• 9.375.307 stemmen

Genre: Western / Drama

Geregisseerd door: Gavin O'Connor

Met onder meer: Natalie Portman, Joel Edgerton en Ewan McGregor

Plot Jane Got a Gun

Jane Hammond is een voorbeeldige vrouw die getrouwd is met Bill, een van de slechtste mannen die er in de stad rondloopt. Als Bill zich tegen zijn eigen bende keert en op een dag halfdood thuis komt met acht kogels in zijn rug, neemt Jane zelf een wapen ter handen om orde op zaken te stellen. Om haar familie van de meedogenloze bendeleider John Bishop en zijn wraakzuchtige metgezellen te redden, probeert ze hulp te krijgen van Dan Frost, een revolverheld en voormalig liefde van haar. Dat deze hulp er komt, is te danken aan Dans liefde voor Jane, die maar nipt groter is dan de bijna net zo sterk aanwezige haat voor haar zwaar gehavende man Bill, die hij nu voor haar in bescherming zal moeten nemen.

avatar van John Milton

John Milton

Het viel me eerlijk gezegd mee. Jane Got a Gun is niet geweldig, en doet zeker niet iets bijzonders of nieuws. De plot stelt niet veel voor, en de flashbackstructuur is rommelig. Toch zorgen de prima fotografie van Mandy Walker en het duo Portman/Edgerton ervoor dat het het kijken aanblijft. Ook de muziek van Lisa Gerrard (o. a. Gladiator met Hans Zimmer) was heel behoorlijk. Hoe de film met hoge verwachtingen was gevallen zullen we nooit meer weten, maar rekenend op een stuk zongedroogd prairiekadaver, valt het alleszins mee.

Zeker geen must-see, maar naar Portman kijken is nooit echt een straf, zelfs niet in een niet zo bijzondere of zelfs matige film als deze. Maar terugdenkend aan Gavin O'Connor's Warrior is dit wel behoorlijk meh. Jammer ook dat we nooit zullen weten wat voor film het was geworden met de originele cast&crew, die allen opstapten van dit geplaagde project: regisseur Lynne Ramsay (We Need To Talk About Kevin), DOP Darius Khondji, en Michael Fassbender en Bradley Cooper (of Jude Law) in de rollen van Joel Edgerton en Ewan McGregor.

Van het budget van 25 miljoen die Jane Got a Gun kostte, werd aan de box office een miezerige 2,8 miljoen terugverdiend. De film is de slechtste grootschalige opening ooit voor The Weinstein Company. Maar dat gaat helemaal goedkomen omdat half Nederland Oudejaarsavond 2016 naar de Pathé gaat om deze film te zien. Zal wel een foutje zijn.

2,5 *

p.s. Die truc met de glazen potten kerosine met spijkers en glasscherven werkte uitstekend, moet ik zeggen.

avatar van james_cameron

Redelijke western, die te lijden heeft onder een nogal wisselvallig script. Aan de ene kant wil de film een emotioneel drama zijn; aan de andere kant een harde aktiefilm. Het resultaat hangt er een beetje tussenin. De cast is oké en doet zijn best, met vooral Ewan McGregor opvallend als sleazy (en bijna onherkenbare) bad guy. Het ziet er visueel allemaal netjes verzorgd uit en de film heeft zeker zijn momenten, maar het wil maar niet echt boven het maaiveld uitsteken.

avatar van Theunissen

Niet meer dan een vermakelijke dertien in een dozijn eenvoudige (draait om verleden, afrekening en wraak) Western / Drama film, waarvan het verhaal vol zit met clichés en ook nog eens zeer voorspelbaar is. De vele flashbacks (ter uitleg en verduidelijking omtrent de situatie omtrent van Jane) halen al het tempo uit het verhaal en maken het verhaal ook langdradig. De flashbacks (gericht op het verleden) vond ik persoonlijk wel interessanter dan de huidige situatie omtrent Jane.

In dit verhaal draait het om Jane Hammond wiens huidige man Bill Hammond zwaar gewond (acht kogels in zijn rug) terugkeert naar huis en die achterna gezeten wordt door de meedogenloze bendeleider John Bishop en zijn wraakzuchtige metgezellen (waaronder zijn broer Vic Bishop) die met hem willen afrekenen (dat heeft te maken met Jane Hammond). Omdat Bill meer dood is dan levend en zichzelf, Jane en hun dochtertje Katie niet kan beschermen tegen John Bishop en zijn wraakzuchtige metgezellen, besluit Jane om hulp te gaan zoeken bij haar voormalige liefde, die tevens een revolverheld is, Dan Frost. Omdat Dan inmiddels een enorme haat heeft opgebouwd tegen Jane en vooral tegen diens huidige man Bill, wilt hij haar in eerste instantie niet helpen, maar uiteindelijk gaat hij haar en diens man toch helpen (lekker cliché). Daarbij komt dan het verleden (via flashbacks) van Jane ter sprake en ook waarom ze Dan heeft verlaten en waarom ze getrouwd is met bendelid Bill.

