• 9.373.958 stemmen

Met onder meer: Lucie Zhang, Makita Samba en Noémie Merlant

Gesproken taal: Frans en Mandarijn

Releasedatum: 28 april 2022

Plot Les Olympiades

In het dertiende arrondissement van Parijs herdefiniëren vier jongeren het begrip van moderne liefde. Émilie ontmoet de jongen Camille die zich aangetrokken voelt tot Nora. Deze kruist dan weer het pad van Amber. De vier delen een hechte vriendschap, maar hebben elkaar soms ook lief. Vaak is hun onderlinge relatie een combinatie van de twee.

Le père de Camille

Serveuse Eighty

La femme au fauteuil roulant

Sandra, la colocataire

avatar van Flavio

Flavio

blurp194 schreef:

Wat we zien in de film is vrijwel exact hetzelfde als wat in de banlieues van Amsterdam al sinds de jaren-80 ongeveer precies zo toegaat - of toch in ieder geval tot half jaren-0, toen ik daar vertrok. Maarja, dan klinkt het niet zo spannend natuurlijk. En dan komt er nog bij dat in vrijwel alle banlieues van Parijs het eigenlijk ook gewoon redelijk prettig wonen is, met een beetje begrip voor je buren. En dat gaat dus verrassend vaak best goed. Maar Les Olympiades is nauwelijks een banlieue, maar meer de up and coming hipster place to be, binnen de peripherique - en daarmee zet, bedoeld of onbedoeld, Audiard alle goedbedoelende antroposofen nogal stevig op het verkeerde been. Echt geen slechte wijk, en daarmee is dat als verhaallijn of motief dus ook gewoon meteen onzin.

Hoe kom je erbij dat Les Olympiades een banlieue is?

avatar van blurp194

blurp194

Als je goed leest zie je dat ik juist betoog dat dat niet zo is, als reactie op een aantal eerdere berichten die daar wel op duiden.

avatar van Flavio

Flavio

Excuus, verkeerd gelezen inderdaad.

avatar van aeverhoog

aeverhoog

frans123 schreef:

Frankrijk heeft heel veel troosteloze banlieus , zoals Les Olympiades..grauwe hoge flats , op 20 meter van elkaar, waar met name kansloze allochtone jongeren wonen, maar ook Fransen.. Met name uit Afrika maar ook uit Azië, kortom alle werelddelen.. Ze zijn niet of nauwelijks opgeleid, spreken de taal niet goed en zullen nooit werk vinden. Criminaliteit viert hoogtij. drugs, overvallen, diefstal, moorden voor 20 euro. Nigerianen en Congolezen doen het nog voor 5 eurie.

Ook goed opgeleide , universitaire Franse jongeren vinden vaak geen werk. Met name in het Zuiden. Massaal trekt men naar Parijs in de hoop op een beter bestaan. Tevergeefs vaak. Ook zijn er vrijwel onbetaalbare huren. 1000 euro voor een twee kamer flatje is heel gewoon.

Deze film geeft niet de werkelijke situatie aan, maar houdt zich bezig met "'to be or not to be". Ca c'est la question....om in het Engels verder te gaan)... Een luxe probleem. De Afrikaan is docent ( de enige in Frankrijk denk ik...ja flauw..) en het meisje vindt (wel) werk. Ze slagen er niet in hun leven inhoud te geven , "'fullfilment".. en neuken in het rond onder invloed van drugs vaak..De film gaat dus niet over seks maar over "'Leegte en doelloosheid'.

Nu een film over werkloze ( allochtone) jongeren graag Audiard, , die het nog een paar graden moeilijker hebben.

Maar zo'n film mijden Fransen als de pest...dat weet Audiard ook wel..

O..de film ..Tja..."'kijkt makkelijk weg".

avatar van aeverhoog

aeverhoog

frans123 schreef:

Maar zo'n film mijden Fransen als de pest...dat weet Audiard ook wel..

O..de film ..Tja..."'kijkt makkelijk weg".

avatar van frans123

frans123

aeverhoog schreef:

Met banlieus heeft het 13e arrondissement per definitie weinig te maken.

OK China town , Aziatische wijk . Al zijn de huren 2500 p maand , een Fransman vindt het een banlieu . Fransen zijn racistisch en xenofoob.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Prima prent van Audiard, die ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd relevant blijft en de vinger aan de pols weet te houden met deze film over zoekende millenials in de grootstad.

Ik ben zelf een groot liefhebber van stadsfilms, en wie inzoomt op de keuzestress, seksualiteit, bindingsangst, onvervulde dromen en eenzaamheid van dertigers in de stad, krijgt mij vlot mee. De personages zijn in een losbandig leven op zoek naar betekenis en verbinding, geen nieuw thema maar Audiard weet het op een tamelijk lichtvoetige manier te brengen.

Ook leuk om een wat onbekendere kant te zien te krijgen van Parijs. Het is geen 'banlieue' in de betekenis die nu al enkele decennia aan de term kleeft voor veel mensen. Geen La Haine-achtige probleemwijk, wel een multiculturele voorstad buiten het overbekende toeristische centrum en waar binnenin de betonnen hoogbouwblokken veel eenzaamheid huist. Met elegante zwart-wit beelden weet Audiard deze micro-kosmos op een sfeervolle manier tot leven te brengen.

Ondanks dat deze film heel veel in huis heeft om mij overstag te doen gaan, was ik niet omvergeblazen door Les Olympiades. De vergelijking met Joachim Trier werd hier al gemaakt, maar die heeft voor mij toch een paar sterkere films (zoals zijn laatste 'The worst person in the world'). Ook het ietwat zoetsappige slot vond ik niet helemaal geslaagd. Niettemin een knappe film, goed voor 3,5*.

avatar van Creative-lady

Creative-lady

Wel een redelijke mooie film. Emilie en Nora waren mooie meisjes/vrouwen.

avatar van Lavrot

Lavrot

Als de liefde pas echt zal of mag gaan beginnen op een begrafenis en het verhaal eindigt met een gesloten deur, als bovendien het acteerwerk uitermate naturel personages op een geloofwaardige manier uit de doeken doet, met eveneens prachtig functioneel naakt, en niet al te platvloerse humor dan kijk ik terug op een heerlijke cinematografische onderdompeling. O ja, die grap van de zus van Camille mag niet onopgemerkt blijven: de grootste angst van mensen is spreken in het openbaar, de tweede is de dood, dus als men moet spreken tijdens een begrafenis zou men liever in de kist willen liggen. En, deze kleurrijke film was in zwart-wit geschoten.

avatar van TerryA

TerryA

ter info, deze film is vanavond te zien op bbc4, dus dan wel met engels ondertiteling

avatar van T.O.

T.O.

Ik vond hem wel aardig geslaagd, al kan ik mij ook voorstellen dat mensen er minder mee hebben. Heb nauwelijks saaie momenten gezien, maar misschien had het nog iets ambitieuzer en grootser gemogen.

Overigens was ik na een paar minuten screentime al fan van Lucie Zhang.