Genre: Actie / Komedie
Geregisseerd door: John McTiernan
Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Austin O'Brien en Charles Dance
IMDb beoordeling: 6,5 (167.114)
Releasedatum: 5 augustus 1993
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Last Action Hero
"This isn't the movies anymore."
Jack Slater (Arnold Schwarzenegger) is de held van het witte doek. Zijn grootste fan Danny krijgt een magisch bioscoopkaartje waarmee hij in de echte filmwereld terechtkomt. Danny heeft waardevolle informatie over de criminelen waar Slater naar op zoek is. Samen gaan zij op jacht naar de bandieten. Wanneer het magische kaartje in handen van de bende valt en zij op hun beurt door het witte doek in de echte wereld stappen, lopen film en werkelijkheid in elkaar over.
Jack Slater / zichzelf
Nick
Tony Vivaldi
IH88
“No sequel for you.”
Aardige jaren 90 actiefilm van John McTiernan. Last Action Hero is meer een parodie op de ouderwetse actiefilms uit de jaren 80 en 90, maar op zich waren dat al films die zichzelf niet al te serieus nemen (Lethal Weapon, Die Hard). Last Action Hero voelt daarom ook wat overbodig aan, maar gelukkig is Arnie weer goed op dreef. Er valt opvallend weinig te lachen, maar Arnie en de actiescènes zorgen voor een film die lekker wegkijkt.
rcuppen79
In de jaren '90 heb ik deze film meerdere malen gezien (waaronder in de bioscoop). Aan het begin van dit millennium heb ik hem nog op dvd gekocht, maar dat was ook de laatste keer dat ik deze film zag. Tot gisteren, toen ik hem weer een nieuwe kijkbeurt gaf.
Ik moet zeggen dat dit niet één van Schwarzenegger's beste films is. Last Action Hero is veel te langdradig en met een speelduur van 130 minuten duurt ze ook zeker 30 minuten te lang. Dit mede dankzij het matige script, wat in wezen niets meer is dan een parodie op de actiefilms van Schwarzenegger uit de jaren '80. De grappen zijn allemaal een beetje meer van hetzelfde. De beste grap vind ik nog eigenlijk wel Schwarzenegger's naam in de alternatieve wereld: Arnold Braunschweiger!
Verder is Last Action Hero nergens echt opzienbarend. De film bevat enkele leuke bijrollen van o.a. Anthony Quinn en Charles Dance speelt een leuke schurkenrol. Ook Austin O'Brien doet het best aardig en is samen met Schwarzenegger een leuk duo. Muziekartiest MC Hammer verschijnt ook nog even ten tonele om ons eraan te herinneren dat dit echt een film is van de jaren '90.
RikkieD
Nooit begrepen waarom deze film zo slecht beoordeeld werd. Tussengenre zal het zijn geweest. Voor mij is het in elk geval een jeugdsentiment. Objectief gezien is het gewoon een Schwarzenegger film in zijn hoogtijdagen, dreigde een beetje pulp te worden. Verder een leuk verhaal over een jongetje die met zijn favoriete actieheld mee mag lopen. We hebben er allemaal als kind van gedroomd toch?
Sergio Leone
Middelmatig.
Leuk idee, maar matig uitgewerkt. 't Is te zeggen; aan knipogen en "odes" geen gebrek. Soms passeren daar ook leuke dingen door. Arnold Schwarzenegger is ook de perfecte man voor dit soort actiekomedies - het soort foute film dat zichzelf niet serieus neemt. Maar dat jochie is verschrikkelijk irritant. Bedoeld als kinderlijke, naïeve factor is het slechts irritatie dat de klok slaat. Het mannetje acteert echt slecht, terwijl het toch een echte hoofdrol deelt met Schwarzenegger.
Dat de film intussen ietwat gedateerd aandoet doet niets van z'n charme af - integendeel. John McTiernan die het over een kinderlijke boeg gooit blijft ook gewoon McTiernan, ware het niet dat ik toch de voorkeur geef aan een Predator of een Die Hard. Niettemin leuk bedoelde tussendoor en wat mij betreft ook op het perfecte moment gemaakt.
2,5
Tapa
Gisteren sinds lange tijd weer eens bekeken en heb me toch weer vermaakt. Zijn altijd wel minpuntjes, maar die wegen niet op tegen de positieve dingen. Leuk popcorn vermaak.
schram101
Eigenlijk best een amusante jeugdfilm. Om maar gelijk het grootste nadeel te noemen; dat is het ook echt. Enorm luchtig, wat aan de lange kant maar met een erg fijne goodguy en zijn komische sidekick. Het originele gegeven wordt met veel plezier uitgewerkt en de actie ziet er dik in orde uit. Als is dat natuurlijk niet gek met McTierman aan het roer.
