• 13.714 nieuwsartikelen
  • 171.463 films
  • 11.377 series
  • 32.352 seizoenen
  • 633.966 acteurs
  • 197.106 gebruikers
  • 9.221.757 stemmen
Avatar
 
De beste drie van Al Pacino
Foto: © ANP

De beste drie van Al Pacino
Foto: © ANP

Al Pacino, één van 's werelds grootste filmlegendes aller tijden, heeft vandaag de leeftijd van 80 bereikt. Onlangs was hij nog te zien als Jimmy Hoffa in Oscarkandidaat The Irishman, maar de acteur heeft heel wat voortreffelijke parels neergezet, waaronder twee films die bij veel mensen in de top drie staan van beste films ooit gemaakt. Wij brachten, speciaal voor zijn verjaardag de drie (vier) beste films van Al Pacino in beeld.

The Godfather (1972) & The Godfather: Part II (1974)

Er is uiteraard geen film van Pacino die kan tippen aan de eerste twee Godfather-films en het zou filmische heiligschennis zijn om deze niet beide te noemen. We zien Pacino als Michael, de jongste zoon van de grote Don Corleone die tegen het einde van zijn carrière meer en meer betrokken raakt bij de handel in drugs, maar daar niets van wil weten. Hij laat zijn afkeer tegen de nieuwe criminele industrie duidelijk blijken en vormt daardoor een groot obstakel voor de rest van de families, die hem uit de weg willen ruimen. Wanneer een aanslag op het leven van de Don wordt gepleegd is het de in eerste instantie afstandelijke Michael die de meeste wrok koestert. De evolutie van een vrije, op het juiste pad gebleven rechtenstudent met eervolle militaire vermeldingen naar een koelbloedige moordenaar wordt mooi geportretteerd door de jonge Pacino. Het is de eerwraak, samen met een succesvolle aanslag op het leven van zijn oudste broer Sonny, die hem klaarstoomt voor de opvolging van 'de troon.' In het tweede deel heerst Michael met ijzeren vuist, en zien we Pacino als dezelfde Michael, maar met een machtslust die hem naar zijn bol is gestegen. 

Geregisseerd door Francis Ford Coppola, met Al Pacino, Robert De Niro en Robert Duvall. Deze films krijgen respectievelijk een 4,37/5 en een 4,29/5.

Scarface (1983)

De voorzichtige roekeloosheid die Pacino in zijn personage van Michael heeft gestopt, vinden we vertienvoudigd terug in zijn personage van Tony Montana, een jonge Cubaan zonder criminele stamboom, maar eentje die alles vanaf de grond moet opbouwen. We zien hoe het straatschoffie Montana voet zet op Amerikaans bodem en zijn brood probeert te verdienen met horeca-baantjes, maar langzaam opklimt binnen het cocaïne-circuit van Florida. Ook de evolutie van de schijnbaar opvoedingsloze immigrant die met zijn gierigheid en genadeloosheid het hele circuit naar zich toe weet te trekken is fenomenaal door Pacino afgedrukt op het witte doek. Zeker wanneer blijkt dat zijn roekeloze gedrag en toenemende drugsgebruik ervoor zorgen dat zijn emperium begint af te brokkelen, zien we de acteur een personage neerzetten dat de wanhoop nabij is. Het slotakkoord in deze film vat, mede door het goede acteerwerk van Pacino dan ook precies samen wat de film wil overbrengen: hoe alles wat ongefundeerd is opgebouwd keihard in elkaar kan storten. 

Geregisseerd door Brian De Palma, met Al Pacino, Michelle Pfeiffer en Steven Bauer. Deze film krijgt een 4,20/5.

Heat (1995)

Geen criminele drugsbaron, maar juist de man die vecht voor gerechtigheid. Dat is een Pacino van middelbare leeftijd in Heat. Hij moet het hier als de werkverslaafde speurneus Vincent Hanna opnemen tegen oude bekende Robert De Niro die crimineel meesterbrein Neil McCauley speelt. Hanna slaapt amper, ligt in scheiding met zijn vrouw en vertoont tekenen van serieuze aggressie-problemen. Het is een gebroken man die soelaas zoekt in dat wat hij het liefste doet: het ondanks alles opsporen van grote criminelen. De dialogen die Pacino voert in Heat zijn onfeilbaar. Zeker wanneer het gaat om een gesprekspartner als De Niro. Twee iconen die elkaar onder het genot van een drankje haarfijn uitleggen hoe ze elkaar gaan neerhalen. Passieve aggresiviteit tegenover ontembare woede, dat is het personage van Pacino in deze klassieker van Michael Mann. Ook het slotakkoord, dat de twee heren lijnrecht tegenover elkaar zet, is een krachtmeting van jewelste, waarin non verbale communicatie bijdraagt aan de intense spanning van de scène.

