menu

Last Action Hero (1993)

mijn stem
2,74 (1344)
1344 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Komedie
130 minuten

geregisseerd door John McTiernan
met Arnold Schwarzenegger, Austin O'Brien en Charles Dance

Jack Slater (Arnold Schwarzenegger) is de held van het witte doek. Zijn grootste fan Danny krijgt een magisch bioscoopkaartje waarmee hij in de echte filmwereld terechtkomt. Danny heeft waardevolle informatie over de criminelen waar Slater naar op zoek is. Samen gaan zij op jacht naar de bandieten. Wanneer het magische kaartje in handen van de bende valt en zij op hun beurt door het witte doek in de echte wereld stappen, lopen film en werkelijkheid in elkaar over.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=QJ4B_NxsHCI

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Onderhond
2,5
McTiernan's kinderfilm.

Een film die gemaakt is voor jongetjes zoals het hoofdpersonage. Stiekem zie ik hem ook als een jonge versie van dutchtuga denk ik. Al is het jammer dat het joch zelf redelijk vervelend neergezet wordt. Kinderacteurs zijn altijd moeilijk, maar O'Brien is echt een klier.

De film zelf is qua opzet best leuk. Af en toe iets te makkelijk scoren met clichés (zonder er zelf een schepje bovenop te doen, waardoor het eigenlijk maar een gewoon cliché blijft), maar als actiefilm de 80s/90s actiefilm om de hak nemen is best geinig. Dat vleugje fantasy had wat mij betreft niet gehoeven (al vraagt het script er wel wat om natuurlijk), gelukkig drijft McTiernan dat niet te ver door.

Schwarzenegger doet het verder aardig, de bad guys zijn jammer genoeg wat inwisselbaar, maar ook dat kan je als cliché zijn. Leuker zijn de filmverwijzingen, onder andere Bergman's Death is een leuke toevoeging. Wel een énorm vreemde keuze want wel kind snapt die referentie?

Film duurt wat lang, de effecten zijn ondertussen aardig verouderd en met O'Brian in het zeteltje naast Schwarzenegger is het allemaal wat té kinderachtig. Had iets meer pin in de film mogen zitten, maar vermaken doet het wel.

2.5*

avatar van tattoobob
4,0
Een film voor mij met heel wat jeugdsentiment....ik heb deze film destijds in de bios gezien....zo,n film krijgt dat gelijk wat meerwaarde denk ik.
Schwarzenegger zoals we hem graag zien.....een actionhero met een flinke dosis humor.
Het verhaal vond en vind ik zeer vermakelijk en de film heeft zeker een herkijkwaarde al zal de film hier en daar wel wat gedateerd over komen.
Binnenkort maar even de Blu-Ray opsnorren


Aanrader voor de liefhebbers van dit genre

avatar van Gang_Star
3,0
Leuk, maar qua inhoud toch net niet een standaard Schwarzenegger film. Wel een film die moeiteloos vermaakt door de hoeveelheid actie maar ook door de grappen die best leuk zijn. Het verhaal is leuk bedacht en de actiescènes zijn goed. Arnold Schwarzenegger vertolkt zijn rol eveneens leuk.

avatar van PEN15
2,5
Wat dun bezaaide hollywoodfilm clichegrappen over een veel te lange speelduur. Staat niet in verhouding met een T-1000 cameo grap van slechts een petieterig halve seconde. Dat mis je geheid als je toevallig net even afgeleid bent. Het begin was veelbelovend, maar daarna geregeld mijn interesse kwijt geraakt. Was misschien nooit een échte flop buiten dat het de onaantastbare superstatus van de Oostenrijkse Eik als filmster voor het eerst deed wankelen, meer een inschattingsfout om Last Action Hero direct na Jurassic Park te laten draaien. Die Robert Murtaugh-grap vond ik verrassend leuk, alleen kunnen een paar van dit soort speldenprikjes niet de hele film dragen.

