• 9.377.892 stemmen

Met onder meer: Helen Mirren, Aaron Paul en Alan Rickman

Gesproken taal: Somalisch en Engels

Releasedatum: 12 mei 2016

Plot Eye in the Sky

"Welcome to the new front line"

Kolonel Catherine Powell (Mirren) staat aan het hoofd van een geheime drone missie om een groep terroristen gevangen te nemen in Nairobi, Kenia. Wanneer ze verneemt dat de groep een zelfmoordaanslag plant, verandert haar doel in het doden van de terroristen. Steve Watts (Paul), de piloot die de drone bestuurt, neemt het schuiladres waar de terroristen verblijven in het vizier, net op het moment dat een 9-jarig meisje zich in de ‘kill zone’ begeeft. Powell zal nu met advocaten en politici moeten bepalen of de actie doorgaat of niet.

Colonel Katherine Powell

Angela Northman

George Matherson

avatar van Zeus.

Zeus.

Aardige film over de huidige toestand in Kenia. Dilemma over het hoe te handelen wordt goed in beeld gebracht en de invloeden & beslissingen die op meerdere niveau's moeten worden genomen, worden mooi in kaart gebracht. Zet je wel aan het nadenken. In de personages zit weinig ontwikkeling, allemaal vrij sober. Prima wegkijker in dit genre.

***1/2

avatar van SimonV

SimonV

Zeer geslaagde verfilming van een bescheiden militaire operatie. De film laat goed de waanzin van oorlog zien en de onmenselijke beslissingen die moeten worden genomen. Tenenkrommend wordt het verschil tussen landen zichtbaar en het gegoochel met cijfers en percentages om iets verschrikkelijks politiek juist te laten zijn.

avatar van mnrk

mnrk

Een prima thriller van Gavin Hood...

Het verhaal is in orde en komt redelijk dicht tegen datgene wat tegenwoordig nog aan de gang is, maar dat doet niks tekort aan deze film...

De cast in deze film is ook zeker een pluspunt, Helen Mirren is gewoon altijd goed dit aangevuld met Aaron Paul en Alan Rickman en niet te vergeten Barkhad Abdi...

avatar van Toontje35

Toontje35

Spannende thriller. Zonder meer. Geloofwaardig. Af en toe ergerlijk doordat er maar geen beslissing werd genomen. Maar aan de andere kant voerde dat de spanning ook weer op.

Fijne cast

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Wat een geweldige film waar ik wel even stil van werd na het verpletterende einde. Dat zet je wel even tot nadenken. Ontzettende spannende thriller ook, maar tegelijkertijd ook een tragisch drama. Knappe rollen van Mirren en Rickman. En waar ken ik die acteur van die uiteindelijk die raket afvuurt? Zat hij niet in "Lost" of zoiets of in "Breaking Bad"? Hoe dan ook: een film die ik graag aan alle ouders (en niet-ouders ook trouwens) zou willen laten zien en daarna aan hun vragen: "Zou jij niet vluchten?" 4,5 *

avatar van Walter S.

Walter S.

AmazingPP

In Breaking Bad inderdaad, het maatje van Walter White.

avatar van filmofiel

filmofiel

Ik kan niets anders zeggen dan dat dit een geweldige film is, heeft alle ingrediënten in zich wat deze film in alle opzichten het kijken waard maakt. Politiek, drama, een uitstekende cast en een regie waar je gewoon stil van wordt. Van begin tot eind heb ik geen moment verloren en zelfs een traantje weggepinkt.

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Redelijk beklemmende film. Geinig die bugs, was ik niet mee bekend. Toch ook wel fijn dat er geen happy end was. Zover die er überhaupt kan zijn in dergelijke settings. Prima acteerwerk ook. Film die op mij iig aardig wat indruk heeft gemaakt.

avatar van Dominootje

Dominootje

Zeer boeiende film met een correct einde voor de verandering... Nu weet ik alleen niet in hoeverre zulke situaties daadwerkelijk op deze manier voorkomen, vast wel eens... wat een hectiek in eigenlijk een zeer korte tijdspan. Aanrader!

avatar van hans233

hans233

Aardige film hoe het er aan toe gaat met zulke acties, alleen huilende ministers om een klein meisje in Somalië was mij een beetje ongeloofwaardig.

