• 10.945 nieuwsartikelen
 • 162.707 films
 • 10.286 series
 • 30.016 seizoenen
 • 616.410 acteurs
 • 193.481 gebruikers
 • 8.999.030 stemmen
Avatar
 
banner banner

Before I Wake (2016)

Horror / Thriller | 97 minuten
3,03 490 stemmen

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 97 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Mike Flanagan

Met onder meer: Kate Bosworth, Thomas Jane en Jacob Tremblay

IMDb beoordeling: 6,2 (51.667)

Gesproken taal: Engels

 • On Demand:

 • Videoland Bekijk via Videoland
 • iTunes Bekijk via iTunes
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Before I Wake

"Fear your dreams."

Jessie en Mark besluiten om een lief, achtjarig jochie te adopteren. Zijn naam is Cody. Wat ze niet weten is dat het kind doodsbang is om in slaap te vallen. In eerste instantie denken ze dat dit te wijten valt aan de instabiele woonsituaties die Cody heeft meegemaakt. Maar dan komen ze achter de verschrikkelijke waarheid.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Boeikens

Boeikens

 • 4355 berichten
 • 4944 stemmen

Ik weet nog niet goed wat ik ermee moet...

Het verhaal heeft wel iets en vooral de mysterieuze sfeer zit er best wel in. Ook het acteerwerk stoorde me nergens maar toch had ik de hele tijd een gevoel op mijn honger te blijven zitten. Het loopt allemaal zo traag, kent wat te weinig genretypische horror, blijft gewoon te braaf.

Naar het einde toe betert het wel maar het slot, neen, niet m'n ding.

2,5*


avatar van cor1946

cor1946

 • 1068 berichten
 • 1505 stemmen

Vreemde film, hij bleef wel boeien want je bent benieuwd wat er gebeurt.verder niet spannend genoeg.


avatar van DjFrankie

DjFrankie

 • 3016 berichten
 • 3112 stemmen

Goeie film, met een leuke logica.


avatar van SmackItUp

SmackItUp

 • 3487 berichten
 • 2484 stemmen

Na Oculus en Hush wederom een erg origineel filmpje van Flanagan. Zijn creaties bevatten vaak de nodige clichés, maar dit wordt overschaduwd doordat hij er een eigen draai aan weet te geven. Het einde was wel wat gemakkelijk, maar dit was enkel een klein smetje op een verder mooie prent. Jammer dat dit soort werkjes zo ondergewaardeerd wordt omdat het geen volbloed horrors zijn. Ik kan er juist geen genoeg van krijgen. Absentia moet ik nodig eens zien.

3,5*.


avatar van scorsese

scorsese

 • 11820 berichten
 • 10212 stemmen

Matige film over een echtpaar dat een jongetje adopteert die angstig is om in slaap te vallen. De film ziet er wel goed uit en is hier en daar redelijk sfeervol. Echter is het allemaal te standaard om ook maar ergens echt indruk te maken. Vervelend wordt het zeker niet, maar echt spannend ook niet. De jonge Jacob Tremblay doet het opnieuw prima na Room.


avatar van lezertje

lezertje

 • 938 berichten
 • 0 stemmen

Meer sprookje/fantasy dan horror. Regisseur Mike Flanagan weet de sfeer mooi op te bouwen, echter de ommezwaai komt nogal abrupt en het gedrag van de autoriteiten, die Cody uit huis plaatsen is een beetje onwaarschijnlijk. Alhoewel, we zijn natuurlijk wel in Amerika. Verder is er aan het laatste halfuur, als moeder Jessie (Kate Bosworth) Cody’s geschiedenis probeert te achterhalen, werkelijk geen touw meer aan vast te knopen, ondanks de uitleg die zij aan het jongentje geeft. Dit geeft allemaal sterk de indruk dat dit deel van het scenario is geschreven onder invloed van zwaar hallucinerende drugs.


avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

 • 3210 berichten
 • 6364 stemmen

Erg mooi sfeervol werkje.

