• 9.375.219 stemmen

The Rocky Horror Picture Show (1975)

Komedie / Muziek | 100 minuten

Genre: Komedie / Muziek

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Jim Sharman

Met onder meer: Tim Curry, Susan Sarandon en Barry Bostwick

Plot The Rocky Horror Picture Show

"A different set of jaws"

Op de terugweg van een huwelijksfeestje belanden Brad en Janet in een vreemd onherbergzaam gebied. Ze komen in een vreselijke regenbui terecht, raken de weg kwijt en krijgen een lekke band. Gelukkig is er een kasteel in de buurt: het kasteel Frankenstein. Daar hebben dokter Frank-N-Furter en zijn vrienden, afkomstig van een transseksuele planeet uit het Transsylvaanse melkwegstelsel, zich geïnstalleerd.

Dr. Frank-N-Furter

Dr. Everett V. Scott

Rocky Horror

The Criminologist

avatar van Patat

Patat

Eigenaardige film die een gekruide cocktail van komedie, musical en horror brengt. De film heeft zeker zijn sterke punten.

Ten eerste is de sfeer doorheen de ganse film erg gepast: soms erg grappig (vooral dankzij de overacting van zowat elk personage), dan weer erg serieus (het melodramatische einde), dan weer griezelig (vooral de aankomst van Janet Brad bij het kasteel).

Ten tweede zitten heel wat songs leuk in elkaar. Vooral "Over at the Frankensteins place", "The Time Warp" en natuurlijk "Touch-a touch-a touch-me".

Alhoewel deze songs mooie hoogtepunten in de film zijn, zijn de vele liedjes ook wel het nadeel van de film. Er zijn er eigenlijk veel te veel. Soms is het gewoon iets te veel van het goede. Ook de personages, en vooral Frank, blijft tot het bittere einde over the top en na anderhalf uur heb je het wel gezien. Het laatste kwartier is dan ook rekken wat er nog te rekken valt en dat maakt dat de film een wrang gevoel na laat.

Al bij al een leuke film om eens te zien met leuke songs, aparte humor en een typische sfeer. Maar een perfecte film is het allerminst.

Mijn oordeel: een goede 3,5/5.

avatar van Yeppie

Yeppie

Yeaaah een van mijn eerste rockmusicals en hij is mij altijd bijgebleven. Eens met Patat het is een merkwaardige mengeling bijelkaar gegooide elementen uit de film- en muziekwereld. De humor is zeer apart en het is zeker geen film om je bij te vervelen. Ik mag de muziek graag nog even opzetten. een dikke 5

avatar van Guyke

Guyke

Ik had deze film nooit eerder gezien.

En al bij al weet ik nu, na het bekijken van de dvd, nog steeds niet of ik echt iets gemist heb. Bij momenten kinderachtig flauw en dan weer geniaal origineel.

Net zo bij mijn sterren: een 0.5 of een 5? Er zijn slechts weinig films waar ik niet onmiddellijk een oordeel over heb, maar deze prent is er eentje. Dan maar de gulden middelmaat 2.5*.

Het is verbazend dat Surandan na dit exploot toch nog wist door te breken in serieuzere rollen. Ze zag er toen ze jong was trouwens slechter uit dan nu (persoonlijk oordeel).

Een heel aparte, zeer bizarre, meestal erg goedkope kitchfilm die echter vaak ook weet te bekoren door zijn absurde, buitenaardse humor.

Ik weet het nog steeds niet: een topfilm?, een kutfilm?...

in elk geval een film die je moet gezien hebben.

avatar van Cwk

Cwk

Goodfella schreef:

Afgrijselijk!! Echt, WAT een pulp! Ik zal ongetwijfeld een hoop symboliek over het hoofd hebben gezien maar ik heb ook helemaal geen ZIN om erover na te denken... Geen verhaal, slecht geacteerd, enge (in de negatieve zin van het woord) momenten... BAH! Net geen halve ster omdat er volgens mij 1 leuk grapje in zat en ik een half liedje wel aardig vond...

Er zat geen symboliek in, alleen maar kutmuziek. Het is simpel, vindt je de liedjes leuk is RHS een amusante film, is dat niet het geval, dan is ie goed kut.

Ik vond de liedjes niet leuk.

avatar van ivg1

ivg1

Gewoon een baanbrekende klassieker.

avatar van Reinbo

Geniale musical. Zonder enige twijfel de ultieme cultfilm.

Bizar, appart, kleurijk en totaal camp.

The Rocky Horror Picture Show is met afstand de ultieme interactieve filmervaring. Jammer dat deze cultus in Nederland weinig voet aan de grond heeft. Absoluut 5*

avatar van Friac

Friac

Reinbo schreef:

Jammer dat deze cultus in Nederland weinig voet aan de grond heeft. Absoluut 5*

Ja, erg jammer. Ik zou zo graag deze film eens zien temidden van een enthousiast Amerikaans publiek, dat zich verkleed en meebrult met de songs.

Was er overigens geen bioscoop ergens in München die deze film al jaren wekelijks vertoont? Of is dat een urban legend?

