• 9.378.811 stemmen

Over There - Seizoen 1 (2005)

Show titel: Over There

Afleveringen: 13

Speelduur: 9 uur en 32 minuten

Ontwikkeld door: Chris Gerolmo en Steven Bochco

Met: Josh Henderson, Luke Macfarlane en Erik Palladino

Datum van release: maandag 25 juli 2005

Eerst uitgezonden op: FX (Verenigde Staten)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Over There

De serie gaat over een eenheid van het Amerikaanse leger, dat voor het eerst uitgezonden wordt naar Irak. Doordat hun eigenlijke sergeant niet mee kan, worden ze de komende 90 dagen toegewezen aan sergeant Chris Silas, alias sergeant Scream, die eigenlijk al naar huis zou mogen. Doordat hij voor de nieuwe groep langer in Irak moet blijven, verloopt de relatie met zijn manschappen in eerste instantie niet vlekkeloos. Later worden ze echter goede collega's.

Afleveringen Seizoen 1 (2005)

1. 1. Pilot

25 juli 2005 (44 minuten)

2. 2. Roadblock Duty

3 augustus 2005 (44 minuten)

3. 3. The Prisoner

10 augustus 2005 (44 minuten)

4. 4. I Want My Toilets

17 augustus 2005 (44 minuten)

5. 5. Embedded

24 augustus 2005 (44 minuten)

6. 6. It's Alright, Ma, I'm Only Bleeding

31 augustus 2005 (44 minuten)

7. 7. Mission Accomplished

7 september 2005 (44 minuten)

8. 8. Situation Normal

14 september 2005 (44 minuten)

9. 9. Spoils of War

21 september 2005 (44 minuten)

10. 10. Suicide Rain

28 september 2005 (44 minuten)

11. 11. Orphans

5 oktober 2005 (44 minuten)

12. 12. Weapons of Mass Destruction

19 oktober 2005 (44 minuten)

13. 13. Follow the Money

26 oktober 2005 (44 minuten)

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Zo! Nog maar één keer op gestemd en nog geen comments? Gelukkig gaat daar snel verandering in komen. Vanavond aan begonnen en inmiddels einde aflevering drie.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

It's killing time!

Dit was toch wel een serie waarvan ik al langere tijd hoopte deze tegen te komen, en dat kwam vooral omdat ik bij uitkomst op tv een aantal afleveringen had gezien. Uiteraard was dit allemaal naar de achtergrond verdwenen om me zo nu en dan eens af te vragen hoe die serie met Erik Palladino in Irak ook alweer heette. Een recente opwelling, zoektocht en het zien van de beoordelingen op IMDb spoorden me toch aan mijn ogen goed open te houden naar deze serie. En toen dat eenmaal lukte had ik wel een 'yes' momentje waarop het de vraag was wanneer ik er voor ging zitten, en dat werd zaterdagavond. En hoewel de eerste aflevering even inkomen is, en het script, montage en camerawerk nog wat finetuning nodig heeft, had ik voor het einde van de avond vier afleveringen gezien. Zat ik maandagavond op tien en heb ik zo net de laatste twee gezien....en oh boy, wat heb ik geen spijt deze serie te hebben meegenomen.

En zoals gezegd het is de eerste aflevering wel even doorbijten met de niet zo bekende cast, en het eerste vuurgevecht onder leiding van sergeant Scream waar in eerste instantie niet zo veel lijkt te gebeuren maar de montage het ook wat af laat weten met fade outs en fade in's midden in de schiet scènes. Maar richting het einde zijn we toch een aantal mooi plaatjes qua contrast en tegenlicht rijker en het komt het idee van verspilling en onbegrip naar voren. Het is de tweede aflevering waar de wegen zich splitsen en lief en leed zowel in Irak als thuis worden getoond. En normaliter, of misschien vroeger, had ik een broertje dood gehad aan die thuis scènes. Give me war zou ik gezegd hebben, maar Over There is ook op dat vlak sterk en de thuis situaties worden uitstekend en interessant gebracht.

Zoals al gezegd heeft de serie even tijd nodig maar wordt per aflevering beter met als kern toch een aantal interessante dilemma's rondom oorlogsvoering maar ook relationeel. Fraai zijn de twijfels en angsten over Irak en thuis, dat het ook maar mensen zijn in uitzonderlijke situaties wordt goed gebracht. Beste aflevering is waarschijnlijk die waar de hospik het leven van een jongetje probeert te redden, maar daar doet de aflevering met de gevangene die aan de tand gevoeld wordt door Bull uit Band Of Brothers weinig aan onder. Zoals ook reeds gezegd, interessante dilemma's wat dat betreft. Heerlijk en boeiend zijn toch ook de ongemakkelijke situaties thuis bij Sergio om maar eens iemand te noemen.

Waar het begin niet zo lekker liep qua montage en camerawerk wordt dat naar het einde stukken beter en zitten er hele mooie filmische momenten tussen met prachtig contrast, mooi gespeeld met de zon en zit de camera er in een aantal scènes boven op. Palladino, niet de meest bekend, is toch wel erg sterk als sergeant Scream, de vorige week veel te jong overleden Nicky Aycox ook prima als Mrs B, klein rolletje van Bull en Rami Malek, is het irritante personage Smoke helaas nodig als tegengewicht en uiteraard wordt deze gespeeld door een rapper en tenslotte het afsluitende liedje van de producent zelf. Chris Gerolmo weet met dit zelf geschreven en uitgevoerde liedje toch iedere keer een emotionele trigger te veroorzaken vergelijkbaar met Borderline van Chris De Burgh.

Ja, wat een fijne toevoeging aan mijn collectie en wat een sterk weerzien met deze serie waar ik vagelijk nog het één en ander van wist. Sterk, heel sterk, en de vraag is dan ook waarom er geen tweede seizoen gekomen is. Ik vermoed dat het toch allemaal wat te eerlijk en mogelijk confronterend was.