Het had weinig gescheeld of ik had hem al in de zomer van 1993 kunnen zien. We kozen echter voor Hot Shots 2 (waarvan ik verder nooit spijt heb gehad) en geld voor de bioscoop had ik toen ook niet elke dag. Toch ben ik destijds nog in de verleiding gekomen tot de aanschaf van Last Action Hero als computerspel voor de PC waarin ik geen flauw benul had wat je nou moest doen en speelde verschrikkelijk. Ik had natuurlijk beter moeten weten, want hoe basseer je in hemelsnaam een computerspel op deze film, als je hem in die tijd tenminste gezien had. De Last Action Hero video games hebben een bepaalde twijfelachtige eer als slechtste video game en blockbuster adaptatie. Dit artikel geeft een ludiek geschreven overzicht hoe droevig het daarmee gesteld is.

avatar van Vinokourov
3,5
Wat een geslaagde actiefilm is dit met een Arnold Schwarzenegger in topvorm. Ontegenzeggelijk kun je wel zien dat ie hier op het hoogtepunt was in zijn carrière. Het leuke van Last Action Hero is de scheiding tussen de echte wereld en de filmwereld middels een magisch filmticket dat de tiener Danny gebruikt. De filmwereleld is voor John McTiernan (bekend van Die Hard natuurlijk) een dankbaar excuus om de actiefilm nog meer over the top en belachelijker te maken.

Gaaf hoor die ongelooflijke ontsnappingsactie en al die cliche's (geen schrammetje als je met hand glas inslaat) die de revue passeren. Ik kan dit op de hak nemen wel voor de verandering waarderen, want het ziet er gewoonweg spectaculair uit. Wel jammer dat de film wat aan de lange kant is en de jonge held van het verhaal (Austin O'Brien) op een gegeven moment irriterend is.

avatar van john mcclane 2
3,5
Dit is een enorm opgewaardeerde film,die heerlijk aan loop gaat met actie films zonder zelf een actie films te zijn .
Werd door critici,s enorm onderuit gehaald,en gezien de score hier ook.
Kijkt gewoon fijn weg Schwarzenegger met een knipoog.
Het idee is leuk gevonden.
Maar misschien zit ik er helemaal naast.voldoend voor mij.

3,5
Inderdaad vrij lage score hier , goede film .

1,0
Dat Schwarzenegger zich tot dit niveau heeft weten te verlagen, alleen de films Terminator zijn echt goed met hem,de overige films zijn echt van een bedenkelijk niveau,met als uitschieter deze film
vanaf minuut 1 tm het einde alleen naar grote onzin zitten te kijken. .GEEUW
Een hele prestatie dat ik deze film heb uitgekeken,hoewel ik wel stukken heb overgeslagen.
Dit gaat echt helemaal nergens over!

avatar van Gastel
3,5
Natuurlijk volledig over the top, maar toch erg vermakelijk. Begrijp niet waarom deze film destijds zo genadeloos is geflopt.
Als parodie werkt het uitstekend. Ik houd er wel van, al die meta grapjes en zelfspot.

3.5*

avatar van Thomas83
3,0
Een van de mindere Schwarzenegger-films, maar nog altijd behoorlijk leuk. Tegelijk zelfparodie en een ode aan de film, met name de actieblockbuster. Soms is het ook wel wat te flauw allemaal en wat teveel een aaneenschakeling van losse scènes, maar over het algemeen amuseert het behoorlijk. Geinig dat spelen met de actiefilmclichés en de verschillen tussen de filmwereld en de werkelijkheid. Af en toe wordt het nog behoorlijk meta en apart.

O'Brien speelt Danny wel heel matig terwijl hij als actiefilmfanaat juist heel sympathiek had kunnen zijn. Charles Dance is echt super als de bad guy. Mede door zo'n goede en opvallende antagonist en de regelmatige verschijning van een getekend personage geeft de film toch een klein beetje zo'n Who Framed Roger Rabbit-gevoel. De film is wel wat aan de lange kant. Over de twee uur is onnodig. Een dikke 3.0*.

avatar van RuudC
4,5
Fijn weerzien! Ik geloof dat ik ongeveer 10-12 was toen ik deze film veel zag, dus ik kon me destijds ook wel goed inleven in het joch dat hier een hoofdrol vervult. Jaren later voel ik nog wel wat van die sfeer terug, maar snap ik alle verwijzingen veel beter en kan ik ook goed lachen om op het oog onschuldige oneliners.

