• 9.374.749 stemmen

Met onder meer: Shameik Moore, Tony Revolori en Kiersey Clemons

Releasedatum: 6 augustus 2015

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Dope

"It's hard out here for a geek."

Malcolm is een nerd wonend in de The Bottoms, een ruwe buurt gelegen in Inglewood, Los Angeles. Tussen de drugsdealers en bende oorlogen probeert Malcolm vooral zijn examens te halen en z'n collegeaanvragen te voldoen, met een droom om ooit naar Harvard te gaan. Wanneer de kans zich voordoet om naar een hip underground feest te gaan, leidt dit tot een groot avontuur voor Malcolm en zijn vriendin, waarin hij eindelijk 'dope' kan zijn.

Malcolm Adekanbi

Cassandra 'Diggy' Andrews

James 'Jib' Caldones

Lily Jacoby

Councilman Blackmon

avatar van MH040

MH040

Film met een hip-hop tintje. Is naast Forest Whitaker mede geproduceerd door Pharrell Williams en Diddy. En de rappers A$AP Rocky, Casey Veggies en Vince Staples spelen in de film.

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Wat te denken van Zoë!, ook wel Zoë van Lolawolf?

Benieuwd naar de film en bv. Zoë, ook al zal de appel wellicht niet ver van de Hollywood boom vallen...

avatar van Seam

Seam

avatar van Sophomore

Sophomore

Ga ik zeker bekijken

Seam schreef:

Lijkt me een heel vermoeiende film.

Valt wel mee, het eerste uur is lekker vlot. Hij duurt alleen uiteindelijk net iets te lang.

Het jochie met de grote ogen uit The Grand Budapest Hotel speelt hier overigens ook een hoofdrol in.

avatar van Mitch_Freeman

Mitch_Freeman

Heerlijke film over ras en identiteit. Een geweldige soundtrack met Hip-Hop uit de Golden Age, de nineties. Shameik Moore speelt zeer sterk, en ik was helemaal weg van Zoe Kravitz. A$AP Rocky verrast met leuk acteerspel, hoewel hij niet de meest gecompliceerde rol speelt.

avatar van @Noorderwijk

@Noorderwijk

Seam schreef:

Lijkt me een heel vermoeiende film.

Je hebt gelijk, ik begrijp de hoge waarderingen niet.

weinig humor, niets verrassends en een moraal EO einde.

film boeide totaal niet en dit was bij een hoop sneakers het geval.

Enige aardige was de muziek en sommige dialogen.

avatar van andrehoek

andrehoek

Nieuwe Will Smith...??

avatar van ayla_42

ayla_42

Eerste keer dat ik tijdens ee film ben weggelopen. En ik heb er geen spijt van.

avatar van Macmanus

Macmanus

Frisse film.

Niet dat we het nooit gezien hebben, maar was voor mij al een poos geleden dat ik zo een hip/hop film zag. Het is geen perfecte film, tempo is niet overal even sterk, maar de fun en de erg leuk cast + soundtrack maken het fijn kijkvoer. Vond het moraal ook amper aanwezig, en het moraal dat er was op het eind, was juist sterk.

Dialoog stukje met Blake Anderson over virginity was overigens instant goud! Ook A$ap Rocky gaf de film de nodige cool. En dat jochie uit Grand Budapest Hotel was totaal anders! En model Chanel Iman, en en...genoeg te genieten hier.

Macmanus schreef:

En dat jochie uit Grand Budapest Hotel was totaal anders!

Hehe, die vond ik nou echt 100% identiek in beide rollen. Doet niet veel meer dan met grote ogen in de camera turen.

Verder ben ik het in grote lijnen met je verhaal eens.

avatar van Macmanus

Macmanus

Net even de trailer gekeken van Grand Budapest, dacht dat hij daar veel minder zei en een accent had , maar dat is niet zo. Duurde hier even voor ik wist dat het dezelfde was. Maar misschien nieuwe bril kopen en gehoorapparaat

tattoobob

Ik ben benieuwd.....lijkt mij een leuke film.

