The Time Machine (1960)
Alternatieve titel: H. G. Wells' The Time Machine
Geregisseerd door: George Pal
Met onder meer: Rod Taylor, Alan Young en Yvette Mimieux
Plot The Time Machine
"You Will Orbit into the Fantastic Future!"
Een wetenschapper bouwt een tijdmachine. Hij gebruikt deze om een verre toekomst te onderzoeken, waar er twee rassen zijn: een vriendelijk ras, en een kannibalistisch ras dat ondergronds leeft. Zijn tijdmachine wordt gestolen door het laatste ras. Hij moet het gevaar lopen om gevangen en opgegeten te worden om terug te kunnen keren naar zijn eigen tijd. Gebaseerd op het boek van H.G. Wells.
H. George Wells
David Filby / James Filby
Weena
Dr. Philip Hilyer
Anthony Bridewell
Walter Kemp
Mrs. Watchett
Eloi Man (onvermeld)
Talking Rings (stemrol) (onvermeld)
@ nakada:
Ja, naar de huidige maatstaven gemeten zijn de special effects van de film misschien knullig te noemen.
In 1961 waren ze echter nog goed voor een Oscar.
Dat je met betere special effects nog geen betere film maakt bewijst de remake (naar mijn mening)
Voor mij zijn de special effects in feite van ondergeschikt belang bij dit verhaal.
Ik ben benieuwd naar je oordeel over de remake.
Metalfist
Van de remake ooit eens wat fragmenten gezien maar die viel me erg hard tegen. Zou wel graag deze eens op DVD terugzien, kan ik eindelijk die oude opgenomen VHS wegsmijten. Al waren het wel mooie tijden toen ik de film voor het eerst zag. Naar aanleiding van de Oscars gaven ze op 2BE (toen nog kanaal 2) een Oscarnacht met oude klassiekers als Dr. Dolittle en The Wizard of Oz.
nakada
@ nakada:
In 1961 waren ze echter nog goed voor een Oscar.
Ik ben benieuwd naar je oordeel over de remake.
Ik vind het altijd moeilijk op oudere films op technische dingen te beoordelen. Je moet ze inderdaad beoordelen naar de tijd waarin ze zijn gemaakt, maar dat valt me dan moeilijk bij zulke oude films. Maar een oscar zegt natuurlijk wel iets. Daar komt bij dat films die ik in mijn jeugd heb gezien en die veel indruk maakten, bij herziening vaak erg tegenvallen. Niet alleen op gebied van special effects maar ook qua acteren en verhaal.
moviemafketel
- 19752 berichten
Wat een hoge scores soms voor middelmatige films zie ik hier.
Ik heb er ook best van genoten net op TCM hoor, maar de tand des tijds heeft deze wat mij betreft niet doorstaan. Ik mag de film er niet op afkraken, maar het ziet er soms niet uit. Het concept is en blijft wel geweldig. Ik vond het erg jammer dat hij niet iets langer in de tijd van de 1e en 2e wereldoorlog vertoefde. Die hele toekomstige wereld met de Morlocks en Elois vond ik namelijk vreselijk slaapverwekkend. Dat de elois in de verre toekomst stukken minder ontwikkelt zijn vind ik ook vreemd. De mens is uitgestorven en er is kennelijk een bovengronds en ondergronds ras blijven bestaan die zwaar gedevalueerd is ipv geëvolueerd. Er had veel meer in kunnen zitten, mits hij meer interessante tijden in zijn toekomst had aangedaan. Ook had hij een vrouw in zijn tijd moeten hebben die hij dan bijvoorbeeld 30 jaar later zou zien. Hij niet verouderd en zij wel. Maar goed, hij heeft zijn eloi uiteindelijk te pakken. Eind goed al goed zullen we maar zeggen.
Niet eind goed al goed:
Time Machine: The Journey Back (1993)
Metalfist
Zou het niet weten, het staat als extra op de DVD van The Time Machine maar die heb ik zelf nog niet gezien (wel in bezit)
jeeke21
Mooi in zijn tijd ! Nu niet echt meer ! Oud en versleten ! Al blijft het idee wel goed ....
