• 159.521 films
 • 9.828 series
 • 29.144 seizoenen
 • 609.076 acteurs
 • 355.453 gebruikers
 • 8.903.744 stemmen
Avatar
 
banner banner

Belgica (2016)

Drama | 127 minuten
3,18 490 stemmen

Genre: Drama

Speelduur: 127 minuten

Oorsprong: België / Frankrijk

Geregisseerd door: Felix van Groeningen

Met onder meer: Stef Aerts, Tom Vermeir en Charlotte Vandermeersch

IMDb beoordeling: 6,7 (4.724)

Gesproken taal: Frans en Nederlands

Releasedatum: 10 maart 2016

Plot Belgica

Jo is een niet erg grote en magere twintiger. Als jonge gast had hij artistieke ambities, maar hij is uiteindelijk - uit liefde voor de muziek - café Belgica begonnen. Frank is zeven jaar ouder en op alle vlakken de grote broer. Hij is de man van vele plannen die er steeds 100% voor gaat. Hij wordt binnenkort voor de tweede keer vader, heeft een autohandel en wil zijn eigen huis bouwen. Maar toch is Frank ongelukkig met zijn iets te voorspelbare leven.Bij een bezoek aan Jo’s café vinden de broers mekaar weer. Al snel draait het erop uit dat Frank in het café komt helpen. Jo apprecieert de hulp, want cafébaas zijn is zwaar. Frank, van zijn kant, herleeft door de rock 'n roll van het nachtleven. Samen bouwen ze bruine kroeg Belgica in no time uit tot dé hotspot van het uitgaansleven. Jo en Frank zijn het gouden duo, het feest is compleet. Maar elk succesverhaal heeft ook een keerzijde en hoe beter de zaken lopen, hoe meer de broers elkaar verliezen…

logo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van jippie2010

jippie2010

 • 2378 berichten
 • 6495 stemmen

De film begint sterk, maar zakt naar 1/3 van de film al aardig in en dat wordt nergens echt meer recht getrokken. Krappe voldoende. *3.0


avatar van IH88

IH88

 • 8583 berichten
 • 3049 stemmen

Belgica

Redelijk. Het is niet allemaal even interessant en de personages zijn behoorlijk onsympathiek, maar het leven vol drugs, drank en seks wordt goed neergezet. Het ‘kroegleven’ zet de relatie tussen verschillende personages op scherp, en uiteindelijk komt het tot een explosie. Nou ja explosie, het is meer een klein sputterend vuurtje. Ik had er meer van verwacht in ieder geval, maar het wordt allemaal wel realistisch gebracht door Van Groeningen. Alleen de muziek is echt verschrikkelijk, en van de maker van The Broken Circle Breakdown had ik hier wel wat meer van verwacht.


avatar van Mickey b

Mickey b

 • 534 berichten
 • 419 stemmen

Sfeerfilm. Je moet deze bekijken als ben je student die uitgaat in de Genste uitgangsscene en liefst nog in een beschonken toestand. Film is wat chaotisch en geeft je sfeer alsof je straalbezopen bent. Inhoudelijk weinig, maar toch geen minuut verveeld. Geen hoogstaand acteerwerk en geen diepgaande dialogen. Eerder gevoel alsof er een bodycam aan een feestvierder hangt. Maw je wordt meegesleurd in de uitgangswereld. Vreemde ervaring maar beviel mij wel. Sfeer doet mij wat denken aan een oudere film “Manneke Pis”. Geslaagd.


avatar van Corcicus

Corcicus

 • 2477 berichten
 • 3490 stemmen

Zelf al bijna 20 jaar in Gent wonende en als absolute Gentse Feesten-veteraan, herken ik de scene wel zoals die hier in Belgica wordt gebracht. Stoort een beetje dat er veel platte dialecten te horen zijn, helaas geen Gents, maar wel West-Vlaams. Daarnaast voelde het toch ook wat geforceerd aan, wat was eigenlijk de meerwaarde van deze film? Ja, er is veel ambiance in het Gentse uitgaansleven, de lijntjes en SOA's gaan vlot over de toonbank en 's ochtends is er die vreselijke kater. Was dit echt een verfilming waard? Zeker zo een idee dat ontstaan is op een grauwe ochtend in de Charlatan en daar beter was gebleven.


avatar van karilem

karilem

 • 188 berichten
 • 658 stemmen

Uitstekend gespeeld


avatar van Rafasol

Rafasol

 • 57 berichten
 • 248 stemmen

Geboren en getogen Gentenaar, ik ken dus zowel de Charlatan (oftewel "de Charla") als vele personen die erin vertolkt worden. Er duiken ook mensen in op die effectief huismeubilair zijn in de Charlatan. Zoals bvb die kerel met zijn speciale snor die mee lijnen snuift.