Dromerig,mooi uitgewerkt .


avatar van m1chel

m1chel

 • 1948 berichten
 • 499 stemmen

De laatste jaren heeft regisseur Mike Flanagan een goede naam opgebouwd in het horror-segment van de filmwereld. Zo imponeerde de regisseur in 2013 al met de eigenaardige film Oculus en wist hij vriend en vijand vorig jaar te verrassen met Ouija: Origin of Evil. Het krikt de verwachting voor Before I Wake dan ook flink op. Flanagan lijkt er patent op te hebben om zijn films gedoseerd en met veel onderhuidse spanning te brengen, om vervolgens toe te werken naar een zinderende climax. Onderhuidse spanning heeft ook deze film zeker, want waar de film traag begint weet het verhaal je als kijker direct bij de strot te grijpen. Of de film daadwerkelijk onder het horrorgenre valt valt overigens te betwijfelen, want het geheel richt zich meer op de dramatische ervaring van Jessie en Mark. Omdat hierbij een bovennatuurlijke ervaring opduikt zorgt ervoor dat we hier wellicht eerder kunnen spreken van een bovennatuurlijke thriller. Toch kent de film bij tijd en wijlen zeker enge momenten, al is het toch vooral de akelige sfeer waar de film het van moet hebben.

De hoofdrol van moeder Jessie wordt gespeeld door Kate Bosworth. Zij zet hier zeker niet haar beste rol neer en fungeert vooral als stoorzender. Met haar matige prestatie haalt ze de kijker namelijk meer dan eens uit de film. Dit is natuurlijk jammer voor de film en misschien hadden de makers iets beter of de casting na moeten denken om haar personage wat beter uit de verf te laten komen. Toch kent de film een vrij sterke opening, maar het ontvouwen van het plot blijkt het grootste euvel van de film te zijn. Iets wat we niet gewend zijn van de eerdere films van Flanagan, want meestal zitten zijn films juist op dit vlak sterk in elkaar, om je uiteindelijke verstomd achter te laten. Helaas is Before I Wake nogal goedkoop uitgewerkt. Dit zorgt ervoor dat het gemakzuchtige einde al vrij vroeg ontrafeld zal worden door de oplettende kijker, iets dat de doodsteek is voor een film is deze. Wat overblijft is een vluchtig werkje dat teveel gebukt gaat onder de matige uitwerking van het clichématige plot.

Before I Wake is een bovennatuurlijke thriller die jammerlijk ten onder gaat aan een gemakzuchtig en clichématig plot. De film wordt geadverteerd als een echte horrorfilm, maar daar kunnen we hier niet echt spreken. De film bevat dan wel een aantal goede jumpscares, maar heeft vooral thrillerelementen en blijft voor een horrorfilm verder te tam en behoorlijk braaf. Natuurlijk is dit geen probleem, zeker niet door de flink aanwezige onderhuidse spanning. Toch zorgt het einde ervoor dat je behoorlijk onbevredigd achterblijft. Wat daarbij niet helpt is het matige optreden van actrice Kate Bosworth die werkelijk nergens weet te overtuigen. Als de makers iets meer energie in de plotwending hadden gestoken en een betere actrice hadden gecast voor de hoofdrol had de film aanzienlijk beter uitgepakt dan nu het geval is. Ondanks dat Before I Wake zeker leuk is om een keer te kijken, imponeert de film nergens en kunnen we concluderen dat het een van de mindere films is geworden van regisseur Flanagan. Laten we hopen dat dit niet de start is van een neerwaartse spiraal en hij ons snel weer bewijst dat hij nog steeds een veelbelovend regisseur is van horrorproducties.


avatar van Theunissen

Theunissen

 • 11432 berichten
 • 5346 stemmen

Een echte Horror / Thriller film vind ik het eigenlijk niet, want ik vind het meer weghebben van een Mysterie / Horror en dat omdat het verhaal vooral toch mysterieus is.

In dit verhaal draait het om de 8-jarige Cody (gespeeld door Jacob Tremblay), die van vlinders houdt en die een speciale gave heeft als hij inslaap valt (wat hij echter niet wilt) en die nieuwe pleegouders krijgt in de vorm van Jessie (gespeeld door Kate Bosworth) en haar man Mark (gespeeld door Thomas Jane), die door een tragisch ongeval (verdronken in bad) hun zoon Sean (gespeeld door Rigby Flanagan-Bell) hebben verloren. In eerste instantie zijn Jessie en Mark helemaal blij met Cody, maar dat verandert zodra ze achter de verschrikkelijke waarheid komen, waarom Cody bang is om inslaap te vallen.

