Selma (2014)
Geregisseerd door: Ava DuVernay
Met onder meer: David Oyelowo, Tom Wilkinson en Carmen Ejogo
Releasedatum: 19 februari 2015
Plot Selma
"One dream can change the world."
Selma vertelt het verhaal van Martin Luther King die een historische strijd aanging om stemrecht te garanderen voor alle mensen. Een gevaarlijke en angstaanjagende campagne met een epische protestmars in Selma (Alabama), die uiteindelijk leidde tot de ondertekening van de Voting Rights Act door president Johnson in 1965.
Dr. Martin Luther King, Jr.
Coretta Scott King
Ralph Abernathy
James Bevel
John Lewis
James Orange
Aardig, maar niet meer dan dat. Nu ken ik MLK zelf niet echt als figuur, dus in dat opzicht is het moeilijk in te schatten hoe dicht hij tegen de werkelijke persoon zat. Oyelowo deed het verder wel oké, maar memorabel vond ik het zeker niet.
MH040
Ik vond het een prima film, maar allemaal wat te melodramatisch. Nogal Hollywood drama. Ondanks de schokkende scenes wist de film me niet echt te raken. Film zat verder goed in elkaar, zag er allemaal gelikt uit en David Oyelowo zette een prima MLK neer.
Als je nu even de post die voor mij komt leest ... ik snap dat je denkt mensen niet te snappen als je niet goed leest waar het eigenelijk over gaat.
Mijn volledige review staat 5 of 6 berichten terug.
wwelover
Hele degelijke film over natuurlijk een belangrijk en zwaar onderwerp. Wist er zelf niet al te veel van af dus was zeker zeer geboeid. Helaas mist de film soms toch wat kracht en kakt het af en toe in. Maar de film is me uiteindelijk beter bevallen dan ik had verwacht. Merkte in de bioscoopzaal wel dat sommige mensen heel erg geraakt werden door bepaalde scenes, dat had ik zelf iets minder. Oyelowo doet het uitstekend, maar dat hij niet is genomineerd is voor een Oscar kan ik wel begrijpen met de concurrentie dit jaar. Oprah had er wat mij betreft niet in gehoeven, leid te veel af.
fappie
- 2005 stemmen
O ok
. Ja ik ken hem ook niet super goed. Maar de dingen die ik zag en hoorde van hem kwamen wel goed overeen. Vrij charismatisch toch wel gespeeld dacht ik.
fappie
- 2005 stemmen
Enerzijds wel. Maar hoewel ik een groot fan ben van Carell, vond ik Oyelowo toch nog net iets beter. Ondanks dat Carell de beste rol uit zijn carrière speelde in Foxcatcher.
Montorsi
Redelijk droog maar best interessant. Al verzuipt het ook wel een beetje tussen de biopics. Aardig gespeeld en een verhaaltje wat ook weer niet verveelt maar het is allemaal ook weer niet bijster memorabel.
Alonzo
Ik had er meer van verwacht. wel heel goed acteerwerk. Ik ben wel beetje klaar met Oprah die in elke soort film betrokken wil zijn op allerlei manieren. Het heeft opzich wel een goed verhaal. Aanrader? Hm ik denk toch dat je een andere film kunt nemen van dezelfde genre zoals bv The Help, 12 years of slave, Django etc.
mcdaktari
Och toch, een film over Martin Luther King, die moet zeker ongeacht of er nou iets aan is goed gevonden worden.
ankiepankie1
De drie sterren die ik geef zijn met name voor David Oyelowo, die ik erg overtuigend vond spelen. De rest van de film had het allemaal net niet. Het an sich indrukwekkende verhaal pakte niet echt, ik had continue het gevoel naar een film te kijken in plaats van echt in het verhaal te zitten.
En als klap op de vuurpijl het afgrijselijk misplaatste rapnummer tijdens de aftiteling. Als er tijdens de laatste speech van de film een groot stuk uit een hymn geciteerd wordt (Mine eyes have seen the glory of the coming of the Lord), dan is het toch voor de hand liggend dat je deze hymn tijdens de aftiteling dan gebruikt in plaats van deze afknapper?
Richard_Voorhees
Ik vind het toch wel een sterke film. Soms wil men het iets te dramatisch brengen, waardoor de effectiviteit mist. Oyelowo speelt een sterke rol en ook de rest van de cast doet het degelijk.
