• 9.379.484 stemmen

Dertigers - Seizoen 1 (2019)

Alternatieve titel: Dertigers: Antwerpen

Afleveringen: 24

Speelduur: 9 uur en 40 minuten

Ontwikkeld door: Wim De Smet, Wim De Smet en Wim De Smet

Met: Kim Van Oncen, Kristof Goffin en Yannick De Coster

Oorsprong: België

Datum van release: maandag 7 januari 2019

Eerst uitgezonden op: één (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Dertigers

Pieter, Nora, Tinne, Bart, Alex en Saartje zijn zes onafscheidelijke vrienden sinds hun studententijd, toen ze samen op kot zaten. Dat is ondertussen al vijftien jaar geleden. In tussentijd hebben ze als groep en elk afzonderlijk heel wat hindernissen overwonnen. Tegenwoordig zijn ze allen dertigers die hun sociaal en familiaal leven zo goed mogelijk trachten te runnen, dit zonder elkaar uit het oog te verliezen. Wanneer kleine en grote geheimen uit het verleden en heden naar boven komen, komt de vriendschap echter zwaar onder druk te staan.

Afleveringen Seizoen 1 (2019)

1. Aflevering 1

7 januari 2019 (25 minuten)

Zes dertigers leerden elkaar kennen tijdens hun studentenjaren in Antwerpen en bleven na hun studies in of rond de stad hangen, elk zoekende naar hun eigen weg, een job en een partner.

2. Aflevering 2

8 januari 2019 (25 minuten)

Nora weet niet wat ze op Pieter zijn vraag moet antwoorden en hoe ze haar geheim voor Jeroen moet verborgen houden. Ze zoekt steun bij Alex, maar die heeft weinig begrip voor haar situatie.

3. Aflevering 3

9 januari 2019 (25 minuten)

Pieter is opgelucht als Nora eindelijk antwoordt op zijn berichten. Maar voor Nora wordt het steeds moeilijker om te zwijgen. Zeker wanneer Jeroen voorstelt om Pieter als peter te vragen voor hun kindje.

4. Aflevering 4

10 januari 2019 (26 minuten)

Babs merkt dat de dood van Robin een enorme impact heeft gehad op Pieter en zijn familie. Het schuldgevoel van Nora tegenover Jeroen en Robin wordt steeds groter. Ze kan niet langer zwijgen.

5. Aflevering 5

14 januari 2019 (22 minuten)

Nora is nu 3 maanden zwanger en probeert zich aan haar afspraak met Pieter te houden. Bart is best onder de indruk van Kim, de knappe buurvrouw van Alex en Elias.

6. Aflevering 6

15 januari 2019 (24 minuten)

Alex heeft zijn vrienden uitgenodigd voor hun maandelijkse etentje, maar hij verwacht eerst van iedereen een wel erg bijzondere bijdrage. Babs zet Pieter onder druk om hulp te zoeken voor zijn financiële problemen. In een poging om te helpen zoekt ze steun bij Jeroen, maar dat valt niet in goede aarde bij Pieter, Saartje en Nora.

7. Aflevering 7

16 januari 2019 (25 minuten)

Saartje heeft een blind date, maar haar dag loopt helaas niet zoals gepland. Alex en Elias maken zich zorgen over Kim, hun bovenbuurvrouw.

8. Aflevering 8

17 januari 2019 (26 minuten)

Vandaag is een moeilijke dag voor de vriendengroep. Robins droom, de platenwinkel, gaat onherroepelijk dicht. Daardoor voelt het alsof de zes vrienden terug een beetje afscheid van Robin moeten nemen.

9. Aflevering 9

21 januari 2019 (23 minuten)

Vandaag komen de vrienden samen bij Tinne en Bart om hun jaarlijkse weekend naar de Ardennen voor te bereiden. Helaas zet Pieter zijn financiële situatie een domper op de feestvreugde.

10. Aflevering 10

22 januari 2019 (23 minuten)

Bart moet een belangrijke vergadering leiden in Amsterdam en doet erg zijn best om indruk te maken op een vrouwelijke klant. Tinne en Jeroen gaan een verlovingsring kopen voor Nora.

11. Aflevering 11

23 januari 2019 (22 minuten)

Nora en Jeroen komen het geslacht van hun kindje te weten. Babs begrijpt niet waarom Pieter nu opeens wel mee wil naar de Ardennen.

