• 9.380.511 stemmen

Law & Order - Seizoen 1 (1990-1991)

Alternatieve titel: Law and Order

Afleveringen: 22

Speelduur: 16 uur en 30 minuten

Ontwikkeld door: Dick Wolf

Met: Steven Hill, George Dzundza en Michael Moriarty

Datum van release: donderdag 13 september 1990

Eerst uitgezonden op: NBC (Verenigde Staten)

• SkyShowtime Bekijk seizoen 1 via SkyShowtime
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Law & Order

In Law & Order volgen we wat er gebeurd als er een moord wordt gepleegd. We zien de politie op onderzoek uit gaan en uiteindelijk verdachte(n) arresteren en daarna volgen we het Openbaar Ministerie in actie in de rechtbank. Soms moeten de rechercheurs getuigen of aanvullend bewijs zoeken om de verdachte achter de tralies te krijgen.

Afleveringen Seizoen 1 (1990-1991)

1. 1. Prescription for Death

13 september 1990 (45 minuten)

Suzanne Morton overlijdt na een bezoek aan de spoedeisende hulp tijdens een hectische nachtdienst. Haar vader, een voormalig legerarts, verwijt het ziekenhuis nalatigheid en eist een onderzoek. Het spoor leidt al snel naar dr. Edward Auster, een gerespecteerd arts die wel van een borrel houdt en mogelijk onder invloed was die nacht. De andere dokters zijn niet erg spraakzaam uit angst om hun baan te verliezen. Aan Stone de moeilijke opdracht om Auster te vervolgen.

2. 2. Subterranean Homeboy Blues

20 september 1990 (45 minuten)

Een blanke vrouw, Laura di Biasi, schiet twee zwarte mannen neer in een drukke metro. Als Logan en Greevey de schietpartij onderzoeken, denken zij dat Di Biasi heeft gehandeld uit noodweer. Nader onderzoek wijst uit dat er wellicht wraak in het spel is. Als een van de slachtoffer aan zijn verwondingen overlijdt, wordt de tenlastelegging gewijzigd van geweldpleging in moord. Nu is het aan Stone om te bewijzen dat Di Biasi de twee zonder geldige reden heeft neergeschoten. Dit blijkt moeilijk nu de advocaat van de verdediging inspeelt op het gevoel van de jury en er ook in het team van Stone twijfel bestaat over de schuld van Di Biasi.

3. 3. The Reaper's Helper

4 oktober 1990 (45 minuten)

Logan en Greevey doen onderzoek naar de dood van bouwvakker Bobby Holland en ontdekken al snel dat Holland homoseksueel was. Na het lezen van een tijdschriftartikel legt Greevey een verband tussen Hollands dood en soortgelijke gevallen in San Francisco en Los Angeles. Wanneer zij deze moorden onderzoeken, komt steeds de naam Jack Curry naar boven. Als blijkt dat hij meer weet van deze moorden arresteren ze hem. Curry verklaart dat hij de mannen heeft geholpen bij het plegen van zelfmoord omdat zij leden aan aids en verder leven voor hen geen zin meer had. Stone heeft moeite met de vervolging van Curry, omdat hij twijfelt of hij iets verkeerd heeft gedaan.

4. 4. Kiss the Girls and Make Them Die

11 oktober 1990 (45 minuten)

Wanneer Paige Bartlett in elkaar geslagen wordt gevonden in haar appartement, wordt zij met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar zij komt te overlijden. Logan en Greevey worden belast met het onderzoek naar haar dood en horen van haar vriend Steven Feinstein dat zij de avond voor haar dood uit elkaar zijn gegaan. Dan horen de rechercheurs over een andere vriend genaamd Ned Loomis. Ze komen erachter dat deze in het verleden een andere vriendin heeft mishandeld. Tot Stones frustratie mag hij Loomis' eerdere mishandeling niet tegen hem gebruiken in de rechtszaak.

5. 5. Happily Ever After

23 oktober 1990 (45 minuten)

Logan en Greevey worden belast met het onderzoek naar een schietpartij in een parkeergarage, waarbij Alan Ralston is overleden en zijn vrouw Janet gewond is geraakt. Als ze op de plaats delict naar bewijzen zoeken, komt er een verhaal aan het licht en richten ze hun pijlen op Gil Himes, een zakenpartner van Alan. Himes blijkt een verhouding te hebben met Janet en weet meer van de dood van Alan. Het lijkt erop dat hij geschoten heeft met het doel Alan te doden en Janet slechts te verwonden. Stone brengt de twee voor de rechter en probeert een van de twee tegen de ander te laten getuigen.

