• 10.795 nieuwsartikelen
  • 162.330 films
  • 10.195 series
  • 29.838 seizoenen
  • 614.968 acteurs
  • 193.274 gebruikers
  • 8.985.774 stemmen
Avatar
 
banner banner

You Rang, M'Lord? - Seizoen 1 (1988-1990)

3,77 13 stemmen

Alternatieve titel: Heeft U Gebeld, Meneer?

IMDb beoordeling: 8,7 (3.585)

Afleveringen: 6

Speelduur: 5 uur

Ontwikkeld door: Jimmy Perry en David Croft

Met: Paul Shane, Jeffrey Holland en Su Pollard

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: donderdag 29 december 1988

Eerst uitgezonden op: BBC One (Verenigd Koninkrijk)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot You Rang, M'Lord?

Alf Stokes (Paul Shane) an James Twelvetrees (Jeffrey Holland) ontmoeten elkaar voor het eerst in de loopgraven van Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze vinden het lichaam van een officier, en omdat hij denkt dat hij dood is berooft Alf hem van zijn waardevolle zaken. De officier, de geachte Teddy Meldrum (Michael Knowles) blijkt echter nog te leven, dus brengen ze hem naar het ziekenhuis. Tien jaar later werkt James in het huishouden van Lord Meldrum (Donald Hewlett), Teddy's broer. Dan duikt Alf plotseling op, en wordt, zeer tegen James' zin, aangenomen als butler. Alfs dochter Ivy (Su Pollard) krijgt een baan als dienstmeisje. Haar relatie met Alf moet echter geheim blijven.

Afleveringen Seizoen 1 (1988-1990)

  1. 1. Pilot

    29 december 1988 (50 minuten)

    Londen, 1927. Alf Stokes en zijn dochter Ivy krijgen de zak bij het theater waar ze werken. Alf besluit in dienst te gaan als butler. Als hij bij het huis van Lord Meldrum arriveert, komt hij daar oude bekenden tegen.

  2. 2. The Phantom Sign Writer

    14 januari 1990 (50 minuten)

    Alf en Ivy zijn inmiddels gewend aan hun nieuwe baan, maar de dingen lopen uit de hand als Sir Ralph Shawcross vermoedt dat zijn vrouw, Lady Agatha, een verhouding heeft. De auto van Lord Meldrum is gevandaliseerd Iemand heeft het woord "overspelige" erop geschilderd, wat paniek veroorzaakt als de bisschop van het voertuig gebruik wil maken.

  3. 3. A Deed of Gift

    21 januari 1990 (50 minuten)

    Lady Lavender laat haar notaris komen die ze instructies geeft haar aandelen in de Union Jack Rubber Company aan Ivy over te dragen. James wordt gekweld door de gedachte aan Miss Poppy nadat ze hem gevraagd heeft zijn spieren te mogen voelen. Dan laat Lady Lavender opnieuw de notaris komen.

  4. 4. Love and Money

    28 januari 1990 (50 minuten)

    Lord Meldrum vindt dat Lady Lavender te ver is gegaan, en wil haar mentaal instabiel laten verklaren. Onderwijl is Teddy vastbesloten Ivy een bezoekje in haar kamer te brengen, ongeacht hoe gevaarlijk de route ernaartoe ook is. Een feestje ter gelegenheid van Miss Cissy's verjaardag brengt een paar verrassingen met zich mee.

  5. 5. Fair Shares

    4 februari 1990 (50 minuten)

    Lady Lavender heeft nu haar aandelen aan Stokes beloofd, en hij ziet dit als een kans op een goed leventje. Ondertussen zit Ivy in de problemen omdat ze Sir Ralph verteld heeft over de relatie van zijn vrouw met Lord Meldrum.

  6. 6. Beg, Borrow or Steal

    11 februari 1990 (50 minuten)

    Alf wordt door de lokale pandjesbaas gechanteerd. Die wil het huis van Lord Meldrum beroven. Lord Meldrum geeft Poppy en Cissy toestemming een avondje progressieve poëzie te houden in de eetkamer. De relatie tussen Alf en Ivy wordt onthuld bij het personeel.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van Dievegge

Dievegge

  • 3000 berichten
  • 7699 stemmen

De historische situering maakt deze reeks bijzonder. Het is een parodie op Upstairs, Downstairs en een satire op het Britse klassedenken. In het Londense herenhuis tijdens het interbellum kent iedereen z'n plaats. Tussen het adellijke gezin en de bedienden bevindt zich een glazen wand. Ook tussen de personeelsleden onderling heerst een strakke hiërarchie, met bovenaan de butler en onderaan de scullery maid. De bedienden spreken met een plat accent, verschillend van het aristocratische Engels van hun meerderen.

Beneden draait het rond de bekokstoofde plannetjes van de zwaarlijvige butler; boven rond de afwijkende seksuele voorkeuren van de gezinsleden. Schandaaltjes dienen toegedekt te worden: Lord Meldrews overspelige relatie, Teddy's obsessie voor dienstmeisjes en Cissy's geaardheid. Zij was baanbrekend als het eerste lesbische personage in een sitcom.

Mode en interieurs van de jaren 1920 zijn goed nagedaan. Tot de toenmalige cultuur behoorden het dadaïsme en de charleston. Vroege auto's en radio's waren moderne technologie. Sociopolitieke thema's zijn de nasleep van de Grote Oorlog, de kolonisatie en de arbeidersstakingen. Lord Meldrew en livreiknecht James willen het klassesysteem in stand houden; Cissy en Stokes rebelleren ertegen.

Het is niet de bekendste sitcom van Perry & Croft, maar wel hun beste. Typerend zijn de catchphrases (Least said, soonest mended!) en stereotiepe handelingen, zoals met eten gooien. Paul Shane en Su Pollard blinken uit als de louche butler en de naïeve huismeid. Dit is Britse humor op z'n best.


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.