• 9.373.095 stemmen

Geregisseerd door: Takashi Shimizu

Met onder meer: Megumi Okina, Misaki Ito en Misa Uehara

Gesproken taal: Japans

Plot Ju-on

"When a grudge from the dead passes to the living - Who is safe?"

Wanneer vrijwilligster Nishina Rika een bezoek brengt aan een bedlegerige oudere vrouw, ontdekt ze een mysterieuze deur die afgesloten is met plakband. Nishina kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en ze opent de deur. Een vreemde, duistere geest kan hierdoor ontsnappen en werpt een kwaadaardige vloek op de bezoekers van het huis: iedereen die de woning betreedt, komt in verdachte omstandigheden om het leven. Dat is ook de politie van Tokio niet ontgaan en de detectives openen een onderzoek. Dit leidt hen naar een moord die jaren geleden in het huis werd gepleegd. Een man vermoordde er zijn vrouw, maar het zoontje van het koppel werd nooit teruggevonden.

Rika Nishina

Hitomi Tokunaga

Izumi Toyama

Katsuya Tokunaga

Kazumi Tokunaga

Yuji Toyama (onvermeld)

avatar van Zavo

Zavo

Ze kunnen toch wel goede horror maken die Japanners zeg, ik moet er maar wat meer gaan kijken. Ik vond deze denk ik nog beter dan Ringu.

avatar van Webby

Webby

Komt deze film nog (net zoals The Eye) in de Ned. bioscoop?

Heb er in ieder geval veel goeds over gehoord, dus zal hem maar op DVD aanschaffen.

Webby schreef:

Komt deze film nog (net zoals The Eye) in de Ned. bioscoop?

Voorlopig niet denk ik. De Japanse DVD is nog niet eens uit.

avatar van Goodfella

Goodfella

Hmn, die Shimizu heeft volgens IMDb o.a. de volgende films gemaakt:

Ju-on: The Grudge 2 (2003)

Ju-on: The Grudge (2003)

Ju-on 2 (2000)

Ju-on (2000) (V)

... aka Grudge, The (2000) (V) (USA)

Wil de echte Ju-on nu opstaan? Wie kan me hier wat meer over vertellen?

JayLunar

Shimizu gaat waarschijnlijk ook de Amerikaanse remake regisseren, als die er komt (hopelijk niet). Althans, dat wil Raimi.

ToNe

Wil de echte Ju-on nu opstaan?

als ik me niet vergis is de recentse ju-on [deel 1] de eerste 'mainstream|big budget' aanpak van een bestaand cultfenomeen.

net als de vloek in 'ringu' is het in allerlei situaties toepasbaar, dus hoeft de 2003 versie geen remake te zijn van de 2000-versie.

same shit, other players.

ik vond 'ringu' een betere film, voornamelijk vanwege de suggestieve aard.

maar ju-on is explicieter met de 'enge' momenten. dit is echt een van de engere, onbehaaglijke films die ik heb gezien.

omdat de film is opgebouwd uit episodes betekent het dat er genoeg te schrikken valt!

JayLunar

Veel basis voor een remake heb ik overigens niet kunnen ontdekken; het is niet veel meer dan een simpel ghost, curse, haunted house film. Van een verhaal is niet echt sprake (wat m.i. toch nadelig blijkt te zijn), en het enige wat deze film te bieden heeft zijn de enge scènes. 3*

avatar van Zavo

Zavo

Maar die enge scenes zijn dan ook wel zo goed dat dat de film voor mij 4 sterren waard maakt.

avatar van T.O.

T.O.

Ligt het aan mij of is horror wel héél erg de nieuwe trend in het Verre Oosten?

avatar van pjotr

pjotr

Nee hoor ....er komt gewoon meer Aziatisch spul deze kant op....

avatar van Hemdale

Hemdale

Aardige veel, The Eye vond ik beter en Ringu ook maar toch leuk...

