• 9.374.065 stemmen

L'Iniziazione (1986)

Komedie | 95 minuten

Genre: Komedie

Alternatieve titels: Exploits d'un Jeune Don Juan, Les / Exploits of a Young Don Juan

Oorsprong: Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Gianfranco Mingozzi

Met onder meer: Claudine Auger, Serena Grandi en Marina Vlady

Gesproken taal: Frans, Italiaans en Arabisch

Plot L'Iniziazione

Roger is een 16-jarige jongen, die zijn maagdelijkheid wil verliezen. Zijn aanvankelijke inspanningen zijn niet succesvol, maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en de mannen moeten naar het front om te vechten. Roger krijgt nu plots verscheidene kansen voor een liefdesavontuur. Hij maakt de meid zwanger, vervolgens zijn tante en zijn zuster. Hij probeert wanhopig een huwelijkspartner voor hen te vinden om een schandaal te voorkomen.

avatar van BBarbie

BBarbie

Net als zijn soortgelijke voorganger Benjamin uit 1968 een ondermaatse film met een ongelooflijk melig verhaaltje en dito vertolkingen. Een uitzondering wil ik daarbij maken voor de nog zeer jeugdige Virginie Ledoyen, die leuk debuteert.

avatar van Theunissen

Gezien de filmposter bij deze Komedie / Erotiek film, moest ik deze natuurlijk zien en dit is tevens een typische film die vroeger in de jaren 80 / 90 op vrijdag- en zaterdagavond werd uitgezonden als Erotiek film op een zender zoals het Duitse RTL+.

Deze film draait vanaf de eerste tot de laatste minuut om seks, maar veel naaktheid en seks is er eigenlijk niet te zien en is ook pas vanaf de 54e minuut voor het eerst echt te zien en daarbij is dan ook gelijk de filmposter van toepassing, waarbij een jongen (Fabrice Josso) voor het eerst seks heeft met een vrouw (Serena Grandi) en waarbij hij o.a. aan de flinke borsten mag zuigen. Het is overigens wel een foute film (zo'n film zou men tegenwoordig niet meer durven te maken, want dan wordt je al min of meer gelyncht), want er komt ook incest in voor m.b.t. een tante die nog maagd is en een oudere zus wiens vriendje een vliegtuigpiloot in het leger is.

In deze film draait het overigens om de 16-jarige Roger (Fabrice Josso) die in de zomer van 1914 (negen dagen voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog) op vakantie gaat bij zijn rijke ouders op het platteland en die ontmaagd wilt worden. Daar krijgt hij de kans van zijn leven als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt en veel mannen onder de wapenen worden geroepen.

Dat het in deze film om seks draait wordt gelijk al in de eerste minuut duidelijk, als we Roger samen op een koets zien zitten met de rondborstige Mrs Muller (Marina Vlady), die hem naar zijn moeder brengt. En onderweg kijkt Roger regelmatig naar de borsten van Mrs Muller (die dat ook helemaal niet erg vindt), die op en neer springen door de hobbelige landweg. Naderhand als Roger samen met Mrs Muller loopt, moet zij opeens plassen en tilt ze gewoon haar rok omhoog en plast ze in het bijzin van Roger, die daar opgewonden van raakt

Plassen doen overigens ook de boeren in deze film om aandacht te trekken van vrouwen die langs een rivier zitten en daarbij roept één van de boeren dan tegen de vrouwen:

"Hey there! Does my pisser interest you?"

Eenmaal aangekomen bij het landhuis, maken we kennis met de moeder (Claudine Auger), zijn jongere zusje Berthe (Virginie Ledoyen), tante Marguerite (Bérangère Bonvoisin), Mr Frank (Laurent Spielvogel) die bevriend is met de vader (François Perrot) en wat vrouwelijk personeel zoals dienstmeid Ursula (Serena Grandi), de Engelse kinderoppas Kate (Marion Peterson) en serveerster Helene (Rosette). En naderhand maken we nog kennis met de vader en de oudste dochter Elisa (Alexandra Vandernoot) die samen met de auto komen en ook nog met de boeren Adolphe (Aurélien Recoing) en Valentin (Jean-Claude Frissung) en Roland (Yves Lambrecht), die ook per auto aankomt, die het vriendje is van Elisa en die een vliegtuigpiloot is in het leger.

Om al deze personen draait het in deze film en met bijna alle vrouwen heeft Roger seks, op zijn moeder en jongste zusje na dan. Wel kijkt Roger soms door het sleutelgat van de slaapkamer van zijn moeder als hij vreemde geluiden hoort (Roger wordt dan ook steeds betrapt) en ook ligt zijn jonge zusje op een gegeven moment in zijn bed en praten ze over vrouwen en krijgt Roger een stijve en wordt er gezegd:

Berthe: What is that? What have you got there?

Roger: Nothing.

Berthe: I know what it is, want me to say it?

Roger: No!

Berthe: Kate told me about it.

Als daarna kinderoppas Kate de kamer binnenkomt, moet Berthe naar haar eigen kamer en bed en ziet Kate ook de stijve van Roger onder het beddengoed en zegt ze tegen hem:

"What are you thinking about."