(Oud en versleten !)
Omdat ik hem zo vaak afgespeeld heb.
Tijd om een nieuw exemplaar te kopen.
Die film heeft toch iets dat de veel duurdere remake totaal mist (wat een bagger film is dat trouwens)
Het bewijs dat het idee alleen niet voldoende is.
Alleen Rod Taylor is al meer waard dan de hele cast van de remake samen.
Dk2008
(Oud en versleten !)
Omdat ik hem zo vaak afgespeeld heb
Tijd om een nieuw exemplaar te kopen.
Haha ik dacht al hij komt met een reactie en ja hoor. 1-0 voor mij.
simonvinkie
Jep, zoals verwacht was dit een bijzonder geslaagde geworden. Had ik ook wel verwacht eigenlijk. Sowieso vind ik tijdreizen best een interessant onderwerp in film, plus nog het feit dat dit een groote klassieker is. Allemaal redenen waarom dit niet fout kon gaan. En dat ging het ook niet want dit was een zeer goed filmpje. Het eerste half uur in een fijne introductie wat een erg prettig klassiek Brits sfeertje heeft. Het tweede gedeelte was dan ook een stuk avontuurlijker, al vond ik het toch wel ietsje minder dan het eerste gedeelte. De special effects waren voor die tijd bijzonder mooi gedaan, en de oscar vond ik dan ook zeker verdiend daarvoor. Ondanks dat dit heerlijk vermaak was zaten er toch wel wat onlogische dingen in de film. Zo vond ik het toch wel wat apart dat de Eloi's zo enorm bang waren en totaal alles deden wat die Morlocks zeiden. Echt heel snugger waren die Morlocks niet, vooral de vechtscene in de grot is daar een mooi voorbeeld van, vind ik.
Maar goed, verder heb ik me absoluut uitstekend vermaakt. De tijdreisscenes zagen er trouwens ook gaaf uit. Maar dit was dus sowieso een zeer goeie film waarin de tijd vliegt. Mooi einde ook, alleen het tweede gedeelte vond ik niet altijd even sterk, al was het nog steeds vermakelijk. Voor de rest was hier niet zoveel op aantemerken. Dikke 3,5*
m1chel
- 1948 berichten
Lekker sfeervolle film, heerlijk 3.5 sterretjes.
(Oud en versleten !)
Omdat ik hem zo vaak afgespeeld heb.
Tijd om een nieuw exemplaar te kopen.
Het bewijs dat het idee alleen niet voldoende is.
Alleen Rod Taylor is al meer waard dan de hele cast van de remake samen.
Misschien dat deze versie wel iets voor je is? Er staat nog een documentaire op ( Time Machine: The Journey Back (1993) ) die me erg interessant lijkt en die jij ook wel zou kunnen appreciëren, denk ik. Ik heb hem zelf niet lang geleden op een rommelmarkt voor 6 euro gevonden.
- 19677 berichten
Dank je voor de tip, maar die heb ik al Metalfist
Ja, leuke extra.
Metalfist
Ik had het vermoeden dat je hem al had maar ik dacht: ik zal het toch maar eens zeggen
Kan eventueel nog interessant zijn voor andere users
russo
heb deze jaren geleden eens op tv gezien, vond het een erg goede film, leuk om te zien hoe ze in de jaren 60 dachten hoe het er nu uit zou zien
DragQueen
Op vele vlakken heeft deze film de tands des tijds niet doorstaan. Voor die tijd waren de special effects natuurlijk geweldig. Maar bij het kijken van de film, verplaats ik me als het ware ook even terug in de tijd. En hoewel het een oude en behoorlijk gedateerde film is, word ik toch nog steeds in het verhaal gezogen. Het concept is dan ook dik in orde, en de film is in die tijd vast met liefde gemaakt. Ik kan in ieder geval nog steeds genieten van de film. Al maakte hij meer indruk op mij toen ik jonger was. 3,5 ster.