Macmanus schreef:

Duurde bij mij ook even tot ik het zag, maar toen het kwartje viel kon ik me wel voor m'n hoofd slaan en kon ik het niet meer niet zien.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

In weze best aardig vertolkt door de acteurs, maar al bij al vond ik het iets te simplistisch opgezet en de regisseur gaat iets te serieus aan de slag met de dope. De hoofdrolspelers zijn enkele tieners en lijken nog niet veel meegemaakt te hebben en dat is niet erg maar ik vond het niet erg boeiend hoe hun met de situaties omgingen. Ook stoorde het me een beetje dat de nerdige Malcolm zo gemakkelijk met die knappe dame omging; hij leek niet erg nerveus en versprak zich nooit. Bijrollen als drugdealers en gangsters komen niet zo heel krachtig uit de verf, daar waar je eigenlijk wel wat gevaarlijke types verwacht om als tegenstand te dienen. Daarbij ben ik geen fan van de voice-over en weerkaatst het felle kleurgebruik de ietwat kinderlijke benadering. Ik vond het dan ook een vrij brave speurtocht en leek alles al een keer eerder gezien te hebben. Wel komen er nog wat hippe dansmoves aan bod onder de aftiteling.

avatar van gauke

gauke

Deze lichtvoetige coming-of-age straattaal-komedie leek de strijd aan te willen gaan tegen de dikwijls zo stereotypering van zwarte jongeren. Jammer dat het verhaal zelf, rond oppervlakkig overkomende meisjes, seks en drugs (alhoewel de dialogen best grappig waren), niet zo sterk was. Dit tegenstaande alle dynamiek en de kleurrijke bewerking. De cast speelde goed.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Geen komedie, geen drama. Wellicht leuk als je 16 bent, maar ik kan me betere films uit die tijd herinneren. Slechte ontwikkeling wat film betreft.

avatar van swarney

swarney

Wellicht leuk als je 16 bent.
Misschien gewoon niet leuk voor als je 61-62 bent? Gewoon een dikke vette topper!!

avatar van IH88

IH88

"I have my Harvard interview tomorrow. We're not going to a drug dealer's birthday party"

Dope is een erg knappe en originele coming of age film over het opgroeien in één van de ruigste buurten in Inglewood, Los Angeles. Dat klinkt zwaar maar Regisseur Rick Famuyiwa geeft er zijn eigen draai aan en de film heeft een leuke, grappige bijna luchtige sfeer over zich. De film straalt zoveel plezier en zelfvertrouwen uit en je kunt zien dat het echt een persoonlijk project voor Famuyiwa is.

Malcolm woont in die ruige buurt maar hij weet zich er toch aan te onttrekken. Hij heeft perfecte schoolresultaten en het is zijn droom om naar Harvard te gaan. Hij is fan van de hiphop uit de jaren negentig en kleedt zich ook zo. Als hij samen met zijn twee vrienden Jib en Diggy naar een verjaardag van een drugs dealer gaat loopt alles in het honderd. Het zou jammer zijn om te veel over het plot te gaan vertellen maar de komische situaties stapelen zich op en ik heb echt een paar keer keihard moeten lachen. Gelukkig trapt Famuyiwa niet in de val om er helemaal slapstick van te maken. Hij houdt op belangrijke momenten de film met beide benen op de grond en Dope heeft naast de ontelbare grappige situaties ook een hart en heeft echt wat te vertellen over het leven in zo'n wijk. De metaal detectoren op school worden in deze film gebruikt voor sommige komische situaties maar het is eigenlijk hemeltergend dat ze er moeten staan. Hoe makkelijk het is om een wapen bij je te dragen in Amerika is nog steeds schrikbarend en Dope deinst er ook niet voor terug om dat te laten zien. En tsja, hacken en drugs dealen is fout maar als het zoveel leuke situaties oplevert dan knijp ik een oogje dicht. De afsluitende monoloog zullen sommigen belerend vinden maar ik vond het wel passen binnen het verhaal. En als college essay is het een voltreffer heb ik het idee. Dikke pluim ook voor onder ander Shameik Moore, Tony Revolori, Zoe Kravitz, Kiersey Clemons en Kimberly Elise die een geweldige prestatie afleveren.

