• 9.197.124 stemmen

Gesproken taal: Engels en Portugees

Releasedatum: 27 november 2014

• iTunes Bekijk via iTunes

Plot Trash

"You never know what you might find"

Raphael, Gardo en Rato zijn drie jongetjes die opgroeien in een sloppenwijk en de kost verdienen met het afstruinen van een grote vuilnisbelt. Tijdens hun zoektocht naar bruikbare spullen vinden ze op een dag een leren tas met daarin een portemonnee, een identiteitskaart, een plattegrond en een sleutel. Het trio besluit om de tas met inhoud te houden en niet aan de politie over te dragen. Door dit besluit komen de drie al snel in de problemen en worden ze achterna gezeten door corrupte figuren binnen de politie en de overheid.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van JBass

JBass

Goede film, maar had iets meer diepgang mogen hebben, net als het einde. Verder Zeer goed geacteerd, zeker door de jonge acteurs. Het verhaal blijft, ondanks de donkere ondertoon, boeien tot het eind.

avatar van woeler82

woeler82

Een mooie film die me echt aan de stoel heeft gekluisterd, alles klopte bij die film, of misschien bijna alles, maakt niks uit.

Het is jammer dat corruptie zo welig tiert en het zal zeker zo in werkelijkheid gaan in die arme landen

Een film , die je gewoon gezien moet hebben

avatar van Waku

Waku

"Trash" sleurt je mee de favella's in.

Bij sommige recensies lees ik dat het vrolijk is.

Maar die vrolijkheid ontdek ik zelf niet.

Eerder de rauwheid en het kille bestaan van overleven in een wereld van corruptie.

De dagelijkse bezigheden op de vuilnisbelt geven wel aan hoe moeilijk het is om een grijpstuiver te verdienen in de achterstandswijken van Rio.

Uitstekend acterende jonge cast.

arno74

Aardige film over enkele jongetjes uit een Braziliaanse favela die opeens een tas vinden die het beginpunt vormt van een spannende speurtocht naar de geheimen die het bevat. Vrij luchtig, meer sprookjesachtig dan realistisch, en met een behoorlijke portie Hollywoodgehalte (soms te sentimenteel, een opvallend aanwezige soundtrack, etc.). Niet bepaald Brits en ook niet Braziiaans qua stijl.

Dat vond ik wel jammer want juist die Hollywoodstijl levert een enkele misplaatste dialoog op die de Braziliaanse sfeer wat teniet doet. Verder was de montage, met de jongens die het verhaal d.m.v. een video-opname begeleiden, even wennen. De setting is ook typisch westers, met twee Amerikanen die daar even de jongens van de favela Engels komen bijbrengen (wat heb je aan Engels in een favela??). Ik begrijp dat het voor de speurtocht binnen de film relevant is, maar in de realiteit is het een ander verhaal. Wat ook opvalt is de nadruk op religie, dat speelt weliswaar in Brazilië een grote en belangrijke rol, maar het is opvallend dat de regie op dit punt veel meer oog voor detail heeft dan op andere onderdelen uit de film.

Een onderhoudende film, maar het kan absoluut niet tippen aan toppers uit Brazilië zoals Cidade de Deus (2002), Tropa de Elite (2007), ook deel twee ervan en Central do Brasil (1998), al kent deze laatste wel een heel ander type verhaal. Trash is aardig om een keer gezien te hebben maar het blijft toch een light-versie van die films die duidelijk voor de westerse markt is bedoeld, en voegt ten opzichte van die films ook niets toe. Blijft over een heel vermakelijke (jeugd)film die zich in de favela's afspeelt, al was er met deze setting wel meer van te maken. Een magere 3*. Voor wie nog geen andere films over favela's heeft gezien lijkt het me wel een hele aardige introductie.

arno74 schreef:

Je begrijpt toch wel dat het een light versie is net omdat het een jeugdfilm is; een wat naievere kijk kan dan ook geen zo'n kwaad vond ik zelf

avatar van John Milton

John Milton

Filmkriebel schreef:

Dat is sympathiek, maar beoordeel je een jeugdfilm dan op hoe goed je hem vindt voor kinderen (of je innerlijke kind) of hoe goed je hem zelf vond, hoeveel plezier jij er aan beleefd hebt zoals je nu bent en met je huidige filmsmaak?