Geregisseerd door Michael Mann, met Al Pacino, Robert De Niro en Val Kilmer. Deze film krijgt een 4,10/5.

Reacties (9)


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van MindlessAssassin

MindlessAssassin

  • 489 berichten
  • 251 stemmen

Veelzijdig is Pacino in ieder geval niet


avatar van mixmaster

mixmaster

  • 1288 berichten
  • 1215 stemmen

Al Pacino en Robert De Niro zijn mijn favoriete acteurs aller tijden, maar ook Denzel Washington is een top acteur.


avatar van JHagenstein

JHagenstein

  • 74 berichten
  • 54 stemmen

Scarface bij z´n drie beste?

Hell no. Serpico, Carlito's Way, Dog Day Afternoon en Scent of a Woman zijn veel betere films.


avatar van RedorDead

RedorDead

  • 51 berichten
  • 17 stemmen

JHagenstein schreef:

Scarface bij z´n drie beste?

Hell no. Serpico, Carlito's Way, Dog Day Afternoon en Scent of a Woman zijn veel betere films.

Volledig mee eens! And justice for all schaar ik boven Scarface.


avatar van Apster

Apster

  • 1461 berichten
  • 6920 stemmen

Pacino wordt nog weleens bekritiseerd op over-acting. Persoonlijk houd ik altijd wel van zijn 'overdreven' manier van acteren, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die er niets mee hebben. Eén van zijn beste en meer ingetogen rollen is die van kruimeldief Lefty in Donnie Brasco. Een tragisch karakter dat met veel nuance wordt gespeeld door Pacino.


avatar van mrklm

mrklm

  • 10231 berichten
  • 9304 stemmen

Je zou kunnen zeggen dat dit de populairste films met Al Pacino zijn. Maar de al gesuggereerde Serpico, Dog Day Afternoon, Donnie Brasco, maar zeker ook The Panic in Needle Park en Carlito's Way zouden aardig in het rijtje passen. Ironisch genoeg denk ik niet dat iemand zijn Oscarwinnende rol schaart onder zijn beste vertolkingen.

Maar deze Top 3 is best acceptabel, ook omdat het films uit verschillende decennia zijn en dat toont dat Pacino niet aan een bepaalde periode gebonden is [hoo-aah!]


avatar van Vdk_Movie

Vdk_Movie

  • 375 berichten
  • 451 stemmen

mrklm schreef:

Je zou kunnen zeggen dat dit de populairste films met Al Pacino zijn. Maar de al gesuggereerde Serpico, Dog Day Afternoon, Donnie Brasco, maar zeker ook The Panic in Needle Park en Carlito's Way zouden aardig in het rijtje passen. Ironisch genoeg denk ik niet dat iemand zijn Oscarwinnende rol schaart onder zijn beste vertolkingen.

Maar deze Top 3 is best acceptabel, ook omdat het films uit verschillende decennia zijn en dat toont dat Pacino niet aan een bepaalde periode gebonden is [hoo-aah!]

Scent of A Woman en The Devil's Advocate mogen er ook zijn, de lijst is super lang. The Godfather 2 is nog altijd zijn beste ooit.


avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

  • 968 berichten
  • 1040 stemmen

mrklm schreef:

Ironisch genoeg denk ik niet dat iemand zijn Oscarwinnende rol schaart onder zijn beste vertolkingen.

Natuurlijk wel. Zijn speech op het einde gaat er wat over, maar voor de rest is hij in Scent of a Woman duizelingwekkend goed.


avatar van Ramon K

Ramon K

  • 13575 berichten
  • 0 stemmen

MindlessAssassin schreef:

Veelzijdig is Pacino in ieder geval niet

Plan maar eens een weekendje in om Scarecrow (1973) , Serpico (1973) en Dog Day Afternoon (1975) te kijken en dan krijg je daarna toch wel een heel ander beeld hoor...

Of was het ironisch bedoeld?

Gerelateerde Clips