• 9.372.468 stemmen

Bakemonogatari - Seizoen 1 (2009-2010)

Show titel: Bakemonogatari

Afleveringen: 15

Speelduur: 6 uur en 15 minuten

Ontwikkeld door: Masayuki Haryu, Mitsutoshi Kubota en Atsuhiro Iwakami

Met: Hiroshi Kamiya (stemrol), Chiwa Saito (stemrol) en Yui Horie (stemrol)

Oorsprong: Japan

Datum van release: vrijdag 3 juli 2009

Eerst uitgezonden op: Tokyo MX (Japan)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Bakemonogatari

Koyomi Araragi is een eindexamenleerling die bijna weer volledig menselijk is na kort een vampier geweest te zijn. Op een dag valt een klasgenote genaamd Hitagi Senjougahara Hitagi, die berucht is omdat ze met niemand praat, van de trap in Koyomi's armen. Hij ontdekt dat ze letterlijk bijna niets weegt en besluit haar te helpen. Het blijkt dat ze niet het enige meisje is dat zijn hulp nodig heeft.

Afleveringen Seizoen 1 (2009-2010)

1. 1. Hitagi Kurabu Sono Ichi

3 juli 2009 (25 minuten)

Als Koyomi Aragi zijn klasgenote Hitagi Senjougahara opvangt nadat ze van de trap gevallen is, doet hij een vreemde ontdekking over haar. Om haar geheim te beschermen, valt ze hem aan. Echter, ook Koyomi koestert een geheim en kan haar mogelijk helpen.

2. 2. Hitagi Kurabu Sono Ni

10 juli 2009 (25 minuten)

Om haar problemen op te lossen, moet Hitagi pijnlijke herinneringen uit haar verleden onder ogen komen. Via flashback wordt duidelijk wat er zich in het verleden van Oshino heeft afgespeeld.

3. 3. Mayoi Maimai Sono Ichi

17 juli 2009 (25 minuten)

Koyomi heeft ruzie met zijn zus en besluit het huis uit te vluchten naar het park waar hij Hitagi ontmoet. Ze zien een klein meisje, Mayoi Hachikuji, die verdwaald lijkt te zijn maar ferm duidelijk maakt niet geholpen te willen worden.

4. 4. Mayoi Maimai Sono Ni

24 juli 2009 (25 minuten)

Nadat Koyomi en Hitagi erachter komen dat het meisje dat ze in het park ontmoet hebben haar moeders huis probeert te bereiken, bieden ze aan met haar mee te lopen. Echter, ook zij verdwalen.

5. 5. Mayoi Maimai Sono San

31 juli 2009 (25 minuten)

Terwijl Hitagi naar Oshino gaat om advies, vertelt Moyoi Koyomi meer over haar leven. Nadat Hitagi terugkeert, vertelt ze Koyomi iets dat hem zeer verrast.

6. 6. Suruga Monkī Sono Ichi

8 augustus 2009 (25 minuten)

Op weg naar Hitagi komt Koyomi Suruga Kanbaru tegen, de ster van het basketbalteam van hun school en vroeger een vriendin van Hitagi. Later die dag wordt Koyomi plotseling aangevallen door een mysterieus wezen.

7. 7. Suruga Monkī Sono Ni

21 augustus 2009 (25 minuten)

Hitagi zegt dat hij meent dat Koyomi door een auto is aangereden. De dag nadat Koyomi is aangevallen, gaat hij naar Suruga die hem iets over zichzelf verteld wat hij moeilijk kan begrijpen.

8. 8. Suruga Monkī Sono San

28 augustus 2009 (25 minuten)

Koyomi neemt Suruga naar Oshino voor hulp. Echter, het voorstel waarmee Oshino aankomt is niet hetgeen waar Koyomi op zat te wachten.

9. 9. Nadeko Suneiku Sono Ichi

4 september 2009 (25 minuten)

Koyomi en Suruga gaan naar een verlaten schrijn om Oshino een dienst te bewijzen. Bij de schrijn aangekomen ontdekken ze de meerdere in stukken gehakte slangen, die het slachtoffer blijken te zijn van een ritueel uitgevoerd door Nadeko Sengoku, een voormalige vriendin van Koyomi's zusjes.

10. 10. Nadeko Suneiku Sono Ni

11 september 2009 (25 minuten)

Oshino vertelt Koyomi dat Nadeko bedreigd wordt door een slangengeest die langzaam zijn slachtoffer wurgt. Nadeko vertelt dat een klasgenoot ooit een vloek over haar heeft uitgesproken, die opgeheven had moeten worden door het slangenritueel.

11. 11. Tsubasa Kyatto Sono Ichi

18 september 2009 (25 minuten)

Tsubasa vertelt Koyomi de roddels op school dat Koyomi een slechte invloed op Hitagi heeft. Plotseling krijgt Tsubasa last van hoofdpijn, die Koyomi doet denken aan vorig jaar waar in dezelfde persiode Tsubasa in een witte katvrouw veranderde.

12. 12. Tsubasa Kyatto Sono Ni

25 september 2009 (25 minuten)

Als Hitagi en Koyomi lunchen, plaagt ze hem en eist met hem op date te gaan. Als het zover is, blijkt haar vader mee te gaan als chauffeur, waardoor Koyomi erg nerveus wordt.

