• 9.375.245 stemmen

The Rocky Horror Picture Show (1975)

Komedie / Muziek | 100 minuten

Genre: Komedie / Muziek

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Jim Sharman

Met onder meer: Tim Curry, Susan Sarandon en Barry Bostwick

Plot The Rocky Horror Picture Show

"A different set of jaws"

Op de terugweg van een huwelijksfeestje belanden Brad en Janet in een vreemd onherbergzaam gebied. Ze komen in een vreselijke regenbui terecht, raken de weg kwijt en krijgen een lekke band. Gelukkig is er een kasteel in de buurt: het kasteel Frankenstein. Daar hebben dokter Frank-N-Furter en zijn vrienden, afkomstig van een transseksuele planeet uit het Transsylvaanse melkwegstelsel, zich geïnstalleerd.

Dr. Frank-N-Furter

Dr. Everett V. Scott

Rocky Horror

The Criminologist

avatar van Querelle

Querelle

Tommy is wel oke. Maar ik vind die muziek daar (alleen in die film!) stukken minder. The Wall nooit gezien..

Lennert

Nee, dit deed het hem toch echt niet voor mij. Ik heb niks specifieks tegen musicals/rock opera's (kan prima genieten van Jesus Christ Superstar, The Wall en Tommy, al vind ik laatste twee toch een ander stijl dan JCS of RHPC), maar hier viel uitzonderlijk weinig te genieten. Een paar leuke nummers, sterke rollen van Curry en Charles Gray en uiteindelijk even lachen om het feit dat de burgemeester van Spin City vroeger ook op tv verscheen, maar meer dan dat zat er ook niet in. Zal toentertijd wel heel schokkend geweest zijn, maar ik heb geen echt statement gevonden, waardoor de verkleed-show vooral kitscherig in plaats van gewaagd op me over kwam.

De muziek faalt uiteindelijk nog het meeste. The Timewarp is erg catchy, maar verder zijn de nummers oh zo gezapig en weinig spannend dat ik er niks mee kon. De teksten deden me al vrij weinig, maar als er dan ook geen lekkere hooks, solo's of gewaagde composities te vinden zijn, houdt het al snel op.

Uiteindelijk is het uit te zitten, omdat de verbazing me lang vasthield, maar genoten heb ik niet.

avatar van Reinbo

Het werd vroeger niet als zeer schokkend ervaren, maar als erg slecht. Uit verveling is men toen mee gaan doen, zo onstond de cultus. Je moet deze film in het theater zien met een actief publiek. Pas dan snap je de hype.

Lennert

Het werd niet eens schokkend ervaren? Ik dacht oorspronkelijk dat deze film vaandeldrager was van de sexuele revolutie en daarom bij een select publiek geliefd was en bij de conservatieve meerderheid gehaat

Maar ik laat een theater-mogelijkheid toch even aan me voorbij gaan, ben er nooit zo'n fan van om een film/theaterstuk te kijken met mensen die alles woord voor woord meepraten

avatar van Reinbo

Je vergeet meezingen, dansen, rijstgooien, waterpistool schieten en sterretjes afsteken.

avatar van Mug

Mug

En verkleden niet te vergeten. Hmmm, ik zie Reinbo opeens in zwarte netkousen en jarretels op m'n netvlies gebrand...

avatar van JacoBaco

JacoBaco

En Meatloaf op een motor.

Reinbo zie ik nog steeds anders voor me. Met name in de weekenden dan. Reinbo

Reinbo schreef:

Dat doet me denken aan de premiere van The Expendables (alleen dan zonder meezingen, dansen, rijstgooien en sterretjes afschieten)

Ik vind overigens Anthony Steward Head's versie van Sweet Transvestite een stuk beter, qua zang benaderd hij het origineel prima (Curry en Head praten praktisch hetzelfde) en qua muziek rockt het toch net een wat meer.

YouTube - Anthony Head - Sweet Transvestite (7" Single)

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Pure camp, maar op een heerlijke manier.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Dinsdag 5 juli te zien in een double feature samen met Shock Treatment aan de Overtoom in Amsterdam:

Link: MovieSense Rocky Horror Night op 5 juli | MovieSense - Online filmmagazine

avatar van SlasherMovieMan

SlasherMovieMan

Is The Rocky Horror Picture Show een daadwerkelijke klassieker?

Ik vind The Rocky Horror Picture Show een van de beste musicals ooit. Al duizenden keren gezien en blijft toch echt wel vermakelijk. Toch geeft de film mij niets meer dan een leuke herziening en that's actually it!!!!!

avatar van missl

missl

Nou ik heb het niet ervaren met een actief publiek en misschien ben ik er hierdoor niet enthousiast over. Het is een absurd verhaal, eigenlijk weinig verhaal en veel lingerie. De teksten zijn wel leuk zo nu en dan maar verder slaat het kant nog wal.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Iemand enig idee wanneer deze met publiek een keer te kijken valt? ik heb absoluut geen idee wat te verwachten hiervan, behalve een serieuze hersenverkrachting

avatar van Reinbo

Komt in Nederland helaas zelden voor....

