ook dit vijfde deel verbetert de minpunten gewoon niet waardoor het zielloze en veel te overdreven chaos wordt waar ik weinig mee kan. De doelgroep zal er best van genieten, maar ik behoor er duidelijk niet toe. En het helpt ook niet mee dat het wederom 2,5 uur duurt. Waarom toch? Maar toch heb ik er stiekem wel een beetje plezier mee gehad. Naast de Middeleeuwen komen we ook nog even kort in de Tweede Wereldoorlog, een stuk dat van mij wel langer had mogen duren. En visueel is de film wel erg knap geanimeerd, al voelt het zoals gezegd ook leeg en zielloos aan.

horizons

Hopkins speelt ook mee in de Thor films. Ik denk dat Hopkins spelen in grootschalige films als dit gewoon erg leuk vind.

avatar van cosper

cosper

Nee, Transformers heeft het niet meer. Het is enorm fragmentarisch opgezet, je komt totaal niet in de film.. Het is gewoon saai want er gebeurd voor je gevoel gewoon helemaal niks ondanks de (nutteloze) ontploffingen en achtervolgingen. Vanaf het moment dat ze bij Hopkins in Engeland komen wordt het leuker, maar spanning of iets dergelijks is niet te bespeuren. De reeks met Shia was toch veel meer vermakelijk.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

horizons schreef:

Wat trekt het jouw om nu al drie berichten op rij wat negatiefs te plaatsen? Ik zie het punt niet. Je bent toch geen moraalridder op kruistocht tegen Michael Bay?

Ga gewoon niet naar deze film. Jij bij, ik blij.

Om je te straffen ga ik deze film drie keer kijken.

Als ik de film 3 keer zou moeten zien zou in dit opzicht pas echt een straf zijn.

Maar je hebt gelijk,,,zoals ik al schreef ,,,mijn laatste punt ,zal stoppen met mijn crusade .

Hoop dat je een top bios avond hebt!

mjk87 (moderator films)

Lastig te beoordelen. Goed kan ik de film niet noemen. Personages die geen functie hebben maar er wel in zitten, personen die ineens verdwijnen omdat ze niet nodig zijn, vreselijk vervelende humor die nergens werkt door slechte timing. En ik blijf Transformers iets vinden met veel potentie, maar waar Bay gewoon volledig zijn eigen invulling aan heeft gegeven. Maar anderzijds is dit zowaar -van Bay nog wel- een film waarvoor ik elke maand weer een vast bedrag lap en door een enorme meuk aan middelmaat worstel om te hopen op iets unieks. En dat zag ik dus nu eindelijk weer eens. Bay heeft elke vorm van plot en uitdieping eruit gegooid. Heerlijk.

Daar ligt niet de kwaliteit van Bay, en zijn andere slechte punt, te weten het regisseren van actie, daarop heeft hij zich ineens enorm verbeterd, Fijne lange shots, weg met de hypermontage en soms zelfs overzichtelijkheid. Nu goed, die laatste akte was soms wat chaotisch, maar omgekeerd zag ik dingen die ik niet vaak zie. Soms zelf mooie shots (met die wolken) en dat kale groene grasland. Maar elke vorm van nuance is overboord gegooid. Een film in de overtreffende trap zonder dat Bay zich ook maar ergens inhoudt. Werkelijk elke seconde ontploft er iets, en als het dan heel aardig in beeld is gezet, dan word ik gewoon blij en geniet ik van zo'n film. Met perfect geluid en top notch special effects is dit gewoon een briljante bioscoopervaring. Zou ik deze thuis kijken, dan blijft er weinig van over waarschijnlijk. Maar op het witte doek kan deze tellen.

Enfin, 148 minuten zijn wel vrij lang, ondanks het moordende tempo en de grootse finale aan het eind die an sich wel wat in zich heeft. Uiteindelijk krijg je wel een houten reet. Maar ergerlijker nog is dat wisselen van aspect ratio. Onnoemlijk irritant en op het oog zonder idee. Je leest dat dit te maken kan hebben met Imax-camera's die een ander AR hebben dan andere camera's, maar dit is gewoon onkunde dan die ook een stuk van de kijkervaring versjteert. Daarom strafpunten, maar nog wel voldoende: 3,0*.

horizons

Nu heb ik de film niet in IMAX gezien maar ik ben me niet bewust geweest van veranderende aspect-ratio's.

horizons schreef:

Ik ook niet, maar dat was een verklaring.

Het is bijna knapper dat je dit niet is opgevallen dan wel. Eerste scène was het meest irritant waar boven en onder in beeld steeds een zwarte balk kwam, vooral omdat dit zo'n kleine wijziging was. Daarna ging Bay los. Alles tussen 1.90:1 (?) en 2.35:1 letterbox zat er wel in, en in een hoog wisselend tempo (enkele ratio's per minuut).

avatar van Donucius

Donucius

mjk87 schreef:

Je moet Bay wel respect geven dat hij 98% van de film met IMAX camera's heeft geschoten.

Deze film moet je dan ook echt in IMAX kijken om er eerlijk over te kunnen oordelen; deze film is gewoon (nagenoeg) volledig native IMAX!

Ik denk dat dat ook de reden is van de wat mindere AR ervaring van jou. Mij viel het juist op dat de eerste scene volledig IMAX was in vergelijking met vele andere films. Verder is een IMAX scherm veel breder en hoger en zal daarnaast het IMAX beeld gecropt worden voor vertoning op een gewoon 2:35:1 scherm. Het veranderen van AR heb ik totaal niet gemerkt, maar zal vast wel gebeurd zijn (2% is namelijk niet IMAX).

Wat echt onkunde is bijv. een The Mummy met z'n fake IMAX op 35mm. De film was niet eens (IMAX-) schermvullend. Of kijk eens hoe vaak The Dark Knight (IMAX Edition) van AR veranderd. Dat is pas irritant (nog steeds een vette film hoor), maar C. Nolan staat daar bekend om. Maar ik heb daarentegen dan ook geen IMAX scherm thuis staan .

avatar van Phantasm

Phantasm

Vandaag gezien in Pathe en ik vond het gewoon een geweldige film waar de aktie 's vanaf spatten, hou wel van dit soort films, prima vermaak.