• 9.369.475 stemmen

De Luizenmoeder - Seizoen 1 (2018)

Show titel: De Luizenmoeder

Afleveringen: 10

Speelduur: 4 uur en 10 minuten

Ontwikkeld door: Ingmar Menning

Met: Jennifer Hoffman, Ilse Warringa en Diederik Ebbinge

Oorsprong: Nederland

Datum van release: zondag 14 januari 2018

Eerst uitgezonden op: NPO 3 (Nederland)

• NPO Start Bekijk seizoen 1 via NPO Start
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot De Luizenmoeder

De Luizenmoeder speelt zich af op de basisschool en volgt ouders en leraren die over de hoofden van de kinderen hun vetes uitvechten. Vastberaden om haar leven na de scheiding zo snel mogelijk op de rit te krijgen, stort Hannah, de nieuwe moeder met een dochter in groep drie, zich in de wereld die zich afspeelt op en rondom het schoolplein van basisschool de Klimop. Inburgeringscursussen worden helaas niet gegeven, dus met vallen en opstaan probeert Hannah zich de mores van het schoolplein eigen te maken. Ook al had ze zich voorgenomen zich op deze school niet voor het karretje te laten spannen, maken vreemde leerkrachten en de allesoverheersende 'moedermaffia' het haar echter niet makkelijk.

Afleveringen Seizoen 1 (2018)

1. 1. Het Zijn Altijd de Nieuwkomers

14 januari 2018 (25 minuten)

Hannah is nieuw op basisschool De Klimop, en dochter Floor natuurlijk ook. Ze maakt kennis met de moeder-maffia op het schoolplein, met de voorzitster van de ouderraad Nancy, met directeur Anton en met juf Ank.

2. 2. Afspraak Is Afspraak

21 januari 2018 (25 minuten)

Directeur Anton maakt kennis met de nieuwe conciërge. Moeder Hannah probeert haar dochter na schooltijd onder te brengen bij een vriendinnetje, maar dat wil niet lukken. Juf Ank wordt gek van ouders die te lang blijven zwaaien op de gang en neemt strenge maatregelen.

3. 3. Er Zijn er Twee Jarig, Hoera Hoera

28 januari 2018 (25 minuten)

Er zijn er twee jarig, hoera hoera: Floor is jarig en wil Kims dochter niet uitnodigen. Het is aan Hannah en Kim om dat als volwassenen op te lossen. Dat moet vast lukken toch? Vooral onder de bezielende leiding van de knettergekke juf Ank.

4. 4. Laat Ze Glanzen

4 februari 2018 (25 minuten)

Juf Ank maakt zich op voor de tien minuten-gesprekjes, die moeten worden onderworpen aan een nieuwe zelfbedachte methode van directeur Anton.

5. 5. Winterklaas

11 februari 2018 (25 minuten)

Zwarte Piet mag niet meer, dus directeur Anton komt met een alternatief dat niet helemaal in goede aarde valt. Kenneth en Walter willen koste wat kost een rol spelen op de dag zelf. Ondertussen barst de strijd om de beste surprises los onder de ouders. Voor wie is dit Sinterklaasfeest eigenlijk?

6. 6. Lentekriebels

18 februari 2018 (25 minuten)

Juf Ank geeft op basisschool De Klimop een eigen invulling aan het thema Lentekriebels. De ouders van groep 3 zijn het hier niet mee eens. Directeur Anton draagt hulpouder Nancy op een nieuw lespakket samen te stellen. Moeder Hannah wordt op het schoolplein geconfronteerd met haa

7. 7. Een Helder Licht

25 februari 2018 (25 minuten)

Het is 1 april op basisschool De Klimop. Directeur Anton heeft zoals elk jaar weer een heel scala aan grappen voorbereid. De kinderen in de klas van juf Ank worden onderverdeeld in zonnen, manen, sterren en raketten. Vader Karel kan het niet verkroppen dat zijn dochter een maan is en komt verhaal halen bij juf Ank.