The Rocky Horror Picture Show is één van mijn favoriete 'guilty pleasures' op filmgebied. Je moet natuurlijk van de songs houden om van de film te kunnen genieten, gezien hun overdadige aanwezigheid, en gelukkig doe ik dat. Ik denk dat ik niet alleen sta wanneer ik zeg dat het de songs (en de visuele uitvoering ervan) zijn die de film zo leuk en ontspannend maakt.

Hiernaast fascineert de film ook wegens zijn bizarre vorm en narratie: het gaat er vrij warrig aan toe, in Frank 'n Furter's wereld van kitsch en camp. De overacting van enkele personages, Brad voorop, past fantastisch in het totaalconcept.

De mengeling tussen SF en horror is interessant, al is het natuurlijk niet zo enorm goed uitgevoerd (het is niet alsof je ooit met angst of walging naar het scherm zit te kijken). Het einde breekt met de gehele sfeer van de film, maar is tegelijk ook passend en mooi.

Een lichte twijfel tussen 3,5 en 4*, en afgaande op mijn meest recente kijkervaring ga ik voor de 4*.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

I've tasted blood and i want more, more, more !

Anders dan andere musicals. Anders eigenlijk dan de vele films die ik al heb gezien. Zonder twijfel een baanbreker! Wie denkt er nu bij musical aan een romantisering van het Frankenstein-verhaal, aliens, een romance tussen een kerel in een gouden onderbroek en een sweet travestiet en ontzettend veel jarretels?

The Rocky Horror Picture Show straalt gewoon in al zijn gekkigheid. Dit komt mede door zijn uitzinnige cast. Riff Raff, Dr Von Scott, Columbia, Eddie en Magenta, hoe schitterend die rollen ook wel zijn, ze verbleken bij Tim Curry's Dr. Frank N. Furter. Ongelooflijk hoe die man met zoveel enthousiasme Frank speelt, alsof hij het al jaren is. Hilarisch wanneer hij Rocky's gedrag niet aanvaardt ! Naast de geweldige cast heb je natuurlijk ook de musicalnummers die, hoe belachelijk de Time-Warp dans ook mag zijn, geweldig catchy zijn. Het plot raakt kant noch wal maar de hilariteit van de hele film kwam daardoor des te meer uit de verf.

Wat moet het inderdaad heerlijk zijn om dit live te zien !

avatar van donnie darko

donnie darko

Heerlijke kitsch, dit, zeg.

Wat heb ik hier van genoten. Ik heb deze op advies van Pieter gekeken, en ben echt van mijn stoel geblazen. Dit is echt helemaal anders dan alles wat ik tot nu toe gezien heb. Zo ongelooflijk kitsch en aanstekelijk, zo fijn dat alle hoofdpersonages durven over-the-top te gaan en durven eens een valse noot te zingen. Dat maakt deze film charmant en natuurlijk ook de liedjes zorgen daarvoor. Echt heerlijke nummers, stuk voor stuk, met als favoriet natuurlijk "Let's do the time warp again!". Ook het personage Von Scott vond ik hilarisch, en Tim Curry is magistraal als Frank, waarschijnlijk het leukste personage dat ik ooit in een film heb gezien.

avatar van Shinobi

Shinobi

Ik vond deze film dus echt saai, ik ben niet zo een musical fan, maar ik dacht wat jaren terug bij mezelf:''Waarom kijk ik deze film maar niet, want hij heeft immers toch 4 (of 5 sterren wat het ook was)sterren gekregen van de Veronica Magazine.''
Ik snap echt niet wat ze met deze film wouden bereiken, er moeten zogenaamd aliens verkleed als travestieten op aarde komen om wat te doen en dan dat getrouwde stelletje dat pech krijgt en in die ruimteschip/huis terecht komt. Gewoon te vaag voor mij.

Ik geef 'm 1 ster voor de moeite.

avatar van Gia

Gia

Dit is al jaren een van mijn favoriete films!

Het is zó 'over the top' en zo anders dat het een verpletterende indruk heeft achter gelaten die ik nooit meer kwijt zal raken.

Het is een concept wat je aan moet spreken, dit is duidelijk niet een film die voor het 'grote publiek' is weggelegd. Maar áls het in je straatje ligt: WOW wat een film!

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

mooi geschreven!

avatar van niethie

niethie

Had de film al jaren in mijn kast liggen en had er al vele positieve dingen over gehoort en aangezien ik gisteren niets had om te kijken besloot ik deze maar eens onder het stof vandaan te halen, en ik heb me werkelijk de pleuris verveeld.

Een stelletje overacterende homofiele personages, een hoop langdradige en irritante liedjes en een aantal van de meest bizarre scenes ooit in de filmgeschiedenis vertoont komen samen in dit vage cultfilmpje, af en toe toch nog wat leuke kleine gevatte grapjes maar voor de rest heeft deze film me geen seconde kunnen boeien als je het mij vraagt een van de meest overschatte films ooit gemaakt. 1,5 sterren

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Een collega van mij dacht dat hij mijn smaak doorgrond had en ik zou dit dan ook een goed film vinden. Niet dus.

