• 9.374.560 stemmen

Geregisseerd door: James Fargo

Met onder meer: Chuck Norris, Mary Louise Weller en Bob Minor

Releasedatum: 25 november 1982

Plot Forced Vengeance

"A walking weapon that never misses!"

Josh Randall is een Vietnam-veteraan die werkt voor een Hongkongse gokmagnaat. Als zijn baas wordt bedreigd door de criminele Stan Raimondi en er slachtoffers vallen onder de gewone mensen is het aan Josh Randall om te beslissen wie er voor moet opdraaien.

avatar van Zinema

Eentje uit de lange rij Norris-flicks die vrijwel allemaal een gebrek aan een goed verhaal en dito acteerprestaties hebben. Zo ook deze, al zijn de vechtsenes in deze film juist weer wel puik. Gemiddeld.

avatar van Lennert

Lennert

Van de regisseur van The Enforcer en Every Which Way But Loose verwachte ik in ieder geval een fijne actiefilm. Ik kreeg wat ik verwachte, helemaal voor Chuck's jonge (baardloze) jaren was de actie zeer verzorgd, hard en bloederig. Het verhaal is standaard, niet iedereen in de cast is even overtuigend, maar het wordt nergens saai en de soundtrack is goed aan te horen voor de tijd waarin het zich afspeelt. Daarnaast blijkt maar weer opnieuw dat Hong Kong een erg leuke plaats is om te filmen door de rijke variatie aan cultuur.

Waar ik minder over te spreken ben is het feit dat men Chuck regelmatig zinloze voice-overs laat inspreken en men het soms kennelijk nodig vind om de actie-scenes in een vreemde, haperende slow-motion te laten vervallen. Slow-motion kan werken, maar niet op de manier zoals men het hier probeert uit te beelden. Niet dat dit heel veel van het kijkplezier weghaalt, maar het zorgt er uiteindelijk voor dat de film toch niet zo goed is als hij zou kunnen zijn. Desalniettemin altijd leuk om te zien hoe Norris in zijn jongere jaren aan het werk was en hoe snel hij trapt.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Mijn tweede Chuck Norris film, na Missing In Action, en ook dit is geen hoogvlieger. Natuurlijk verwacht men bij een film als dit een flinterdun verhaal, clichés, matig acteerwerk en zeker geen hoogstaande cinematografie, maar dit soort films moeten gewoon vermaken en dat deed deze niet goed genoeg. De spanningsboog wordt veel te lang uitgerekt. Tussen de, helaas vrij spaarzame, vechtscènes door is er veel gepraat, maar helaas is daar het verhaal gewoon niet boeiend genoeg voor.

Als actiefilm is Forced Vengeance dus gewoonweg te traag. Wat ook niet helpt is dat Chuck Norris, naast een schrijnend gebrek aan acteerkwaliteiten, het charsima heeft van een zakje suiker. En coolness en charisma hebben is toch wel een vereiste voor het zijn van de protagonist in een actiefilm. Dat meneer een vrij succesvolle filmcarrière heeft weten op te bouwen is voor mij dan ook een wonder.

Is de film dan helemaal bagger? Nou nee, Chuck Norris is namelijk, naast een waardeloos acteur, wél de vechtsport Karate heer en meester en we krijgen dan ook een aantal uitstekende gevechten te zien. De vechtscènes zelf zijn namelijk redelijk goed in beeld gebracht, en qua geweld is het allemaal redelijk recht voor z'n raap. Ook is er hier en daar wat vrouwelijk naakt immers was Hollywood destijds tenminste niet zo preuts. Maar uiteindelijk is het allemaal simpelweg niet onderhoudend genoeg om het anderhalf uur boeiend te houden. Als knokfilm is Gedwongen Wraak veel te langdradig en mist het verhaal spanning.

Kijken voor wie van knokfilms houd, maar ook dan zijn er betere alternatieven. 1,5*

avatar van Metalfist

Metalfist

Why do they always pick on my hat?

In een bui had ik me eens een hoop Chuck Norris films aangeschaft met als bedoeling eens wat meer te zien van één van de meest iconische actiesterren. Ik begon echter te vermoeden dat ik toevallig een reeks van zijn mindere films had aangeschaft doordat Breaker! Breaker!, Code of Silence, Slaughter in San Francisco en The Hitman nu niet echt het niveau hadden dat ik had verwachtte. Meer zelfs, de enige Norris film die ik een voldoende gegeven is Way of the Dragon en dat is dan weer voornamelijk vanwege Bruce Lee. Forced Vengeance zou één van de beteren moeten zijn...

En ook hier kon ik niet al te veel mee. Met uitzondering dat de alternatieve Nederlandse titel (Chuck Norris regelt je begrafenis) hilarisch is, zie ik niet in waarom Forced Vengeance zichzelf zou moeten onderscheiden van de rest van de Chuck Norris meuk. Al moet ik toegeven dat dit wel een iets hardere film is dan je van hem gewoon bent. Met de verkrachtingsscène in je achterhoofd houdende vraag je je dan ook af wat Norris een tijd geleden heeft bezield om te eisen dat Expendables 2 PG-13 zou worden. Daar zou veel vuile taal in voor komen waardoor een aantal jonge fans de films niet zouden kunnen zien... Rare figuur toch die Norris. Soit, het plot achter Forced Vengeance is zoals te verwachten nogal standaard. James Fargo, die zijn carrière toch aardig begon met de derde Dirty Harry film, probeert er wel iet of wat diepgang in te steken, maar maakt uiteindelijk het wijze besluit om het verhaal enkel te gebruiken als kapstok voor de vechtscènes.

En die zijn nog redelijk goed gelukt. Baardloze Chuck (volgens een welbekend Chuck Norris fact zou er een extra vuist schuilgaan achter zijn baard) is nog jong en komt overtuigend over in zijn karate. Fargo maakt er echter hier en daar nogal een zootje van door met een onnodige slowmotion te werken. Jammer genoeg blijf je ook hier een beetje op je honger zitten wanneer je Norris echt cool uit de hoek wil zien komen. In een kort stuk zoals in de Expendables past hij perfect, maar een hele film te dragen blijft te lastig. Wanneer Norris dan ook nog eens de beste acteur is in het geheel, dan kun je het niveau van de rest al wel raden..

Van mijn Norris voorraad heb ik nog Missing in Action III, Delta Force 2, The Octagon en Sidekicks liggen en ik hoop werkelijk dat die wat beter zijn, want anders stopt de Norris gekte voor mij. Forced Vengeance heeft zijn goede momenten, maar ik blijf met het gevoel zitten dat al zijn films inwisselbaar zijn.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Een Norris actiefilm volgens vrijwel standaard concept, zwak acteerwerk, een forse portie actie wat er best goed uitziet, maar toch een film die voor de liefhebber van Norris best te doen is.