Het verhaal begon opzicht nog wel aardig, maar zodra Jane hulp gaat zoeken bij haar voormalige liefde Dan, wordt het allemaal maar een clichematige en voorspelbare bedoeling, waardoor het verhaal ook niet echt weet te boeien (laat staan dat het ergens spannend werd) en het eigenlijk ook een langdradige (zeker het eerste uur) bedoeling wordt. Dat laatste komt mede door de vele dialogen in combinatie met de flashbacks (ter uitleg en verduidelijking). Hier en daar zit er gelukkig wel wat harde actie in het verhaal en de laatste 30 minuten van het verhaal zijn best aardig (inclusief de laatste flashback waar o.a. Jane als hoer werd gebruikt) en zijn zelfs wat ontroerend en misschien zelfs verrassend (zeker m.b.t. de eerste dochter van Jane, te weten Mary, van wie werd aangenomen dat ze verdronken was). Het einde zelf was behoorlijk cliché en ook zeer voorspelbaar, maar aan de andere kant ook wel mooi.

Visueel gezien zag het er allemaal wel aardig uit en zeker wat betreft de landschappen en decors en natuurlijk ook Natalie Portman, die het wel niet meer dan verdienstelijk deed in haar rol van Jane Hammond. Dat geldt ook voor de overige cast zoals Joel Edgerton in de rol van Dan Frost (revolverheld en voormalig liefde van Jane) en Noah Emmerich in de rol van Bill Hammond (bendelid en huidige man van Jane). Ewan McGregor had ik eigenlijk niet herkend in de rol van slechterik John Bishop en echt overtuigend vond ik hem de rol ook niet spelen, wat dat betreft deed Boyd Holbrook in de rol van Vic Bishop (de broer van John) het iets beter als slechterik.

Niet meer dan een redelijke Western / Drama film die vanwege het clichematige en voorspelbare verhaal niet echt weet te boeien, maar wel nog enigszins weet te vermaken. Omdat de film maar iets van 90 minuten duurt, kijkt hij ook lekker weg en 90 minuten kijken naar Natalie Portman is natuurlijk ook niet bepaald een straf.

avatar van filmkul

filmkul

Aardige Western. De film begint sterk. De opbouw is goed. Helaas zakt de film halverwege wat weg en wordt wat saai. Richting het einde wordt de draad weer goed opgepakt en volgt er een redelijk zenuwslopende finale. Het verhaal is wat zwak, maar door een aantal kleine wendingen nog enigszins lichtjes verrassend. De aankleding is verder prima, zoals een Western eruit hoort te zien. Zeker Edgerton zet een goede rol neer. 3.0/3.5

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Nogal flauw.

Een western, ja, maar eigenlijk ook gewoon een klef Hollywooddrama. Veel ongeluk en miserie, veelal in flashbacks verteld, ook al is het vrijwel meteen duidelijk hoe de vork in de steel zit.

Het kabbelt maar een beetje voort, tot aan de finale die heel even goed lijkt te gaan worden.

Natalie Portman is geen slechte actrice, maar m.i. niet geschikt voor deze rol. In alle opzichten lijkt ze te breekbaar. Met Joel Edgerton heeft ze evenwel een geschikte tegenspeler en ook Ewan McGregor als gladde slechterik is best leuk.

Gavin O'Connor laat weinig aan de verbeelding over, waardoor zijn flashbacks niet werken. De spanningsboog is er niet naar en wanneer de clash een klein beetje lijkt te beloven, wordt dit wat lullig de das om gedaan. Spijtig, maar echt veel viel hier wellicht niet uit te halen.

