• 9.094.366 stemmen

De Bende van Jan de Lichte - Seizoen 1 (2020)

Alternatieve titels: The Flemish Bandits, Thieves of the Wood

Afleveringen: 10

Speelduur: 7 uur en 54 minuten

Ontwikkeld door: Johan Van den Driessche

Met: Matteo Simoni, Stef Aerts en Charlotte Timmers

Oorsprong: België

Datum van release: donderdag 2 januari 2020

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot De Bende van Jan de Lichte

In het Vlaanderen van de 18de eeuw is het volk arm en wordt het onderdrukt door een zoveelste bezetter. De struikrover Jan de Lichte en zijn kompanen vormen een roversbende, die al plunderend een bloedig spoor door Vlaanderen trekt. Ze overvallen postkoetsen en kastelen en verdelen hun buit onder de armen. Zo groeit Jan de Lichte tegen wil en dank uit tot een held.

Afleveringen Seizoen 1 (2020)

1. Aflevering 1

2 januari 2020 (45 minuten)

Soldaat Jan keert terug naar zijn stad en ziet dat de zieken en armen naar een bos zijn verbannen. De nieuwe baljuw Baru ontdekt de corruptie van burgemeester Coffijn.

2. Aflevering 2

2 januari 2020 (45 minuten)

Héloïse ontmoet een huwelijkskandidaat. Coffijn werkt Baru's hervorming van de stadswacht tegen. Jan vertelt de familie Embo dat Emiel dood is, maar verzwijgt zijn daad.

3. Aflevering 3

2 januari 2020 (47 minuten)

Tincke redt een gewonde Jan uit de handen van premiejagers, maar ontdekt wel de beloning die voor hem is uitgeloofd. Coffijn betrekt partners bij zijn wegenbouwplannen.

4. Aflevering 4

2 januari 2020 (50 minuten)

De dieven ontdekken de kostbare lading die ze bij de koetsoverval hebben gestolen. Het incident leidt tot een gewelddadige reactie, die zelfs Baru niet kan voorkomen.

5. Aflevering 5

2 januari 2020 (49 minuten)

Baru krijgt waardevolle informatie van zijn spionne, Anne-Marie. Héloïse vlucht met Jan en laat haar vader ontredderd achter. IJzeren Simon doet Tincke een voorstel.

6. Aflevering 6

2 januari 2020 (46 minuten)

Héloïse keert terug naar huis nu ze de waarheid over haar broer kent. IJzeren Simon looft een beloning uit voor Tincke. Jan bedenkt een plan om het tij te doen keren.

7. Aflevering 7

2 januari 2020 (46 minuten)

Baru wordt benoemd tot schepen en heet Anne-Marie en haar zus welkom in zijn nieuwe huis. Tincke wil Jan bevrijden. Héloïse bereidt zich voor op de bruiloft met Nicolaï.

8. Aflevering 8

2 januari 2020 (45 minuten)

Een jaar later heeft een zieke Tincke een bordeel overgenomen. Coffijn start een ambitieus, nieuw project. De stad bereidt zich voor op een processie.

9. Aflevering 9

2 januari 2020 (49 minuten)

Een miraculeuze terugkeer uit de dood gaat aan de vervulling van een vloek vooraf. Nicolaï's moeder ontdekt waarom Héloïse niet zwanger is. Anne-Marie lost een schuld af.

10. Aflevering 10

2 januari 2020 (52 minuten)

De dieven vieren hun voorspoed. Benoît Van Gelderhode zweert om de dood van Nicolaï te wreken. Baru volgt Coffijn op en dwingt Anne-Marie tot een keuze.

avatar van JorisTVmeter

JorisTVmeter

Het prestigepaardje van VTM. De reeks is al 2 jaar klaar (2018), maar komt maar niet op de buis. Zelfs de acteurs zijn er niet over te spreken. Ik was dan ook aangenaam verrast dat ik zag dat de reeks door Netflix werd opgepikt en eindelijk werd uitgezonden. Mijn euforie was echter van korte duur... want de reeks is in België niet beschikbaar. Schandalig eigenlijk! Maar de primeur is dus voor jullie! Vanaf 2 januari op Netflix (Nederland) onder te titel: "Thieves of the Wood".

avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

Toch ook wel heel benieuwd naar ondertussen, is al een lijdensweg geweest inderdaad voor de serie. En dit alles dan voor een serie met een meer dan degelijk budget en met zoveel bekende acteurs, prestige lijkt me het juiste woord, nu nog hopen dat het ook echt wat om het lijf heeft of het vooral bij prestigieus blijft .