12. Aflevering 12

24 januari 2019 (24 minuten)

De hele groep vertrekt naar de Ardennen voor hun jaarlijkse weekendje. Iedereen is in vakantiestemming, behalve Tinne. Die bijt hard op haar tanden om Bart niet openlijk te confronteren met zijn bedrog.

13. Aflevering 13

28 januari 2019 (22 minuten)

De vrienden hebben hun eerste geslaagde nacht Ardennen achter de rug. Aan de ontbijttafel wordt er druk gespeculeerd over enkele verdachte geluiden uit een van de slaapkamers... Iedereen pleit onschuldig, tot er plots een onverwachte gast aan het ontbijt verschijnt.

14. Aflevering 14

29 januari 2019 (23 minuten)

Nadat het tot een confrontatie is gekomen tussen Tinne en Saartje, beslist Saartje om samen met Kobe haar koffers te pakken. Net wanneer ze naar huis willen vertrekken, zien ze Jeroen in alle staten de chalet binnenlopen. Daar vertelt hij de echte reden van zijn fout gelopen huwelijksaanzoek.

15. Aflevering 15

30 januari 2019 (23 minuten)

Na de pijnlijke gebeurtenissen in de Ardennen wil ook Tinne niet langer zwijgen. Ze confronteert Bart met de foto die ze in zijn gsm heeft gevonden. Alex maakt zich overdreven druk in de zoveelste burenruzie, wat voor ergernis zorgt bij Elias

16. Aflevering 16

31 januari 2019 (26 minuten)

De vriendengroep likt haar wonden. Bart probeert Tinne nog steeds te overtuigen van zijn onschuld, maar haar vertrouwen blijkt ver zoek.

17. Aflevering 17

4 februari 2019 (23 minuten)

Jeroen zet Nora voor een belangrijke keuze. Elias vergezelt Alex naar de psycholoog, waar ze enkele belangrijke afspraken maken.

18. Aflevering 18

5 februari 2019 (25 minuten)

Alex probeert de oefening van de psycholoog zoveel mogelijk voor zich uit te schuiven. Hij richt zijn aandacht liever op de verjaardag van Pieter, het perfecte moment om iedereen weer samen te krijgen.

19. Aflevering 19

6 februari 2019 (22 minuten)

Ook op de eerste schooldag blijft Louise duidelijk worstelen met de moeilijke thuissituatie. Saartje helpt Pieter onverwacht aan een nieuwe job.

20. Aflevering 20

7 februari 2019 (25 minuten)

Saartje verrast haar mama met een gepersonaliseerd cadeau, maar dat geeft niet de verhoopte reactie. Alex beseft dat hij zijn relatie met Elias te hard op het spel zet en probeert open kaart te spelen.

21. Aflevering 21

11 februari 2019 (25 minuten)

Nadat de mama van Saartje is verdwenen gaan Pieter, Alex en Elias een hele nacht op zoek. Saartje stelt Pieter diep teleur. Bart wordt op zijn werk geconfronteerd met een oude bekende.

22. Aflevering 22

12 februari 2019 (25 minuten)

Saartje moet het zowel bij haar mama als bij Pieter goedmaken. Bij Tinne en Bart lijken de brokken niet meer te lijmen.

23. Aflevering 23

13 februari 2019 (24 minuten)

Op het kerkhof verzamelen vrienden en familie voor de jaarlijkse herdenking van Robins dood. Ondanks een voorbereide speech beslist Pieter toch te improviseren, en dat maakt veel emoties los bij de vrienden. Maar dan barst de bom en oude geheimen komen aan het licht.

24. Aflevering 24

14 februari 2019 (27 minuten)

Pieter kampt met een enorm schuldgevoel, alleen Saartje lijkt hem te kunnen troosten. Onder lichte dwang van Elias vertelt Alex aan Nora wat hij weet over Robin. En de waarheid komt hard aan. Saartje doet een ultieme poging om de relatie van Tinne en Bart te redden. Enkele dagen later zien de vrienden elkaar allemaal terug, wanneer Nora onverwacht te vroeg bevalt...

Esteban

Met enige schaamrood op de wangen moet ik bekennen dat deze moderne mini-soap vrij verslavend was. In die mate dat ik het TV-schema opgegeven heb en meteen alles op YouTube heb uitgekeken, waar de reeks ook officieel beschikbaar gesteld werd.