8. 8. Kanjertraining

4 maart 2018 (25 minuten)

Op basisschool De Klimop geeft Juf Ank kanjertraining aan groep 3, maar dit heeft een averechtse werking op de kinderen en op hun ouders. Moeder Hannah maakt zich zorgen. Directeur Anton voert functioneringsgesprekken met zijn docententeam. Hij wordt op het matje geroepen bij het bestuur, omdat zijn boekhouding niet klopt.

9. 9. Send in the Clowns

11 maart 2018 (25 minuten)

De laatste schooldag voor de zomervakantie is aangebroken op basisschool De Klimop en iedereen maakt zich op voor het eindfeest. Directeur Anton wordt plots geconfronteerd met een zure interim-manager. Voorzitster van de ouderraad Nancy, juf Ank en juf Helma nemen het voor hem op.

10. De Luizenmoeder Special (special)

18 maart 2018 (25 minuten)

De Luizenmoeder sluit het eerste seizoen af met een special. Deze extra aflevering van De Luizenmoeder zit vol bloopers en nooit eerder vertoonde scènes. Ook zijn er interviews met de makers en acteurs te zien.

Donkerwoud

Ik vind het gewoon echt niet grappig. Als in: grappen zijn slecht getimed. Los van dat ik een mening heb over hoe er omgegaan wordt met de terechte kritiek op het sinterklaasfeest, maar dat bewaar ik voor mijn recensie straks.

avatar van Teejey_mm

Teejey_mm

Een wat mindere aflevering helaas. Maar ach, die zijn er altijd en voor 25 minuten vond ik het helemaal niet erg zelfs. Erger is dat over 'De Luizenmoeder' al analyses worden gemaakt alsof het mensenleven er van af hangt zie ik nu, nadat ik dit topic even niet meer bezocht heb. Nee, het is niet super taboe en dat is ook helemaal niet het pluspunt van deze serie zoals er nu wordt voorgedaan. Welke gek haalt er nou vergelijkingen met 'de Britten' erbij terwijl dit juist puur gebaseerd is op de Nederlandse maatschappij en helemaal nergens van af moet kijken.

Jammer dat het gezeik om Zwarte Piet trouwens niet compleet werd afgekraakt.

Donkerwoud schreef:

Ik denk dat jij de grappen gewoon niet leuk vind, omdat je, zoals ik je berichten op deze site en MM interpreteer, een beetje politiek correct bent. Da's geen belediging maar een constatering. En dan ga je zoeken naar dingen om de serie op af te branden. Het is geen serie vol dijenkletsers, maar ze snijden wel de juiste thema's aan en een aantal sketches zijn behoorlijk treffend hoe de maatschappij vandaag de dag geworden is. Of, hoe een klein groepje de maatschappij probeert te hervormen. Daar rekent De Luizenmoeder best op een leuke manier mee af, zonder nou overduidelijk een standpunt in te nemen.

The Oceanic Six schreef:

Dat is niet helemaal waar, lees vooral mijn recensie over 'Hallo Witte Mensen' (2017) van Anousha Nzume (https://www.boekmeter.nl/book/65738) Ik geloof niet dat ik één op één de grootste voorstander ben van identiteitspolitiek, maar ik vind wel dat men een heleboel vindt over bijvoorbeeld Sylvana Simons en haar Bij1 of 'de zwarte Piet-discussie', terwijl ik nooit het idee krijg dat de (m.i. terechte) argumenten uberhaupt worden begrepen.

The Oceanic Six schreef:

Haha, ík denk dat' 'zoals ik interpreteer' 'en dan ga je'.

ironisch genoeg net zo simplistische bevooroordeeld als wat de serie belachelijk probeert te maken.

The Oceanic Six schreef:

Dan heb ik het idee dat je deze serie niet helemaal begrijpt.