Die eerste Ju-On uit 2000 was trouwens volgens mij een mini-serie.

avatar van Sjan

Sjan

Tja, weer zo'n Japanse Horror film waarbij enkele ijzersterke scenes voorbij komen. Ze blijven het wel verzinnen daar; telkens weer nieuwe manieren van filmen, nieuwe manieren van mensen laten schrikken. Ik moet zeggen: het lukt ze alleraardigst. Ook hier ben ik me weer enkele keren kapot geschrokken. Jammer dat het verhaal bij deze film zo warrig en onduidelijk was. 3.5*

avatar van SSeagal

SSeagal

Wow!!! Heb de film net afgekeken, dit is toch wel eventjes top of the line kwa horror, wat een enge film! Die japanners kunnen zeker goede horror maken. Hoewel het verhaal nogal rommelig en verwarrend overkomt, weet de film je een akelig gevoel mee te geven, een gevoel wat je contstant in je lijf voelt. Tezamen met zeer creepy geluiden en enge muziek en een hoop schrikmomenten, zorgt ervoor dat deze film je echt op de kast jaagt, superspannend en nagelbijtend eng tot het eind. Ringu is een sprookje vergeleken bij deze film, ze hebben zichzelf echt overtroffen!! Subliem camerawerk overigens, hoe ze soms dingen laten zien, prachtig en luguber gewoon, je moet het zelf zien, het is niet uit te leggen. In het donker, over de surround en dan lekker hard, bij voorkeur alleen kijken, dat is mijn advies! Shit?? Wat was dat geluid in de gang hier bij mij.....? ff checken, zo terug........:P De film verdient een vette ****

avatar van zombie

zombie

Zavo schreef:

avatar van LauraPalmer

LauraPalmer

J*zus ik vond hem echt doodeng!!! Het verhaal stelde eigenlijk geen fluit voor, maar hij boeide echt elke seconde.

JayLunar schreef:

Komt er wel, volgend jaar.

Met in de hoofdrol niemand minder dan Sarah Michelle Gellar.

avatar van pjotr

pjotr

Hmmm....ik vond het maar een beetje een slappe hap na bijna al die positieve reacties hier - al helemaal omdat dit een film uit 2003 is.
Ik verwacht dan wel wat nieuwe impulsen na de voorafgaande reeks geweldige horrorfilms van het jaar ervoor ( o.a. Dark Water en The Eye).
Dat er niet heel veel verhaal in zit stoort me ook niet zo - het gaat meer om de onderlinge connecties van de personen.
Maar brei er dan tenminste een fatsoenlijk eind aan, ik raad de mensen die deze film willen kijken dan ook af om de tekst op de dvd/video-hoes te lezen want dat is dan ook meteen het complete verhaal.
De schrik-effecten waren op zich best goed maar er werd wel errùg veel herhaald - als je op een gegeven moment dat krakende geluid weer hoort dan weet je al dat die troel er aan komt kruipen - net zo met dat raampje met die tralies trouwens (daar zit vast weer dat bleke kereltje achter...en ja hoor...).
Ook de muziek vond ik wat eenzijdig - wel spooky maar te veel van hetzelfde.
Het grootste manco van de film is eigenlijk dat er niet echt één persoon centraal staat - doordat een aantal mensen allemaal een beetje worden gevolgd (en niemand wordt uitgediept) doen de personen je allemaal niet zo veel en wordt het nergens ècht beklemmend....
Eigenlijk leunt de gehele film ook te veel op Ringu door op dezelfde manier gebruik te maken van vervormde foto's en bewakings-camerabeelden.
Toch geef ik Ju-on nog een krappe voldoende, dat komt met name door een aantal sterke scenes : o.a. die waarbij Kayako dat meisje onder de lakens grijpt en de scene waarbij de 'schim' op de bewakingscamera naar het scherm loopt en zich zo'n beetje vast zuigt.

avatar van Kessels

Kessels

SSeagal schreef:

Helemaal mee eens. Ongelofelijk spannend!! ****

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Pikkedonker , de 5.1 op vol volume en je kan beginnen. Dan wordt snel duidelijk dat het verhaal niet geweldig is maar dat mag de "pret" niet deren. Hele grote pluspunten zijn hier het camerawerk en de geluidseffecten.

avatar van GerwinF

GerwinF

Aaaaargh ook hiervan weer een remake! (net als The Eye, The Ring, Dark Water) nu met Sarah Michelle Gellar. Argh!