2,5

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Originele invalshoek alweer in het westerngenre. Het ziet ernaar uit dat we de jongste tijd te maken hebben met meer inhoudelijke westerns. Jane got a Gun is hier geen uitzondering op : er is heibel in aantocht met een bende outlaws die haar gewonde echtgenoot bij de kraag willen vatten. Intussen wordt in flashbacks de gebeurtenissen verteld die tot de situatie hebben geleid. Het drama neemt uiteindelijk het overwicht. Deze film is geen stinker doch ook geen uitblinker. De cast bevat grote namen en dat helpt. Ewan McGregor als de bad guy is nauwelijks herkenbaar onder zijn dikke snor maar had te weinig screentime om interessant te zijn. Portman acteert wel goed als een geharde vrouw die heel wat leed uit het verleden meesleept. Edgerton zet een wat melancholische ex-echtgenoot neer die haar te hulp schiet. Mijn verwachtingen bij westerns zijn nooit erg hoog dus ik ben snel tevreden in dit genre. Mijn verdict : redelijk.

avatar van Leno

Leno

Zeer matige western (blijft lastig, een goede western..) met een erg simpel verhaal dat door middel van flashbacks nog enige inhoud zou moeten krijgen. In plaats daarvan wordt het weinige tempo er helemaal uitgehaald. De karakters krijgen daarbij nauwelijks diepgang waardoor je het als kijker ook niet interesseert hoe het afloopt. dat de enige 2 slchterikken die je eerer hebt gezien als laatste overblijven is stupide.

avatar van scorsese

Matige film over een getrouwde vrouw die haar ex-geliefde om hulp vraagt wanneer haar man is neergeschoten. Een behoorlijk trage western waarbij het verhaal van de vrouw door middel van flashbacks zich langzaam ontvouwt. Maar zowel de personages als het verhaal weten niet te boeien. De film ziet er verder wel goed uit en Natalie Portman is altijd wel leuk om te zien.

avatar van Smugmarty

Smugmarty

I'm a sucker for a good western. Dus ook voor deze.

Opmerkelijke cast voor deze film maar uiteindelijk wel een sterke, ik vond het acteerwerk van Portman en Edgerton en ook Mc Gregor het geheel naar een hoger plan trekken. Ook het verhaal was niet 100 in een dozijn al spelen westerns graag met wraak en recht, hier had het prima context.

Het beklemmende gevoel van wetteloosheid en recht in eigen hand moeten nemen kwam hier en daar echt naar boven.

Prima aanvulling op de vele westerns van de laatste twee 2 jaar.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Niet heel denderend. Het ziet er allemaal prima sfeervol uit, in een vrij warm kleurenfilter ook, maar noch het verhaal noch de losse scènes zijn heel boeiend. Ook die flash backs zijn vervelend, hoewel hetgeen getoond wordt interessanter is dan het wat saaie heden. De acteurs allen lijken dit ook allemaal als leuk tussendoortje te zien. Het einde is dan nog wel aardig. 2,0*.

avatar van Noodless

Noodless

Gemiddeld filmpje die wat verhaal betreft rustig voortkabbelt tot de climax die niet echt tot de verbeelding spreekt. Daarvoor is de rol van de schurk tegenvallend en biedt het slot weinig spanning.

Een film die morgen al vergeten is. 6/10

avatar van frolunda

frolunda

Redelijk tot goede western die het vooral moet hebben van de sterke rol van Joel Edgerton en de adembenemende 'skyline' van New Mexico.Het verhaal verdient verder niet bepaald de originaliteitsprijs maar de film bleef mede door de mij niet storende flashbacks onderhoudend.

De rest van de cast deed het verder ook naar behoren,McGregor in een niet alledaagse rol (ook qua uiterlijk) als slinkse schurk,Boyd Holbrook als zijn nog gluiperige broer en 'last but not least' Natalie Portman als standvastige 'first lady' .

De niet overdreven veel actie scenes waren verder degelijk en pasten goed in het geheel.

Jane got a gun mag dan geen (absolute) topper in het genre zijn maar mede door de visuele pracht is hij zeker voor de westernliefhebbers toch de moeite waard.

avatar van Decec

Decec

Een goede actie/western/drama film...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Prima camerabeweging...

Mooi landschap...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Prima achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

avatar van W.V.

W.V.

Onderhoudende western. Heb een paar minpuntjes, Portman is een goede actrice, maar ik vind haar geen western actrice, ik weet niet goed hoe ik dat moet uitleggen, maar sommige acteurs en actrices hebben het niet om in een western op te treden. Edgerton daarentegen doet het prima als redder in nood en McGregor speelt een lekkere outlaw. Ook het punt van de dochter dat ze toch nog.... zag je ver van te voren aan komen van mij had er wel wat meer actie in mogen zitten, nu had ik het gevoel dat de film zo af en toe indutte, die minpunten worden wel weer goed gemaakt, door o.a. het trage tempo afgewisseld met korte felle actie, ( te weinig ). De prachtige landschappen, een must voor een western en de lekkere muziek. Ik heb me wel vermaakt met deze film.

avatar van Melksnor

Melksnor

Matig, zonder Portman en McGregor niet waard om te kijken.

Dat geknal in het donker schiet ook niet op 2,5*

Erg matig.

