• 9.380.120 stemmen

Commando (1985)

Actie / Avontuur | 90 minuten / 92 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Avontuur

Speelduur: 90 minuten / 92 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Mark L. Lester

Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong en Alyssa Milano

Releasedatum: 9 januari 1986

Plot Commando

"Somewhere, somehow, someone's going to pay."

In Commando is Kolonel John Matrix (Arnold Schwarzenegger) gestopt met zijn militaire carrière. Dan krijgt hij bezoek van Generaal Kirby die hem vertelt dat zijn voormalige kameraden een voor een vermoord worden en dat hij zelf ook gevaar loopt. En inderdaad krijgt ook John bezoek, en tot overmaat van ramp wordt zijn dochtertje gekidnapt. Als John zijn kind terug wil zien moet hij de terroristen helpen door de president van Val Verde te vermoorden.

avatar van The Oceanic Six

Commando is geweldig! Mijn 4* is eigenlijk nog een halve ster te weinig denk ik. Commando is toch wel de allerleukste jaren 80 actiefilm met zon macho bikkel in de hoofdrol. Heerlijk die oneliners en lompe gevechten waarin een half leger in Rambo style eraan gaat. Als je je aan zulke zaken stoort dan ben je ook niet het goede publiek voor een film als deze.

Binnenkort maar eens herkijken denk ik. Heb er nu alweer zin in!

The Oceanic Six schreef:

Mijn 4* is eigenlijk nog een halve ster te weinig denk ik.

Wat let je?

Mijn manier van stemmen.

Ik verhoog of verlaag altijd pas bij een herkijkbeurt

Karl van H.

Ik probeer mijn stem meestal ook pas aan te passen na een film opnieuw te hebben bekeken, maar soms heb je dat, dat je na het kijken min of meer impulsief een cijfer geeft, om er bij bezinking achter te komen dat je er best wel naast zat met je beoordeling. Als een film in mijn herinnering veel beter of slechter wordt (en dus niet bij een nuanceverschil), dan pas ik mijn score aan naar mijn herinnering en filmbeleving na bezinking. Maar goed, we hebben zo allemaal onze eigen manier, he?

• 1976 stemmen

Ik dacht dat ik Commando wel gezien had.....

te vaak gezien had....ermee klaar was.

Tot ik 'm op video kreeg voor m'n verzameling

en er ook achter kwam dat er een director's cut uit

was in Amerika.

Commando is weer terug en zit weer in m'n systeem!

Het is binnen z'n genre toch één van de allerbeste......

alleen de giga lading aan one-liners al!

Een dikke 4,5 ster.

De director's cut en de oude gewende versie.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Deze film scoort onterecht veel te laag.

5* sterren voor deze enorm goede actie film!

FatMike schreef:

Ik dacht dat ik Commando wel gezien had.....

te vaak gezien had....ermee klaar was.

Tot ik 'm op video kreeg voor m'n verzameling

en er ook achter kwam dat er een director's cut uit

was in Amerika.

Commando is weer terug en zit weer in m'n systeem!

Het is binnen z'n genre toch één van de allerbeste......

alleen de giga lading aan one-liners al!

Een dikke 4,5 ster.

De director's cut en de oude gewende versie.

Ik kan niets vinden over een director's cut. Wel is de film in een aantal landen geknipt. Maar de versies die ik in nederland heb gezien (in de bios, op vhs, laserdisc en dvd) waren allemaal uncut.....

• 1976 stemmen

De Amerikaanse uitgave is erg tof en jij

met 5 Sterren, dan moet je die natuurlijk in je collectie hebben:

Hier de iets langere gereedschaps-schuur-scene.

Meteen de tofste extra wat betreft de Director's cut.

YouTube - Commando Director's Cut Toolshed Scene

avatar van Reinbo

Wacht wel op de Blu-ray versie van de Dir. Cut.

Zie overigens niet direct wat er extra is aan de toolshed scene... Misschien dat shot van de man zonder arm op de grond? Ik zal zo die scene op dvd eens gaan bekijken.

• 1976 stemmen

Verschillen zijn vrij klein.
De toolshed scene is een fractie langer: het afhakken van de arm met daarna het bloedende stompje langer in beeld en later op de grond, maar ook de 2 cirkelzaag nog even extra duidelijk in de hals. Ook enkel dialogen extra over de achtergrond
van matrix, etc.

Maar nog steeds reden genoeg om 'm aan te schaffen.
Beide versies staan erop!

avatar van DeCol

DeCol

Verhoogt met 0,5*. Commando is echt genieten geblazen. Lekker over the top en prachtige one liners.

avatar van The Oceanic Six

You're a funny man, Sully, I like you. That's why I'm going to kill you last.

Gister eindelijk weer eens herzien en wat was het een heerlijke rit vol jaren 80 actie en fun!

