Genre: Komedie / Misdaad
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Nicolas Cage, Sam Rockwell en Alison Lohman
Releasedatum: 25 september 2003
Plot Matchstick Men
"Lie. Cheat. Steal. Rinse. Repeat."
Roy, een neurotische man die van oplichten zijn beroep heeft gemaakt, staat op het punt om samen met zijn partner in crime, Frank, een lucratieve klus uit te voeren. Zijn leven wordt echter op zijn kop gezet, wanneer hij via zijn therapeut voor het eerst in aanraking komt met zijn 14-jarige dochter. In het begin bedreigt zij z'n neurotische levensstijl, maar al snel begint hij van het vaderschap te genieten. Zijn dochter interesseert zich echter steeds meer voor het werk van Roy.
Roy Waller
Laundry Lady
Kathy
Slacker Boyfriend
moviefreak#1
Gewoon een leuke goed geacteerde film. Ik wou eigenlijk een 3 1/2 geven maar omdat Cage errug goed acteert toch maar 4****.
Erg goede, vermakelijke film. Leuk verhaal, zeer goed gespeeld door iedereen en....mja eigenlijk zit alles wel snor, hoewel het allemaal niet al te opzienbarend wordt. Het einde daarentegen was weer wat minder. Je had zoiets kunnen verwachten, maar op een gegeven moment dacht ik: nee, dat gebeurt niet meer, want dan is het echt heel erg vergezocht. Helaas bleek het daarna toch nog uit te komen. Belachelijk natuurlijk dat er zo ontzettend veel aannames precies goed moeten vallen, wil die 'scam' lukken.
Wie gaat er nou van uit dat als hij plotseling een dochter heeft, hij haar niet alleen omarmt, maar ook nog eens mee laat werken aan het hele gebeuren
Maar goed, voor de rest was het allemaal zeer de moeite waard.
jedymaster
leuke film met cage in een goede rol die knakker kan wel acteren
SVanduin
deze film vond ik echt Top!!! was super leuk en ook weer goed geacteerd!!!
John Doe
leuke film met cage in een goede rol die knakker kan wel acteren
Naar mijn mening 1 van de betere acteurs van in de eind dertiger jaren.
morpheus
Dat Cage goed typetjes met een tic of zenuwtrekje kan spelen wordt maar weer eens bewezen in deze film, waar cage wederom een voortreffelijke rol neerzet. Ridley Scott Filmde deze film rustig, zonder veel cameratrucages, maar met wel veel gebruik van licht wat de sfeer ten goede komt. Het plot was erg leuk, ik had er echter liever iets meer vaart in gehad. De film leek voor mijn gevoel iets te veel te blijven hangen tijdens bepaalde scenes. (Ik wil de film nog een keertje zien) Voorlopig ***1/2 .
Zondermeer een frisse film die opvalt tussen de grijze massa dit jaar.
Jordy
Prima, vermakelijke film, leuke rollen van Cage (goed bezig de laatste tijd!) z'n dochtertje (dat ze eigenlijk al 24 is zeg!) en Rockwell (altijd genieten).
Het einde was natuurlijk niet zo'n grote verassing, maar het was vooral het hele AI-achtige "one year later" stuk dat mij met een vervelende smaak achterliet, was totaal niet nodig vond ik. Hou het op ruim 3 sterren.
davidov
Ben het volledig met je eens jordy, het was een hele interessante en ook onderhoudende film, leuk om te zien hoe cage ook een ander soort van mensen kan spelen met vreemde karakter trekjes.
alleen het einde was echt vervelend, was het nou echt nodig dat cage de lul is? bedoel in hollywood moet de goodguy winnen en nou vind ik het leuk als de badguy wint maar in dit geval draait het puur om de gguy, dus het zou leuker zijn als hij na 1 jaar haar ziet en op de 1 of andere manier het geld terug weet te pikken met haar. Nu heb je een beetje bedroefd einde waardoor je idd met een naar na-smaakje de zaal uitloopt, zonde want de rest van de film was absoluut niks mis mee. had hem destijds 3.5* gegeven....beetje erg hoog gegrepen, nu een 3*, zeker een leuke film
Moya
Grgrgrg nu ik al je commentaar heb gelezen word ik al benieuwder en wil de film steeds meer zien ,maar ja ik wacht maar tot 30 maart
Ik heb het boek ervan gelezen die was erg leuk ,??alleen ik vraag me af of angela wel de dochter is van roy??:?