Wel benieuwd naar!

avatar van quikfit_mm

quikfit_mm

Over het algemeen vind ik Belgische series tenenkrommend,zal wel het cultuurverschil zijn...uitzondering op de regel zijn de series van Tom Waes.

avatar van Kliko_Green

Kliko_Green

Al met al een lekkere serie hoor. Het acteerwerk varieert per acteur maar de hoofdrolspelers doen het goed.

Historisch klopt deze serie niet helemaal maar dat maakt voor het kijk plezier niet uit.

Goed werk van Belgische grond.

avatar van Quido_mm

Quido_mm

Mooi tijdsbeeld, prima karakters uiteindelijk. Heeft wat tijd nodig om op gang te komen, maar vermaakt en intrigeert daarna prima, zonder echt de diepte in te gaan of te verrassen. Het zal vast niet gebeuren, maar hopelijk volgen er meer van dit soort period pieces uit Vlaanderen en Nederland. Ik heb er in ieder geval een zwak voor.

avatar van Esteban

Esteban

Ondertussen weten we dus waarom VTM deze serie achtergehouden heeft en Netflix de rechten voor België niet kreeg. VTM komt met een 2de VTM-kanaal én een betaal-platform. Jan de Lichte verschijnt op één van die twee.

avatar van Esteban

Esteban

En nu weten we het met zekerheid. De serie zal in België dit najaar eerst op Streamz (de Vlaamsche Netflix) te zien zijn en pas later op één van de VTM-kanalen.

avatar van umbra

umbra

Zeer fijne reeks, met een resem top acteurs. De harde tijden van toen, de strijd tussen arm en rijk, vervolgingen, zeer boeiend weergegeven. Wel naar de Nederlandse Netflix moeten gaan, want in België was/is deze niet te zien.

avatar van umbra

umbra

quikfit_mm schreef:

Ja want de Nederlandse series zijn van een top niveau Vlaamse series als De Dag, Salamander, Matroesjka's, Crimi Clowns, Tabula Rasa, Over Water, Van vlees en bloed, Het Eiland, Met man en macht, Professor T.,..lijken me toch top series, maar indd tegen Flodder en Baantjer kunnen wij niet op

avatar van JorisTVmeter

JorisTVmeter

Eindelijk ook kunnen bekijken. Het is zeker niet slecht, maar ik had er toch nog wat meer van verwacht. Er mocht wat meer actie inzitten. Maar de setting, de sfeer, de locatie en het licht is zeer mooi in kaart gebracht. Ook een schitterende cast die overtuigend is. Maar zeker de moeite waard om te kijken.

avatar van Nonno_mm

Nonno_mm

De bende van Jan de Lichte, vanwaar ze de naam ''bende'' halen is me nog steeds een raadsel. De cast doet meer dan z'n best met dit schamel verhaal,weinig actie en veel gezwam.

avatar van engelse

engelse

Vlaamse kruising van Titanic en Robin Hood.

Geschiedenis wordt serieus bij de haren getrokken, eigenlijk verkracht. Een ordinaire struikrover wordt op z’n Amerikaans omgetoverd tot legendarische held.

Na 3 afleveringen vroegen we ons af: “haken we af?”. Wrede beelden ook... Gelukkig beten we door. En eens je de nuchtere geschiedschrijving achter je laat en romanschrijver(s) blindelings volgt, wordt het een heerlijk meeslepende reeks.

Jawel, alweer een moraliserende fictiereeks... maar wel knap in beeld gebracht.

Geen hoge verwachtingen helpen waarschijnlijk ook wel

avatar van Nonno_mm

Nonno_mm

engelse schreef:

Vlaamse kruising van Titanic en Robin Hood.

Jawel, alweer een moraliserende fictiereeks... maar wel knap in beeld gebracht.

