• 154.233 films
 • 9.115 series
 • 27.211 seizoenen
 • 602.597 acteurs
 • 339.251 gebruikers
 • 8.710.149 stemmen
Avatar
 
banner banner

Rampvlucht - Seizoen 1 (2022)

3,83 54 stemmen

Show titel: Rampvlucht

IMDb beoordeling: 7,9 (613)

Afleveringen: 5

Ontwikkeld door: Michael Leendertse

Met: Yorick van Wageningen, Thomas Hoppener en Joy Delima

Oorsprong: Nederland

Datum van release: donderdag 29 september 2022

Eerst uitgezonden op: NPO 1 (Nederland)

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Rampvlucht

Als op 4 oktober 1992 een Boeing 747 van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neerstort op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmermeer is Nederland in een klap wereldnieuws. Bijna alle journalisten en overheidsmedewerkers zijn inmiddels weer overgegaan tot de orde van de dag, behalve dierenarts Asha Willems en journalisten Vincent Dekker (Trouw) en Pierre Heijboer (Volkskrant). Zij belanden door hun aanhoudende vragen in een zes jaar durende strijd met de luchtvaartwereld, geheime diensten en de overheid, die uiteindelijk leidt tot de veelbesproken parlementaire enquête van 1998.

Afleveringen Seizoen 1 (2022)

 1. Aflevering 1

  29 september 2022

  4 oktober 1992. In de Amsterdamse Bijlmermeer voltrekt zich een ramp: een vrachtvliegtuig van El Al boort zich in twee bomvolle woonflats. Nederland is in één klap wereldnieuws. Terwijl de Bijlmer rouwt en de regering volhoudt dat de rampvlucht alleen onschuldige vracht vervoerde, beginnen dierenarts Asha Willems en Trouw-journalist Vincent Dekker te vermoeden dat er meer aan de hand is.

 2. Aflevering 2

  30 september 2022

  In de Bijlmer komt Asha steeds meer zieke huisdieren tegen. Vincent denkt dat de Nederlandse regering en luchtvaartwereld belangrijke details achterhouden. Hij krijgt hulp uit onverwachte hoek: Volkskrant-journalist Pierre Heijboer onderzoekt verhalen over 'mannen in witte pakken' die op de rampplek gezien zouden zijn. Intussen doet ook Asha een schokkende ontdekking.

 3. Aflevering 3

  2 oktober 2022

  Nu steeds meer mensen in de Bijlmer ziek worden, slaan Asha, Vincent en Pierre de handen ineen. Wat voor lading zat er in het vliegtuig? Ze nemen het op tegen de luchtvaartwereld en politiek. Dan brengt Tweede Kamerlid Rob van Gijzel hen in contact met een klokkenluider, die een schokkend verhaal te vertellen heeft.

 4. Aflevering 4

  3 oktober 2022

  Vincent, Asha en Pierre zijn moegestreden. Onderlinge spanningen lopen hoog op, terwijl geheime diensten hen op de hielen lijken te zitten. De zoektocht naar de originele vrachtbrieven brengt Vincent en Marijke naar Israël, waar ze ontdekken dat dit verhaal groter is dan ze ooit hadden kunnen vermoeden.

 5. Aflevering 5

  4 oktober 2022

  Vincent, Asha en Pierre doen een laatste wanhopige zet om Den Haag over te halen een medisch onderzoek goed te keuren. Er wordt een schokkende ontdekking gedaan, die Nederland op z'n grondvesten doet schudden. Ruim zes jaar na de ramp lijkt het er dan eindelijk van te komen: een parlementaire enquete. Komt de waarheid eindelijk aan het licht?

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 57455 berichten
 • 3738 stemmen

Tsja, ik vond het gewoon een wat magere serie, die volgens mij vooral scoort vanwege het beladen onderwerp. Ik was er destijds net iets te jong nog voor om het goed mee te krijgen, maar heb er uiteraard later veel over gezien en gelezen. Heftig, afschuwelijk en dat er dingen in de doofpot zijn gegaan lijkt me duidelijk. Maar deze serie richt zich vooral op de nasleep van de ramp en niet de ramp zelf. Daardoor voelt het allemaal wat afstandelijk aan, al proberen ze wel het menselijke aspect te tonen maar dat vond ik niet al te bijzonder gedaan. De acteerprestaties zijn vaak zwak te noemen met een hoop vreselijke dialogen die ook maar gewoon op worden gelepeld door de cast. Zeker als ze Engels moeten spreken werd het vaak tenenkrommend.