De theorien stapelen zich op haha.
Het zal in de film natuurlijk wel weer anders gaan.
Haha
- 2070 berichten
Haha
het was een keramieke paard waar in zijn geld in douwt niet een hond
(zag ik in een screenshot) brrbbr
Vraag ik me toch af welke screenshot jij hebt gezien want het is echt een hond (bulldog).
Moya
Nee ik bedoel dat het in het boek een paard was ,en op de screenshot zag ik een hond ,dus zo
Esteban
Feel Good "misdaad"films met een licht komische ondertoon, een eigen stijl, een overdonderende cast en een gezellige soundtrack; Ze zijn 'in'. Kijk maar naar Ocean's 11, Confessions of a Dangerous Mind en Catch Me if You Can. Buiten Soderberg, Clooney en Spielberg moet ook Ridley Scott zijn kans hebben gezien toen Nicolas Cage met een script kwam aankloppen, gebaseerd op het gelijknamige boek.
In het genre is Matchstick Men simpelweg een sfeervolle, sprankelende én intelligente film geworden. Hoe? Vrij eenvoudig, laten we beginnen met de cast. Nicolas Cage’s personage Roy is een man die pillen moet nemen om z’n tics te onderdrukken, eveneens zijn fobie voor specifiek vuil ‘Pygmee’ (?) word hierdoor onder controle gehouden. Hoewel het best lachwekkend is weet Cage het allemaal natuurlijk laten over te komen en het vooral juist te doseren. Tegenover Cage staat een (alweer) energieke Sam Rockwell als z’n zwendelpartner Frank. ‘Chemistry’ allom wanneer deze twee het scherm vullen. Wanneer later ook Roy’s dochter komt opduiken, komt Alison –White Oleander- Lohman tegenover Cage geplaatst en ook zij is de perfecte ‘match’ om met de ‘tick-man’ op het witte doek te schitteren.
Scott weet het geheel een aangename sfeer mee te geven die zowel grappig, emotioneel als spannend kan genoemd worden, en komt ook visueel weer fris en origineel uit de hoek. Hierbij nog muziek van mensen als Frank Sinatra en overige tunes verzorgt door vaste Ridley-partner Hans Zimmer. Een bijzonder slim script, interessante personages die perfect worden vertolkt én regisseur Ridley Scott, toevallig één van mijn persoonlijke favorieten, … die combinatie levert eindelijk die feel-good film op waar ik zat op te wachten, misschien zelfs ook één van de beste films uit 2003.
Ja toch wél!
Matchstick Men ****1/2
tessai
ik vond het einde juist erg passend .....
dat de held van het stuk zijn ziekte overwint en dat het geld niet gelukkig maakte maar meer een blok aan het been vormde ...no remorse no regret no wrath of the evil conman..he moved on to better things ...the end! great script!
lekker niet standaard! prima !... verder een goede film maar geen 4 sterre
rolsnol
Dit is weer eens een leuke film met een apart einde.
Vooral Cage speelt weer een voortreffelijke rol.
Goed gespeeld, goede humor en een film die lekker wegkijkt.
Een aanrader.
3.5 ster
bladiebla
ik heb enorm gelachen om deze film, bovendien heel goed geacteerd!
jassonn
Leuke fim die,jammer genoeg in het midden wat inzakt.Toch goed voor 3,5*
Zoals ik ook al bij Intolerable Cruelty zei,deze film is ook vanaf vandaag te huur en niet 16 maart zoals hierboven staat.Kan dus weggehaald worden.
wackyboy
Wat een onverwacht goede film zeg! Ik was bijna vergeten hoe goed Nicholas Cage eigenlijk is als acteur. Hoe hij deze man neerzet, met al die dwangmatigheden, is werkelijk voortreffelijk. En dan Alison Lohman. Vond haar al erg goed in White Oleander, maar met deze rol vestigt ze echt haar naam. Als dit in de toekomst geen oscar-waardige actrice wordt dan weet ik het niet meer.