6. 6. Everybody's Favorite Bagman

30 oktober 1990 (45 minuten)

Wanneer de lokale gemeenteraadslid Charles Halesey wordt overvallen en zijn keel wordt doorgesneden, worden Logan en Greevey op deze zaak gezet. Het spoor naar een georganiseerde bende als zij uitkomen bij een maffialid genaamd Tony Scalisi. Stone en Robinette nemen het onderzoek over en komen bij een corruptiezaak uit, die hen tot verrassing naar de top van de politie in New York City leidt. Dit kan een schandaal worden en zij ontdekken dat dit als volgt werkt: het bedrijf dat de parkeermeters leegt wordt geleid door de maffia en bewust is ingehuurd door het bestuur van de politie.

7. 7. By Hooker, by Crook

13 november 1990 (45 minuten)

Wanneer een man genaamd Diamond zwaargewond wordt gevonden in Central Park, gaan Logan en Greevey op onderzoek uit. Zij komen als snel uit bij een escortservice en dan in het bijzonder bij de escortdame Jolene. Greevey doet zich voor als een klant en neemt een hotelkamer om Jolene te ontvangen en arresteert haar voor illegale bezigheden. Als Diamond komt te overlijden, komt het onderzoek uit bij de baas van de Jolene, Jasmine, en dan bij de baas van Jasmine, Laura Winthrop. Winthrop beweert dat zij alleen maar een cateringsbedrijf runt en niets weer van een escortservice. De zaak krijgt een zware lading als blijkt dat Jolene besmet is met het hiv-virus.

8. 8. Poison Ivy

20 november 1990 (45 minuten)

Tijdens een arrestatie na een drugsdeal schiet politieagent Fredo Parise de jonge Afro-Amerikaan Tommy Richardson dood. Logan en Greevey onderzoeken deze schietpartij en denken dat Tommy ongewapend was en dat Fredo een wapen op zijn lichaam heeft gelegd. Fredo wordt nu verdacht van moord op een ongewapende jongen. In het verleden heeft Fredo zoiets al meer gedaan. Tommy ging naar een universiteit en had een goede naam in de buurt. Logan en Greevey komen erachter dat hij toch verwikkeld was in drugshandel op de universiteit. Nu komt het op Stone aan om Fredo veroordeeld te krijgen voor de rechtbank, maar ondervindt veel tegenwerking van het politiekorps.

9. 9. Indifference

27 november 1990 (45 minuten)

Logan en Greevey onderzoeken een zware mishandeling van een kind en komen uit bij de moeder die verslaafd is aan cocaïne. Zij wordt op haar beurt weer mishandeld door haar man die psychiater is met een vreemde werkwijze. Het blijkt dat hij voor zijn behandeling van patiënten in zijn praktijk cocaïne gebruikt. De rechercheurs onderzoeken het verleden van het echtpaar en komen tot verrassende ontdekkingen. De mensen van het O.M. moeten van tactiek veranderen als de dochter komt te overlijden.

10. 10. Prisoner of Love

4 december 1990 (45 minuten)

Wanneer een kunstenaar dood wordt gevonden in zijn studio, gaan Logan en Greevey op onderzoek uit. Zij zien dat de dode man halfnaakt op een tafel ligt met SM-attributen op en bij zich en zoeken dan toch in de wereld van SM in New York. De dode maakte performance art work en had regelmatig tentoonstellingen in de stad en werd voornamelijk gefinancierd door de bureau kunst en cultuur van de gemeente. Het onderzoek wijst uit dat het hoofd van dit kantoor, Henry Rothman, ook betrokken was in de SM-wereld samen met een meesteres.

11. 11. Out of The Half-Light

11 december 1990 (45 minuten)

Wanneer een Afro-Amerikaans tienermeisje claimt dat twee blanke politieagenten haar verkracht hebben gaan Logan en Greeney op onderzoek uit. Zij maken al snel kennis met het ambitieuze Afro-Amerikaanse congreslid Eaton, die de politie beschuldigt dat zij de verkrachting in de doofpot willen stoppen. Het conflict dreigt tot een kookpunt te komen, totdat Robinette ontdekt dat het slachtoffer een seksuele relatie had met haar vriend en dit niet bekend mocht worden bij haar ouders en dat onder druk van Eaton de aanklacht werd ingediend.

