• 9.378.415 stemmen

Speelduur: 8 uur en 36 minuten

Ontwikkeld door: Antonio Campos en Maggie Cohn

Met: Colin Firth, Toni Collette en Sophie Turner

Datum van release: donderdag 5 mei 2022

Eerst uitgezonden op: HBO Max (Verenigde Staten)

• HBO Max Bekijk miniserie via HBO Max
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot The Staircase

Kathleen werd in 2001 door Michael dood gemeld nadat ze van de trap zou zijn gevallen. Dit zou zijn gebeurd nadat ze alcohol en valium had genuttigd. Al snel werd Michael aangewezen als schuldige, wat leidde tot een rechtszaak die krantenkoppen haalde en geheimen onthulde over de relatie van de twee. In 2003 werd Michael uiteindelijk veroordeeld. Acht jaar na zijn initiële veroordeling gaf hij toe dat het bewijs menigeen van zijn schuld zou overtuigen, maar hield vol onschuldig te zijn. Zijn straf werd hierop verminderd: hij werd niet langer meer van moord verdacht, maar van doodslag, en kwam hierdoor direct op vrije voeten.

Afleveringen

1. 1. 911

5 mei 2022 (1 uur en 05 minuten)

In 2001 wordt de auteur en aankomende plaatselijke politicus Michael Peterson aangeklaagd wegens moord na de verdachte dood van zijn vrouw Kathleen.

2. 2. Chiroptera

5 mei 2022 (1 uur en 05 minuten)

Terwijl hij aan zijn verdediging werkt overweegt Michael zijn verhaal in een documentaire te vertellen. Na het horen van schokkende informatie over haar stiefvader heeft Caitlin grote twijfels.

3. 3. The Great Dissembler

5 mei 2022 (1 uur en 03 minuten)

Als het OM probeert een stevige zaak neer te zetten, komen schokkende nieuwe details naar boven over Michaels verleden die alles op zijn kop dreigen te zetten.

4. 4. Common Sense

12 mei 2022 (1 uur en 07 minuten)

Na een onverwachte thuiskomst zorgt een belangrijke ontdekking voor een grote schok binnen de familie Peterson. Michaels lot staat op het spel als het process ten einde komt.

5. 5. The Beating Heart

19 mei 2022 (1 uur en 01 minuut)

In de nasleep van het vonnis worstelen de Petersons met het besluit van het gerechtshof en vindt Michael troost in een bijzondere vriendschap met iemand duizenden kilometers ver van hem vandaan.

6. 6. Red in Tooth and Claw

26 mei 2022 (1 uur)

In 2006 gaat Sophie achter een nieuwe, vergezochte theorie aan over Kathleens dood. In 2017 heeft Michael het zwaar als hij moet besluiten of hij bereid is zijn principes op te offeren voor zijn vrijheid.

7. 7. Seek and Ye Shall

2 juni 2022 (1 uur en 03 minuten)

Nadat een lijk met soortgelijke verwondingen als die van Kathleen opduikt in het mortuarium, blijft Sophie haar zoektocht voortzetten om te achterhalen wat er echt met Kathleen is gebeurd.

8. 8. America's Sweetheart or: Time over Time

9 juni 2022 (1 uur en 12 minuten)

Na het overwegen van een mogelijk nieuwe proces staat de 73-jarige Michael voor een zeer ingrijpende beslissing. Ondertussen delen Martha en Margaret verhalen die ze lang verborgen hebben gehouden en legt Sophie zich neer bij een onthulling.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Ik ben echt verrast door een aantal slechte recensies op sommige sites. Ja, het verhaal is soms traag maar er zijn een heleboel personages bij betrokken en het tempo is specifiek voor dit soort onderwerpen omdat dit per slot van rekening geen actieserie is.

De cast is perfect! Collin zou meer waardering voor deze rol moeten krijgen, zoals zijn stem, manier van praten, bewegingen, alles is precies zoals Mike Peterson waarschijnlijk als persoon is!

Ook de rest van de crew doet het uitstekend!

Geweldig dat er zeer expliciete scènes in de serie zijn omdat ze precies doen waarvoor ze zijn:

schokken!

Ik was erg geïnteresseerd in deze zaak en heb dan ook de documentaire gezien en een boek er over gelezen.

Het is geweldig dat deze serie dit allemaal samenbrengt en de kijker(s) een diepere band geeft met de mensen die erbij betrokken waren, of het drama tussen hen nu fictief is of niet (hoewel ik geloof dat de serie waarschijnlijk ook behoorlijk realistisch is).