Geen hoge verwachtingen helpen waarschijnlijk ook wel

En toch 4 geven? Sorry maar ik kan niet volgen, zowel met de serie als met uw punten

avatar van Alathir

Alathir

• 2098 berichten

Hier miste toch wel de nodige actie en het nodige verhaal. Het lijkt bij momenten ook wat een parodie met die mislukte pruiken. Dat de acteurs welbekend zijn van andere rollen doet hun natuurlijk helemaal geen voordeel. Wrede beelden? Nog niet veel gezien dan als je dit al wreed vindt

Nee, ik had hier lange tijd naar uitgekeken maar ik veronderstel dat er een reden is waarom deze serie maar niet gereleased werd en nu weet ik waarom. Het is gewoon ontzettend matig. Zonder de burgemeester en in mindere mate de baljuw zou dit nog minder hebben gescoord. Stef Aerts overstijgt hier Matteo ook wel vind ik. De rest van de casteert acteert maar bleekjes. Je verwacht toch meer van een Perceval en Matteo Simoni.

avatar van Corcicus

Corcicus

Toch wel een miskleun van formaat. Eindelijk nog eens een ambitieuze, Vlaamse productie, maar het verhaal verdrinkt in een onzinnig scenario en zielloos script. De schaarse actiescènes zijn premium, de kostuums en muziek dik in orde. Maar het is gewoon een oersaaie boel. Zonde van het productiegeld.

Het paradepaardje van Streamz

Zeggen dat ik jarenlang benieuwd was naar De Bende van Jan de Lichte is een understatement. De opnames gingen van start in 2016 (en zouden nog een stukje doorlopen in 2017) en dit leek wel eens van de meest prestigieuze reeksen uit Vlaanderen te kunnen worden. Ik bleef alles maar in het oog houden om te zien wanneer dit te zien zou zijn maar ik was blijkbaar niet de enige die zich afvroeg waarom VTM dit dan niet uitbracht? De jaren gingen voorbij en je hoorde maar meer en meer geruchten dat de zender de reeks bewust achterhield en wel voor deze reden: het moest de reeks worden die mensen ging overtuigen om een abonnement op "De Vlaamse Netflix" te nemen.

Vreemd genoeg werd de reeks wel internationaal verkocht waardoor ze onder de titel Thieves of Wood op Netflix te zien was, alleen niet voor Belgische gebruikers. Dan was er dan toch eindelijk Streamz (de Vlaamse Netflix had na veel palaveren een nietszeggende en volstrekt belachelijke naam gekregen) maar ondertussen waren we dus bijna 5 jaar later en dat zie & voel je ook. Het is duidelijk dat dit gemaakt is in een periode dat Game of Thrones nog erg succesvol was en het mocht blijkbaar ook iets kosten. De aankleding ziet er dan ook erg sterk uit en je waant je effectief in het Aalst van de 18e eeuw. Jammer genoeg wordt je daar echter nooit echt volledig in ondergedompeld door de soms volstrekt belachelijke dialogen en een mengelmoes aan dialecten. Geen idee hoe het taalgebruik is in de oorspronkelijke roman van Louis Paul Boon maar ik hoop dat hij zich niet laat vangen aan het soort anachronismen die hier te horen zijn. Schele die het op een bepaald moment heeft over sjotten (voetballen dus) met een hoofd in een tijdsperiode dat voetbal überhaupt nog niet was uitgevonden bijvoorbeeld en het Limburgs van Matteo Simoni en het Gents van Anemone Valcke doet soms ook wat de wenkbrauwen fronsen.

Het voelt allemaal bij vlagen dan ook nogal gekunsteld aan en dat onwennige gevoel kan de cast zelf ook niet helemaal verstoppen. Tot aan de bijrolletjes toe zijn het allemaal grote namen uit de VTM-stal (je zou enkel nog een Peter Van Den Begin verwachten) maar dat betekent ook dat het soms namen zijn die je al zo vaak in iets hebt gezien. Van het trio Bruno Vanden Broecke, Matteo Simoni en Ruth Beeckmans weet eigenlijk enkel Simoni zich nog te onderscheiden en het is natuurlijk ook jammer dat de Francis Tincke van Stef Aerts zo dichtbij Wesley Biets uit Callboys staat. Ja, Callboys werd later gemaakt maar werd wel eerst uitgezonden. Sowieso is het op een aantal vlakken een "ons kent ons" verhaal want alle Callboys (naast Simoni en Aerts zijn er ook rollen weggelegd voor Bart Hollanders en Rik Verheye) zijn paraat. Gelukkig krijgen we ook de altijd fantastische Dirk Roofthooft voorgeschoteld in één van zijn meest kwaadaardige rollen uit zijn carrière en weet Tom Van Dyck zich zoals gewoonlijk ook erg goed staande te houden als Baru. Verder toch ook nog vermeldingen voor een uitstekende Anemone Valcke als De Schoen, Charlotte Timmers als Héloise en Iwein Segers als een soort van vreemde magiër wiens voornaamste gaven een behoedmiddel tegen een soa is.