Precies, de ironie is dat de kijkers die dit roepen niet snappen dat ze zelf worden afgezeken. Haha.

avatar van Kasparovski

Kasparovski

The Oceanic Six schreef:

Haha dat klinkt wel erg tegenstrijdig. Door ergens bewust mee af te rekenen, neem je er toch ook bewust een duidelijk standpunt over in?

Als ze al ergens mee proberen af te rekenen gaat het volgens mij meer om de algemene hysterie die er elk jaar ontstaat rond het sinterklaasfeest bij de ouders om zogenaamd de 'kinderen' te beschermen, terwijl die vooral cadeautjes willen en het verder niet heel veel uitmaakt van wat voor soort piet ze die precies krijgen.

Jordy schreef:

Dan heb ik het idee dat je deze serie niet helemaal begrijpt.

Vertel, wat begrijp ik niet?

Kasparovski schreef:

Nou, nee. Neem gisteravond, toen ze de overdreven paniek rondom Sinterklaas op de korrel namen (Zwarte Piet, moeders over suprises), maar het bleef ondanks alles nog wel redelijk neutraal. Ik lees het als een aanval op de zeurende minderheid die alles wil veranderen, een ander kan het ook zien als het bespreekbaar maken van de problemen rondom Sinterklaas. Het was inderdaad vooral een aanval op de jaarlijkse hysterie, terwijl kinderen het inderdaad niet boeit.

The Oceanic Six schreef:

Vertel, wat begrijp ik niet?

Nou ja zie mijn eerdere bericht. Als er een grap gemaakt wordt over spleetogen of zwarte schoonmakers, zijn er blijkbaar mensen die dat grappig vinden omdat het zo lekker politiek incorrect is. Je kunt het ook grappig vinden omdat het zo pijnlijk is dat iemand racistische opmerkingen maakt zonder het door te hebben.

avatar van horizons

horizons

Of hoe iemand rascistisch gedrag vertoond omdat hij zo politiek correct mogelijk probeert te blijven.

Jordy schreef:

Dat snap ik ook wel ja. Ik had het overigens over hele sketches, niet over racistische oneliners die je inderdaad dubbel op kan vatten qua reden waarom de serie ze maakt. Dat is net als bij South Park, je kan lachen om het gevloek en het beledigen, maar er zit natuurlijk een diepere laag achter. Wat niet wil zeggen dat het geen kritiek richting de zeurende minderheid kan zijn wat betreft De Luizenmoeder. Is maar wat je er zelf uit haalt. Daarom zeg ik ook hierboven dat je de afleveringen op meerdere manieren op kan vatten. Ik vat de serie ook op zoals jij dat doet. Neem het uitsluiten van de donkere man die geen zwarte ijsbeer kan spelen, maar ook geen Zwarte Piet mag zijn omdat er dan wordt gediscrimineerd.

avatar van Kasparovski

Kasparovski

The Oceanic Six schreef:

Oké, even ervan uitgaande dat jou lezing klopt en het inderdaad de intentie was van de makers om de 'zeurende minderheid' te kakken te zetten, nemen ze dan toch juist heel duidelijk een standpunt in?

Ik zie het alleen echt niet, het enige karakter in deze aflevering die echt tegen zwarte piet was, was die directeur. Met als motivering dat hij geen sinterklaas meer mocht spelen, dus had hij maar een soortelijk figuur gecreëerd met de hoop dat hij die wel mocht spelen. Ik vind dit persoonlijk vooral erg flauw, maar ik snap echt niet hoe deze directeur de zeurende minderheid waar jij het over hebt moet vertegenwoordigen?

Donkerwoud

Goed genuanceerd stuk van Julius Koetsier over of de serie wel of niet discriminerend is (spoiler: neen) De Luizenmoeder: geen harde grappen - Cine - Films & series

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

Donkerwoud schreef:

Hmm, of dit genuanceerd is.. Julius Koetsier schrijft meer artikelen vanuit zijn eigen overtuiging. Ik vind het vaag, interpreterend voor anderen zelfs: Terzijde: De Jong bedoelt dat De Luizenmoeder de vinger op de zere plek legt, maar is in de war met de uitdrukking ‘ergens de vinger niet op kunnen leggen’; humor en taalvaardigheid gaan vaak samen, en ik vind het stukje behoorlijk meningsvormend.