Oprah had men achterwege mogen houden, maar ik snap de keuze enigszins voor de kijkcijfers. Verder vind ik dat Tom Wilkinson ook een goede acteerprestatie levert.
Overall vind ik dit nog een best sterk drama over dit aangrijpende onderwerp.
gauke
Een visueel indrukwekkende, boeiende, emotionele en samenhangende historische reconstructie van meedogenloze onderdrukking en de gebeurtenissen die in 1965 leidden tot de protestmars voor gelijke burgerrechten van Selma naar Montgomery, die het einde inluidde van de ongelijkheid in stemrecht voor de zwarte Amerikanen. Een film met een wisselwerking tussen politiek en spiritualiteit die trouwens door de recente gebeurtenissen in Ferguson zelfs hartstikke actueel leek. David Oyelowo imponeerde met zijn authentieke en terughoudende spel en ook Tim Roth speelde sterk als de racistische gouverneur.
N00dles
Degelijke verfilming van het verhaal van de protestmars in Selma, die King aanvoerde.
Selma kleurt nergens buiten de lijntjes en is redelijk eenvoudig en simpel van opzet. Niet bijzonder spannend te noemen, maar ook niet slecht. Ik was wel blij dat de film alleen maar focust op de protestmars (en de aanloop ernaar toe) zonder onnodige randzaken erbij te halen, zoals bijvoorbeeld Kings jeugd of zijn opkomst als activist. Veel biopics bevatten vaak een langdradige introductie of een reeks flashbacks om de ontstaansgeschiedenis te vertellen, maar deze film weet dat cliché gelukkig te vermijden.
Het vereist wel enige basiskennis om de achtergrond en tijdsgeest van de gebeurtenissen te snappen, maar het kan ook prima gekeken worden zonder de details te weten.
Acteerwerk was prima in orde; David Oyelowo zette een overtuigende King neer en hier en daar waren er nog wat bekende gezichten te zien (Martin Sheen, Tim Roth (met een dik Alabama accent), Giovanni Ribisi en Oprah Winfrey) die het ook goed deden.
LPereboom
Toch wel goed oscar materiaal, een film die aangrijpend en emotioneel is en waar je toch ook iets kunt uitleren. Een film waarin MLK echt goed vertolkt word, geweldig geacteerd vond ik het. Met sterke scenes waar ik stil van word geef ik deze film toch een dikke 8,5/10
yesplease
Aangrijpende film ondanks dat het deels een documentaire leek: veel interessante zaken worden uitgelegd zoals de taktieken van King en zijn beweging, en de overwegingen van de president en de geheime dienst.
Weer een perverse wijze om copyright te misbruiken.
Zou het kunnen dat het misschien louter achteraf het idee van president Johnson was?
Hoe dan ook, bedankt voor de links.
Krachtige film over de cruciale protestmars in het amerikaanse stadje Selma in 1965, een historische gebeurtenis die uiteindelijk leidde tot de Voting Rights Act. David Oyelowo is prima gecast als Martin Luther King; vooral op vocaal gebied weet hij te overtuigen. De vele bevlogen speeches gaan hem zeer goed af. Ook Tom Wilkinson als president Johnson is uitstekend. Qua plot valt er niet zo heel veel te beleven en regisseuse Ava DuVernay kleurt wellicht iets te netjes binnen de lijntjes, maar op emotioneel vlak treft de film op belangrijke momenten wel doel.
camielc
Goede film over een belangrijke gebeurtenis in de Amerikaanse geschiedenis: de introductie van de Voting Rights Act door president Johnson in 1965. Prima vertolkingen door David Oyelowo, Tom Wilkinson en Tim Roth.
BBarbie
Ik herinner mij nog de schokgolf, die toentertijd door de bioscoopzaal ging bij het tonen van de journaalbeelden van “Bloody Sunday”. Vijftig jaar na dato heeft regisseur Ava DuVernay een waarheidsgetrouw docudrama gemaakt over de marsen van Selma naar Montgomery en de incidenten, die daaraan voorafgingen. DuVernay is nauwkeurig te werk gegaan, wat o.a. moge blijken uit de aandacht voor historische figuren als James Reeb, Viola Liuzzo en Jimmie Lee Jackson, wiens moord destijds de rechtstreekse aanleiding was voor de marsen. Tijdens de ingelaste journaalbeelden komen ook bekende sterren als Sammy Davis jr. en Harry Belafonte voorbij. De genuanceerde invullingen van de beide hoofdpersonages —MLK (een fraaie rol van David Oyelowo) en president Johnson— dragen al evenzeer bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal.
