Cidade de Deus (2002)

135 minuten
geregisseerd door
Fernando Meirelles en
Kátia Lundmet Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino en Phellipe Haagensen
Twee jongens groeien op in een van de meest beruchte buurten ter wereld: de "Cidade de Deus" in Rio de Janeiro. In hun pogingen de armoede te ontvluchten nemen ze beiden een ander pad: de één wordt fotograaf, de ander drugsdealer.
5,0
[permalink] geplaatst op 28 juli 2010, 18:49 uurTrapa de elite lijkt hier enigzins op maar is velen malen slechter. Voor mij de beste buitenlandse film ooit. Indrukwekkend en ook soms triest. Vertelt zeker goed hoe het daar in de favela's aan toe gaat. Zeker ook leuk omdat fotografie mij interesseert.
5,0
[permalink] geplaatst op 29 juli 2010, 15:43 uurongelooflijke topfilm. als je bedenkt dat de cast vooral uit kinderen bestaat die zó kunnen acteren.................ik ken Brazilie en de taal (mijn vrouw komt er vandaan) en het ziet er zó ongelooflijk realistisch uit dat je bijna zou vergeten dat het gespeeld is. jammer voor de mensen die geen Portugees verstaan dat de ondertitels niet altijd kloppen, maar letterlijk vertalen is bijna niet te doen. Dikke 5 voor dit meesterwerk.
2,5
[permalink] geplaatst op 1 augustus 2010, 23:47 uurHet eerste uur was voor mij bijna niet te doen, ontzettend traag. Ook moest ik even wennen aan de taal, nu was ik verplicht de ondertiteling te lezen

Het 2e uur (wat meer actie) vond ik veel interessanter en boeiender. Sommige kleine cameratechniekjes vond ik ook erg leuk gevonden.
De 2e helft is voor mij heel veel waard, maar helaas geef ik toch maar 2,5* vanwege de 1e trage helft.
4,0
[permalink] geplaatst op 7 augustus 2010, 14:13 uurHoezo moet een Nederlander wennen aan een vreemde taal?
Na lange tijd op mijn lijstje gestaan, ook maar eens bekeken. Ben normaal niet zoon fan van ghetto films etcetera, aangezien het vaak hetzelfde is.
Gelukkig was het bij deze film niet; van uitstel komt afstel, want ik ben blij hem gezien te hebben. Wat uitspringt is het sterke camera werk, het gaat goed met de atmosfeer van de film mee waardoor de film sterk en boeiend is. Ook al is acteren in dit soort films niet heel moeilijk het moet toch gedaan worden, en word ook goed uitgevoerd.
Toch geen volle pot voor deze film, dat komt vooral door het zware thema binnen deze en vele andere film, zo vind ik oorlog films vaak ook niet heel boeind, Alhoewel deze toch geniale films kunnen zijn Zie the Pianist en Schindler's list.
Ook tevreden over de blu-ray kwaliteit van deze film. 1080 Dolby surround geeft het toch iets extra's.
4,0
[permalink] geplaatst op 7 augustus 2010, 23:05 uurVerrassend goede film, stond al heel lang op het lijstje met films die ik nog moest kijken en nu is het er toch van gekomen en ik weet niet waarom ik zo lang gewacht heb, de film zit ontzettend goed in elkaar, we zien langzaam maar zeker hoe "Rocket" opgroeit maar ondertussen zien we ook andere verhalen van mensen die in "Cidade de Deus" leven, dit is erg mooi gedaan. Ik vond het camerawerk erg goed en ook het acteerwerk was meer dan in orde, nu is dat in een andere taal misschien wel wat moeilijker te beoordelen maar het zag er naar mijn mening goed uit. De beste sloppenwijk/ghetto/sloeber film ooit!
[permalink] geplaatst op 26 augustus 2010, 13:44 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenCidade de Deus
Werkelijk waar is dit een pareltje van absolute klasse. Visueel steekt het zo mooi in elkaar! De cameraposities, de filters, de kleuren, dit is echt genieten voor de kijker. Het had wel wat weg van Guy Ritchie's Snatch, wat in mijn ogen een positief ding is.
De film neemt ons mee naar de favela's van Rio, om het verhaal te vertellen van het leven in de sloppen. De acteurs zijn echt zeer overtuigend. Met goede dialogen, prachtige gezichtsuitdrukkingen en mooie scene's heeft Cidade de Deus weinig nodig om de kijker zich te laten inleven in het bestaan van de jongens.
De sfeer die in het stadje/dorpje hangt is goed weergegeven. Het tempo ligt precies goed, via goede voice overs, en een kleine speling in de chronologie worden we meegenomen in het leven van meerdere kinderen. En zonder dat het allemaal verwarrend wordt. Alles wordt nog eens begeleid door hele sterke sfeermuziek.
Ik vond de opbouw van de film echt goed, de karakterontwikkeling kwam zo mooi uit de verf. Het laatste stuk van de film (het heden) is echt sterk in beeld gebracht.. De scene op het afscheidsfeestje van Benny is een hele mooie metafoor voor de paniek die er op dat moment heerste, leuk gevonden.
Ik denk dat de film goed heeft weergegeven hoe het leven zich afspeelt in de favela's. Uiteraard is dit wel echt een bizar scenario, maar het gebeurt. Niets uit de duim gezogen. Voor zo'n overtuigende film die zo mooi in beeld is gebracht geef ik dan ook een hoge score.
3,5
[permalink] geplaatst op 4 september 2010, 15:09 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenTja, hoewel de film vrij goed was voldeed hij niet helemaal aan mijn verwachtingen. Begrijp me goed, visueel en qua sfeer zit het helemaal goed. Ook het acteerwerk is erg sterk. Echter is de opbouw van de film een beetje de kink in de kabel. De film lijkt te bestaan uit meerdere verhalen wat het voor mij wat moeilijker maakte echt mee te leven met de personages. Graag had ik (nog) meer gezien over de weg die Raket begaat naar zijn job als fotograaf. En zijn acties als fotograaf zelf .
Toch is het een uitstekende film die volgens mij een uiterst realistisch beeld geeft van de favela's in Rio.