Ik weet dat ik Beethoven vroeger geweldig vond, maar als ik hem nu zie krimp ik ineen bij veel scènes. Ik kan dat niet altijd los zien. Bij ET lukt het wel bijvoorbeeld, maar ik kan niet wanneer ik daar zin in heb verkiezen de kinderbril op te zetten. Helaas

Filmkriebel schreef:
Je begrijpt toch wel dat het een light versie is net omdat het een jeugdfilm is

Eerlijk gezegd zie ik dat helemaal niet zo duidelijk. Ik kan niet goed inschatten of de regisseur hier een jeugdfilm probeert neer te zetten, of een lightvariant van de Braziliaanse films voor een breed westers publiek, en ik neig meer naar het laatste. Vooral omdat soms nogal bloederige scènes in voorkomen die niet bepaald materiaal zijn voor jeugdfilms (kinderen die tot bloedens toe door elkaar worden geschud in een kofferbak, kinderen die geexecuteerd dreigen te worden, e.d.).

Voor mijn gevoel is deze film vooral gericht op het publiek dat geen Braziliaanse films kijkt en voor wie dit verhaal dus als origineel overkomt, en niet zozeer op de jeugd. De karikaturale acteerprestaties van de twee Amerikanen zijn wel meer van jeugdfilmniveau, vooral omdat ze nogal dik aangezet worden (vooral de dame), maar dat zou je ook als matig acteer-/regiewerk kunnen zien.

John Milton schreef:

Ik beoordeel hoe goed ik hem zelf vond (beleving) uiteraard, maar ik ga geen kritiek leveren op kinder of jeugdfilms met argumenten als naief, kinderachtig, e.d. Die films hebben een welbepaalde doelgroep en dat weet je op voorhand. Als ik een kinder- of jeugdfilm zie die me voor dit doelpubliek geslaagd lijkt dan wil ik dat ook erkennen. Heeft dus niet zozeer te maken met een "kinderbril" maar met het erkennen van de kwaliteiten van een jeugdfilm volgens eigen normen. Wat voor jou een goede jeugdfilm of een slechte jeugdfilm is zeg maar.

arno74 schreef:

Bij een kinderfilm zou ik je zeker gelijk geven maar Trash is een jeugdfilm (of "young adults") = 12/14 tot 17/18 jaar voor mij. Wat geweld in deze films zie je wel vaker. Vind ik hier ook wel nodig, want de Braziliaanse maatschappij is ook vrij gewelddadig. Film is verder de verfilming van een jeugdboek dus daar is weinig discussie mogelijk.

Filmkriebel schreef:

Ah, ok. Dat wist ik niet.

avatar van 93.9

93.9

Verschrikkelijke doorsnee filmpje.

Ongeloofwaardig en bovenal vermoeiend.

avatar van Boneka

Boneka

Trash is zeker geen topper en ook niet de beste Braziliaanse film (voor mij nog steeds Last Stop 174), maar hij kijkt zeker lekker luchtig weg. Niet al te serieus, wel weer een mooi kijkje in het "mooie" Brazilië met armoe, maar ook heel veel schoonheden. De plaatjes zijn een juweel om te zien. Felle mooie kleuren. Je krijgt er gelijk een lekker vakantiegevoel bij. De muziek is leuk en maakt de film vooral luchtig. Een soort Slumdog, maar dan iets minder serieus en minder rauw. Het verhaaltje had beter gekund. Meer diepgang en een strakker verhaal. De rol van Martin Sheen vond ik niet opvallend. Te traditioneel, een priester die eventjes geloof en waarde en normen moet bijleren plus een juf Engels die ook een nogal vlakke rol heeft en niet echt eruit springt.

Nee de film moet het vooral hebben van de twee schoffies in de favella's en ik moet zeggen dat ze dat goed spelen. Kreeg er op het eind wel een beetje een Clint Eastwood gevoel bij, maar al met al toch een ruime voldoende. Beetje serieuzer en hij had een half puntje meer verdiend.

avatar van scorsese

Redelijke film waarin een paar kinderen die wonen en werken op de vuilnisbelt een portemonnee vinden. Op zich een prima en avontuurlijk verhaal, maar hier en daar zakt het wel wat in en had met gemak wat korter gekund. De film ziet er goed en realistisch uit, vooral vanwege het prima locatiewerk (sloppenwijken in Brazilië). Echter zijn de personages niet bepaald realistisch. Een kleine 3.0 sterren.

avatar van K. V.