12. 12. Life Choice

8 januari 1991 (45 minuten)

Mary Donovan pleegt een bomaanslag op een abortuskliniek en komt daarbij om het leven. Logan en Greevey gaan op onderzoek uit en zoeken in de verenigingen die tegen abortus zijn en horen van haar ouders dat Mary een anti-abortusaanhanger was. Zij komen uit bij Celeste McClure, die werkzaam is bij een tuinbedrijf die dezelfde kunstmest verkoopt die gebruikt was in de springstof van de bomaanslag. Zij wordt daarvoor gearresteerd. De rechercheurs ontdekken dat Rose Schwimmer, de voorzitster van een anti-abortusvereniging, de spil was in de bomaanslag. Zij wordt ook gearresteerd. Het onderzoek laat weten dat Mary in het geheim zwanger was en aan het kijken was voor een abortus.

13. 13. A Death in the Family

15 januari 1991 (45 minuten)

Logan en Greevey willen een arrestatie uitvoeren en bij het uitstappen zien zij een lichaam neervallen vanuit een raam van een flat. Als zij van de schrik zijn bekomen, horen zij geweerschoten vanaf het dak en haasten zich naar boven. Daar zien zij een lichaam liggen en komen tot de ontdekking dat het een politieagent is en zijn collega, Nicki Sandoval, staat erbij. Eerst verdenken zij de man die zij eerst wilden arresteren maar al snel blijkt dat Nicki de verdachte is. Na uitvoerig onderzoek blijkt dat de neergeschoten agent corrupt was en dat hij Nicki wilde neerschieten voordat zij hem aan kon geven, maar Nicki was sneller met schieten.

14. 14. The Violence of Summer

5 februari 1991 (45 minuten)

Een lokaal bekende televisiejournaliste wordt verkracht door een groep van drie mensen en de verdachten beschuldigen elkaar. Dat de journaliste geen vlekkeloos verleden heeft, werkt ook niet in het voordeel voor Stone in de aanklacht. In het onderzoek dat Logan en Greevey aan het uitvoeren zijn ontdekken zij dat er misschien een vierde verdachte is.

15. 15. The Torrents of Greed (1)

12 februari 1991 (45 minuten)

Wanneer een winkeleigenaar, Isaac Skolnick, in elkaar geslagen gevonden wordt, starten Logan en Greevey het onderzoek naar de mishandeling. De dochter van Isaac vertelt de heren dat haar vader bedreigd werd door een man genaamd Pilefsky, die lid is van de maffiafamilie Masucci. Als een getuige Pilefsky identificeert, wordt hij gearresteerd. Logan ontdekt dat een ander maffialid, Mario Zalta, ook iets met deze zaak te maken heeft vanwege een eerdere rechtszaak, die hij heeft gehad samen met Pilefsky. De rechercheurs ontdekken dat de Masucci-familie in een illegale sigarettenhandel zit, en dat zij winkeleigenaars dwingen de sigaretten bij hen af te nemen.

16. 16. The Torrents of Greed (2)

19 februari 1991 (45 minuten)

Nu de rechtszaak tegen Frank Masucci en Harv Biegel voor de moord op de vakbondsman Russel Mackie mislukt is, plaatst de politie Frank en Harv onder surveillance. Biegel wordt opnieuw gearresteerd en nu voor zijn betrokkenheid met de illegale sigarettenhandel. De vrouw van Biegel, Katherine Masucci, waarschuwt Stone dat haar man vermoord wordt door Frank als hij praat. Biegel wil toch praten over strafvermindering voor de moorden die gepleegd zijn in naam van Frank Masucci. Biegel wil alleen dit niet vertellen bij de rechtbank en wordt daarom weer vrijgelaten.

17. 17. Mushrooms

26 februari 1991 (45 minuten)

Bij een schietpartij op een appartement raakt een twaalfjarige jongen gewond en zijn babybroertje gedood. Logan en Greevey komen na onderzoek erachter dat de schietpartij een fout was en dat de dader het verkeerde huis heeft beschoten en dat hij dit in opdracht heeft gedaan van een drugsdealer. Het is tragisch dat de dader slechts twaalf jaar is, die meer verstand van automatische wapens heeft dan van lezen.