russo
gister voor een 2e keer gezien, van de eerste keer kon ik mij een erg leuke (kerst) film herinneren, maar dat viel de 2e keer wel tegen, het verhaal is erg karig en weinig uitgediept en veel dingen zijn niet erg logisch
bijvoorbeeld als hij in de toekomst is en aan tafel zit te eten, iedereen aan zijn tafel staart met een dodelijke blik vooruit en niemand geeft antwoord op zijn vragen, terwijl je op de achtergrond iedereen lol ziet maken en wel met elkaar ziet praten.
de special effects vond ik wel wat hebben, je ziet duidelijk hoe alles gemaakt is maar dat maakt niet heel erg veel uit.
aardige film, maar zou m niet snel nog een keer gaan kijken
Humphrey
In 1960 was de film best te genieten ondanks dat de speciale effecten nu hopeloos primitief lijken. Eigenlijk is deze prent een document dat toont hoe science-fiction er vijftig jaar geleden aan toe ging. 3*.
missl
Grappige speciale effecten.
Als je daar wat minder op let dan is het eigenlijk een prima avonturenfilm.
N23
Vannacht even bekijken, heb er zin in. Al doet het verhaal me wel denken aan een strip die ik gelezen had.
mister blonde
Schijnt ook dat Wells een ontzettend stripboeken liefhebber was.
N23
Geweldig om deze film gezien te hebben. En het verhaal was die van de strip*. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik de strip toendertijd mooier en inspirirender vond. Maar ik was toen ook begin 12.
Eerlijk is eerlijk, de effecten zijn achterhaald en dat heeft juist een charme. Een charme die ik bijzonder waardeer. Heerlijk om de jaren 60styl te zien.
Orgineel verhaal, mooi weergegeven. Weinig paradoxen.
*Voor de liefhebber in de link hieronder staat de strip.
Overigens zijn de Morlocks niet kannibalistisch, want de Eloi's behoren niet tot hetzelfde ras.
- 19677 berichten
En het verhaal was die van de strip*.
*Voor de liefhebber in de link hieronder staat de strip.
Die houd ik zelf ook al vele jaren in ere
Misschien zou je het originele verhaal van H.G. Wells ook eens kunnen lezen?
'De Tijdmachine' is nog vrij gemakkelijk te vinden in paperbackversie.
N23
@Brix, dat zal ik zeker doen.
Ik weet het niet, deze film laat me weer ervaren wat ik ervaarden toen ik met de strip klaar was. En dat voelt goed. Alsof ze de strip verfilmd hebben (ik weet niet in hoeverre het overeenkomt met het boek @Brix?). 1 Ding weet ik wel, dat ik hier achteraan ga.
Ik ben benieuwd naar wat de reboot/remake van 2002 zal doen.
@ N23:
(Ik ben benieuwd naar wat de reboot/remake van 2002 zal doen.)
Laat je het ook weten wanneer je die gezien hebt?
Daar ben ik erg benieuwd naar.
Alvast veel plezier met het boek.
Dat kun je o.a. hier vinden:
Sedna_de_zeeheks
Je moet de film niet vergelijken met de specialeffect van nu want dan lijkt het nergens meer op maar als je daar om heen kijkt is dit een schitterende goede film met geweldige acteer prestaties. Goed verhaal er ook in. Als je naar het verhaal kijkt is er ook weinig veranderd met de verfilming van 2002.
SnakeDoc
Gedateerd. George Pal is nog al voorzichtig als het gaat om het creëren van een toekomstbeeld. Een echte science-fiction wordt het dan ook niet. De Morlocks en het verhaal erom heen maken het geheel ook niet al te spannend.
Toch wel een paar fraaie stukjes, maar verder is alles net iets te traag en flauwtjes.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Inherit the Wind

The Guns of Navarone
Avontuur / Oorlog, 1961

Invasion of the Body Snatchers
Horror / Sciencefiction, 1956
londen, engelandoudjaarsavondgebaseerd op boekuitvindertoekomsttijdreizendystopietime machinevictoriaans engelandsteampunkdistant futurenew yearunderground civilizationmorlock melodramatich.g. wells