avatar van lezertje

lezertje

IJzersterke hightech thriller, met als belangrijkste thema het nemen van verantwoordelijkheid. Hellen Mirren speelt kolonel Catherine Powell als een vrouw met een zakelijke hardheid. Regisseur Gavin Hood weet de spanning toto zenuwslopend aan toe op te bouwen. Eindelijk weer eens een film, waarvan je na afloop verzucht: WAUW.

avatar van lezertje

lezertje

lezertje schreef:

IJzersterke hightech thriller, met als belangrijkste thema het nemen van verantwoordelijkheid. Hellen Mirren speelt kolonel Catherine Powell als een vrouw met een zakelijke hardheid. Regisseur Gavin Hood weet de spanning toto zenuwslopend aan toe op te bouwen. Eindelijk weer eens een film, waarvan je na afloop verzucht: 'WAUW'.

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens geprobeerd en was eigenlijk erg aangenaam verrast. Vond het een goeie film. Het acteerwerk was ook prima. Ook het verhaal wist me wel te boeien en vond het wel spannend hoe de film ging evolueren.

De moeite.

avatar van njirem

njirem

De hele poppenkast achter de schermen en de twijfel bij de beulen achter de knoppen vond ik zeer ongeloofwaardig ogen (denk je echt dat de militaire training van de USA ruimte overlaat voor dit soort twijfelkonten?? no way). De wereld is veel kouder en harder dan zoals geportretteerd in deze film.

Bekijk maar eens wat filmpjes vanuit helikopters en ac130´s in Afhganistan en Irak op liveleak.com daar zie je hoe het daadwerkelijk gaat.

Deze film poogt anti propaganda te laten zien en juist daarom zijn de huilende poppetjes achter de schermen extra lachwekkend.

Men denkt nog geen seconde na over het lot van een meisje tov het neutraliseren van een target, zo gaat het echt niet.

avatar van jac25

jac25

Wel spannend maar inderdaad erg ongeloofwaardig.

avatar van -jack_sparrow-

-jack_sparrow-

film reviews in 100 woorden: Eye in the Sky (in 100 woorden) - filmreviewsin100woorden.blogspot.be

ps. Ik ben geen professionele schrijver of criticus, ik ben maar een movie geek met een laptop.

Eye in the Sky is een eenvoudige en moderne thriller over de oorlog tegen terrorisme en de morele dilemma’s die hierbij komen kijken. De film verloopt op een lager tempo maar jongleert continu van locatie naar locatie waardoor de film behoorlijk boeiend blijft. Mirren, Paul, Abdi en Rickman (in zijn allerlaatste on-screen rol) waren fenomenaal en je begrijpt elk personage en zijn/haar standpunt. Eye in the Sky is geen visueel spektakel, maar de film blijft (ook zonder een hoop actie) spannend tot de allerlaatste seconde. Ook ben ik best tevreden dat de film geen al te voorspelbaar einde heeft gekregen.

avatar van Zinema

Discutabele drone.

Wanneer de terroristische organisatie Al-Shabaab een verschrikkelijke aanslag voorbereidt, is het aan kolonel Katherine Powell (Helen Mirren) om dit te voorkomen. Met behulp van een drone - 'het zogenaamde oog in de lucht' - wordt tegenwoordig een oorlog beëindigd voor aanvang. Zo worden ze hier in de meest ingenieuze vormen ingezet om de exacte locatie van de boeven te bepalen. James Bond zou zich er graag van bedienen, zou je denken. Maar tegenwoordig is een camera in een op een afstand bestuurbaar 'insect' gewoon de realiteit. Zo worden er bomgordels gefilmd. Zolang het de spanningsopbouw ten goede komt zullen de makers hebben gedacht. En het werkt. Daar hebben we de actualiteit niet eens voor nodig. Moet men een raket bij ze naar binnen schieten of niet?