Iedereen natuurlijk zijn haar recht op een eigen mening maar dit is wel manipulerend, niet neutraal. En dat vind ik jammer.

Donkerwoud

Ben ik niet met je eens: dat citaat is te motiveren aan de hand van de uitspraken die ze in de media heeft gedaan over de Luizenmoeder, terwijl de aannames daarin volgens Koetsier niet stroken met de daadwerkelijke inhoud van de serie. Zit inderdaad een kleuring in omdat Koetsier óók een eigen positie inneemt en zelf zal gaan interpreteren, maar dat neemt niet weg dat je wel degelijk kunt teruggrijpen op wat er sec in de serie is geschreven.

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Wellicht wat makkelijk maar de aflevering van vanavond was wel erg grappig

avatar van The Oceanic Six

Ik vond 'm ook weer erg geestig. Al die benamingen voor de geslachtsdelen, haha.

Donkerwoud

Eén gniffeltje toen de directeur van de koepel langskwam en Anton een seksuele voorlichtingsvideo zat te kijken. Al zie ik hier meteen ook de zwakte van de serie, want deze grappige aanzet belooft hilarisch te gaan worden maar is al voorbij voor het dat daadwerkelijk wordt. En de laatste grap, als Anton geil naar diezelfde video zit te kijken, had zoveel grappiger kunnen uitpakken als het absurder en extremer werd uitgewerkt.

avatar van nico1616

nico1616

Dit is toch gewoon een serie in de best mogelijke Nederlandse traditie. Als Vlaams kind in de jaren 70 en 80 keken we thuis altijd naar de Hollandse TV omdat daar geen blad voor de mond werd genomen, er bloot voorbij kwam, en je dingen zag zoals Theo en Thea wat in Vlaanderen ondenkbaar was.

Het directe taalgebruik, de openheid, de spontaneïteit en humor waarmee dit gebeurde, stak zo schril af tegenover het stijve belerende (volksverheffende) van de Vlaamse TV dat de Nederlanders voor altijd mijn bewondering hebben gekregen.

In deze serie komt dit terug, ik sta zelf in het onderwijs en zelfspot moet je écht wel hebben om het vol te houden. De hoogdravendheid en principes van sommige onderwijsmensen over maatschappelijke thema's worden maar al te vaak zo serieus genomen. Geef mij maar dit soort relativering, het is heerlijk

avatar van The Oceanic Six

Ook de nieuwe van gister was weer geinig, met 1 april. Vooral de kwetsende opmerkingen van Anton richting die dwerg, haha. Wel weer schrijnend met dat zonnen en manen-gedoe. Ik vermoed dat er echt ouders zijn die zich daar druk over maken.

Begin de serie steeds leuker te vinden.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

De kijkcijfers lopen, na halverwege gepiekt te hebben, vervolgens per aflevering sterk terug.

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

Dogie Hogan schreef:

Laat 't maar bij 1 seizoen.

Tsjonge, net alsof je ‘na de eerste mooie tijd van verliefdheid’ meteen je geliefde bij het vuilnis zet omdat het even wat minder wordt. Sommige series kunnen wel even een hype zijn maar er zit zeker een goede kracht in deze Luizenmoeder.

Dogie Hogan schreef:

Laat 't maar bij 1 seizoen.

Echt enorme nonsens dat je hier roept.

Kijkcijfers De Luizenmoeder weer omhoog - Artikel - gids.tv

Afgelopen uitzending had weer hogere kijkcijfers en is met afstand het best bekeken programma van de hele tv-avond.