Het was tijdens het hele proces vrij duidelijk wie de slechteriken waren en hoewel ik geloof dat Mike iets te maken had met Kathleens dood, heeft het niet geven van een eerlijk proces niet alleen hem pijn gedaan maar vermoedelijk de hele familie en de is gerechtigheid die Kathleen verdiende, niet gegeven.

De serie krijgt van ons als waardering een 8+!

avatar van lang pee

lang pee

Zeer goede serie, met een ijzersterke Colin Firth. Heb ook de mooie documentaire gezien. Het was wel zeer duidelijk welke frisdrankgigant goed had meebetaald, soms moesten ze zich concentreren om als ze uit een leeg blikje dronken, het merk goed in beeld was. Ik denk persoonlijk dat Kathleen door haar man vermoord is, maar iedereen is natuurlijk onschuldig tot men echt bewijs heeft...

avatar van Diederik58

Diederik58

De toch enigszins verknipte schrijver Michael wordt prima gespeeld door Colin Firth. Zijn dubbele agenda komt op tafel te liggen. Wat een schock moet dat zijn geweest voor zijn ex en kinderen. Ik vond ze er wel relaxed mee omgaan. Binnen het gezin blijken ook allerelei verstoorde relaties een rol te spelen. In de serie zitten dus meer lagen. Dat maakt het niet altijd gemakkelijk om te volgen.

Geleidelijk aan wordt steeds meer duidelijk wat zich heeft afgespeeld voor en op de dag van de dood van Kathleen. Allerlei scenario's passeren de revu. Op een gegeven moment weet je niet meer wat er nu waar is.

Verder is het een rechtbankserie. Het maffe Amerikaanse jurysysteem waarin het alleen maar blijkt te gaan om de jury zo veel mogelijk te beïnvloeden. Dure advocaten die er niets van bakken.

Al met al prima vermaak. Geen binge watcher wat mij betreft.

avatar van Xeeno

Xeeno

Speciaal hiervoor ff tijdelijk een abonnementje op HBO Max genomen en was niet teleurgesteld. Colin Firth speelt Michael Petersen echt voortreffelijk na met dat typische stemmetje en manier van spreken. Voor de mensen die bekend zijn met het verhaal via bijv de documentaire ook leuk hoe alle drie de doodsoorzaken (moord, ongeluk, uil) ongeveer evenveel aandacht genieten.

Soms wel een beetje "zwaar", qua info e.d. die er op af je afkomt, wat Diederik58 ook al aangaf. Niet echt te bingen, maar vond ik niet erg.

avatar van macrobody

macrobody

Interessant om eens gezien te hebben. Nu de originele documentaire eens bekijken. Ik snap niet dat hij überhaupt is veroordeeld gezien de vele onverklaarbare momenten in het verhaal van de aanklager(s). Neemt niet weg dat alles er op wijst dat Michael meer weet dan dat hij los laat en hij zijn eigen leugens niet ziet als leugens. Pure sex met andere mannen bijvoorbeeld is voor hem geen ontrouw aan zijn vrouw.

Blijft een bizar verhaal.

avatar van Boenga

Boenga

Prima serie die op geen enkel moment wegzinkt in de klassieke Amerikaanse emocore, in z'n geheel mooi in beeld gezet, en vooral met meer dan uitstekend acteerwerk.

Opvallend: best wel een hard einde voor Sophie die een andere Michael leert kennen.

Maar: was het nu echt nodig om zowat elke minuut een tijdsprong te maken ?? Bij aflevering 3 was ik stilaan mee met de personages en de gebeurtenissen, maar de eerste twee episodes waren nodeloos complex - in die mate dat ik even overwoog om af te haken. Gelukkig dus niet gedaan, maar van de potentiële 9/10 gaan wat mij betreft wel twee sterren verloren door de overbodige overdaad aan tijdreizen.

Nog dit: Michael Stuhlbarg (als de advocaat) deed me (met baard) voortdurend aan Robin Williams denken...

avatar van Suitehome

Suitehome

Het achtdelige The Staircase is een truecrime drama in een gelaagd scenario met fantastisch acteerwerk. The Staircase belicht het leven van Michael Peterson (een sublieme Colin Firth) en de verdachte dood van zijn vrouw Kathleen (Toni Collette). In een diepgravend verslag leren we Michael en zijn familie kennen. Er volgt een minutieuze reconstructie zoals we die recent zagen in Presumed Innocent. De serie wisselt voortdurend - en overdadig - in tijd met flashbacks en -forwards.

Michael Peterson heeft narcistische trekken, is nukkig, onaangenaam, dominant en agressief. Maar is hij ook schuldig? The Staircase is een biopic, een rechtbank- en gevangenisdrama en een complotthriller, maar wordt door het aangename tempo en de levendige karakters nergens topzwaar. Dit is een masterclass verhalen vertellen. There is no truth without lies.