Ze zullen indertijd bij VTM ook niet hebben gedacht dat het zo enorm lang ging duren vooraleer ze De Bende van Jan de Lichte konden uitbrengen, maar door te wachten hebben ze uiteindelijk in hun eigen voet geschoten. Je zit nu met een reeks die op moment van uitbrengen al verouderd aanvoelt. Het lange wachten zorgt bovendien voor een grote anticipatie en daarvoor is de uiteindelijke reeks gewoon net te traag, net te kabbelend en uiteindelijk simpelweg net niet goed genoeg. Een indrukwekkende cast (met ook nog een geweldige Jeroen Perceval en de altijd goede Manou Kersting) ten spijt.

Nipte 3*

Kronos

Te weinig actie lees ik hier ergens. Het is een drama serie.

De eerste afleveringen beklijven niet echt maar het bouwt mooi op. Nog drie afleveringen te gaan. Daar zal het van afhangen. In ieder geval knap in beeld gebracht. Serie heeft een internationale allure. De verschillende dialecten zijn soms wel storend. Dan vraag ik me af of die toen al zo klonken. En wel jammer dat er net als in Amigo's slechts een kort rolletje is voor de fantastische acteur Flor Decleir.

Metalfist schreef:

Dat die verschillende en eigentijds lijkende dialecten niet werken, daar ben ik het eens mee. Maar ik vermoed dat je geen Vlaming bent of in ieder geval niet uit het deel waar sjotten gezegd wordt. Sjotten is niet alleen voetballen, maar kan algemeen gebruikt worden voor ergens tegen stampen. Het woord kan dus toen ook al bestaan hebben. Het Vlaams woordenboek

maike_d2001 schreef:

Antwerpenaar hier dus wel bekend met het woord op zich maar uit de context vond ik het toch vooral als voetballen klinken, al geef ik toe dat ik niet aan de andere betekenis gedacht had.

avatar van Corcicus

Corcicus

Ik ben er trouwens helemaal niet van overtuigd, gotti dat voetbal nog moest uitgevonden worden in de 18de eeuw. Vaststaat is dat de offside- of buitenspelregel al dateert van 1815 (Groot-Brittannië). Zou mij dus sterk verwonderen mocht dit spel nog niet in één of andere vorm bestaan hebben in de 18de eeuwse Nederlanden. In China kennen ze met cuju al een historische voorloper sinds 300 v.C.

Metalfist

Nooit verwacht dat dat ene voorbeeld veel reactie ging teweeg brengen maar kijk, hier zijn we dan. Geen idee meer of er in de serie een meer concrete tijdsaanduiding wordt gegeven dan "de 18e eeuw" maar het zou inderdaad kunnen dat het spelletje er al eerder was. Ik vond het in ieder geval erg onnatuurlijk overkomen.

Metalfist schreef:

Ik vond het in ieder geval erg onnatuurlijk overkomen.

Tja, kan gebeuren als je wikipedia niet bij hand hebt.

avatar van Movsin

Movsin

Tegenvaller.

Ligt zeker niet aan de acteurs waarvan enkele het er goed van af brengen, maar het script is al te pover.

Werd nooit door het gebeuren echt aangesproken.

Een zekere onnatuurlijkheid hangt over het geheel, had graag een wat dieper beeld gekregen van de bende in zijn dagelijks bestaan en geheel tot mijn spijt waren er amper momenten die de serie op een hoger niveau hadden kunnen tillen.

avatar van AGE-411

AGE-411

De eerste scene van de serie werd in de 'Lommelse Sahara' gefilmd. Een zandgrond met vooral coniferen.

De serie zou zich nochtans in de Vlaamse Ardennen moet afspelen, alwaar beukeneikenbossen de normaal zijn.

Kwestie van te beginnen met een valse noot.

Het verhaal is trouwens gebaseerd op het gelijknamig boek. ( De Bende van Jan de Lichte - Louis Paul Boon (1957) - BoekMeter.nl ). Ook in het boek werd Jan De Lichte meer als een idealist afgeschilderd dan een struikrover.