Bevelhebber Benson (een prima laatste rol van de helaas inmiddels overleden Alan Rickman) is de generaal die te maken krijgt met het politieke aspect van de aanval, wanneer er een burgerslachtoffer dreigt te vallen. Je mag als kijker enkel hopen dat men in het echt zo weloverwogen te werk gaat als in deze thriller, maar feit is dat het iets komisch heeft als men de aanval wil stoppen. Toch lukt het de makers om de kijker snel weer bij de les te krijgen door het ethisch dilemma zoveel mogelijk te blijven benadrukken en de spanning er tegelijkertijd in te houden. Helaas lukt dit niet altijd even overtuigend qua realisme, onderhoudend is het wel. De vraag dringt zich namelijk evengoed op wat je zelf zou beslissen in een soortgelijk geval. En ondertussen tikt de tijd gewoon weg. Je moet er niet aan denken.

De eerlijkheid gebied dus te zeggen dat het niet continu lukt om het verhaal serieus te nemen, ondanks alle pogingen daartoe. Mocht je de onwaarschijnlijkheden niet op de koop toe willen nemen, dan wacht je wellicht een sentimenteel propagandafilmpje. Wie moralisme niet schuwt en bereid is de film met een korrel zout te nemen, kan rekenen op een nagelbijter. Want spannend is het wel; al dat gediscussieer, terwijl de extremisten elk moment kunnen vluchten. Met alle gevolgen van dien. Toch voelt de discussie uiteindelijk aan als een dooddoener. Al wordt je aan het denken gezet, lang zou dit niet kunnen duren. Helemaal niet wanneer je het onschuldige slachtoffertje zou vervangen door een oudere man. Maar dan hadden we wellicht geen spannende film gehad.

Goed.

Met dank aan Entertainment One voor het recensie-exemplaar.

avatar van Alathir

Alathir

Ik vond Eye in the Sky een geweldig drama. Het heeft een fameuze cast en een sentimenteel verhaal. Het over en weer gediscussieer vond ik erg sterk, steeds goede argumenten worden voorgelegd. Aaron Paul zie ik heel graag bezig, ook al is zijn screentime niet zo heel lang, hij heeft wel balls om tegen de kolonel haar bevelen in te gaan. De standpunten van de personages worden al snel heel duidelijk, er zijn naar mijn mening niet al te veel onnodige dingen gezegd. De film verliep in heldere bewoordingen naar een climax waarbij ik bijna tot tranen beroerd werd om een Afrikaans meisje dat brood verkoopt. Ook het gefilm met de microdrone vond ik wel fijn. Ik ging de film in zonder echt veel verwachtingen of zonder dat ik wist over wat het juist ging, maar de film heeft me aangenaam verrast. Aanrader!

avatar van 2dehans

2dehans

102 minuten is dat ook wel het maximum wat mij aangaat. Het idee sprak me wel aan. Goed om eens stil te staan hoe een "team van een drone" op grote afstand van de target een gevoel van dichtbij ervaart. Een druk op de knop is dan toch persoonlijker dan het lijkt. Ook een hele dienst in een container is niet erg jaloersmakend. Ik ben geen ervaringsdeskundige natuurlijk maar ik vond het " welles nietes" over of er geschoten mocht worden tergend en vervelend lang duren. Dit ging voor mij ten koste van de film en was een teleurstelling op de voorpret die ik had om de film te kijken.

avatar van thysum

thysum

njirem schreef:

mee eens

Ik vond de film een beetje te langdradig, er had veel meer uitgehaald kunnen worden! Ik geef de film vooralsnog 3 sterren

avatar van The Oceanic Six

Best onderhoudend, maar tegelijkertijd ook wel aardig ongeloofwaardig en de spanningsboog weet ook niet de hele film lang aanwezig te blijven. Prima cast, maar ook weer geen memorabele rollen. En zo beschrijf ik eigenlijk in een paar regels het grote probleem; het is allemaal degelijk, maar verre van bijzonder. Voldoende.

avatar van Leno

Leno

De invalshoek die gekozen wordt is interessant en levert naast spanning ook het nodige inzicht in het politieke spel het morele dilemma van (deze manier) van oorlogvoering. Het is dan wel belangrijk dat het script overtuigend is, wat helaas niet helemaal het geval is. De cast is goed, maar de acteurs kunnen weinig met hun vrij lege karakters. Daarnaast ligt het morele aspect er wel erg dik bovenop; daarnaast is het gedoe rondom dat meisje puur voor de spanning en kijk ons eens moeilijke beslissingen nemen. De spanning had hem meer in de karakters en dialogen moeten zitten, maar de film schiet daarin te kort.

avatar van Rodger

Rodger

prima opbouwende film, waarbij de betrokkenheid naarmate de film volg steeds meer word.