Gelukkig is er ook de actie die lekker overdreven is. Het idee dat mensen daadwerkelijk de film betreden is niet echt origineel meer, maar de uitwerking hier is goed. De parodiale trekjes zijn absolute voltreffers. Het actiegenre wordt liefdevol op de hak genomen. McTiernan is dan ook een geschikte regisseur hiervoor. De poster van Terminator 2 is geweldig, evenals de vele cameo's. Ook het verhaal mag er wezen. Last Action Hero moet je vooral niet te serieus nemen. Dit is een pure popcornfilm met vele toffe scenes. De bewerking van Hamlet is geniaal. Zelden een parodiefilm die zo goed slaagt in zijn opzet. Daarnaast ook als actiefilm erg leuk.

2,0
redelijke film maar te lange speelduur,wat speldeprikjes met een botte naald en acteurs die tegen hun goesting stonden te acteren.in een aktie film verwacht ik geen literair verhaal maar dit was er voor mij net over...............

avatar van Tarkus
3,0
Lang geleden al eens gezien deze film.
En was leuk om hem eens terug te zien.
Arnold Schwarzenegger die zichzelf parodieert, lang niet slecht, met veel, over de top, actie.

avatar van Gerlof1378
Voor mij weer zo'n jeugdsentiment film, en natuurlijk zie je er heel anders tegen op dan 24 jaar geleden. Hij mag dan wel niet Schwarzenegger zijn beste zijn vermakelijk is hij zeker, en dat hij er plezier in heeft zie je ook. Het verhaal is nog steeds leuk bedacht, en de cast naast Arnold deed het ook leuk vooral Charles Dance als de badguy was zeer goed op dreef, let ook op de kleine cameo's in de film. Onlangs heb ik de film op bluray voor 5 euro ja waar maken ze het van, maar al met al is en blijft deze film waarin Schwarzenegger zichzelf goed parodieert leuk.

avatar van Duke Nukem
2,5
Wel leuk voor jongetjes van de leeftijd van dat manneke in de film, maar voor het oudere publiek is deze film toch veel minder geschikt: een simpel verhaal met grappen die niet echt leuk zijn.

Richard_Voorhees schreef:
Een beetje een wisselvallige film...
Halverwege kakt de film echter wat in. Er komen wat grappen voorbij die ik gewoon niet grappig vond (met als dieptepunt de hele "Leo the fart" sequentie en de plotselinge verschijning van een geanimeerde kat)

Dat dus!

avatar van scorsese
3,0
Aardige film waarin een jongen terecht komt in in zijn favoriete actiefilm. Deze actie-komedie gaat op een vermakelijke manier om met de clichés die doorgaans gepaard gaan met dit soort films. Meer dan genoeg actie en Arnold Schwarzenegger is perfect gecast en speelt in feite een persiflage van zichzelf. Vanwege het wat rommelig gemonteerde begin en het wat tegenvallende einde, net geen 3.5 sterren.

avatar van erik1977
1,0
alleen de soundtrack is goed aan deze film

3,0
Goed te doen. Ooit begreep ik de charme er blijkbaar niet van (2 sterren) maar vandaag viel het quasi-meta-postmodernistische kwartje heel aardig. Beetje een rommeltje en een tikkie te lang, maar alsnog prettig kijkvoer. Glimlachjes bij Tom Noonan en Charles Dance... en de in-jokes en cameo's kwamen nu wel aan. Het knaapje was niet al te vervelend en Arnie was twee keer erg oak-é.

avatar van Captain Proton
Een leuke film. Goede personages, verhaal en special effects. Zelfs na 25 jaar heeft me deze film wederom kunnen boeien. Herinnerde alleen die gast met zijn glazen oog. Een film, waarbij een jongen in een film terechtkomt en zijn held tegenkomt. En dan de mogelijkheid om ook weer in de echt wereld terecht te komen, laat staan in een andere film. Leuk gevonden.

avatar van Simon Belmont
5,0
Deze film ben ik pas later tegengekomen. Blijkbaar was het een blockbuster toen ie uitkwam, maar vielen de recensies een beetje tegen. Zo ook hier op Moviemeter. Maar ik vond het een fantastische film. De actie is lekker ‘over the top’ en zo is het ook bedoeld, met een knipoog. Maar de humor is ook geweldig, zoals die scène in de videotheek, waar aan Arnold moet worden uitgelegd dat een konijn zoals Roger Rabbit geen gewoon personage is. Ik begrijp de lage rating van deze film dus ook geenszins.

