Genre: Actie / Avontuur
Speelduur: 90 minuten / 92 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Mark L. Lester
Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong en Alyssa Milano
Releasedatum: 9 januari 1986
Bekijk via Videoland
Bekijk via Disney+
Plot Commando
"Somewhere, somehow, someone's going to pay."
In Commando is Kolonel John Matrix (Arnold Schwarzenegger) gestopt met zijn militaire carrière. Dan krijgt hij bezoek van Generaal Kirby die hem vertelt dat zijn voormalige kameraden een voor een vermoord worden en dat hij zelf ook gevaar loopt. En inderdaad krijgt ook John bezoek, en tot overmaat van ramp wordt zijn dochtertje gekidnapt. Als John zijn kind terug wil zien moet hij de terroristen helpen door de president van Val Verde te vermoorden.
John Matrix
Cooke
Lawson
Leslie
goongumpa
Arnolds spieren spelen een glansrol in deze onvervalste eighties-klassieker. Te fout voor woorden, maar wel geweldige fun.
Een hoogtepunt: Arnold die samen met z'n dochtertje een jong hertje voert
Arnie de dierenliefhebber
Vond het ook wel stoer dat hij met boomstammen op z'n schouder rondloopt, heerlijk!
PEN15
Je kon goed zien dat Arnie hier nog een en al spier was. In de komende 20 jaar daarna waren het 3 jassen over elkaar
Poeff vele actieklassiekers uit de jaren 80 op tv deze periode. Commando heeft volgende week vrijdag de eer
Kan niet geloven dat deze heerlijke classic zelfs onder de 3* scoort op MM
Naomi Watts
Toffe film blijft dit, puur jeugd sentiment. Zag dat ik hem onterecht op een 3,5* had staan, fixed bij deze. Sowieso heb ik een enorm zwak voor Arnie films.
Karl van H.
Dat wordt smullen
Eh..buuh
Volgens mij heb je dan niet goed gekeken.. Ik zeg: Terminator 2.. Rings a bell? Poedel naakt in het café?
Zelfs in Terminator 3 waar onze 'Governator' al zeker 50 lentes telt, is ie nog een bonk spier.
Ontopic: heerlijke film dit.. super nep en fout natuurlijk. (Arnie met een M60 of iets dergelijks die in zijn eentje stilstaand (!!) tientallen bad guys naar de eeuwige velden knalt) Maar deze film is gewoon op en top actie, zoals het hoort te zijn.
Aapje81
Moet deze nog eens herzien. Toen ik hem voor het laatst zag is me er eigenlijk alleen nog van bij gebleven dat Arnie praktisch alles dat in beeld komt overhoop schiet. Pakweg 20 jaar geleden was ik daar zeer van onder de indruk.
mipha
lachen! let op de scene als de gele porsche helemaal in elkaar gereden wordt en daarna weer ZONDER schade wegrijdt. foutje Mark.. ha ha.
1976Ben
ha Maarten mooie manier van stemmen heb jij
lekker duidelijk: kut of meesterwerk, zit natuurlijk ook niks tussen!
ErikP
Lekker over the top. heerlijk onrealistisch en leuke wrange humor. Arnold die in zijn eentje hele legers verslaat; fantastisch. Weet je wat? Doe er nog een half sterretje bij.
flowerking
zakkie chips, flesje bier: starten maar!
Hier was Arnie nog BAD, i.t.t. tot die brave rollen als in Kindergarten Cop e.d.
moeviemeter
Vond dit vroeger echt een 5*, net al true lies en predator. Als ik er nu naar kijk vind ik het nog een 3* waard dus heb het gemiddelde maar genomen.
Kijk vanavond maar weer eens, die 5* zijn volledig terecht toegekend indertijd.
JacoBaco
Deze film zit vol met legendarische quotes!
Cooke: You scared, motherfucker? Well, you should be, because this Green Beret is going to kick your big ass!
Matrix: I eat Green Berets for breakfast. And right now, I'm very hungry!
Cindy: I can't believe this macho bullshit...
Cooke aims a gun at Matrix
: Fuck you, asshole!
Cooke squeezes the trigger, but the gun clicks empty
Matrix: Fuck *you*, asshole.

Leukste moment van de film vind ik nog altijd het volgende moment:
Matrix houdt Skully aan zijn enkel met één arm ondersteboven boven een ravijn.
Skully: "Remember when you promissed you would kill me last?"
Matrix: "Yes, I lied."
En hij laat hem los....
Komt hij terug bij de auto die op zijn kant ligt.
Stewrdess: "What did you do to him?"
Matrix "I let him go".
en hij duwt de auto recht en rijdt weg.....