Mooie rol voor Alan Rickman.

3.0***

avatar van boleto

boleto

Vond hem erg spannend, moest een beetje denken aan12 angry men.

Wat ik dan wel weer irritant vond is het feit dat het dochtertje dat komt te overlijden progressieve ouders moest hebben.

Dus dan kunnen we er empathie voor voelen, dat is natuurlijk niet de bedoeling bij al die andere fanatici die duidelijk de meerderheid vormen in deze gemeenschap, toch?

avatar van Zeriel

Zeriel

Geeft goed de dilemma's in de besluitvorming weer bij dit soort oorlogsvoering.
Niet altijd even geloofwaardig, met name de soldaten achter de knoppen en Ook waren er meer opties om deze situatie op te lossen, die niet aan bod komen.
Zoals een hele hangar met parate soldaten, die hadden bv wijk kunnen ontruimen/ afzetten of brood kunnen kopen...
Of ze hadden kunnen wachten tot de targets in de auto's zouden stappen. En ze dan kapot te schieten. Of later onderweg
Ook de man met de kever had beter direct iemand anders kinnen sturen om het brood te laten kopen.

avatar van Woland

Woland

Eye in the Sky is een behoorlijk spannende film over een drone-aanval in Kenia, waarbij het hele proces erachter getoond wordt. De film speelt zich dan ook af op een stuk of wat verschillende locaties op vier continenten, waar verschillende belangrijke pionnen zich bevinden: de Keniaanse diensten ter plekke, Amerikaanse dronepiloten, en verscheidene militairen en politici die zich in duivelse dilemma's bevinden - wat zijn acceptabele risico's voor burgerslachtoffers, wat zijn de mogelijke consequenties van niet ingrijpen, en hoe wordt al dan niet ingrijpen politiek en door het volk bekeken. Spannend en erg goed geacteerd op eigenlijk alle locaties, waaronder de laatste rol van Alan Rickman. Er zitten wellicht een aantal onwaarschijnlijkheden in de film (met name de emoties die hier een onrealistisch grote rol spelen in de besluitvorming), al ben ik het met sommige van de eerdere kritiekpunten niet eens.

Ik vind het bijvoorbeeld helemaal niet raar dat hier op zulk hoog niveau over beslist wordt. Dit heeft echter weinig te maken met het meisje, maar de reden is een hele andere: zoals ook genoemd in de film gaat het erom dat tussen de terroristen Britse en Amerikaanse staatsburgers zitten, en het gaat om Keniaans grondgebied, dwz niet-vijandig. Dat vervolgens het lot van het meisje zo'n rol speelt lijkt me inderdaad wel wat sterk, een Aaron Paul had in het echt allang de trekker overgehaald bij de eerste keer. Ook de geopperde alternatieve manieren om het meisje te redden vind ik niet overtuigend: een hangar met Keniaanse soldaten loslaten op een al-Shabab wijk in Kenia is een garantie voor een bloedbad met vele burgerslachtoffers en dode Keniaanse soldaten, veel meer dan het gericht opblazen van een enkel pand en omgeving. Ook kan de drone maar een auto tegelijk volgen - bij opsplitsing moeten ze een keuze maken en raken ze sowieso een deel van de terroristen kwijt. Maar ik dwaal een beetje af. Kortom, geen 10 voor realisme, maar verder een sterk stukje film wat me zeker intrigeerde. 4.0*