Een van de Schwarzeneggers die ik maar voor me uitschoof maar dat was zeker niet helemaal terecht.
De gestoorde filmfanaat
Dat joch was verneukt de hele film, gewoon niet om uit te staan.
Voor de rest wel geinig
Arnold was wel goed, alleen deze film was echt matig.
De gestoorde filmfanaat
Dat joch was verneukt de hele film, gewoon niet om uit te staan hoe slecht hij was.
Voor de rest wel geinig
Arnold was wel goed, alleen deze film was erg matig.
Een 4
Gerlof78
Alles wat een Schwarzenegger moet zijn, actie, humor, onliners, nog meer actie, Bridgette Wilson, nog veel meer actie en oh ja een heel irritant jong zoiets dus haha.
- 2039 stemmen
Gisteren herzien met mijn oudste zoon (8). Qua geweld een randgevalletje, maar vooruit, voordeel van de twijfel: met je zoon een film kijken van jeugd- en cultheld Arnold is één van de mooiste dingen om te doen als vader.
Deze film wordt gezien als een behoorlijke dip in het oeuvre van Schwarzenegger, maar de vraag is of dat terecht is. Het neemt het complete 80s en early 90s actie-genre op de hak. Dit soort heerlijke satirische nonsens was destijds nog niet of nauwelijks gedaan.
Veel kijkers vonden Danny ook slecht en de carrière van de acteur die hem speelde, is ook nooit echt van de grond gekomen. Maar op een enkel ergerlijk moment na, trek je nergens de haren uit je hoofd vanwege zijn (gebrek aan) talent. Het valt allemaal reuze mee.
Tel daar een eindeloze rits aan cameo's en verwijzingen naar andere films bij op en je hebt een hartstikke leuke film die voor kinderen best spannend is en voor ouderen ontspannend vanwege het feit dat allerlei actiefilm-clichés worden gepersifleerd.
3,5 sterren blijven staan!
Mooi!
Maare, is deze film wel de juiste film om met een achtjarige te bekijken? Bedoel niet qua geweld, maar qua plot? Het is een duidelijke spoof-film eigenlijk, je zoon zal daar niks van merken toch. Zou eerder dan iets als Jingle all the way samen kijken
En ja, dit is gewoon een geinige film. Niet dé top van zijn werk, maar zeker de moeite waard.
- 2039 stemmen
Maare, is deze film wel de juiste film om met een achtjarige te bekijken?
Het spoof-gehalte gaat inderdaad aan hem voorbij, maar wat overblijft is best een geinig concept. Wat als je in een film kunt belanden? Hij wist halverwege al te raden dat als Danny naar de filmwereld kon, de boeven misschien ook naar de echte wereld zouden kunnen. Dus het landde prima.
Tommy De Vito
Leuk bedacht, maar erg slecht uitgewerkt. De lange speeltijd haalt ook nog eens de vaart uit de film (veel scenes hadden geschrapt kunnen worden). Schwarzenegger doet aardig zijn kunstje en dat jochie had toch iets meer acteerlessen mogen krijgen. Dikke tegenvaller van McTiernan waar ik wel wat meer van had verwacht en één van de minste films van Schwarzenegger.
Fisico (moderator films)
Erg lang geleden gezien, maar kon er mij nog weinig bij voorstellen. Een film in een film. Steeds leuk concept, maar dan moet het wel goed uitgewerkt worden en dat is het hier alles behalve. Vond het zelfs bij momenten een irritante film. Actie die er ook vooral nep uitzag. Nuja, ik zag daar ook wel de humor van in. De film Jack Slater 4 is een zodanig gedrocht dat het er wel fake moést uitzien natuurlijk.
Hoogstaand wordt het met een Schwarzenegger zelden (of nooit eigenlijk), maar dit is toch één van zijn mindere producties. En wie Die hard en Predator geproduceerd heeft, wordt ook wel wat meer verwacht. Niet het Back to the future gevoel. Bij momenten wat langdradig en dat joch helpt evenmin. Ondermaats.
mister blonde
Grappig dat notabene John McTiernan en Schwarzenegger deze film maken ook nog eens midden in het hoogtepunt van dergelijke actiefilms met alle clichés, anders was het toch minder leuk geweest. Het is meer spoof dan ik me herinnerde, bijna op het Naked Gun achtige af. Hoewel de film steeds te flauw dreigt te worden, blijft het uiteindelijk redelijk stabiel en bij vlagen écht grappig. De vele cameo’s houden de aandacht er dan verder tot het eind (net aan) bij. Dikke 3 sterren en een tikkeltje onderschat.
blurp194
Uit de tijd dat het leek alsof Schwarzenegger niets fout kon doen. Maar met de waarschuwing van Twins al achter de kiezen had McTiernan toch wat voorzichtiger moeten zijn. Aan de andere kant, wellicht was hij dat al wel, want er is een erg rijke cast aanwezig buiten Arnie zelf - Charles Dance voorop vanzelf, maar ook de ene cameo na de andere waar je nu zoveel jaar later echt je best voor moet doen om ze allemaal te herkennen.