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Las ik al, ja. Jammer, want als ik zo die verhalen lees over het publiek dat meedoet met de film lig ik echt in een deuk

avatar van Metalfist

Metalfist

Hot patootie, bless my soul, I really love that rock 'n' roll

The Rocky Horror Picture Show was een film die al enorm lang op mijn verlanglijst stond. Het waren afleveringen van o.a. The Simpsons, Glee en de film Fame die ervoor zorgden dat ik meer en meer geïnteresseerd geraakte in de film. Het probleem was echter dat de film hier in België werkelijk nergens meer is te vinden maar gelukkig bestaat er zoiets al Bol.com Een paar dagen geleden was de film aangekomen dus gisteren maar eens opgezet.

En het is een vreemde ervaring geworden, zoveel is duidelijk. Ik had al vaker wilde verhalen gehoord over de midnight vertoningen van de film maar daar kwam hier natuurlijk niet veel van in huis vermits ik de film nog nooit had gezien en alleen was maar het is volgens mij wel een heerlijke ervaring want de film heeft wel erg veel sfeer. Het begint al met het aanstekelijke science-fiction nummer en we worden getrakteerd op een aantal erg catchy nummers. Persoonlijke favorieten zijn zonder twijfel The Time Warp, Hot Patootie en Touch-a Touch-a Touch-me. De film leek toen op een erg hoge score af te stevenen maar weet jammer genoeg dat niveau niet vol te houden. Het is vooral de rol van Dr. Frank-N-Furter die me op den duur serieus begon tegen te steken. Niet omdat hij zo'n overduidelijk gay personage speelt, laat dat duidelijk zijn, maar omdat hij precies serieus de vaart uit de film haalt. Het I'm Going Home nummer werd zelfs enorm lang uitgesponnen waardoor het einde best nog een lange zit werd. Het flinterdunne plot is op zich dan nog wel vermakelijk maar krijgt de doodssteek wanneer de twee andere aliens op de proppen komen. Zelden trouwens zo'n zootje ongeregeld gezien die op het eerste gezicht maar wat ronddansen maar die uiteindelijk toch een nagenoeg perfecte choreografie neerzetten. Vooral het Time Warp nummer blinkt uit in kramakkelige moves maar het werkt perfect.

Ik heb eigenlijk een hartsgrondige hekel aan Susan Sarandon. Als er één actrice is die meteen mag ophouden met acteren dan is zij het toch wel. Ik hield mijn hart dan ook vast voor de film maar het is een stuk beter meegevallen dan verwacht. Meer zelfs, Sarandon zet hier een uitstekende prestatie neer als Janet Weiss. Ten tijde van opnemen was ze helemaal nog niet zo bekend (ze had nog maar een dikke 10 rollen op het scherm vertolkt) en blijkbaar gaf dat haar iets extra want ze spat werkelijk van het scherm af. De musicalnummers gaan haar goed af en ze slaagt er zelfs in om er aantrekkelijk uit te zien, iets wat ik in geen 1000 jaar had geloofd nadat ze de erotische liefdesscènes tussen haar en Catherine Deneuve in The Hunger uit '83 compleet verneukte. Toen Barry Bostwick voor het eerst in beeld kwam, dacht ik eerst dat we met een jonge versie van Alan Ruck hadden te maken. Ruck, die voornamelijk bekend is van Ferris Bueller's Day Off, heeft later ook nog in Spin City meegespeeld en ik meende een jonge versie van hem te herkennen. Het toeval wou dat ik een paar uur voor het opzetten van de film nog een aflevering van die reeks had opgezet en toen schoot het me ineens te binnen. Het is niet Alan Ruck uit Spin City maar de president! Barry Bostwick had blijkbaar vroeger al die heerlijke droge Leslie Nielsen-achtige blik en doet dit dan ook erg leuk. The Rocky Horror Picture Show was ook meteen de eerste film voor Tim Curry maar die doet het op zich ook wel leuk. Ben nooit echt een enorme fan van hem geweest (It zelfs nog niet gezien) maar dit is een erg vermakelijk rolletje. Meat Loaf als Eddie is trouwens ook geniaal.

Een aantal leuke rollen (zowel hoofdrollen als bijrollen) en een heerlijk sfeertje zorgen ervoor dat The Rocky Horror Picture Show een film is die je sowieso gezien moet hebben. Het flinterdunne verhaal en het gebrek aan vaart naar het einde toe zorgen er echter voor dat de film meer en meer inzakt en dat is toch wel jammer. Heerlijke soundtrack, dat wel.

avatar van ibendb

ibendb

Zo moet musical zijn: zinloos, vrolijk en complete chaos!