Het verhaal zit opzicht wel aardig in elkaar en weet ook wel te vermaken en in eerste instantie is het verhaal ook lekker mysterieus (dat geldt vooral in de eerste 40 minuten van het verhaal) en sfeervol. Daarna komt er ook wat horror (wat een paar schrikmomentjes oplevert) bij kijken, waardoor er ook wat personen in het verhaal verdwijnen. Daarna volgt duidelijkheid (waarvoor Jessie op onderzoek gaat in o.a. een psychiatrisch inrichting en ziekenhuis) die eigenlijk alles verklaard en de duidelijkheid was opzicht ook best logisch en mooi, en zeker m.b.t. de Canker Man (die verschijnt als Cody inslaap valt en dan mensen opeet/verzwelgt), die min of meer de overleden moeder is van Cody en die gestorven is aan kanker en vlak voordat ze stierf zei ze tegen Cody "Ik zal altijd bij je zijn". De moeder, te weten Katie (gespeeld door Natalie Roers) hield erg veel van Cody, maar omdat Cody toen zeer jong was, is hij vrijwel alles vergeten en die dingen die hij onthouden heeft, heeft hij eigenlijk verkeerd geïnterpreteerd en als hij dan inslaap valt, resulteert dat op een gegeven moment in een nachtmerrie, die door zijn gave dan levendig wordt (in de vorm van de Canker Man) met dodelijke gevolgen.

Omdat het verhaal vooral leunt op het mysterieuze, wordt het wel helaas nergens echt spannend of eng. De film kijkt zich ook wel lekker weg en dat komt mede omdat hij maar iets van 90 minuten duurt. De cast deed het eigenlijk best verdienstelijk en vooral natuurlijk de drie hoofdrolspelers in het verhaal, te weten Kate Bosworth, Thomas Jane en Jacob Tremblay. De eerste genoemde was overigens best een mooie vrouw, waardoor deze film zich mede ook lekker wegkijkt.

Al met al een aardige Mysterie / Horror film om eens gezien te hebben, maar meer zeker ook niet, want daarvoor ontbrak het aan spanning.


avatar van Glacius

Glacius

 • 4252 berichten
 • 2853 stemmen

Veel te tam met een nogal pretentieus einde, helaas. Plot heeft potentie maar er wordt bar weinig mee gedaan. Telkens dezelfde creaties, en vrij veel standaard vervormde "spookhoofden" die zo populair in films zijn sinds de late 00s en 10s. Ze mogen best eens wat meer uit hun comfort zone komen wat dat betreft. Waar zijn die bizarre creaties die in de jaren 80 en 90 wel op het scherm verschenen? De kankerman komt enigszins in de buurt op het gebied van originaliteit, maar ziet er regelmatig te computer geanimeerd uit.


avatar van misterdhdh

misterdhdh

 • 485 berichten
 • 690 stemmen

Vermakelijk en redelijk goed filmpje. Het verhaal in Before I Wake vond ik wel interessant. De uitwerking ervan is best sfeervol en redelijk goed, al wordt het nooit echt top. Het acteerwerk was zeer goed en de personages zijn goed uitgewerkt. Voor de rest zaten er een paar leuke schrikmomentjes in, al was de film nooit echt bijzonder spannend of eng. Een minpunt is dat het wezen er te geanimeerd uit zag, wat toch spijtig is. Naar het einde toe begon de film wat te verzwakken en werd het ook minder interessant dan in het eerste uur. Het verliep misschien allemaal wat te standaard. Het einde zelf kon ik wel mee leven. Ook de soundtrack is best wel mooi. Al bij al is dit zeker een leuke film om eens bekeken te hebben, maar echt blijven hangen zal deze ook niet. Ben wel een fan van de regisseur.

3.25/5


avatar van clubsport

clubsport

 • 3188 berichten
 • 6575 stemmen

het verhaal zit best wel goed in elkaar maar een echte horrorfilm is dit niet , acteerwerk is op zich prima

eigenlijk zijn hierboven alle plus en min punten wel vermeld , maar als je er dan toch een feelgood eind aan maakt laat dan pa ook terugkeren .