Daarom is dit volgens mij een belangrijke historische film. Dan is het jammer dat er toch weer mensen zijn die bij de beoordeling hun automatische anti-Hollywood piloot aanzetten om tot een zo laag mogelijke score te komen. Best zielig eigenlijk.
sperwer 27
Een aangrijpende fil over mensenrechten. Een biopic die het verhaal brengt zoals het gebeurde.
Het beste wat ik kan doen, is de woorden aanhalen van de regisseur, de Afro-Amerikaanse Ava DuVernay: "De film gaat over kracht en protest. Dat gebeurt nu nog altijd, meer dan ooit, overal ter wereld. De kracht van mensen kan echt verandering afdwingen."
Dr. Martin Luther King was koppig, gedreven en vastberaden. Niet iedereen apprecieerde dat, ook zijn echtgenote had het er wel eens moeilijk mee. Maar uiteindelijk trokken ze allemaal aan dezelfde koord.
DragQueen
Ondanks de dikke hollywood saus die erboven op ligt, is dit toch een prima Dramafilm over Martin Luther King. Overtuigend neergezet door David Oyelowo overigens. Maar ook de rest van de cast speelt naar behoren. Het verhaal steekt verder goed in elkaar. 3,5 Ster.
Stephan
Kon niet aanzien dat Johnson als weifelend werd neergezet en 'over de streep moest worden getrokken'. De man zette in zijn loopbaan alles op alles om dit onrecht te bevechten maar de makers zagen het blijkbaar anders want dat paste niet in hun gekleurde visie.
Kon 'm om die reden niet afkijken.
Ziegler
Prima film. Sterk dat ze er voor kiezen om de polieke kant van king te benadrukken. Zelfs als je ideaal zo voor de hand liggend rechtvaardig os, moet je cynisch zijn en er rekening mee houden hoe de media, de politiek en in zijn geval de politie reageerde.
@stephan
Ik weet niet lbj weifelend werd neer gezet, maar feit is dat hij die wet al eerder had kunnen indienen. Kennelijk waren er politieke redenen om dat niet te doen. Ik twijfel niet aan welke kan de president stond, maar feit is dat hij zijn tijd nam.
Tarkus
Dit is een prachtige film, met een verbijsterend, waar gebeurt, verhaal.
Het speelt zich allemaal af in de jaren '60, en je zou denken dat ze in de VS dan op gebied van mensenrechten al hun lessen hadden geleerd, maar niets is minder waar. Je waant je in het begin van de vorige eeuw, de rassenhaat viert nog altijd hoogtij en geweld wordt, vooral door de blanken, niet geschuwd.
De cast is prachtig, met op kop de voor mij relatief onbekende David Oyelowo als Martin Luther King, maar ook de bekendere namen, Tom Wilkinson, Tim Roth, Oprah Winfrey en in een kleine rol, Martin Sheen, laten het beste van zichzelf zien.
Voor wie van dit soort films houd, waar gebeurde verhalen en biografisch, is deze film zeer zeker een aanrader.
Maar het is ook een aanrader voor wie de geschiedenis niet kent, de prent is heel leerrijk en je kan er lessen uit trekken... wat menig hedendaags politici misschien ook eens kan doen...
Topper !!!
Pazmaster
Wat een zeikfilm! Het is ongetwijfeld een belangrijke gebeurtenis geweest maar deze zeurderige film deed me niet veel. Veel te oppervlakkig, te prekerig en zonder enige diepgang in de personages. Het voelt als een geschiedenisles op school waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Ook de gospelmuziek en het halleluja gebeuren eromheen vond ik zeer storend. Er wordt wel goed gespeeld, er zijn dan ook heel wat bekende koppen te zien, maar zonder diepgang is eigenlijk niemand interessant. Blij dat ie was afgelopen!
Uitstekende film over Martin Luther King die een protestmars vanuit Selma organiseert. Geen biopic over King. De film focust zich op een periode uit zijn leven waarin hij streed voor het stemrecht voor de zwarte bevolking. Een aangrijpend verhaal. Mooi in beeld gebracht, goed acteerwerk en de film schetst ook een prima tijdsbeeld.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

The Theory of Everything
Biografie / Romantiek, 2014

Pride
Komedie, 2014
alabamacivil rightsmartin luther king presidentcivil rightslyndon johnsonprotest march vrouwelijke regisseurselmamalcolm x jaren 60african american history