Dankzij Glee heb ik deze film gezien en ik ben er erg blij mee. De film zelf trekt op niks qua verhaal. Het is zelfs vreselijk, maar de leuke muziek - vooral Time Warp, Over at the Frankenstein Place en Hot Patootie zijn erg goed - zorgt ervoor dat het allemaal luchtig en vrolijk blijft. Er zijn een heleboel vreemde personages. Riff-Raff en Magenta zijn hier geweldig. En dan heb ik het nog niet gehad over Dr. Frank N' Furter! Hij is echt de beste uit de film, schitterend vertolkt door Tim Curry. Zijn introductie met het liedje Sweet Transvestite is geweldig. Op het einde zakt het allemaal in, maar dat is nu niet zo erg. 3,5*

avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

LimeLou schreef:

15 en 29 december a.s. in EYE, Amsterdam

avatar van Spetie

The Rocky Horror Picture Show stond al lang op mijn “te zien lijst”, maar ergens had ik wel het idee dat dit niet echt iets voor mij zou zijn. Hoewel het allemaal nog niet zo slecht begint, is die gedachte uiteindelijk wel uitgekomen. Het is een rariteitenfestival, waarvan de humor vaak langs mij heen ging.

Het begint allemaal nog wel hoopvol met een leuke opening en introductie van de personages en sfeervolle muziek. Dat Timewarp nummer is zelfs erg goed en klinkt gewoon erg relaxed. Vanaf het moment dat we bij kasteel Frankenstein aankomen is het voor mij grotendeels wel met de pret gedaan. Afgezien van de rol van Tim Curry zit er verder maar weinig leuks in de film. De absurditeit wordt erger en erger en daar heb ik geen problemen mee, maar dan moet het allemaal wel leuk zijn. Op zich is de wijze om alles lekker dik en overdreven neer te zetten wel een juiste keuze, maar bij mij sloeg het totaal niet aan. Daarnaast is de muziek meestal toch ook van wat mindere kwaliteit.

Het is een soort van verkleedpartij, waarbij voor de acteurs een hoop lol gehad moeten hebben. Ik snap best dat mensen dit wel kunnen waarderen, maar ook dat anderen hiervan gillend naar huis rennen. Ik had geen moeite om alles uit te zitten en bleef nieuwsgierig naar de uiteindelijke afloop. Van verveling is ook nooit sprake omdat er zoveel tegelijkertijd op het scherm gebeurt, maar ik had gehoopt dat het allemaal iets leuker zou zijn.

The Rocky Horror Picture Show is een poging tot iets excentrieks en aparts, die in mijn ogen niet helemaal geslaagd is te noemen.

Klinkt precies als de reden waarom hij al tijden op mijn stapel ligt .

Maar ja, je bent filmnerd of je bent het niet. Ooit zal ook ik er aan moeten geloven. .

avatar van Reinbo

Je moet natuurlijk wel actief meedoen. Zonder dat is het half de fun.

avatar van Metalfist

Metalfist

Tenzij je hem natuurlijk voor de eerste keer kijkt, dan is er niet echt de mogelijkheid om actief te gaan meedoen.

avatar van Spetie

Nee precies. En je moet maar zin hebben om als aangeklede travestiet actief mee te gaan doen.

Dan prefereer ik toch liever andere films.

avatar van Reinbo

Nee, maar ik moet wel zeggen dat mijn kijk op de film totaal veranderd is nadat ik een keer zo'n actieve voorstelling heb bijgewoond. En vanaf dan is alles voortaan veel leuker. Dus de minder positieve reacties op het sec de film zien, zijn volkomen begrijpelijk.

avatar van rep_robert

Wat houdt dat in? Ga je dan karaoke zingen? Travestiet en actief meedoen, het verrast me niets van een feyenoorder.

avatar van Reinbo

Heb je echt nog nooit van de audience participation rondom TRHPS gehoord?

YouTube - ROCKY HORROR - Time Warp 2009 Brighton England 720p HD

Je kunt ook als Brad gaan....

avatar van jipt

jipt

Hahahahahaha wat een geweldig absurd campy swingend gestoord filmpje!!! Zelfs zonder zingend en dansend publiek vond ik dit een geweldig rariteitenkabinet. I'm just a sweet transvastite, 4,5*

avatar van John Milton

John Milton

bijzonder campy, weird filmpje, maar ik vond hem op een vrijdagmorgen in mijn eentje al leuk, denk dat het tijdens zo'n heavy on the participation voorstelling nog geiniger is!

Leuk om Sarandon te zien als jonkie, pretty hot!

avatar van K. V.

K. V.

Deze musical had 'k nog nooit gezien, maar wel al van gehoord. Dus tijd om er eens verandering in te brengen.

'k heb er eigenlijk wel van genoten. Het is er natuurlijk wel over, maar de liedjes waren wel leuk.

De cast was wel opmerkelijk. Tim Curry ken 'k eerder van serieuzere rollen en in deze film was hij wel totaal iets anders. Ook Susan Sarandon was verrassend, maar het werkte wel.

'k vond de film naar het einde toe wel iets minder, maar verder toch wel aangenaam verrast.

avatar van Katharina

Katharina

De eerste helft van de film vond ik echt echt fantastisch! Lekker fout, leuke muziek, het ziet er allemaal geweldig uit en het is verschrikkelijk onvoorspelbaar. Daarna vond ik de film enigszins in elkaar zakken (met de komst van de professor), niet echt meer leuk en grappig en een beetje langdradig.