Geen hoogstaande televisie, eerder in het straatje van "Kaat & Co" destijds. En toch. Een pluspunt was de herkenbaarheid. Ik denk dat de meeste dertigers wel gelijkaardige ervaringen zullen hebben wat vriendschappen uit de schooltijd / studententijd betreft. De clue van de reeks zag ik wel van mijlenver aankomen. Verder vond ik het een verademing eens 'gewone' LGBT-mensen te zien. Twee mannen met een saai alledaags leven die niet de hele tijd van 'Yaaaas!' lopen te roepen of constant andere venten staan af te lebberen. Ze konden niet meer doordeweeks zijn, prima zo. Eindelijk.

Enkel die laatste scènes waren mij iets te open voor interpretatie. Nog 10 dagen. Nog 8 weken. Wat? Dat deze koppels nog samen waren, veronderstel ik? Dat is in ieder geval beter dan het happy-happy einde dat we eerst leken te krijgen.

NRT

We zijn nog maar een maand ver dit jaar, maar dit is voor mij toch wel de verrassing tot nu toe. Normaal gezien heb ik een grondige hekel aan alles wat met soaps heeft te maken. Nu weet ik niet of we dit tot een soap mogen rekenen, maar het heeft er iets van weg. Het grote pluspunt is gewoonweg de herkenbaarheid en dat geldt niet per se voor dertigers, maar ook voor latere twintigers waartoe ikzelf behoor. Gedaan met het mooie schoolleven. Iedereen op zoek naar zijn plaats in de samenleving. Ze gaan samenwonen, er komen kinderen, er zijn problemen in verschillende relaties,... maar telkens op een realistische manier. Vaak heb je ook in iedere groep de verzoenende, de verantwoordelijke, de levensgenieter, de stille, de losbol, de atleet,... Het enige minpuntje: de gewone werkmens komt er wel niet in voor. Een havenarbeider of een metser komen we niet tegen. Voor mij geen probleem, maar dit las ik in bepaalde reacties.

De acteurs presteren ook in mijn ogen een pak beter dan de soap-acteurs. Heerlijke ontdekkingen. Vooral Tom Dingenen, Kristof Goffin en Kim van Oncen vind ik uitstekend acteren. Ik heb deze serie dan ook al volledig afgekeken omdat het zo verslavend was. Op naar seizoen 2!

Esteban

Ik meen te hebben opgevangen dat deze reeks een eenmalig avontuur was, net zoals de Thuis spin-off rond Emma haar klasgenoten. Ze zijn volop aan 't experimenteren / aftasten door series zowel op TV uit te zenden als via andere kanalen volledig en meteen beschikbaar te stellen. Zie ook VIER met WTFock. Wat ze nu precies onderzoeken? Geen idee. In de komende jaren zullen we langzaamaan het één en ander zien veranderen, denk ik.

'Dertigers' blijkt natuurlijk wel een groot succes, dus wie weet wat een tweede seizoen betreft. Maar het verhaal was wel helemaal afgerond, naar mijn gevoel. 'Bart' vond ik ook één van de betere castmembers. 'Pieter' kon mij het meest bekoren, maar dat ik de acteur reeds volgde, zal daar ook mee te maken hebben. Dat er grotendeels onbekende of minder bekende acteurs gekozen werd, werkte in het voordeel. Evelien Van Hamme (Tinne) vond ik minder. Zij was regelmatig zichtbaar aan 't acteren en ging er dikwijls over, alsof ze op het podium stond in een theater. Zij viel voor mij wat uit de toon.

Maar goed, dergelijke experimentjes mogen dus nog langskomen.

Spacejet schreef:

Maar goed, dergelijke experimentjes mogen dus nog langskomen.

Er komt al een tweede seizoen. Al na 1 week hadden ze dit beslist vanwege het succes.

Esteban

Azo. Dan is het eenmalige avontuur al bijgestuurd vanwege 't succes. Het kan snel veranderen. Wel benieuwd waar dat nu eigenlijk nog zou moeten over gaan. Voor mij leek het nu al uitvertelt, om eerlijk te zijn. Zo'n interessante gebeurtenissen waren het nu ook weer niet. De alledaagsheid kon vooral boeien door wat er naar boven dreigde te komen, dat aspect is nu weg. Of er moet nog een tweede geheim zijn, natuurlijk.

Wat ik mij na afloop wel afvroeg, was wat die verhaallijn van de bovenburen daar nu eigenlijk kwam in doen. Uiteindelijk werd daar niets mee gedaan.

Spacejet schreef:

De herkenbaarheid denk ik opnieuw van opvliegende buren. Daarnaast had dat meisje ook een rol omdat Bart weer wat kon flirten op die manier denk ik.