avatar van Mescaline
3,0
Mescaline (moderator)
Blijft ook na al die jaren nog steeds een vermakelijk filmpje, die wat mij betreft wel 20 minuten korter mocht. Een leuk plot voor anderhalf uur, maar meer dan 2 uur is toch echt wat te veel van het goede.
Schwarzenegger die zichzelf op de hak neemt is sowieso al leuk om te zien, de slechte oneliners lieten mij ook meermaals hardop lachen. Vreemd genoeg sloeg deze film toendertijd niet aan bij het grote publiek.
De soundtrack is trouwens ook heerlijk als je van hardrock mocht houden.

Blijft vermakelijk kijkvoer.
3*

avatar van Zwaagje
3,5
Mescaline schreef:
Blijft ook na al die jaren nog steeds een vermakelijk filmpje, die wat mij betreft wel 20 minuten korter mocht. Een leuk plot voor anderhalf uur, maar meer dan 2 uur is toch echt wat te veel van het goede.
Schwarzenegger die zichzelf op de hak neemt is sowieso al leuk om te zien, de slechte oneliners lieten mij ook meermaals hardop lachen. Vreemd genoeg sloeg deze film toendertijd niet aan bij het grote publiek.
De soundtrack is trouwens ook heerlijk als je van hardrock mocht houden.

Blijft vermakelijk kijkvoer.
3*

Hier sluit ik me volledig bij aan. Ik vind de lage score erg overdreven. Origineel concept en leuk uitgewerkt.

avatar van Woland
3,0
Het begon verschrikkelijk, maar uiteindelijk heb ik me toch wel redelijk vermaakt met Last Action Hero. Qua parodie wel aardig maar niet heel erg scherp, soms wat flauw, vaak nogal kinderlijk en veels te lang, maar alles bij elkaar toch origineel genoeg en genoeg leuke vondsten voor een voldoende. Charles Dance schmiert er ook lekker over the top op los, net als bijna iedereen hier. De drie sterren haalt ie wel, en daar doet zelfs dat irritante rotjoch, een goede kandidaat voor meest irritante filmkarakter ooit, niets meer aan.

3,0
Na al die jaren staat deze film nog steeds als een huis wat mij betreft. Het is nog steeds een erg vermakelijke film lekker over the top en met een knipoog. Erg leuk bedacht met dat kaartje naar de filmwereld. Top entertainment. 3 sterren

3,0
leuke film , leuke sound

avatar van Shadowed
3,0
Ok.

Ergens is deze foute film best leuk. Alhoewel het duidelijk niet gericht is op de oudere mensen, zitten er verbazingwekkend veel verwijzingen in die ik van de gemiddelde jongen niet zo verwachtten. Maar goed, dan is er misschien nog lol voor de volwassenen.

Schwarzenegger speelt hier de rollen die ik liever van hem zie. Veel one-liners, wat humor en een rol die niet al te moeilijk is. Hier kan hij wel doen wat hij daadwerkelijk kan doen, en dat is gewoon lekker de actieheld uithangen. Daar is hij goed in, en blijft hij goed in.

O'Brien is best enthousiast bezig, maar schiet qua acteerkracht op een hoop momenten wat te kort. Het is te duidelijk gemaakt en geen oprechte uitdrukkingen of emoties. Maar hij wil zichzelf duidelijk laten zien en dat lukt toch wel weer een beetje.

Voor de rest neemt de film zichzelf nooit echt serieus en zitten er een aantal leuke ideetjes in. Veel actie die er nog best redelijk uitziet, maar een wat vreemde opbouw. Zo voelt de lange actiescène in het midden aan als een slotfase, en de slotfase aan als het begin. Hierdoor breng je de kijker weleens onbedoeld op het verkeerde spoor.

Voor de rest zitten er een hoop cheesy momentjes in, en is het wel duidelijk dat de film op sommige gebieden wat verouderd is geworden. Soms moet je eigenlijk ook gewoon focussen op 1 of 2 genre en geen elementen erbij gooien van een ander genre, in dit geval fantasy. Geen focus op elementen die hier absoluut niet nodig zijn.