Commando is gewoonweg fantastisch. Bijna alles is fout aan de film. De crappy en heroische dialogen, de onrealistische actie, het acteerwerk van Arnold, de happy muziek....maar wat is het bij elkaar een fantastische film geworden!

Je moet wel houden van dit soort actiefilms uit de jaren 80, maar dat zit bij mij echt wel goed. Ik denk dat deze film samen met Die Hard 1 en Rambo het symbool van de jaren 80 macho actiefilms is en die titel verdienen ze ook gewoon.

Heerlijke film die lekker wegkijkt en ook niet overdreven lang duurt met nog geen anderhalf uur. Arnold is subliem op dreef en laat alles dood achter dat met zijn dochters ontvoering te maken had. Wat is vooral heerlijk vind is dat de film bomvol humor zit. Continue geinige macho dialogen en enorm over the top gaande actie waardoor je gewoon de hele film met een grote grijs zit te kijken naar Arnold kruistocht tegen de criminelen. Het goede wint nooit mensen....

Trouwens, ook een geinige rol van de sidekick van Arnold, dit maal eens een vrouw. Ze paste goed in deze film. Over rollen gesproken....is die Benett expres zo gecast als leer-nicht of gewoon een miscasting? Die lijkt net een steeds een half uur uit de plaatselijke dark room te komen.

Ik verhoog de film met een halve ster naar 4,5*

I'll be back, Bennett!

avatar van Reinbo

Mooi dat je 'm nog beter vindt, maar als het gaat om de actie iconen van de jaren 80 moet je ook zeker Rambo niet vergeten. Zonder Rambo, geen Commando...

avatar van The Oceanic Six

Ja, das ook wel weer waar. Was ik even vergeten. Zal het eens aanpassen.

avatar van ace leader

ace leader

'Don't disturb my friend, he's dead tired'

Arnold kon ook in Die Hard spelen, maar had geen interesse..

avatar van The Oceanic Six

Das maar goed ook, want nu zijn zowel hij als Bruce Willis actiehelden geworden. Bruce is ook tof.

avatar van Reinbo

Dacht dat hij niet door de liftschacht paste...

avatar van nbarten

nbarten

Toen ik bij het 'commando'-gedeelte van deze film was deed hij me eigenlijk aan het oude computerspel 'Duke Nukem' denken... over de top actie, een actieheld met over-de-top spieren en een boel lood. Maar dit was dan toch echt Duke Nukem met de god-mode aan.

Ik vindt Arnold een stel goede films hebben, zoals de terminator films, maar het acteren gaat hem niet altijd goed af, hij moet vaak meer van zijn spieren hebben (die hij in deze film dus ook goed liet zien).

Hoewel ik bij sommige over-de-top films er geen moeite mee heb, vondt ik het hier toch wel steeds storender worden.

Normaal zou ik hiervoor 1 * geven, omdat het Arnold is toch maar 2 sterren.

avatar van Nomak

Nomak

Commando is zo een film die ik heel vaak heb gezien toen ik jong was. En nog steeds is het leuk om er af en toe eens opnieuw naar te kijken.

Arnold Schwarzenegger is John Matrix, en zijn dochter wordt ontvoerd. Dat is voor hem natuurlijk een reden om op oorlogspad te gaan. Dat gaat gepaard met heel wat overdreven actie waarbij er hordes slechterikken sneuvelen.

Ja, John Matrix is een niet te stoppen éénmansleger!

Nog leuker dan de actie zijn de oneliners die Schwarzenegger eruit gooit. Ik ken weinig films met zoveel oneliners als hier. Het zijn er teveel om op te noemen.

Hier is er eentje:

Let off some steam, Bennett!

Geweldig hoe Schwarzenegger dat uitspreekt met die stoïcijnse uitdrukking op zijn gezicht.

Verder bevat de film nog enkele foute bad guys, en niet te vergeten, een erg jonge Alyssa Milano die later zal uitgroeien tot een knappe vrouw. Reden genoeg dus om Commando een ruime voldoende te geven.

avatar van Ninto

Ninto

Lol, geweldige Arnold-actie film. Slecht acteerwerk, belachelijke gesprekken, slechte soundeffects en vooral de slechterik Bennett die totaal niet probeert te verbergen dat hij homoseksueel is. Het hoort allemaal bij het sfeertje

Vooral de ontploffende huizen waarbij je ziet dat het barby-huizen zijn waar plastic soldaatjes voorgezet zijn. Te grappig voor woorden.

Maar de typische bad-ass oneliners die Arnold uitkraamt en geweldige over de top actie scenes maken het toch een lekkere film. Apart hoe zo'n ongelooflijk slechte film toch zo vermakelijk kan zijn.

avatar van nachtbraker

nachtbraker

Toen ik tussen de 9 en 14 jaar oud was heb ik deze film wel 20x gezien.