Met visuele flair, eigenzinnige keuzes qua editing, een heerlijke soundtrack, scherpe dialogen en kleurrijke personages weet Famuyiwa de kijker te bedienen op een mooie kijkervaring die nergens verveelt. Een aanrader.

avatar van tommycool98

tommycool98

Goeie, originele en vermakelijke film!

avatar van N_SANE

N_SANE

Na Straight Outta Compton toch wel leuk om weer eens een film uit 'the hood' te zien. De meeste films dateren uit de jaren '90/'00. En ik ben er altijd enorme fan van geweest.

Dope kan ik qua genre niet helemaal plaatsen. Een komedie is het niet echt, drama is te zwaar. Ik denk dat je dit meer als een luchtige drama slash 'greep uit het leven' kan bekijken. En als je de film zonder verwachtingen bekijkt, is het een reuze meevaller.

Mooi in beeld gebracht, de film sleept je goed mee in het verhaal en het verveelt nergens. De film is niet altijd even realistisch, maar dat mag de pret niet drukken. Heb trouwens om 1 scene wel moeten lachen (het stukje dat Lily over Malcolm heen kotste haha). Leuke film om eens gezien te hebben

Zalig filmpje.

Weer eens wat anders. Een high school nerdfilm met een achtergrond in South Central. En dan ook nog eens met een 90s hiphop fetish, inclusief soundtrack. Wow.

Verhaaltechnisch niet meer of minder dan de normale stompzinnige jongerenfilm, maar met veel meer originaliteit uitgewerkt. Daarnaast wat leuke filmische geintjes.

Hop, gewoon 4 sterren.

avatar van leatherhead

leatherhead

Mee eens! Begin maar even op een 3,5* omdat ik het verhaal an sich net wat te standaard vond, maar een heerlijke soundtrack, wat snedige visuele foefjes, en de ludieke personages maken hier een zeer genietbaar filmpje van. 3,5*

avatar van Pim1993

Pim1993

Vermoeiende film. Zaten een aantal leuke stukjes in maar aan het eind is het bevredigende gevoel onder de maat. Scoort wat mij betreft net met het voordeel van de twijfel een kleine voldoende.

tattoobob

Heerlijke originele en frisse film met een dikke soundtrack

Een comedy/drama film die tot in de puntjes verzorgd is,acteerwerk en personages waren echt een pluspunt evenals de eerdergenoemde soundtrack....en zeker de nummers die gespeeld worden door de drie in de film

Toffe feelgood movie met een originele insteek.

Jaaaaa ik ben tevreden

tattoobob

Ook wel een flink aandeel van het"Coming of age"genre in deze film

avatar van psychopath

psychopath

Nou heb ik zo'n beetje alle ghetto films gezien maar deze viel echt zwaar tegen. Het verhaal is sloom en er is niet echt een krachtig karakter aanwezig, het verhaal voor de rest is echt slap.

De enige die ik leuk vond om te zien was Zoë Kravitz en de hoofdrolspeler doet me steeds denken aan Ricky van Boyz n the Hood.

1x nooit meer.

psychopath schreef:

1x nooit meer.

Sorry maar dit is niet echt een ghetto film......er zitten ingrediënten in maar uiteindelijk heeft de film toch een hele andere sfeer.....niet echt vergelijkbaar naar mijn idee .

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Dankzij het het zielige geneuzel aan het eind over zwart zijn een half punt minder. Had niet gehoeven en deed afbreuk aan de rest van de film door de sterke personages die écht geen hulp nodig hebben van knuffelracisten en gutmenschen toch weer neer te zetten als semi-hulpbehoevende zielepieten. Jammer. Ik snap dat het in de VS werkt, hier hoeft het niet. De boodschap was al lang duidelijk.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

Best een goede mix van drama ,humor, en een redelijk verhaal.

Kan me helemaal vinden in de muzieksmaak kwa hiphop en de glorieuze jaren 90 tijd waarin het genre hoogtij vierde.Ben geen grote kenner maar als ik de hiphop van nu hoor,meh,, ( too old for that shit waarschijnlijk )

Moest ik een paar keer denken aan Menace II Society (1993)

Of boys in the hood,,had ook dat ghetto sfeertje zei het veel dreigender en zwaarder.

Deze film had iets fris,,,mooie shot ook op de kleine fietsjes.

Maar helemaal super dope vond ik hem niet. een 3*

een halve * door de soundtrack er bij.