The Rocky Horror Picture Show is een film die amper mijn aandacht wist vast te houden, er zat misschien 1 leuk nummer in (wat een doodzonde is voor een musical) en het geheel was mij net iets te arty farty gay om te bekoren. Komt daar nog eens bovenop dat mijn chartellen-fetish hier een fikse deuk heeft gekregen.

Tim Curry zet echter een indrukwekkende prestatie neer en trekt de film volledig naar zich toe.

Slecht was het nu ook weer niet, daarom een 2,5

avatar van villasappho

villasappho

geweldige film zonder meer! Na vertelling van m'n vriendin stond ik een beetje huiverig tegenover de film, maar de liedjes die ik vantevoren geluisterd heb maken de film voor mij! En tja Tim Curry herkende ik ook niet meteen herkende zijn stem wel. Ik blij me verbazen over de film, kleine details die me pas na 3 keer kijken opvallen en het ondeugende van het geheel blijven me boeien.

niethie schreef:

Je had je ook moeten verkleden en mee moeten dansen en zingen!

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

^tsja, verkleden en dansen en zingen hoeft nou ook weer niet meteen...

Maar Rocky Horror is wel een bijzonder amusante film! Kleurrijk, catchy liedjes, en barst van de positieve energie. Tim Curry's performance is een van de meest bizarre in de filmgeschiedenis. Een hoop flauwe, aanstekelijke onzin allemaal. Misschien niet voor de homofoob, maar verder aan iedereen aan te raden. 4*

avatar van _dangerous_

_dangerous_

wat is dit man?????

freakshow? homoshow (neen, ik ben niet homofoob)? travestietenshow? musical soft porn?

wat ik wel weet is dat ik het niets aan vond (ik heb zelfs paar keer gezapped naar andere zenders. Sowieso is het al pijnlijk genoeg om naar Meat Loaf te kijken).

Tim Curry was wel oke.

_dangerous_ schreef:

wat is dit man?????

De beroemdste cultfilm aller tijden.

Zie: http://www.rockyhorror.com/participation/virgins.php

avatar van _dangerous_

_dangerous_

Reinbo schreef:

De beroemdste cultfilm aller tijden.

Zie: http://www.rockyhorror.com/participation/virgins.php

Zegt toch wel veel meer over het publiek dan over de film.

avatar van Querelle

Querelle

Zelfde geldt voor het publiek dat er niet van houdt.

avatar van Malibu Stacy

Malibu Stacy

Leuke film, denk alleen dat ie in het theater beter tot zijn recht komt.

avatar van dennisloquet

dennisloquet

een remake is in de maak

avatar van Sneakerjeans29

Sneakerjeans29

Hier vond ik niks aan ,ik kom er ook totaal niet doorheen.

dennisloquet schreef:

een remake is in de maak

Lijkt me totaal kansloos. De film is een hit geworden omdat die zo slecht was dat mensen zich verveelden en er zelf een grote theatershow van maakte. Hoe wil je dat kunstje nog eens flikken?

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

In het begin vond ik hem nogal moeilijk te plaatsen, maar na het arriveren wordt het direct duidelijk: dit is een freaky verzameling van muziek en personages. Een meesterlijke ode aan de B-Film en de popcultuur die in iedere scene meesterlijk verweven zit. De muziek is erg prettig maar de show wordt zondermeer gestolen door Tim Curry in zijn briljante performance van dr. Frank. Enige puntje van kritiek vind ik de director of cinematografy. Het camerawerk had van mij veel dynamischer en gevarieerder gemogen en ik denk dat dat zeker een positieve toevoeging had gegeven aan het verdraaide karakter van de film. Ook het licht had van mij veel uitbundiger gemogen. Hoe dan ook een absolute cultclassis!

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Om te beginnen is musical absoluut mijn ding niet maar door verscheidene verhalen en tips van users en de vele referenties die hier in moesten zitten naar SF/Horror het toch maar eens gewaagd. Die referenties zijn puur gebruikt om een idiote mix van stijlen te creëren en op film te zetten. Een cocktail van SF en horrorfilms, travestie en rockmuziek is namelijk niet eentje die je snel zult tegenkomen. De cult is hierdoor bij mij ver te zoeken. The Rocky Horror Picture Show voelt aan als een film die zeer bewust is van zijn eigen cult pretentie en zo zie ik ze niet echt graag. Curry doet het nog wel aardig en de openingssong beloofde nog enigszins wat maar dan is al het positieve imo wel gezegd.

avatar van hulkio

hulkio

Zeer merkwaardige maar vermakelijke film, Tim Curry is ronduit briljant.

avatar van dmnqdeluxe

dmnqdeluxe

Wat een zonde van mijn geld dit, mensen kinderen.

Ik heb sowieso al een afkeer voor musical films maar ik had hier best hoge verwachtingen van dus gaf ik het een kans. Deze film is wel heel erg overrated, echt drie keer niks. Niets goeds over te zeggen.

avatar van Reinbo

Je moet natuurlijk wel verkleden en meezingen en meedansen.