Genre: Komedie / Drama
Bekijk via CineMember
Bekijk via NLZIET
Bekijk via HBO Max
Plot Ventoux
Vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige Laura zich meldt en de “spoken” uit het verleden zich aandienen. In een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap, die juist door dat verleden een vriendschap voor het leven blijkt.
Bart
Young André
Young Joost
Young David
Young Laura
Vanaf 19 maart 2015 in de bioscoop (September Film)
Mug
Verfilming van de hitroman van Bert Wagendorp. Hopelijk geen herschrijving als Het Diner...
3 2 1 cut
Ik vind het wel eens even heel mooi dat Wilfried de Jong hier aan mee doet. Een echte wielerfan en kenner.
Cast als geheel spreekt mij eigenlijk ook aan. Ben benieuwd !
mjk87 (moderator films)
Cast als geheel spreekt mij eigenlijk ook aan. Ben benieuwd !
Mits De Jong kan acteren natuurlijk, dat eerst en vooral. Abbey Hoes als jonge Laura is dan wel weer fijn. Ben benieuwd of de Posbank (waar ik ook wel eens op een fiets ben te zien) er nog in voor komt en hoe het Zutphen van de jaren 80 eruit ziet.
Lars
chiel1971
- 2009 stemmen
Mooie film, prima script en goede cast. Veel humor en goede soundtrack.
Masterkeeltie
Prima film met een mooi acteergezelschap wat de kracht van vriendschap doet, maar ook zeker de gebeurtenissen in het hele leven. De Ventoux is natuurlijk een plaatje om naar te kijken en de omgeving van Frankrijk zelf is een genot om 2 uur lang naar te kijken. De humor is prima en het tempo ook wel (het had niet veel langer gemoeten, en korter zeker ook niet).
Gewoon een goede film over vriendschap, tegenslag en veel humor.
Timothyvdmeer
Leuke film. Goede cast en leuk van w. De jong een echte kenner. Verder lekker ontspannen fifilm met een geweldig mooie omgeving.
JuliusCaesar
Goede film en ook zeker voor niet-wielerliefhebbers een aanrader. De beklimming van de Ventoux is wel prachtig in dit verhaal waarin de nodige tegenslagen overwonnen moeten worden. Soms vrij heftig, soms heel grappig, soms ietwat saai maar al met al een prima film!
Redlop
Fijne zomeravondfilm.
Wilfried de Jong overtuigt in zijn rol. Speelt fris en naturel. Kasper van Kooten is ook een verademing.
Minpunt is helaas toch weer het onnatuurlijk taalgebruik. Van die teksten die alleen in de NL film te horen zijn. Dan moet zo'n jonge acteur ineens Petrarca gaan citeren. Het zal wel uit het boek komen, maar komt zo tenenkrommend gekunsteld over. Zo jammer, want de cast doet het verder prima.
Een laatste minpunt is de - zeg maar - crux van het verhaal. Peter (17 jaar) bleek een fascinatie te hebben voor driehoeksverhoudingen. Wtf? Wat is dit voor een complete onzin?
Maar goed, verder heb ik me prima vermaakt. Lekker zomers sfeertje, jaren '80 klassiekers als Golden Brown en A Forest komen voorbij en Abbey Hoes die niet meer kapot kan na Nena.
3,5 *
adso
Niet de film, maar wel het verhaal, dus kennelijk ook het boek... stelt teleur.
Allesbehalve met 'snot voor de ogen' op zoek naar de zwarte kant van Peter,
eerder een wandeletappe rouw verwerkende ouwe jongens krentenbrood.
SunChaser
Had er meer van verwacht. En goede vrienden? Ze hebben elkaar dertig jaar niet gezien. En die twist waarom het trauma draait, blegh. Eens met Redlop. Oude Laura kwam ook veel te laat in t verhaal terug.
hutsekluts
Aardige film die meer over vriendschap dan over wielrennen gaat. Leuke dialogen en een paar grappige scenes. Geen ijzersterk plot. Heeeel bijzonder dat er behalve de vier vrienden niemand maar dan ook niemand op de Ventoux te zien is, behalve als zij de top hebben bereikt, dan zie je een enkele figurant. En dat terwijl het -ook al begin jaren 80- een zeer druk bezochte trekpleister is.......
Toch plezierig vermaakt, dat zeker.
93.9
Aardige film over nostalgie, verraad, teleurstelling en zo'n beetje alle andere zaken waar een '40-nog wat' mee te maken krijgt.
FF lekker een goede jaren 80 verzamelcd erbij gepakt, een kubus en zelfs een stukje radio veronica met de top 40 en lex harding
Muzikaal heb ik ze niet op foutjes kunnen betrappen. Alles kwam netjes uit of van voor '82.
Carla Bruni niet, maar dat hoefde ook niet.
Lekker tussendoortje en niet op de laatste plaats Abbey Hoes
sperwer 27
Zoals steeds en dus ook hier ... Zonder de aanwezigheid van Laura (fysiek en in de hoofden) was dit een ander film geweest. Zo gaat dat.
Heb vooral genoten van de vriendschap die het uiteindelijk toch haalt op
de tegenstellingen, het streven, het trauma, de jaloersheid, ... Het zit er allemaal in.
Wie zou er geen boontje hebben voor Laura?
Bij de beklimming (30 jaar later) krijgen we enkele mooie verrassingen.
De muziek ondersteunt het geheel op een schitterende manier.
En ... vergeet het landschap van de kale berg niet. Mooi dat ook Simpsons dood aandacht krijgt.