13. 13. Tsubasa Kyatto Sono San

3 november 2009 (25 minuten)

Op weg naar school krijgt Koyomi een sms van Tsubasa die hem vraagt te spijbelen en haar te ontmoeten in het park. Hij treft haar daar in pyama en met een hoed op. Ze praten over haar hoofdpijnen en Koyomi probeert te overtuigen haar hoed af te zetten.

14. 14. Tsubasa Kyatto Sono Yon

23 februari 2010 (25 minuten)

Koyomi realiseert zich dat hij Shinobu's krachten nodig heeft om Tsubasa's probleem op te lossen. Echter, de situatie escaleert als blijkt dat Shinobu vermist is.

15. 15. Tsubasa Kyatto Sono Go

25 juni 2010 (25 minuten)

Koyomi is verward na gehoord te hebben van de kattengeest die Tsubasa's lichaam overgenomen heeft dat Tsubasa verliefd op hem is. Ze bediscussiëren wat ze kunnen doen om Tsubasa te helpen.

avatar van Black Math

Black Math

Eerste anime uit het Monogatari-universum gebaseerd op het eerste boek uit de gelijknamige boekenreeks. Echter, qua chronologie komen eerst de filmreeks Kizumonogatari en de miniserie Nekomonogatari (Kuro), die beiden op Moviemeter te vinden zijn. En dan zijn er nog meerdere andere series in het universum.

Bakemonogatari, wat een samentrekking is van "bakemono" (monster) en "monogatari" (verhaal), had ik al eens eerder gezien; de rest heb ik maar links laten liggen omdat series me wat minder gingen interesseren. Het uitbrengen van de Kizumonogatari films deed me van gedachten veranderen. Over het algemeen schijnt de volgorde van uitzenden de beste volgorde te zijn, dus die volg ik dan maar, om te beginnen met de herziening van Bakemonogatari.

Wie ooit begonnen is met anime kijken zal ongetwijfeld net als ik het eerst als erg verfrissend ervaren hebben, maar na wat meer gezien te hebben ontdekken dat ook anime vele clichés heeft; ze zijn alleen anders dan de Hollywood clichés. Het fijne van deze serie is dat het de clichés onderkent, op een rijtje zet en ermee speelt, waardoor het clichématige er een beetje vanaf gaat.

Om zelf een kleine selectie te maken: setting is een school, de hoofdpersoon verwerft een soort van harem, waarvan de meest prominente dame een tsundere is (een meisje dat koud en hard is, maar later eigenlijk warm en vriendelijk blijkt te zijn) wiens kledingsstijl aangemerkt kan worden als "zettai ryouiki" (kousen over de knie waardoor er slechts een klein gedeelte huid tussen kousen en rok zichtbaar is), en wiens haarkleur paars is onder het motto van dat in anime alle mogelijke kleuren van de regenboog natuurlijke haarkleuren zijn. Verder een dame met kattenoren, wat door veel Japanners kennelijk als erg sexy beschouwd wordt, en met grote borsten die onderhevig zijn aan het Gainax Bounce Effect, genoemd naar de studio Gainax die als specialiteit de natuurlijke bewegingen van grote borsten heeft. Kortom, in het algemeen is er de nodige fanservice.

Maar zoals gezegd worden deze clichés onderkent, met name door het personage Senjougahara, die zelfs naar haar eigen stemactrice verwijst. Los van alle clichés is het een aardig verhaaltje over allerlei bovennatuurlijke zaken met behoorlijk snedige en vermakelijke dialogen. De animatie is prima, niet al te weelderig omdat het merendeel van de serie statisch is en uit de genoemde dialogen bestaat, maar zodra er sprake is van actie ziet het er goed uit. Wel moet gezegd worden dat het één en ander duidelijk uit de computer komt. In latere animaties weet men dit toch vaak wat beter te verhullen.

Tenslotte vertoont de serie quotes uit het boek, die zo kort zichtbaar zijn, dat ze nauwelijks te lezen vallen. Je kan er voor kiezen om telkens het beeld op pauze te zetten, maar het geheel is prima te volgen zonder die quotes tot je te nemen. Ik vond het in ieder geval vermakelijk. 4*.

Eindelijk afgekeken.

Ik kijk nog zelden series, maar voor dit maak ik dan toch graag een uitzondering. Niet zo uitzinnig als de recente film-reeks, maar qua regie nog steeds wel absoluut de moeite waard. En da's dan toch net de reden waarom ik meestal geen series kijk, omdat het daar wel eens aan wil ontbreken.

Ondanks dat ik ondertussen al wat zaken kende uit de films (zoals de kleurplaten met steekwoorden op), blijft het toch iets compleet unieks. Het is vreemd, je kan het moeilijk uitleggen, maar het brengt een zeker ritme in de reeks die moeilijk te vatten valt.

Visueel ziet het er ook echt wel goed uit, ondanks dat de animatie op zich redelijk karig is. Maar zaken als editing, stijl en abstractie zorgen ervoor dat er visueel steeds wat te beleven valt. Ook de soundtrack is zeker de moeite, met nogal wat terugkerende muziek, die op een zekere manier bijna bezwerend is.

Heb er uiteindelijk wel een half jaartje over gedaan, maar dat heeft meer met mij dan met de kwaliteit van deze serie te maken. Sterk begin van de franchise, binnenkort Nisemonogatari maar eens een kan geven.