Maar dan die laatste 5 minuten in de film AAARGH! WAAROM??!! Een halve punt aftrek voor dat verschrikkelijke Hollywood einde. Ik was helemaal overrompeld door de twist in het plot op het einde. Had het helemaal niet aan zien komen. Maar had het daar dan bij gelaten. Alles moest weer goed komen op het eind, omdat er anders misschien een paar bioscoopgangers met een rotgevoel naar huis gaan. Deed me echt denken aan de Amerikaanse versie van de film Spoorloos. The Vanishing als ik het goed heb. Moest er ook opeens zo'n happy ending aan gebreid worden. Maakte die hele film opeens tot een slap aftreksel van het orgineel.
Maar goed. Ondanks dat verschrikkelijke einde, petje af voor deze film!
Banjo
- 2035 berichten
de film is zonder meer goed te noemen
de film zit vol met onverwachte gebeurtenissen
en leuke momenten zoals die deur 3 Keer dicht slaan prachtig!
filmliefhebber
Zalige prent van Ridley Scott met een fenomenale Nicolas Cage. Hij is één van de allerbeste acteurs van zijn generatie. De interacties tussen de hoofdpersonages knetteren van het scherm.
Ook de soundtrack draagt bij tot het luchtig sfeertje van de film. Een klein pareltje.
4 / 5
eerdekes
Zo'n comedy was het nou ook weer niet hoor. Cage acteert goed maar rockwell viel wat tegen. In 'confessions of ... ' vond ik hem veel leuker, maar bon. IK geef het 3.5/5 vanwege het onverwachte verhaal en het leuke eind. Wel jammer dat ze het daarna nog wat hadden moeten uitbreiden. Dat meisje dan ineens als 20-jarige, ik kan er nog niet bij hoor :s. Daar had ze wel 'je weet wel' en als 14-jarige niet. En ze gingen toch maar 1 jaar verder ?
davidov
twas iemand van 19 dus die speelde dat ze 14 was....dacht dat de actrice zelf ook veel ouder was dan 14
prima filmpje maar dat einde idd is zonde....had veel liever cage met het geld weg zien lopen ipv dat de klootzak van een partner wint maarja...
BoordAppel
Deze film hoef ik dus niet meer te kijken, bedankt voor de spoiler davidov
Deze film hoef ik dus niet meer te kijken, bedankt voor de spoiler davidov
grmbl ow kut, sorry kheb mn hoofd er niet helemaal bij vanochtend
zucht....kpas het meteen aan
jassonn
Waarom nemen ze dan niet gewoon iemand van 14?
D'r zullen toch best actrice's van die leeftijd te vinden zijn,en zo'n moeilijke rol leek het mij nou ook weer niet.
ah, 24 zelfs...kijk ik baseerde mn post op die van eerdekes
en ze namen haar ten eerste juist vanwege het einde ook, dat opeens blijkt dat ze helemaal geen kiddo is van 14 maar behoorlijk wat ouder... en ik had begrepen dat ze al vrij vaak in de huid van jongere meisjes is gekropen....een actrice met ervaring zou je dus kunnen zeggen.
SSeagal
Zeer vermakelijke film die me eindelijk weer eens liet verrassen. Wederom speelt Nicohlas cage weer een prachtige rol en doet dit zeer overtuigend. Alison en Sam spelen ook de sterren van de hemel en dragen bij aan de heerlijke sfeer die de film al zelf oproept. Werkelijk van alles zit er in deze film, het is realistisch, drama zit erin, humor, en misdaad natuurlijk, overgoten met een klein snufje actie. Wist niet wat ik er van moest verwachten, maar juist die films die geen hoge verwachtingen scheppen of zijn omringd door een hype, zijn vaak(niet altijd dus
) zeer verrassend goed, zo ook deze topper, kijken dus naar mijn mening. ****
evervaet
Leuk verhaal, aardig en verassend plot en goed acteerwerk. Misschien is 4 * wel iets te hoog, maar eindelijk weer een DVD, die boven het maaienveld uitkomt.
DarkManX
Degelijke film! Het plot is inderdaad zeer goed te noemen en dat vind ik dan net interessante films. Heerlijk om Nicolas Cage het personage van Roy te zien vertolken. Een film die me geboeid heeft!
4 *

Blow
Biografie / Misdaad, 2001

The Life of David Gale
Drama / Misdaad, 2003
gebaseerd op boekouder-kindrelatieoplichterdochterpole dancerobsessive compulsive disorder (ocd)crimineelbank vault neurotic