K. V.

'k had maar weinig verwachtingen bij deze film, maar 'k was aangenaam verrast door deze film. 'k vond het een boeiend verhaal die van begin tot einde goed was. Er zaten geen saaie stukken in en ook de cast deed het prima. De film zag er goed uit en nog leuke muziek.

De moeite om gezien te hebben.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

Aardige, goede film. Zat best slim in elkaar. Het is wel een beetje geromantiseerd, maar goed. De kinderen spelen fantastisch. Iedereen deed goed zijn best. Zelfs Martin Sheen!

avatar van milannn

milannn

Leuke film. Het evenwicht tussen serieus en luchtig is precies goed. Fijne sfeer, fijn kleurgebruik, leuke jonge acteurtjes, redelijk (hoewel ongeloofwaardig) verhaal, lekker tempo en goed verloop van het verhaal. Precies waar ik zin in had.

Altijd lastig om te oordelen over het acteerwerk bij films in een vreemde taal, maar ik had niet het idee dat het acteerwerk van de jongens erg goed was. Gelukkig maakt dat, zeker bij zulke jonkies, niks uit.

avatar van Shaky

Shaky

Prima film die het moet hebben van het sterke acteerwerk en de (net iets te) gelikte scenes. De film duurt wat te lang voor mij waardoor niet alles even interessant is en het tempo er af en toe onnodig uit wordt gehaald. Leuk om een keer gezien te hebben.

avatar van bjerik76

bjerik76

wat een spannende film was dit.

Het decor ( de vuilnisbelt) was erg mooi, en tegelijkertijd erg triest, zo ook de overige lokaties.

Mooie speelduur en een raadsel wat langzaam duidelijk word.

De kinderen spelen goed, hoe triest eigenlijk alles is wat je ziet.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

Niet mijn ding. Ik vind het er qua beeld wel goed uitzien, maar het boeide mij niet. Ik ben niet zo van de avonturen/misdaadfilms, ik kon me niet concentreren en ik vond het te lang duren. Op een gegeven moment keek ik bijna niet meer. Ik vind de jongens wel leuk en ze spelen gedreven, maar omdat ik niks met het verhaal heb, geef ik 'm geen voldoende. 2*

avatar van boemboem27

boemboem27

aardige film over een paar kinderen die wonen en werken op de vuilnisbelt en een portemonnee vinden.

daarna de gehele film die draait over de inhoud vd portemonnee.

als enige bekende acteur die ik ken is Martin Sheen.

de rest vd acteurs spelen allen ook een prima rol.

het is een erg "drukke" film mede door de taal die er gesproken wordt. (Portugees).

maar verveelt toch nergens.

ergens aan het eind wordt het toch nog een echte feelgood film

avatar van BBarbie

BBarbie

Boeiende jeugdfilm over straatschoffies die het opnemen tegen een corrupte politicus en zijn handlangers. Een heel aardige actiefilm met overtuigende vertolkingen van de tieners. Martin Sheen in de rol van pastoor in een krottenwijk past niet helemaal in mijn beleving.

avatar van joolstein

joolstein

Boekverfilming die overeenkomsten met Slumdog Millionaire bezat. De film omkaderd zich met een quasi-documentaire biecht, waarin de jongens hun avontuur vertellen aan de hand van videoflashbacks. Als drie jochies, Rafael, Gardo en Rato een portemonnee vinden tussen het afval is dat de start van een gevaarlijk avontuur. Van de favela 's tot de welgestelde suburbs aan zee, via politiebureau en gevangenis naar een begraafplaats. Maar hoewel de film zich dus op Braziliaanse bodem afspeelt, voelt het vooral als een film van Britse filmmakers. Vandaar ook dat Martin Sheen, een priester speelt en Rooney Mara, is te zien als een hulpverlener. Ach het is licht-verteerbaar en zomers door de Braziliaanse muziek.