avatar van arno74

arno74

Eigenlijk wil ik aan deze film niet al teveel woorden vuil maken (sorry, niet gelukt). Sentimentele oorlogspropaganda van de bovenste plank. Even laten zien hoe bezorgd de Britten en Amerikanen zijn over het leven van hun eigen terroristische burgers (hoe nep en ongeloofwaardig wil je het hebben!!?), maar ach, laten we dat even later maar opzij schuiven, want nee we gaan ze gewoon neerknallen maar alleen omdat het ééécht niet anders kan, maar eerst gaan we ons wel zorgen maken over een klein meisje die brood verkoopt. Ik vraag me dan af, komt haar onschuld wel duidelijk genoeg naar voren in de film? Hadden ze haar niet beter water aan de dorstigen kunnen laten schenken, en dan liefst met twee mooie witte vleugeltjes op haar rug en een ring boven haar hoofd? Ik vermoed dat de producers het overwogen hebben. En de onschuld van de politici en de legerleiding in deze kwestie, is het alle kijkers wel voldoende duidelijk geworden hoe onschuldig zij zijn wanneer burgerslachtoffers vallen? Beseffen jullie nu eindelijk hoe zielig het wel niet voor ze is dat ze zulke moeilijke beslissingen moeten nemen waarbij anderen sterven?

Pure propaganda om maar te zorgen dat wij burgers geen lastige vragen stellen wanneer in het nieuws komt dat x spelende kinderen ergens op de wereld door militairen onder schot zijn genomen, bijvoorbeeld op een strand in een land dat met een I begint, zoals een paar jaar geleden, om maar wat te noemen. Nee, dat moeten we voortaan accepteren, want zoals je in deze farce kunt zien staat de veiligheid van broodverkopende meisjes op de eerste plaats bij alle militaire operaties, tenzij het ééécht niet anders kan. Dus als er onschuldige doden vallen, dan is dat echt omdat het niet anders kon, en de wereldleiders en militairen zitten daardoor met tranen in hun ogen.

Gezien de waardering gaat deze onzin erin als koek. Aanvankelijk overwoog ik om het één ster te gunnen, maar nee, deze hoort gewoon in mijn rijtje 0,5*-films thuis. Walgelijke misleidende propaganda die de kijker hard in zijn gezicht uitlacht. Zou Blair een van de producers zijn? Blegh.

avatar van arno74

arno74

boleto schreef:
Precies, dat was duidelijk het idee. Voordat ze niet één, maar tweemaal platgebombardeerd werden moesten ze door de regie derhalve verplaatst worden naar een absoluut uiterst afgebakend gebied waar gegarandeerd alleen maar schorem rondloopt, dit draagt ertoe bij dat het voor ons duidelijk wordt dat als er ergens gebombardeerd wordt het allemaal schorem is wat wordt geraakt, en "ondanks hun uiterste zorgvuldigheid heel soms ook een broodverkopend onschuldig meisje". Aan de ene kant blij dat ze voor deze ongeloofwaardige onzin gekozen hebben, want als ze uit dit concept met veel gedraai een film van 100 minuten kunnen maken, hoe lang was de film dan wel niet geweest als deze terroristen in een ziekenhuis bij elkaar waren gekomen? Had de film natuurlijk wel een stuk realistischer gemaakt, maar met een minder aangenaam en politiek incorrect einde (een platgebombardeerde ziekenhuis) die het doel van de film natuurlijk mist, maar wat wel stukken dichter bij de werkelijkheid ligt dat wat deze film ons voorschotelt.

Ook stilgestaan bij wat er was gebeurd als het meisje haar brood had verkocht? Dan was ze terug naar huis gegaan, NAAST het doel, en zaten we met hetzelfde "dilemma". Een compleet onzinnige propagandafilm met een verschrikkelijk fake dilemma die alleen maar op het sentiment moet werken. Er valt zoveel aan te merken op deze film.

avatar van Ralf81

Ralf81

Spannende film die de politieke discussies die zich achter de schermen afspelen goed in beeld brengt. Echter plaats ik grote twijfels bij het realiteitsgehalte, aangezien ik mij in het huidige politieke klimaat niet kan voorstellen dat het leven van één meisje opweegt tegen het mogelijk redden van 80 mensen in een zelfmoordaanslag. Als je tegenwoordig ziet hoe ziekenhuizen met tientallen kinderen gebombardeerd worden als "bijkomende schade". Ben het in zekere zin wel met Arno74 eens, maar de film verdient wel een prima waardering (er blijft genoeg over).

Moralistisch en correct is de film zeker, en dit levert zeker een boeiende film op. Maar realistisch? Neem het met een korreltje zout. De werkelijkheid is een stuk harder.