18. 18. The Secret Sharers

12 maart 1991 (45 minuten)

Als een lokale drugsdealer doodgeschoten wordt gevonden en de getuigen in alle talen zwijgen, moeten Logan en Greevey de moord onderzoeken. Ondanks dat iedereen zwijgt, komen zij toch achter een mogelijke dader. Deze jongen heeft blijkbaar wraak genomen, omdat de drugsdealer zijn zus heeft verkracht. Stone wil dat de schutter gestraft wordt en brengt hem voor de rechtbank. Daar ontmoet hij de advocaat van de verdachte. De advocaat komt uit Texas en heeft een paar opmerkelijke trekjes en Stone heeft moeite om hem te verslaan. In de rechtszaak komt Stone erachter dat de mensen uit de omgeving van de verdachte hem blijven steunen en dat zij de moord terecht vinden.

19. 19. The Serpent's Tooth

19 maart 1991 (45 minuten)

Als een zakenman en zijn vrouw doodgeschoten worden gevonden in hun huis, starten Logan en Greevey het onderzoek. Al snel worden de twee zoons verdacht, omdat zij in het verleden regelmatig mishandeld zijn door hun vader. Tijdens het verdere onderzoek ontdekken zij ook dat de vader een zakenpartner heeft aangenomen die connecties heeft met een Russische criminele organisatie. Stone moet nu beslissen wie hij vervolgt voor de moorden, de zoons of de zakenpartner.

20. 20. The Troubles

26 maart 1991 (45 minuten)

Logan en Greevey hebben de opdracht een gevangene op te halen bij een politiebureau. Als daar de gevangenenbuis aankomt, komen zij tot de ontdekking dat een gevangene vermoord is tijdens de rit. Omdat de overige gevangenen van de FBI afkomstig zijn, eist de FBI meteen het onderzoek op en nemen de gevangenen weer terug. Dit betreft een lid van de IRA en een Libanese drugsdealer. Het lid van de IRA zit al vijf jaar vast in een federale gevangenis zonder een rechtszaak. Als de Libanees opgehangen wordt gevonden in de federale gevangenis, ontdekken Logan en Greevey dat een bewaker banden heeft met de IRA.

21. 21. Sonata for Solo Organ

2 april 1991 (45 minuten)

Een man wordt gevonden in het park en het blijkt dat hij beroofd is van een nier. Logan en Greevey ontdekken dat een rijk en welgesteld man hiermee te maken heeft en dat hij dit gedaan heeft voor zijn dochter die dringend een niertransplantatie nodig had. Zij komen ook uit bij een chirurg die dit allemaal opgezet heeft en deze wil voor strafvermindering wel getuigen tegen de vader.

22. 22. The Blue Wall

9 juni 1991 (45 minuten)

Chef van politie Cragen wordt verdacht van vervalsen van bewijzen in een grote rechtszaak. Logan en Greevey willen dit uit gaan zoeken om zijn naam te zuiveren maar worden tegengewerkt vanaf de top van de politie. Interne zaken denkt ook dat Cragen schuldig is en eist van Stone dat hij Cragen vervolgt. Onder druk van Stone gaat Cragen met hen samenwerken door een verborgen zender te dragen, en dan wordt duidelijk dat deze zaak groter is dan eerder werd gedacht.

ZAP!

Leuk: (bijrol)acteurs zien te herkennen uit andere titels, zoals - en daar moest ik even op broeden - Marita Geraghty (in afl.4, waarvan de titel kennelijk hiervandaan komt) die Nancy speelde in 'Groundhog Day' (1993).

ZAP!

Afl.5: bijrolletje voor 'Janice Soprano'. En daar laat ik het bij, want anders gaat het een hele waslijst worden.

-edit- Verder interessant om weer te zien, maar zo geboeid als vroeger kijk ik er niet meer naar. Al ben ik ook niet zeker of ik deze reeks wel heb gezien, ik kan me vooral Jerry Orbach (die pas later erbij kwam) nog herinneren en een andere waarvan ik het hoofd zo voor me zie, maar nergens kan vinden...

-edit2- Zoeken via Google op "new york actor grey hair glasses stand up comedy" levert Richard Belzer op, die bedoelde ik (via 'Scarface', waar ie toch ook in zat, kon ik 'm niet vinden...).

ZAP!

Ik doe er toch nog eentje, want ik kon de jonge Doakes uit Dexter in 'Poison Ivy' maar niet plaatsen...