De Amerikaans scenarioschrijver, regisseur en televisieproducent David Chase, het brein achter The Sopranos, zal met veel trots terugkijken op het succes van de hitserie die in 1999 voor het eerst te zien was. Deze maand viert de iconische show haar 25ste verjaardag, maar Chase ziet het naar eigen zeggen meer als een begrafenis, omdat het volgens hem het einde van een tijdperk vol verfijnde en ambitieuze televisie markeert dat werd ingeluid door The Sopranos.
Het is deze maand maar liefst 25 jaar geleden dat The Sopranos, een van de meest geprezen en geliefde series ooit, voor het eerst op televisie verscheen. Het gangsterdrama van ontwikkelaar David Chase maakte de weg vrij voor een periode waarin rauwe, grensverleggende drama's de boventoon voerden, en wordt beschouwd als het begin van wat vaak de moderne 'Gouden Eeuw' van de televisie wordt genoemd. Maar die Gouden Eeuw is nu voorbij, zo zegt Chase zelf in een nieuw interview.
Geen verjaardag maar een begrafenis
De 78-jarige Chase noemde de afgelopen 25 jaar het 'tijdperk van prestige', of het 'tijdperk van Peak TV', dat ons geprezen programma's als Mad Men, Breaking Bad, The Wire en nog veel meer heeft opgeleverd. Maar nu is dat tijdperk, dat hij bestempelde als een 25-jarige blip op de radar, helaas voorbij. "Voor de duidelijkheid: ik heb het niet alleen over The Sopranos, maar over een heleboel andere enorm getalenteerde mensen waar ik steeds meer medelijden mee heb", zo vertelde Chase tegenover The Times UK (via The Hollywood Reporter). "Dit is het 25-jarig jubileum van The Sopranos, dus het is natuurlijk een feest. Maar misschien moeten we er niet zo naar kijken. Misschien moeten we het meer zien als een begrafenis." Toen de interviewer vervolgens Succession noemde als een recente show die onder slimme en verfijnde televisie gerekend kan worden, antwoordde Chase dat die show al vele jaren geleden groen licht kreeg. "Het is dus een begrafenis," hield hij vol. "Er is iets aan het sterven."
Terug naar waar we waren
Chase verklaarde verder dat hij in zijn eigen carrière al de tekenen aan de wand heeft gezien dat televisie in complexiteit achteruitgaat, en zei dat hij is gewaarschuwd voor het maken van televisie waarvoor 'een publiek zich te lang moet concentreren'. "We houden tegenwoordig meer van multitasken", zo zei Chase. "We lijken in de war te zijn en het publiek kan hun gedachten niet bij de dingen houden, dus we kunnen niets maken dat teveel logica bevat, onze aandacht nodig heeft en vereist dat het publiek zich concentreert. En wat betreft streaming? Het wordt erger. We gaan terug naar waar we waren. Terug naar waar ik toen was. Ze hebben weer reclames," aldus Chase die nog onthulde dat hij onlangs probeerde een complex project over een high-end escort in getuigenbescherming van de grond te krijgen, maar dat hij van de executives te horen kreeg dat hij het 'dommer moest maken'.
Mee eens. Maar het is niet alleen een generatie dingetje. Leeftijdgenoten van me vinden het kijken en verdiepen in series als Seinfeld en Foyle's War (twee uitersten) al demanding. Ook een ceedeetje in z'n geheel afspelen, is al teveel moeite.
Mee eens. Maar het is niet alleen een generatie dingetje. Leeftijdgenoten van me vinden het kijken en verdiepen in series als Seinfeld en Foyle's War (twee uitersten) al demanding. Ook een ceedeetje in z'n geheel afspelen, is al teveel moeite.
Een cd afspelen. Dat doen alleen boomers toch nog? ^^
Leeftijdgenoten van me vinden het kijken en verdiepen in series als Seinfeld en Foyle's War (twee uitersten) al demanding. Ook een ceedeetje in z'n geheel afspelen, is al teveel moeite.
Reacties (5)