Daarnaast is praten over mindere kijkcijfers vrij idioot als je beseft dat er elke zondag ruim 3 miljoen mensen voor de tv zitten. Dat is iets minder dan 1/5e van ons hele land...

Dat je de serie niet leuk vind, prima. Dat kan. Maar je zoekt er nu onzinargumenten bij. De kijkcijfers rechtvaardigen juist een nieuw seizoen.

avatar van The Oceanic Six

Zo, vanavond de laatste aflevering van dit seizoen bekeken. Een serie die ik een paar weken heb genegeerd, want ik heb weinig of niks met tv van eigen bodem, maar door de uitzinnige hype toch maar eens mee begonnen en me er kostelijk mee heb vermaakt. Het wereldje in en rondom een basisschool wordt lekker bespot en ondanks dat de karakters natuurlijk karikaturen zijn vond ik dat wel heel lollig gedaan. Jennifer Hoffman speelt de hoofdrol, wat ze prima doet en ze is ook een leuke dame om te zien, maar de echte uitblinkers zijn juf Ank en directeur Anton. Die eerste is natuurlijk wel erg goed door haar botheid en politiek niet correcte quotes inclusief het bekende liedje, maar Anton had ook wel regelmatig heerlijke oneliners en gekke acties. Wat De Luizenmoeder ook goed doet is bepaalde problemen actualiseren, zoals de Sinterklaas issues die er tegenwoordig zijn. Of ouders die veel te veel eisen van hun kinderen, die helemaal niet dat niveau hebben. Of ouders die zich heel druk om zaken maken waar kinderen totaal geen verhaal van maken. Er zijn genoeg voorbeelden, elke aflevering heeft wel een geslaagd thema. En er is ook genoeg ruimte voor een nieuw seizoen, die er ook gaat komen. Ben benieuwd.

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Ik vond de laatste aflevering best goed. Zowaar ruimte voor stukje, al dan niet oprechte, emoties. Waar de serie in het begin vooral draaide om juf Ank, kreeg Anton gaandeweg steeds meer speelruimte. Ik vind hem ook het mooiste character. Heerlijk droogkloterig. En altijd dat stukje angst in zijn ogen. Je zou bijna medelijden met hem krijgen. Geen hoogstaande serie maar absoluut leuk genoeg om te blijven volgen.

avatar van Teunnis

Teunnis

Wellicht was de hype niet helemaal terecht, maar ik heb me prima vermaakt met deze serie.

Donkerwoud

'De Luizenmoeder' is na negen afleveringen meer tamme werkplaatskomedie gebleken dan bikkelharde satire. Het schuurt niet, integendeel: mogelijke stekeligheden (zoals: o.a. racisme en discriminatie, de voorzichtige omgang met kinderen of MeToo) worden ingebed in een braaf format dat zijdelings controversiële punten benoemt, maar nergens doorbijt of men een scherpe positie laat innemen. Het is eigenlijk niet zo vreemd dat de Nederlandse bevolking massaal deze stiekem best warme serie heeft omarmd, want het stelt weinig écht ter discussie en verpakt actualiteiten zo dat het vooral tegemoet komt aan wat men 'een gemiddelde Nederlander' zou kunnen noemen. De redelijke Nederlander die vindt dat het een beetje doorslaat met extremiteiten rond kinderfeestjes en te specifiek taalgebruik voor groepen in maatschappelijk kwetsbare posities. Die zijn of haar kinderen het beste in het leven gunt, maar ook ziet dat de pedagogische correctheid en competitiedrift lang niet altijd in het voordeel uitpakken van hun nageslacht. De serie is een warm bad voor een meerderheidsgroep waarin Juf Ank en directeur Anton vooral laten zien dat het godnondeju wél gezellig moet blijven in Nederland. Waarom er groepen zijn die Nederland soms als minder fijn ervaren, och, dat zijn zeurpieten of SJW's.

Jordy

Jammer dat de serie niet zo scherp bleef als hij begon.