Ook vond ik het wat gemakzuchtig om die therapiesessies plotseling te laten vallen als een spreekwoordelijke baksteen nadat het ineens bizar begon te worden .


avatar van james_cameron

james_cameron

 • 6003 berichten
 • 9123 stemmen

Redelijk effectief horrorwerkje, met een aardig plot en genoeg creepy scenes om je bij de les te houden. Bepaalde details neigen meer naar fantasy dan horror, waardoor de spanningsboog niet overal even geslaagd is, maar dit zorgt er tegelijkertijd wel voor dat de film zich enigszins onderscheid van de meeste genregenoten. Best oké.


avatar van K. V.

K. V.

 • 4113 berichten
 • 3598 stemmen

Deze eens geprobeerd en vond hem niet mis. Een mysterieuze film die wel wist te boeien. De film werd nooit super spannend, maar saai werd het nooit.

Vond hem wel het bekijken waard.


avatar van Noodless

Noodless

 • 9213 berichten
 • 5839 stemmen

Dit fantasie horrorwerkje heeft mij aangenaam verrast. De film heeft gelukkig eens een andere benadering dan de meeste films in dit subgenre. Er zitten een paar creepy scènes in de film, maar de film volgt meer de weg van een thriller dan het horrorgenre gezien de opbouw en de fantasie die er rond wordt geweven.

Meer dan gemiddeld. 7/10


avatar van snarfje5508

snarfje5508

 • 394 berichten
 • 391 stemmen

Wat mij betreft meer fantasy dan horror. En hoe matig kun je het centrale griezelfiguur maken. Jammer want de verhaallijn wordt best aardig uitgewerkt, het acteren is op niveau. Al met al dus best een behoorlijke productie maar met ietsje meer aandacht links en rechts w.o. de wel heel zielige stem van de jongen gedurende de hele film had ik 3 sterren kunnen geven.


avatar van Tarkus

Tarkus

 • 6409 berichten
 • 5314 stemmen

Deze film heeft me zeer aangenaam verrast.

Niet echt horror, maar wel spannend bij momenten.

Het verhaal is bijzonder mooi, en goed gebracht met puike vertolkingen.

Kortom: ben zeer tevreden over deze film...


avatar van keukenzout

keukenzout

 • 394 berichten
 • 432 stemmen

Totaal geen horror, maar wel een prachtige film. Huilen huilen huilen


avatar van Zwolle84

Zwolle84

 • 8022 berichten
 • 0 stemmen

Zeker wel horror. En een erg mooie ook, maar dat is logisch met Flanagan aan het roer.


avatar van alexspyforever

alexspyforever

 • 21079 berichten
 • 2328 stemmen

Ok de 5de film die ik zie van Flanagan. Het positieve is dat hij altijd wel met iets leuk weet te komen. Het concept van een jongetje dat niet wil slapen omdat zijn dromen voor anderen werkelijkheid kunnen worden zowel positief als negatief is zonder meer heel knap gevonden. Op de uitwerking ervan heb ik ook niet veel aan te merken. Waarom ben ik dan niet zo laaiend enthousiast als ik was bij Oculus en Ouija. Ik denk dat het heeft te maken dat de film toch vooral om rouwverwerking gaat en erg de sentimentele toer opgaat vooral dan naar het einde wat ik niet zo geslaagd vond. Ik snap wel dat de regisseur liever niet had dat dit als horror werd gepromoot. Het is eerder een drama met bovennatuurlijke en dark fantasy elementen. Ik heb het persoonlijk liever wat grimmiger. Deed me ook wel even aan Absentia denken al blijft dat de enige Flanagan waar ik niets mee kon.


avatar van Kondoro

Kondoro

 • 10715 berichten
 • 2496 stemmen

Mwah, ik vond het niet zo héél bijzonder deze horror/thriller film. Mike Flanagan is niet bepaald een regisseur waar ik nou van onder de indruk ben, mijn stemgemiddelde bij de beste man is ook erg laag en zijn films vallen vaker niet in de smaak bij mij. Ook deze film is weer zo’n productie waar ik niet veel mee heb, de duistere entiteit zag er verschrikkelijk uit en de leuke kleurrijke vlinders vond ik leuk om te zien maar het is allemaal niet héél bijzonder. Toch is het wel weer wat nieuws, niet bepaald echt héél origineel maar zeker ‘one of a kind’. Ik denk dat die Flanagan nog wel een keer met een film op de proppen komt zetten waarvan ik erg onder de indruk kom maar helaas is dat nu nog steeds niet het geval en is dat nog niet gebeurd. Hopelijk in de toekomst dan maar, voor als nog is het een prima film maar vond ik hem nergens hoogstaand goed.