Bovendien houd ik wel van de Vlaamse film en is waargebeurd (of gebaseerd op) 1 van mijn favoriete genres. In onze stad was er ook redelijk wat te doen rond de film.

Bijgevolg waren de verwachtingen hooggespannen, die zijn niet volledig ingelost, maar de film verdient imo wel wat meer krediet dan hij kreeg.

Wel jammer dat er zo weinig Gentenaars in meedoen en er weinig Gents te horen is. Er is bijna enkel West-Vlaams in te horen. In het echte leven zijn de broers van Affligem (Vlaams-Brabant), maar ze kozen ervoor om ze in de film West-Vlaams te maken. Had zomaar gekund, want het zit er hier vol van (Gent is een studentenstad waar er nadien veel blijven plakken). Ze gebruikten ook een ander links hipstercafé in Gent (Afsnis) als filmlocatie.

Felix Van Groeningen + Charlatan + Gent, ik had toch zeker een 4 op 5-film verwacht, maar het blijft er helaas net onder.


avatar van mrklm

mrklm

 • 7578 berichten
 • 7878 stemmen

Belgica is een café dat onder leiding van Jo [Stef Aerts] en zijn oudere broer Frank [Tom Vermeir] een frisse start maakt. Jo legt het aan met barvrouw Marieke [Hélène de Vos], Frank worstelt om zijn relatie met Carole [Greet Verstrate] en zijn zoontje Lou in stand te houden. Een overmaat aan drank en drugs regeert in Belgica en dat leidt tot niet al te originele plaatjes en voorspelbare soapachtige perikelen. Een intens, maar behoorlijk clichématig drama van de man die doorbrak met The Great Circle Breakdown. De rol van Frank was oorspronkelijk bedoeld voor Matthias Schoenaerts. Die zal achteraf blij zijn geweest dat hij wegens planningsproblemen uiteindelijk moest afzien van dit teleurstellende drank- en drugsdrama.


avatar van Basto

Basto

 • 9755 berichten
 • 6737 stemmen

Weer een heerlijke film van Van Groeningen.

Minder geestig dan Helaasheid der dingen en ook minder emotioneel geladen dan Broken Cire Breakdown, maar wat is hij toch goed in het portretteren van het volkse Belgische milieu.

Ik Belgica volgen we twee broers die samen huncafe omvormen tot hippe club. Eigenlijk is de film een groot wild feest en kijkers die op zoek zijn naar een goed verhaal kunnen teleurgesteld raken, want dat speelt zich af in de marge van deze magistrale sfeerschepping.

4,5


avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

 • 20113 berichten
 • 2203 stemmen

Mickey b schreef:

Geen hoogstaand acteerwerk.

Hoe kan je dit nou schrijven? Ik werd van m'n sokken geblazen. Bijna iedereen acteert naturel. Tom Vermeir is groots hier.


avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

 • 1057 berichten
 • 703 stemmen

Mijn filmvoornemens 2023 - take seven

Graag gezien. Belgica lijdt wel een beetje aan voorspelbaarheid en veel plot is er niet maar cineast Felix Van Groeningen weet zeer goed visueel de sfeer en beleving van het café te pakken. Mooi hoe de rise and fall van de personages parallel gaat met de rise and fall van het café. De vriendengroep die een café voor iedereen creëerden louter uit amusement tot het afbrokkelen van die groep door nood aan commercialisering van het café waardoor de ziel verloren ging. Knappe structuur door op te bouwen zoals een uitgaansnacht. In het begin de roes van feest en plezier maar eenmaal de roes is uitgewerkt komt de schade te voorschijn. FVG probeert met beelden en soundtrack zijn verhaal te vertellen ivp plot. De scene met het fantastisch nummer J'aime regarder les filles ... (dank U Felix om dit nummer weer onder de mensen te brengen) waarin in feite het succes van het café wordt getoond, is daarin geniaal. Het eerste deel van de song worden de elementen bij elkaar gebracht terwijl de stamgasten rustig een pintje aan de toog pakken (er komt een DJ, er komt drugs, er komt vriendschap) en wanneer op het midden van de song die geweldige gitaar riff wordt aangesneden, zien we het café in volle feestvreugde (iedereen danst en zingt mee). In één scene de rise vertellen zonder dialoog. Maar niet alles is even geslaagd. Het komt wat fragmentarisch over, de personages zakken dieper en dieper weg wat misschien repetitief aanvoelt. Muziek van Dewaele broers, losse camera, clip montage van de avonden in het café, zeer goede neergezette personages die het leven willen vastgrijpen met beide handen maar onderweg ten onder gaan aan de uitspattingen die het leven onze richting slingert. Is er een moraal ? Ik denk van wel. Op het einde zien we één van de broers een huis afwerken en kijkt hij naar zijn twee kleine kinderen die spelen. Verantwoordelijkheid opnemen. Niemand ontsnapt eraan. Of je komt in de vernieling terecht