Werkt het? Nou nee. De intro is veel te lang, de hele film is veel te lang, en ondanks dat de humor best goed is is het wellicht allemaal ook wel net iets teveel in-crowd, en het is ook gewoon echt te weinig en te dun uitgesmeerd op de speelduur.
Er zijn maar heel weinig films over de filmindustrie die met hun navelgestaar wegkomen, en dit is er niet een van.
- 2039 stemmen
Zou John gekeken hebben naar meningen van critici of naar het feit dat Twins met 18 miljoen aan budget ruim 218 miljoen dollar opbracht aan de kassa?
Niet iedere regisseur wil een Schindlers List maken hè, de meesten willen gewoon een goed entertainmentproduct neerzetten. En dat is hier gelukt en bij Twins ook.
blurp194
Als je een punt had willen maken had je wellicht beter T2 (1991) genoemd - tenslotte tussen Twins (1988) en LAH (1993).
Even terug naar wat ik bedoel - vóór Twins leek het er wellicht op dat elke film zijn waarde kon ontlenen enkel en alleen uit de casting van Arnie himself, en niemand of niets anders. Daarna was dat toch echt wel anders, want wat de opbrengst van die film dan wellicht ook was, iedereen is het er achteraf toch wel genoegzaam over eens dat Twins echt een flutfilm van de eerste orde is. Ik moet mijn oordeel daar geloof ik nog over toevoegen hier, maar wees gerust in de overtuiging dat dat echt niet boven de 1.5 sterren zal zijn.
cinemanukerke
Leuk. Op zijn best al een spoof (een film die sowieso Arnie samenbrengt met een personage uit een Ingmar Bergman film heeft AL mijn sympathie) waarin de actie clichés ongenadig worden gefileerd (rockmuziek, achtervolging, vuurgevecht) en de voorspelbaarheden van een plot dik in de verf worden gezet. Jammer genoeg mist de film spanning, dreiging en opwinding zodat de film traag voorbij kabbelt. Om in de geest van de Rode Duivels te spreken : ik zou Last action hero zeker niet uitfluiten, MCTiernan en Arnie kwalificeren zich om een volgende film te mogen maken maar echt goed was het nu ook niet en de finishing touch was in de verste verte niet te ontdekken.
FunkStarr
Blijft een erg leuk filmpje die mijns inziens zwaar ondergewaardeerd wordt. Het joch is irritant, maar alles draait natuurlijk om Arnold Braunschweiger. Van Damme heeft ook nog een hele korte cameo in deze, evenals Stallone. Het gedoe tussen Benedict en zijn domme Italiaanse baas zijn erg vermakelijk, en ook de discussies tussen Arnold en zijn baas mogen er zijn. Dat gecombineerd met lekkere domme over the top actie en oneliners en je hebt een klassieker. Deze film is Arnold op het lijf geschreven. Verhoging naar 4*.
tommykonijn
Last Action Hero is zo'n film die je, net als bijvoorbeeld Jumanji, niet opzet in de hoop om een nieuw meesterwerk voor je kiezen te krijgen, maar als leuk tussendoortje. De film moet vooral vermaken. Met dit uitgangspunt en Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol lijkt dit een makkelijke opgave, maar niets blijkt minder waar. Met name het gedeelte waar het jochie in de 'filmwereld' belandt is behoorlijk langdradig en soms zelfs ronduit saai. De film zit vol met kleine spoofs en gimmicks: een deel daarvan is zeker leuk, maar het is te weinig om me door de eerste helft heen te helpen. Eigenlijk vond ik de film pas echt een stuk leuker worden vanaf het moment dat Jack Slater naar onze wereld komt. Het levert zowaar nog een leuke climax en einde op, maar doordat het uiteindelijk om maar een klein deel van de film gaat voelt het als te weinig om de film te redden. Sure, écht vervelend kan het moeilijk worden wanneer Schwarzenegger non-stop door je beeld rent en wat foute oneliners rondstrooit. Maar toch had ik verwacht dat de makers hier meer uit hadden kunnen halen dan het geval blijkt.
De actie in 'Last Action Hero' spat van het scherm: bekijk deze titel nog snel voordat Netflix hem verwijdert
Overleden icoon Tina Turner (83) was ook actrice: van deze films kun je haar kennen
Face/Off
Val
Documentaire / Biografie, 2021
Total Recall
Actie / Sciencefiction, 1990
heldmagievillainfilm in filmchild in perilbreaking the fourth wallspoofmagical objectcartoon catticket self-referentialprojectionistchild's point of viewcartoon reality crossover action herogood versus evil
Social media
- Registreer |