3.0*


avatar van bjerik76

bjerik76

 • 2213 berichten
 • 1632 stemmen

mooi wat paranormaal drama.

er zaten mooie scenes bij met bijvoorbeeld de vlinders.

Toch vraag ik me af hoe een kind van ( inmiddels 8 ) dus al 8 jaar zowat nonstop wakker kan blijven.

Omstanders hadden dan toch ook wel al veel eerder hier vraagtekens / onderzoek naar moeten doen?

Wat ook knap was dat het haar van Jessie altijd zo mooi strak naar achter bleef, ondanks alle wilde scenes bleef het allemaal keurig achter haar oor bij haar close ups achteraf...

eind was wel mooi bedacht.


avatar van Elchapo

Elchapo

 • 1008 berichten
 • 1925 stemmen

Mooie film met een verborgen plot waar het eigenlijk om draait,en dat verpakt in een horror story.alleen als je een monster gebruikt als regisseur zou ik iets anders nemen dan een papieren spook,dat sloeg helemaal nergens op?3.5 stars.


avatar van MisterD 1985

MisterD 1985

 • 151 berichten
 • 835 stemmen

Een beetje trage film, waar de kijker toch wel naar wil blijven kijken. Het midden van de film vond ik zeker niet sterk, maar de uitleg op het einde was wel bevredigend.


avatar van El ralpho

El ralpho

 • 1421 berichten
 • 1039 stemmen

Origin story

Before I wake had zo een Origin story van een nog niet bekende mutant van de X-men school van Charles Xavier kunnen zijn, verpakt als horror film. Flanagan heeft hier een creatief idee te pakken, al schort het aan de uitwerking behoorlijk. De ontknoping - hoewel je hem wel aan kan zien komen- redt de film, omdat de te trage opbouw de film bijna om zeep had geholpen. Voeg hier een monsterlijke verschijning aan toe die al snel geen enkele schrik meer weet aan te jagen, op het moment dat een scène in een klaslokaal zich aandient. De Canterman zag er hier zo goedkoop uit dat ik helemaal uit het verhaal getrokken werd.

Flanagan kan spanning zeer vakkundig opbouwen maar hier kwam hij niet goed uit de verf. Een vakkundige finale met een sterk slot neerzetten kan de regisseur soms ook, en hiermee scoort de thriller wel dikke punten. Sterker nog, het zorgt ervoor dat de film naar een voldoende getild wordt. Zonder de ontknoping die veel meer diepgang had dan ik op voorhand verwacht had, was Before I wake binnen no time bij mij in de vergetelheid geraakt. Nu blijft hij hangen, al vind ik het jammer dat de eerste helft niet minder standaard was en meer spannende momenten had gehad. Nu is het net of een creatief deel van het brein van de regisseur het laatste kwartier wakker schrok, om nog even snel een sterk slot aan een verder matige film te plakken.

Voor de finale komen er wel een aantal beklemmende scene's voorbij, maar dit zijn er te weinig om je aandacht vast te houden. Dat Kate Bosworth weinig persoonlijkheid uitstraalt maar er wel vandoor gaat met een van de hoofdrollen draagt hier niet bepaald aan bij, en vergt flink wat geduld van de kijker terwijl men toewerkt naar een verder uitstekende finale.

3,0*


avatar van sinterklaas

sinterklaas

 • 11638 berichten
 • 3221 stemmen

Na Oculus en Hush is dit weer een beter filmpje van Flanagan. Alleen blijft Absentia nog altijd de beste.

En wat voor geestenfilmpje is dit nu weer? Het lijkt wederom weer standaard.

We volgen twee hele goede sympathieke ouders die, na de dood van hun zoontje, het besluit nemen om een kind te adopteren. Na blijkt dat vader Mark onvruchtbaar is, lijkt dit de enige oplossing te zijn. Ze nemen een vrij schattig en gevoelig jochie in huis en het lijkt meteen te klikken. Alleen dit jongetje heeft ook zo een rugzakje... De nachtmerries zijn daar een ding van.