Was echt een topper toen en had hem toen ook wel een 5 gegeven.

Ik vind de film nog steeds erg leuk maar zal ook onbewust te maken hebben met jeugd-sentiment want kan me niet voorstellen dat ik zo'n film nou zo goed zou vinden als die dit jaar zou uitkomen.

Het is het typische 100 man schieten op arnie en missen en arnie schiet en raakt iedereen-gedoe,met leuke en vaak TE stoere oneliners.

Dit is gewoon slecht maar wel leuk slecht,vermakelijk slecht,en het is best jammer dat Arnie geen films meer maakt,wat een mooie tijden heb ik gehad met zijn films in mijn jeugd.

Vind het een hele leuke film om te kijken maar zal t ook de ventjes die nu 15 zijn niet aanraden,want die zijn wel wat beters gewend

Karl van H.

Onzin: ik was 17 toen ik 'm voor het eerst keek en hij blaast vrijwel elke moderne actiefilm met gemak omver

avatar van schram101

schram101

Heerlijke retroklassieker met Arnold Schwarzenegger. Acteren kan de beste man, maar zijn postuur maakt het in deze film. Wat een bulldozer..!

Het verhaal is cliche, het acteerwerk klote, de muziek zuigt.. Veel fouter kan het eigenlijk niet, maar toch is het hilarische film met veel komische one-liners over the-top- actie en Arnold.

avatar van PEN15

PEN15

Zoals een van de velen ben ik iemand voor wie deze actiefilm een kinderherinnering is. Nou, ik heb het idee dat deze film met de jaren alleen maar beter wordt, zeker omdat ze nooit meer zo worden gemaakt. Ik kan eigenlijk maar een ding zeggen als nieuw oordeel: Tjonge wat kon Schwarzenegger destijds overtuigend mooi knokken!! Ik moet ook maar eens een keer op zoek naar die directors cut. FatMike bedankt voor de links, ik zag de verschillen direct.

De beroemde scene waar Arnie zich bewapend en aankleedt is vaak geparodieerd in spy hard, loaded weapon, hot shots 2 en zo voorts, want natuurlijk..je bent een sterke jongen als je dat allemaal gaat rond sjouwen inclusief een raket werper.

Er waren wel momenten dat ik me af vroeg of bepaalde scenes een humoristische insteek hadden of dat het goofs waren. Ik bedoel, waarom zou een onderwereldfiguur valse persoonsbewijzen gaan verhandelen in een tent vol met bewakers met arrestatiebevoegdheden of nog eentje om het af te leren: waarom tillen 2 japies die dode neger die groter en zwaarder is dan Arnie hem zo even met een brancard van de trap uit het vliegtuig. Dat is toch wel even 110 kilo zonder inspanning en ga zo maar verder...

avatar van schram101

schram101

Edit: bedoelde bij mijn reactie natuurlijk: 'Acteren kan de beste man niet , maar zijn postuur maakt het in deze film.'

avatar van PEN15

PEN15

Vandaag bedacht ik me ineens dat het wel heel knap van Arnie is dat hij zijn claymore bommen kan laten ontsteken van afstand en dat de huizen (van opzichtige kartonnen platen) dan van BINNENUIT ontploffen, terwijl hij ze zeker op een paar meter van de huizen in een open ruimte in de aarde heeft geplant. Nog nooit over nagedacht!!!

avatar van erik1677

erik1677

Mn favoriet van arnold.

van begin tot eind heb je het idee dat je in een sneltrein zit.

Gisteren eindelijk aangeschaft op dvd.

Vroeger al zo vak gezien.

avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

PEN15 schreef:
Vandaag bedacht ik me ineens dat het wel heel knap van Arnie is dat hij zijn claymore bommen kan laten ontsteken van afstand .

Dat is het mooie van Claymores. Die kan je zowel via Tripwire, Proximity devise en afstand laten ontsteken.

100% over de top actie. Niets maar dan ook niets is realistisch aan deze film en aangezien de film ook vooral 0,00 moeite doet om zichzelf serieus te nemen toch geslaagd. Vol met prachtige one-liners

(Let off some steam, Bennett.

Gen. Kirby: Keep on the airwaves and let me know if you hear anything unusual.
Soldier: I'll keep at it. What are you expecting?
Gen. Kirby: World War Three. )

Als de film hedendaags was uitgekomen had hij een miserabele 1* gekregen, maar aangezien dit toch een stukje jeugdsentiment is een 2.5*

avatar van charmed one

charmed one

weer een heerlijke actie film met schwarzenegger. hij was ook weer erg spannend. ik heb me geen moment verveeld.

avatar van Paatje

Paatje