Film verveelt nooit gelukkig, maar duurt wel behoorlijk lang voor een film die niet heel veel weet te bieden. Desondanks een voldoende voor Arnie en het vermakelijke, hoge tempo.

avatar van Lakte
3,5
Hele leuke en goede film! Beetje in een Back to the Future stijl met een lekker tempo erin, begint al meteen goed met actie. Had van mij wen anderhalf uur mogen duren en geen 2 uur dat is toch net wat te lang, anders had ik hem een 4 gegeven.

Prachtige cinematografie waar andere Stallone en Schwarzenegger films een voorbeeld aan kunnen nemen!

Leuk om Sharon Stone als haar rol in Basic Instinct en de T-1000 uit Terminator 2 nog even langs te zien komen als cameo.

Dat stukje met die display waarin Stallone zogenaamd in Terminator 2 speelt was geniaal! En die opmerking van Schwarzenegger: Dat is zijn beste film! ?

3,5*

avatar van Bassie83
3,5
Leuke en vermakelijke actiefilm.

Volgens mij was ik tien jaar oud toen deze film voor het eerst op tv te zien was. Vond het toen al een leuke film. Je kunt je makkelijk in de rol plaatsen van het jongetje.
Over het verhaal heb ik niks te zeggen, gewoon kijken met een bakje chips erbij. Voor de oplettende filmkijkers er zitten grappige stukjes van andere films in verwerkt. Het voordeel is dat dit soort films steeds weer terug komen zoal op tv of via streaming, en toch neem je weer de moeite om te kijken.

Conclusie: Schwarzenegger.
Leuk verhaal.
Good feel movie met actie.

avatar van handelaar
P8371G schreef:
alleen de films Terminator zijn echt goed met hem,de overige films zijn echt van een bedenkelijk niveau

True Lies zou zich toch zomaar tot de betere Bond films hebben kunnen rekenen.
Ik vind die persoonlijk zijn beste.

avatar van Ajax&Litmanen1
3,0
Na ruim 10 jaar nog eens de DVD opgezet. Last Action Hero doet veel goed, maar is ook meteen niet altijd even leuk. Af en toe zelfs saai. Met ruim 2 uur film duurt de film minstens een half uur te lang. Daar doen een sympathieke Schwarzenegger met veel humor en zelfspot weinig aan af. Hollywood wordt hier zeker geregeld leuk op de korrel genomen. Stallone als de Terminator is trouwens nog steeds een fantastische grap.

3* (was 3,5*)

avatar van IH88
3,0
“No sequel for you.”

Aardige jaren 90 actiefilm van John McTiernan. Last Action Hero is meer een parodie op de ouderwetse actiefilms uit de jaren 80 en 90, maar op zich waren dat al films die zichzelf niet al te serieus nemen (Lethal Weapon, Die Hard). Last Action Hero voelt daarom ook wat overbodig aan, maar gelukkig is Arnie weer goed op dreef. Er valt opvallend weinig te lachen, maar Arnie en de actiescènes zorgen voor een film die lekker wegkijkt.

avatar van rcuppen79
3,0
In de jaren '90 heb ik deze film meerdere malen gezien (waaronder in de bioscoop). Aan het begin van dit millennium heb ik hem nog op dvd gekocht, maar dat was ook de laatste keer dat ik deze film zag. Tot gisteren, toen ik hem weer een nieuwe kijkbeurt gaf.

Ik moet zeggen dat dit niet één van Schwarzenegger's beste films is. Last Action Hero is veel te langdradig en met een speelduur van 130 minuten duurt ze ook zeker 30 minuten te lang. Dit mede dankzij het matige script, wat in wezen niets meer is dan een parodie op de actiefilms van Schwarzenegger uit de jaren '80. De grappen zijn allemaal een beetje meer van hetzelfde. De beste grap vind ik nog eigenlijk wel Schwarzenegger's naam in de alternatieve wereld: Arnold Braunschweiger!

Verder is Last Action Hero nergens echt opzienbarend. De film bevat enkele leuke bijrollen van o.a. Anthony Quinn en Charles Dance speelt een leuke schurkenrol. Ook Austin O'Brien doet het best aardig en is samen met Schwarzenegger een leuk duo. Muziekartiest MC Hammer verschijnt ook nog even ten tonele om ons eraan te herinneren dat dit echt een film is van de jaren '90.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:33 uur

geplaatst: vandaag om 18:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.