En er gebeuren ook vreemde dingen in het huis op den duur. Op een gegeven ogenblik vliegen er grote vlinders door de kamer, lijkt het overleden zoontje weer in de visioenen van Mark en Jessie te komen... maar blijkt de situaties toch steeds griezeliger te worden en dat er iets met Cody is.

En hier krijgen we weer te maken met een stereotype geest, enkele fijne schrikmomentjes en spannende scenes die toch wel weten te werken. Bovendien lijkt Before I Wake regelmatig als een sprookje aan te voelen. Het gegeven dat de dromen van Cody besmettelijk zijn vond ik toch wel een prima gegeven die goed wist te werken.

De associatie met kanker vond ik de uitschieter die de hele film gelijk goed maakt. Alleen jammer dat het einde weer zo zoetsappig was.

Maar voor de rest timmert Flanagan weer aan de weg.

4,0*


avatar van IH88

IH88

 • 8781 berichten
 • 3088 stemmen

“You really want to bet your life to an eight year old boy won't have another nightmare?”

Sfeervolle film van Flanagan. Before I Wake heeft wat horrorelementen, maar dit is toch vooral een familiedrama over rouw, het omgaan met het verlies van een kind, en het loslaten van het verleden. De grootste kracht van de film is dat het een best rechttoe rechtaan verhaal is zonder onnodige subplots en personages. De speelduur is precies goed, en visueel zitten er een aantal schitterende scenes in. Bosworth verrast en zet een zeer sterke rol neer als rouwende moeder, en Tremblay laat ook weer even zien wat voor ongelooflijk talent hij is. Het einde is sterk gedaan en heeft ook nog een mooie boodschap.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 8497 berichten
 • 5325 stemmen

Wauw, de eerste voldoende voor Flanagan.

Want alle andere projecten die ik tot nu toe van hem zag scoorde allemaal onvoldoendes. Wel redelijke onvoldoendes, dus 2,5* en 1x een 2,0*. Deze stijgt in ieder geval boven de rest van zijn projectjes uit. Dit geeft nog meer hoop op Doctor Sleep die ik al enige tijd wil zien.

Maar desondanks vind ik Flanagan nog steeds niet bepaald mijn regisseur. Leuk als je als regisseur een beetje je eigen ding doet in een film, maar bij Flanagan vind ik het zelden ten goede komen. Het is altijd eigenlijk een film die er sfeervol uitziet, maar waarbij de uitwerking altijd best saai is. Vind zijn regie altijd wat pit missen.

Want op het gebied van horror vond ik de film echt zwaar brak. De "kanterman" slaat echt een belachelijk figuur. En op een ernstige kankerpatiënt reflectie lijkt ie echt totaal niet. Voor de rest ook matige spanningsopbouw. De film is nauwelijks spannend en voornamelijk saai. De schrikmomenten zijn ook erg zwak en goedkoop.

Voor de rest ook slechte effecten. Op technisch vlak slaat de film echt volledig de plank mis. Opnieuw, de kanterman ziet er ridicuul uit. Bovendien ook slecht tot leven gebracht. Matige effecten door de film heen en die houden eigenlijk ook nooit op. Slechts richting de slotfase begon het charmant te worden, maar dat was net wat te laat.

Waarom dan toch een voldoende? Omdat de film er visueel qua sfeer wel erg netjes uitziet. Uitmuntende belichting en zeker de badkamer is redelijk creepy. Maar dat alleen is bij lange na niet de reden van de voldoende. Vond namelijk het einde, waarin Bosworth aan Tremblay uitlegt hoe de vork in de steel steekt en alles verklaart erg sterk. Bovendien was de gehele slotfase erg sterk, waar de effecten voor het eerst echt goed tot hun recht komen. Ziet er mooi fantasierijk uit. Alleen het moment dat dat wezen met een knuffel verslagen wordt was een kleine domper in een verder mooi einde.