Ga kijken, zou ik zeggen!!
Basto
- 11943 berichten
Zeer zwak drama. Niet leuk, niet spannend, niet ontroerend. Maar wielrennen is ook een saaie sport met saaie mensen.
1,5
JuliusCaesar
1,5
Wielrennen is helemaal niet waar deze film over gaat. Het gaat over vriendschap, liefde, verlies. Daarnaast slaat je uitspraak echt nergens op. Is het saai om met een vriendengroep naar Frankrijk te gaan, daar lekker een huisje te huren, en als hoogtepunt een van de grootste bergen van Europa te beklimmen?
Basto
- 11943 berichten
Ja, dat maakt de film toch wel duidelijk. Het drama is van kinderlijk niveau, er gebeurt geen zak en de personages boeien ook al voor geen meter. Typisch wielrenvolk....
Kun jij een wielrenner noemen met een leuke of bijzondere persoonlijkheid? Zijn vrijwel altijd nietszeggende huichelachtige domme gasten. (Op Armstrong na dan, dat was een uitzonderlijke psychopaat.)
SturyNijmegen
De film heeft een jonge - en oude cast. Eerstgenoemde doen het erg leuk, zetten een leuke sfeer neer van de 80 er jaren, innemend, vol vakantieplezier, nostalgisch, mooie muziek en dan natuurlijk Abbey.
De tweede groep, de oudjes zijn een heel stuk minder, ze konden me niet bekoren , was ook weinig aan, ook niet toen de vrouw in beeld kwam. Alleen Wilfried de Jong was de moeite waard, hij speelde zichzelf, wat ook wel weer beetje gek was.
Maar dan het zogenaamde geheim of iets dergelijks, pffff wat een idioot item, het slaat nergens op.
Dus al met al net voldoende 3 sterren.
Jaepa
Op een lange vlucht eens aan begonnen, en omdat hij niet zo lang duurt ook afgekeken, maar in elke andere situatie had ik hem afgezet. Zeer belabberde film, gekunsteld acteerwerk, maar vooral een totaal gebrek aan plot en compleet onrealistische situaties. En ik hou wel van wielrennen dus daar ligt het niet aan.
Ome Robbie
Wat me gelijk opviel is dat de de persoon van David verschilt van het boek.
In het boek is David een Surinamer.
Of heb ik het boek niet goed gelezen?
yesplease
Aardige film, opgefleurd door nostalgische muziek en het Franse landschap.
Inderdaad. Daarnaast vond ik de ruzies ook wat geforceerd en niet bepaald origineel voor een film over een reunie van jeugdvrienden. Dat geld ook voor spijt over dingen die je 30 jaar eerder hebt gedaan.
blurp194
Oef.
Een al twijfelachtig verhaal - op zich in eerste aanzet best een goed gegeven, maar de draai die er aan gegeven wordt, meh - verzin iets beters. Maar dan de verfilming nog. Irritant al dat de soundtrack als een soort samenvatting van de jaren-80 moet opgaan - en dan nog eens met lelijk verknipte versies van de liedjes. Ik zit toch g**&d in een film, niet in een de-beste-van-de-jaren-80 disco - bedenk iets beters, alstublieft. En dan de lelijke green-screen beelden op de Ventoux nog. Ok, dat wordt later wel iets beter, maar toch - zoiets mag toch niet in een 'echte' film zitten.
Goed - alle punten qua soundtrack, production values, cinematografie en verhaal zijn dus al gemist. Beetje zoeken wat dan daarna nog overblijft. Ik had nog wat hoop dat Maruschka Detmers nog iets brengen kon, maar ook die blijkt ijdel. Dan doet de rest van de cast het niet slecht - in ieder geval wel iets boven verwachting. Maar die was dan ook echt niet hoog.
gauke
Ik denk dat als je van wielrennen houdt dat je deze productie meer op waarde weet te schatten. Ik vond het een nogal conservatieve, clichématige, humorvolle, soms tragische feelgood sportfilm, over het verleggen van grenzen en een vriendenclubje en hun beklimming van de Mont Ventoux. Ik miste vooral de "ziel", de hectiek en de onderlinge chemie.
Waku
Sympathieke vrienden reunie met een donker randje waarin de wielren sport als rode draad door de film en het leven van de hoofdpersonages loopt. Ik zie Wilfried de Jong niet vaak in nederlandse speelfilms maar in deze rol beviel hij mij wel. Mooie beelden, plezierige soundtrack, best aardig deze "Ventoux"
willemfilm
Betere films gezien. Geen diepgang of ontroering. Ik heb sympathie voor De Jong. Maar t viel me niet mee. De af-titelsong van Blaudzun was het de meest positieve bijdrage aan deze film: Powder Blue, daarom opgewaardeerd naar een 2,5. De film is verder onvoldoende.
otherfool
Het prulletje van Wagendorp zie ik nog altijd als het slechtste Nederlandstalige boek aller tijden maar de film is gelukkig iets beter te behapsnappen. Een aantal zéér slechte passages (de langskomende dochter en de hemeltergende finale) zijn geschrapt en er zat naar mijn gevoel iets meer humor in. Verder speelt De Jong verrassend goed en maakt Rob Harmeling zowaar een helden-cameo. Het verhaal blijft flauw en duf, het personage Peter het meest ongeloofwaardige ooit geschreven en visueel was het maar zo zo, maar ik heb me minder geërgerd dan ik vooraf dacht.

Recensie: Handen uit de mouwen voor de vriendschap | 'Laatste Ronde'

De Marathon