JacoBaco
Er is een unedited en unrated director's cut van hè?
Die wil ik heel graag hebben!
movie acteurs
Geweldige actiefilm. Geweldige/heerlijke actie zo als bij voorbeeld de schietpartij op het einde. Snap niet waarom deze film een score van 2,92 heeft. 5,0.
Blarown
heb deze film nog nooit gezien, ik gaa hem vanavond kijke op RTL
Justinw
Commando,
Realistisch nee
Super acteerwerk nee
"But who cares"”
Machogedrag ja
Hersenloos vermaak ja
Over-the-top actie ja
En dat verwachten we en dat krijgen we.
Ik heb een probleem met mensen die deze film te serieus beoordelen. Je weet wat je krijgt met Arnold, en dit krijg je dan ook. Don't like it, don't watch it.
De lekkere actie met als laatste het grote eindegevecht is geweldig. The oneliners als 'Ill be back" komen en gaan. De verscheidenheid aan wapens en gevechten maken het af. De originele was op tv dus zagen we geen afgehakte arm maar dit deed geen afbreak. Deze film heeft me weer prima vermaakt en is een opwarmertje voor het weekend( Avatar 3D). Hij is underrated hier naar mijn idee, en ik geef hem een 3.5*
kalehein
Zojuist voor de tigste keer gezien en ik als Arnie fan en vele anderen meer blijf iedere keer weer genieten.
Cinematografisch rammelt dit juweeltje natuurlijk aan alle kanten
Het verhaal slaat kant noch wal.
Arnie is een one-man army en knalt alles en iedereen naar de hemel. Het acteren is van ALLE spelers van een laag niveau.
Het viel me op dat er enkele stukken uitgeknipt waren vandaag.
Het stuk in het motel waar Cooke door die tafelpoot wordt gespiest en ik miste een stuk in het schuurtje, waar er een stukje schedel afgegooid word met een zaag
Alyssa Milano is ook leuk om weer eens jong te zien (al zie ik haar liever in de huidige versie)
Maar goed...
Eerlijk is eerlijk en is hij maar 2,5/3* waard. Maar omdat ieder zijn mening telt is het voor mij persoonlijk een heerlijke film, zoals alle Arnie-films en geef ik 'm 5*
Bottleneck
Commando!
In de eerste vijf minuten zie je al een kerel 30 kogels afvuren op een gast in een badjas, een autoverkoper plat rijden en een bootje opblazen. Zodat je echt weet wie de bad guy is.
Nog even stoer als tig jaar geleden, niets veranderd. Nou ja, dit keer niet met je vriendjes op de bank, maar met een vrouw die het na de vijf minuten al voor gezien houdt
Heerlijk anderhalf uur zonder hersenactiviteit naar spierballengeweld kijken.
Ook leuk: John Matrix die even een autostoel eruit breekt (en met z'n hoofd boven het portier uitsteekt
en daarna gewoon weer rechtop zit), en die gast in het vliegtuig platbeukt en z'n nek breekt
terwijl de vrouw in de stoel voor hem niets in de gaten heeft.
En alles ondersteund door een geweldige mix van synthesizers en zo'n pingelinstrument met stokjes op klankplaatjes.
Arnold held!
The Almighty
Ik snap niet dat je hier een 5 voor kunt geven. Alles wat slecht kon zijn was slecht. Dat de acteerprestaties dramatisch waren had ik verwacht, dus hoopte ik dat de actie het goed zou maken. Maar integendeel: De actie was bagger! Arnold Schwarzenegger kon iedereen aan in zijn eentje en de rest kon niks. Verder waren de special effects matig. Het verhaal sloeg helemaal nergens op.
Slechtste actiefilm, dat ik ooit heb gezien.
kalehein
zakkie chips, flesje bier: starten maar!
En Twins (1988) dan? Samen met Danny de Vito was hij ook maar een softy en hierna kwam total recall wat weer een heerrrrrrrlijke onzin-actie is op Mars.
Zijn films blijven gewoon prachtig om naar te kijken voor mensen van eind '70 en begin '80. Je had destijds helden als Arnold, Jean Claude van Damme, Steven Seagal (mijn persoonlijk minste van het stel), Chuck Norris en Last but not least Silvester Stallone. Dolf Lundgren had ook nog een piekje, maar hij was het gewoon NET niet.

'The Alienist' was toch een Netflix Original, waarom is die verdwenen?

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

'Perfectly Imperfect' met Yolanthe Cabau nu te streamen op Prime Video