De dame in de hoofdrol vond ik dit jaar wel leuk in Dirty Lines, maar hier speelt ze gewoon niet goed genoeg. De rest overigens ook niet. Aflevering twee en verder richten zich op het journalistieke onderzoek van journalisten en op de persoonlijke speurtocht van Asha en dat weet wisselend te boeien. Ondanks de enorme ramp raakte het me allemaal niet zo. Je mag het niet vergelijken, maar aangezien dit qua manier van vertellen lijkt op de mini-serie Chernobyl doe ik het toch en dan is dit gewoon mager. Met meer focus op achterkamerpolitiek en minder op de impact van alle ellende. Toch is het best oké en is het goed dat het is gemaakt, want de Bijlmerramp blijft een smerige, corrupte zaak die niet mag worden vergeten.

3*


avatar van Suitehome

Suitehome

 • 431 berichten
 • 326 stemmen

Intrigerende en overtuigende Nederlandse dramaserie over de nasleep van de crash van de Boeing 747 van El Al in de Bijlmer in 1992. In de eerste aflevering wordt logischerwijs aandacht besteed aan de ramp en de chaos die ontstaat. Het is de minste van de vijf afleveringen. Maar Rampvlucht revancheert zich.

Joy Delima (als dierenarts Asha Willems) debuteert in Rampvlucht met haar eerste hoofdrol in een serie. Waar Delima in Dirty Lines overtuigend en veelzijdig voor de dag komt, lijkt het of ze tijdens de eerste afleveringen haar gelaagde rol in Rampvlucht niet helemaal in de vingers heeft. Alsof Delima als actrice vertwijfelt raakt door alle overweldigende gebeurtenissen. Over de hele linie is het acteren wisselend, het grootste manco van Rampvlucht. Met als een van de positieve uitzonderingen de rol van ervaren rot Yorick van Wageningen, die uitmuntend werk aflevert.

Rampvlucht snijdt tal van thema's aan; verdriet, hoop, politieke verwikkelingen, racisme, complotten, doofpotten en persoonlijke tragedies. Het is veel, mede omdat feiten en fictie ook nog eens door elkaar lopen. Maar de serie blijft door het overzichtelijke scenario van Michael Leendertse (Vliegende Hollanders) stevig overeind. Prachtig weergegeven zijn de kille Haagse machinaties die perfect contrasteren met het verdriet en de verslagenheid. Rampvlucht is daarmee een indrukwekkend eerbetoon aan de minstens 43 dodelijke slachtoffers van die afschuwelijke zondagavond 4 oktober 1992. Net als de boom die alles zag, is dit een serie die iedereen moet zien.


avatar van Robi

Robi

 • 2325 berichten
 • 2435 stemmen

Mijn vrouw zat naar de eerste aflevering te kijken en ik volgde hem een beetje op de achtergrond. Maar vanaf aflevering twee ben ik hem wel mee gaan kijken. Een aangrijpende serie over de journalistieke reconstructie van de Bijlmerramp en dan met name gefocust op de gezondheidsklachten van de bewoners en hulpverleners die ze kregen nadat ze aanwezig waren geweest op de rampplek vlak na de ramp, en de zoektocht naar de waarheid over wat er nou daadwerkelijk in het vliegtuig gezeten had wat die klachten kon veroorzaken, maar wat al die tijd geheim gehouden werd door de overheid (overheden). Het verhaal is heel boeiend gebracht en er wordt uitstekend geacteerd. De afloop is helaas wel onbevredigend. Maar dat was hij in werkelijkheid dus ook. Er is eigenlijk nog niets veranderd in de politiek. Het blijft allemaal achterkamertjes geklets. Niet voor niets dat er zo weinig vertrouwen is in de politiek. Maar ja, als Wilders, Baudet en dat boerenmens het alternatief moeten zijn, dan wordt het er ook niet beter op.

Maar terug naar de serie. Ik heb de ramp destijds heel bewust meegemaakt via de media en die heeft toen grote indruk gemaakt. Stel je toch voor dat je thuis televisie zit te kijken en er ineens een vliegtuig je huis binnenvliegt. Die gedachte herinner ik me nog het meest van toen. Maar ook de nasleep herinner ik me zeker nog. De mysterieuze mannen in witte pakken en ook dat bleek dat er zoveel illegalen in de Bijlmer woonden toen. Een aspect dat in de serie buitenwegen gelaten is. Net als de oorzaak van de ramp. Over dat laatste heb ik wel eens een reconstructie gezien in die Amerikaanse serie over vliegtuigramp oorzaken. Een afgebroken boutje was de reden als ik me goed herinner. Nogal lullige oorzaak met erg grote gevolgen dus.


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.