Probleem met Hollywood en horror

is dat ze het plot altijd quasi-doordacht en coherent proberen te maken, die dan ten koste gaat van de atmosfeer en stemming, waardoor ze de plank dan totaal misslaan.

En Ju-on, ondanks alle plotholes, slaagt vooral op die punten.

Niet helemaal met je eens ToNe. Aan dat quasi doordachte en coherente stoor ik me ook bij de meeste Aziatische suspensefilms. In Ringu 2 komen ze zelfs met een hele wetenschappelijke verklaring. Ook in Phone en Tale Of Two Sisters (twee leuke films), proberen ze op het einde er ook weer wat logisch van te maken. Niet dat het surreële altijd tenniet gedaan wordt, maar neem die hele uitleg bij Pulse (Kairo). Komt toch altijd redelijk idioot over. Een doodsteek voor de sfeer die ze voorheen zo goed hebben opgebouwd.

avatar van puck

puck

Ik vind de uitleg bij Pulse juist geniaal. Het is misschien vergezocht, maar er zit wel logica in. Daarbij geeft het de film veel meer diepgang en dat maakt Pulse interessanter dan de gemiddelde schrik-effecten-griezelige-sfeer-film, waar (naar mijn mening ) Ju-On een goed voorbeeld van is. Het enige sterke punt van Ju-On is namelijk de sfeer (met bijbehorende schrik-effecten), maar omdat deze zo vaak herhaald worden en er verder weinig inhoud is, is dit tevens het zwakke punt van de film, en ben je het al zat wanneer de film pas op de helft is.

Er zit inderdaad logica in, maar bij een film die teert op supernatuurlijke elementen, hoef ik liever geen logica. Zo'n films spreken je onderbewuste angsten aan (nee geesten bestaan niet, maar wat zijn die schaduwen daar ...), als je dan geesten als logische (wetenschappelijke) entiteiten gaat voorstellen, vervalt gewoon alle spanning, en wordt het maar een banaal natuurverschijnsel.

Al die uitleg leidt dikwijls ook enorm hard af van de sfeer die opgebouwd wordt/is. Maar ieder zijn ding natuurlijk.

Ja ok,

het ding met de meeste recente Aziatische horror is dat ze meer proberen te behandelen dan ze lief zijn.

Bij een remake zal daar vast een schepje bovenop gedaan worden, happy end incluis...

Uitleg, vooral de dikke resumés, zijn vaak te veel van het goede. Geef me maar hints of motieven.

Voor doorgewinterde mofo's is vaak hun eigen suggestie het enige wat hen nog enigszins bang kan maken...

Deze maar eens gezien, en wonder boven wonder, hij beviel me.

Al zal het niet aan het afschuwelijke camerawerk of de vreselijke acteerprestaties gelegen hebben. Ju-On doet maar één ding goed, en da's het in elkaar knutselen van enge scenes. Gelukkig voor de film was dat ook het enige doel, dus is de film alleszins geslaagd.

Leuk om ook eens wat meer personages te zien, ipv zo'n centraal personage dat telkens weet te ontsnappen. Zo zijn er trouwens bizar weinig hier. Sterftecijfer is lekker hoog.

Muziek - check, enge Japanse kindjes - check, thrills en chills - check. Geslaagde film dus, al kon de afwerking wel heel wat beter. 3.5*

avatar van agent smith

agent smith

ik wil deze film ook zo graag zien, maar bij die stink-videoland hebben ze hem weer niet, en bij de frs is ie niet meer te bestellen...

avatar van starbright boy

Bij het broertje van FRS:Van Leest is hij nog wel te krijgen.

avatar van agent smith

agent smith

yesyesyes, bedankt he

avatar van Wolverine

Wolverine

Altijd lastig om een kwalitatief goede horrorfilm te maken die niet te snel in cliché's vervalt.

Shimizu is daar goed in geslaagd d.m.v. verschillende, vaak met elkaar verbonden, personages het kwaad te laten ervaren.

Vreemde overlappingen, chronologische vraagstukjes en een wat dunne verhaallijn vervagen bij de sterke scenes die vermengd zijn met ijzingwekkende muziek en dit tot een sterk staaltje horror maken.