• 9.369.485 stemmen

Sh'at Neila - Seizoen 1 (2020)

Alternatieve titels: Valley of Tears, '73

Afleveringen: 10

Speelduur: 7 uur en 30 minuten

Ontwikkeld door: Daniel Amsel, Amit Cohen, Ron Leshem, Gal Zaid en Yaron Zilberman

Met: Lior Ashkenazi, Lee Biran en Aviv Alush

Oorsprong: Israël

Datum van release: maandag 19 oktober 2020

Eerst uitgezonden op: Kan11 (Israël)

• HBO Max Bekijk seizoen 1 via HBO Max
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Sh'at Neila

6 oktober 1973. De Arabische staten onder leiding van Egypte en Syrië lanceren een verrassende invasie en veroveren bijna Israël tijdens de heiligste dag van de Joodse kalender: Yom Kippur. We volgen de strijd door de ogen van verschillende betrokken personen. Zo zien we een televisiester die op zoek is naar zijn zoon, een angstige tiener die zich voorbereidt om te vechten en een geharde commandant die een hechte vriendschap sluit met een informatie-analist. Dit alles speelt zich af in het stof en puin van de grootste oorlog die het Midden-Oosten ooit heeft gekend, maar die achteraf gezien ironisch genoeg vrij eenvoudig vermeden had kunnen worden.

Afleveringen Seizoen 1 (2020)

1. Aflevering 1

19 oktober 2020 (45 minuten)

2. Aflevering 2

19 oktober 2020 (45 minuten)

3. Aflevering 3

26 oktober 2020 (45 minuten)

4. Aflevering 4

2 november 2020 (45 minuten)

5. Aflevering 5

9 november 2020 (45 minuten)

6. Aflevering 6

16 november 2020 (45 minuten)

7. Aflevering 7

23 november 2020 (45 minuten)

8. Aflevering 8

30 november 2020 (45 minuten)

9. Aflevering 9

7 december 2020 (45 minuten)

10. Aflevering 10

7 december 2020 (45 minuten)

avatar van stinissen

stinissen (crew series)

Dit moet top en baanbrekende tv zijn.

De oorlog tussen Irak en Iran heeft toch veel meer slachtoffers geëist en was een stukje gruwelijker.

Is dit een pro-israël serie?

avatar van DreamTech

DreamTech

Goeie serie hoor serie hoor soort van band of brothers maar dan jaar of 30 verder en in Israel dus wat moderner maar net zo goed, enigste min punt tot nu toe is zenuwe taal van hun ik ken daar niet aan wennen, maar ja ik houd vol omdat het goed is tot nu toe !!

avatar van stinissen

stinissen (crew series)

De taal maakt me nooit wat uit als het maar authentiek is. Ik snap ook nooit dat sommige mensen bv bij netflix de audio altijd op Engels hebben staan..

avatar van siliconaddict

siliconaddict

Geweldige serie! En, wat ik lees van de Israeliërs die aan deze oorlog hebben deelgenomen, is vooral het militaire gedeelte historisch erg accuraat. Één van de ex-soldaten schrijft hierover "I was in that war, and every episode for me succeeds to bring me to the brink of the PTSS reactions I had following the war".

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2065 berichten

Dit was voor mij een tegenvaller. Het verhaal had ook vertelt kunnen worden met een speelduur van 120 minuten ipv een 10 delige miniserie. Het is allemaal dialoog en daarbij schreeuwerig en continu door elkaar heen. De actie is schaars en braaf. De soundtrack is zeer storend en bombastich en de gebruikte sound effecten zeer irritant. Het acteren liet van iedereen te wensen over en de regie zwak. Kortom een matige productie over waargebeurd gegeven die absoluut en zeker niet kan tippen aan producties als Band of Brothers en The Pacific.

avatar van Diederik58

Diederik58

Prima serie. Jammer dat HBO geen Nederlandse ondertiteling heeft. De Engelse ondertiteling ging mij net iets te snel. Toch begrijp je min of meer wat zich afspeelt.