Ik denk ook dat de film pakweg een stuk beter was geweest als Flanagan gewoon een drama/fantasy had gemaakt. De horror is namelijk echt slecht. Acteerwerk van Tremblay voor de rest ook goed, maar Bosworth maakt iets minder indruk en ook Jane is toch wel een redelijk aparte keuze. Maar dat maakt uiteindelijk niet heel veel uit. Als dramafilm en fantasy film erg geslaagd, als horror en thriller echt volledig brak.


avatar van wednesday

wednesday

 • 40 berichten
 • 663 stemmen

Ik vond de film rommelig - ik wist nooit voor welke insteek of welk genre de makers nou gingen. Horror? Drama? Fantasy? Ik ben absoluut voor experimenteren en "buiten de doos"-denken, maar voor deze film wierp dat niet zijn vruchten af. De karakters zijn statisch (je man wordt opgeslokt, maar dat verandert weinig tot niets in je houding en gemoedstoestand? En dat terwijl je wel al ruime tijd zielige blikken met deze man uit aan het wisselen was vanwege de dood van je kind?).
De clou is nog wel oké, maar had een betere film verdiend.


avatar van Mescaline

Mescaline

 • 6991 berichten
 • 2741 stemmen

Vooral de eerste 50 minuten vond ik erg boeiend gebracht, het drama element werkte beter dan verwacht en het mysterie rondom de dromen van het jongetje maakt in ieder geval de eerste helft interessant genoeg om verder te willen kijken, tevens mag trouwens ook wel gezegd worden dat Jacob Tremblay zijn rol overtuigend neer heeft gezet.

Maar dan, vonden de makers het opeens schijnbaar nodig om in oude voorspelbare horror clichés en goedkope schrikeffecten te vervallen. Ik kreeg sterk het idee dat dit wel de keuze moest zijn van een grote studio die zich ermee ging bemoeien, dit omdat de eerste helft duidelijk anders van opzet is.

De eerste 50 minuten van deze film verdiend zonder twijfel een 3,5, maar door de laatste 40 minuten gaat er (helaas) een ster af.


avatar van milan90

milan90

 • 176 berichten
 • 24 stemmen

Met Hush, Ocultus weet Mike Flanagan ook aan originaliteit te voldoen. Verschillende films maar met horror elementen die inspelen op gevoelens van de hoofdpersonages. De film was van fantasie, mysterie tot horror in een interessant script. De kinderen als volwassenen spelen hun rol naar behoren. De vlinders waren zo gemaakt dat je wist dat ze niet echt waren, door de interpretatie van de hoofdrolspeler gezien zijn leeftijd. Dit wordt ook later in de film uitgelegd. Wat een sterke scène was is de ruzie tussen de ouders, of je het verleden wilt vasthouden in de dromen van de hoofdpersonage of dit los moet laten.


avatar van Daan258

Daan258

 • 3671 berichten
 • 2445 stemmen

Daan258 schreef:

Inderdaad is dit geen film die echt onder het genre horror past.

Absoluut meer een drama/thriller/fantasy.

Ik moest bij de eerste helft wel even in komen. Het begon allemaal vrij traag, weinig spanning aanwezig maar wel een aardig mysterieus sfeertje wat wel tijdens de gehele film aanwezig was.

Gelukkig werd het na een klein uurtje allemaal toch wel aangenamer en zaten er hier en daar nog best een paar leuke scene's tussen en was de spanning ietsjes meer aanwezig maar nog steeds niet voldoende.

Het uiteindelijke plot vond ik dan weer leuk in elkaar gezet wat de film wat beter maakte.

Ik heb me prima kunnen vermaken met dit werkje maar verwachte ik er toch wat meer van. Voornamelijk meer spanning en schrikmomenten.

Helaas net geen voldoende van mijn kant.

2,5*

Het verbaasd mij dat ik hier bij de 1e kijkbeurt een 2,5* voor had gegeven.

Na een aantal jaartjes heb ik de film opnieuw aangezet en heeft het mij vele male beter weten te vermaken.

Ik spreek mijzelf best tegen als ik naar mijn vorige bericht kijk, maar dit is zeker zoveel meer dan een alleen maar een horror film! Naast dat ik de film bij de 2e kijkbeurt toch best spannend vond en hier en daar wat lekkere jumpscares, zat het verhaal erg leuk en goed in elkaar. Mooi en verrassend eind ook.

Van een 2,5* naar een kleine 3,5*


avatar van slam1975

slam1975

 • 248 berichten
 • 256 stemmen

Vond het wel een mooie film, ze kunnen het beter fantasy noemen. Als je dat van te voren in je hoofd hebt, dan is het echt de moeite waard. Als je van horror uitgaat niet.