Maar ik ben dan ook geen western liefhebber en deze film kleurt erg braaf binnen de lijntjes. Typisch genrewerk, op zich vind ik dat niet zo erg maar als het genre me echt niet ligt dan valt er uiteraard niet zo heel veel meer te rapen.

Al is het visueel soms nog wel aardig. Er hangt er warme, sepia gloed over de film die bepaalde scenes best wel aantrekkelijker maakt. Maar de setting, de groezelige personages en de overdreven aandacht voor het matige plotje werken allemaal niet mee. Het wil gewoon niet boeien.

Acteerwerk had ook wel beter gekund. Portman doet weinig met haar rol en McGregor is een redelijke miscast. Edgerton brengt ook niks bij en zo sleept de film zich redelijk traag, zonder al te veel oplevingen, richting het einde.

Eentje om snel weer te vergeten vrees ik. De poster is veruit het beste aan deze film.

avatar van IH88

IH88

“Me and Jane got unfinished business...”

Beter dan verwacht. Jane Got a Gun is geen spijkerharde Western met Clint Eastwood die stoer voor zich uit zit te staren. De film is meer een ingetogen, dramatische en soms zelfs romantische Western over een vrouw die alles heeft moeten doen om te overleven, en daarbij ook nog haar dochter heeft verloren en haar grote liefde terug ziet keren uit de Amerikaanse Burgeroorlog.

Het wordt allemaal op een realistische en rauwe manier gebracht, en met Natalie Portman heb je een sterke actieheldin. Maar zoals we van haar gewend zijn excelleert ze op de dramatische momenten. Edgerton en McGregor zijn ook goed, en gelukkig zitten er ook nog genoeg actiescènes in. Het blijft een Western natuurlijk.

avatar van Film Pegasus

Met een titel als Jane got a Gun dacht ik dat de film de nodige pit zou krijgen, geïnspireerd door de Aerosmith hit Janie's got a gun. Of dat we een sterke vrouw stijl Callamity Jane te zien kregen. Geen van dit. In tegendeel! Natalie Portman in de hoofdrol is best goed gecast, maar ze moet blijkbaar haar 'gun' vasthouden en zwijgen, want de dronken Dan Frost zal het wel komen oplossen. Dit concept is niet nieuw natuurlijk en was wel meer te zien in de jaren '50 of '60. Maar veel van die westerns waren visueel wel interessanter en wat geplaatst in de tijdsgeest viel dat nog best mee als een cowboy met teveel testosteron de leiding nam. Zelfs als hij dronken, gewond of oud was. In de 21e eeuw verwacht ik toch een sterkere rol als de titel en het verhaal doen uitschijnen dat een vrouw het heft in handen neemt. Of noem het dan 'Dan Frost to the rescue' of zo.

Los daarvan is de film te standaard, zelfs voor een meestal conservatief genre als western. Weinig inspirerend verhaal en weinig boeiende personages. Portman en Edgerton vielen nog wel mee. McGregor is compleet miscast en doet de film helemaal geen goed.

avatar van blurp194

blurp194

Een film met Portman en McGregor, dat belooft wat. Zou je denken.

Maar dat komt er toch niet echt uit. Hoewel, een behoorlijke western uit het shoot-em-up genre, en met erg goede production values - de beelden zijn ernstig mooi, en het is cinematografisch allemaal wel erg ok. Maarja, het ontbreekt aan de vonk, de inspiratie, de je ne sais quoi. En dan komt daar nog bij dat McGregor niet echt iets te doen heeft, Portman een beetje flauw en bloedeloos blijft. En het verhaal is gewoon te suf voor woorden, dat helpt dan ook nog eens echt niet.

Kortom, de belofte wordt niet waargemaakt. Welke? nou geen enkele, die van de titel al zeker niet.

avatar van mrklm

mrklm

Een feministische western speelt zich af rond 1870. Jane Hammond [Nathalie Portman] besluit zich met hand en tand (en het wapen uit de titel natuurlijk) te verdedigen tegen een bende die haar na lange tijd heeft opgespoord. Directe aanleiding is een schietpartij waarbij Janes echtgenoot Bill [Noah Emmerich] gewond is geraakt. Aangezien Bill nog herstellende is van zijn verwondingen zoekt Jane hulp bij Dan [Joel Edgerton], maar uit een flashback blijkt waarom die daar gemengde gevoelens over heeft. Die te lange en overbodige flashbacks verstoren de dramatische opbouw naar de onvermijdelijke finale die daarom een beetje als een anti-climax voelt.

avatar van splintermark77

splintermark77

Goeie klassieke western. Ik heb er van genoten.