De opnames in de gevechtsvoertuigen vind ik sterk. Sowieso de tactische zetten met tanks vond ik goed. Of de Syrische tanks zo gewillig slachtoffer waren, betwijfel ik.

De cast acteert soms overijverig. In elk geval over de top.

De jaren 70 sfeer werd goed neergezet.

Al met al een fijne serie.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Diederik58 schreef:

De cast acteert soms overijverig. In elk geval over de top.

De jaren 70 sfeer werd goed neergezet.

Al met al een fijne serie.

Inmiddels staan er wel de Nederlandse ondertitels bij, voor het geval je het nog niet wist.

avatar van elayz

elayz

Prima serie, niet op en top actie, al denk ik niet dat dit de bedoeling was van de makers. Zo zitten er ook geen overdreven sterke verhalen in, en lijkt het toch behoorlijk realistisch te zijn na gemaakt. Als je er van houd, zeker kijken!

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Het verhaal is bekend: op Jom Kippoer 1973 onderging Israël een verrassingsaanval vanuit Egypte en Syrië. Na een paar dagen van vaak hevige gevechten zegevierde het Israëlische leger en boekte vervolgens winst op beide staten. Uiteindelijk was het een nog indrukwekkender vertoon van Israëlische macht dat Sadat in '78 aan de onderhandelingstafel in Camp David bracht en Assad slechts ruimte liet voor wat randzaken (lees: bemoeienis in Libanon). Wat de serie met deze geschiedenis lijkt te doen (afgaande op de eerste twee afleveringen) is het grote verhaal terzijde laten en zich concentreren op wat er zich ter plaatse afspeelde.

Dus worden we uitgenodigd in de kazerne en maken we kennis met Israëlische soldaten, van wie sommigen niet eens Joods zijn – en sommigen zouden zelfs persoonlijk gekant kunnen zijn tegen het expansionistische beleid van Israël. Met andere woorden, als je James Jones zijn novel (https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Thin_Red_Line) of films kent Thin Red Line, The (Film, 1964) The Thin Red Line (Film, 1998) , weet je wat je kunt verwachten. De vijand is verraderlijk, maar gemakkelijk te overmeesteren - in een van de eerste gevechtsscènes overleven drie Israëlische Centurion-tanks een bommenwerperaanval en decimeren ze een Syrische brigade Sovjet T-55's (denk ik), waarbij ze precies nul verliezen lijden. De strijd is zwaar, maar zelden hopeloos - zoals wanneer de luisterpost/vesting op de Golanhoogten wordt overrompeld door een Syrisch commando, maar de verdedigers het ogenschijnlijk uren volhouden, lang genoeg om een ontsnapping te plannen.

Wat bewonderenswaardig is aan de serie, is dat er oprecht moeite wordt gedaan om een complex verhaal te vertellen. Dit is nog niet het Israël van vandaag, dat steeds verder afglijdt naar een rechtse dystopi, maar een land dat nog steeds zijn Verlichtingsideologie (het creëren van een nieuw land met wetenschap en inspanning) probeert te verzoenen met zijn wankele greep op een klein stukje land dat tussen de Arabische "wolven" ligt.

Het probleem is dat de serie er net zo naïef uitziet als sommige personages. Wanneer je de focus verlegt van de macrogeschiedenis van de planners en generaals naar de microgeschiedenis van eenheidsleiders en soldaten, ervaar je niet alleen de waanzin en angsten van individuen die midden in iets zitten dat ze niet kunnen beheersen, maar leer je ook de afwegingen kennen die gepaard gaan met het leven in een oorlog. De serie laat ons weliswaar de onmenselijkheid van dit conflict zien, maar mist dat element van duisternis, iets dat Jones in "TRL" introduceerde door middel van ironie die grenst aan satire. Het is te pijnlijk rechttoe rechtaan, zelfs als de personages zelf dom of verdraaid zijn, zoals de inlichtingenman met zijn witte rat of de twee kinderachtige tankcommandanten die alleen maar doen alsof ze volwassen zijn. Ik weet het niet, het voelt gewoon niet als een zinvolle bijdrage.

Voor de gehele serie een kleine 8 als waarderingscijfer.