Als Roger in de ochtend door het bos loopt en daar de man (Daniel Langlet) van Mrs Muller iets vreemds ziet doen (hij stopt bij een kruis bloemen in zijn broek en kijkt naar een foto van van haar), ziet de man hem en rent hij weg en valt hij. Hij hoort dan vreemde geluiden en ziet dan Ursula neuken (waarbij er wel niets te zien valt) met een man (een boer), waar hij nieuwsgierig naar kijkt. Als Ursula dan Roger ziet, zegt ze lachend:

"Good morning, Master Roger!"

Waarna Roger wegrent. Hij is sowieso nieuwsgierig naar de vrouwen en begluurt er ook velen en dat al dan niet samen met zijn jongere zusje. Zo begluurt hij serveerster Helene op de gang als die rondloopt met de theepot en kopjes, waarbij ze dan steeds door iemand van achteren genomen wordt en waarbij je dan de kopjes hoort rammelen. Dat was opzicht wel geinig om te zien, maar tevens ook flauw. Verder begluurt hij zijn ouders door het sleutelgat (hij wordt dan ook een keer betrapt door Roland, die het naderhand tegen zijn moeder zegt) en tante Marguerite tijdens een biecht, waarbij hij dan verneemt dat zij een oogje op hem heeft sinds zijn komst Als hij dan per ongeluk in de biecht valt (hij lag namelijk bovenop de biecht), wordt hij gestraft door zijn moeder en wordt hij met brandnetels door boer Adolphe op zijn billen geslagen, waarbij iedereen toekijkt.

Roger komt er ook achter dat Mr Frank ook een oogje heeft op de vrouwen die hij begluurt met o.a. een telescoop (waarmee hij zogenaamd de sterren bekijkt) en van hem neemt hij een boekje mee waarin pornografische afbeeldingen staan en daarmee gaat hij dan naar de kippenstal en verstopt hij zich en gaat hij masturberen, waarbij hij gestoord wordt door Helene en Adolphe die ook de stal binnenkomen en waarna Helene (die vastgezet wordt door Adolphe) geneukt wordt door Adolphe.

Roger wordt steeds geiler en wilt eindelijk ook eens neuken en daarom heeft hij het in eerste instantie voorzien op Ursula die hij stiekem grijpt in de keuken en die hem met een bord op het hoofd slaat en zegt:

"Oh, Master Roger. It was you. I thought it was someone else."

Daarna heeft Roger het voorzien op Mrs Muller. Maar als hij haar grijpt en zij dat niet erg vindt, worden ze gestoord met de mededeling dat de Eerste Wereldoorlog is uitgebroken. Na die bekendmaking vertrekken Roland, de boeren en de man van Mrs Muller naar het leger en blijven Roger, zijn vader (die medailles maakt voor het leger) en Mr Frank als enige mannen nog achter. En omdat de mannen vertrokken zijn en de vrouwen ook hun behoeften hebben, komt Roger uiteindelijk meer dan genoeg aan zijn trekken (dus voor hem komt de oorlog goed uit) en maakt hij zelfs de nodige vrouwen (in totaal vier) zwanger.

De eerste vrouw met wie Roger seks heeft, en die hem dus ontmaagd, is Ursula die hij helpt met het dragen van een matras. Als Roger zich dan begint uit te kleden zegt ze:

"This is the first time I've seen you naked, Master."

Waarna we de stijve van Roger als een silhouet op de deur zien en waarvan Ursula even schrikt (die lijkt dan namelijk enorm te zijn, wat wel niet het geval is). Ze zegt daarna ook:

"Not bad. Not bad at all."

Daarna begint Ursula zich langzaam uit te kleden en zien we na circa 54e minuten voor het eerst haar zwart behaarde schaamstreek en niet veel later haar flinke borsten, waaraan Roger o.a. mag zuigen. Uiteraard hebben ze ook seks, maar dat valt dan weer niet te zien. Na Ursula is het al snel de beurt aan Kate (van wie we dan ook een klein stukje van haar schaamstreek te zien krijgen en ook krijgen we haar borsten te zien via een nat shirt) die zich aan de rand van een rivier aan het verzorgen is en die daar door Roger genomen wordt (hij zwemt dan naakt naar haar toe).

Daarna volgen nog zijn tante Marguerite (oftewel de eerste incest) aan wie Roger vraagt "Are you still a virgin, aunt", serveerster Helene (dan rammelen ook weer de kopjes) en zijn oudere zus Elisa (oftewel de tweede incest) en dan zien we ook haar borsten (oftewel die van Alexandra Vandernoot). Met de laatste heeft hij seks in de paardenstal, waarbij Mrs Muller een paard staat te borstelen.

Met deze vrouwen heeft hij naderhand ook een trio (met Ursula en Helene) en zelfs een kwartet (met Ursula, Kate en tante Marguerite) en daarbij zien we dan nog één keer (na 78 minuten) de flinke borsten van Ursula (oftewel Serena Grandi) en ook haar behaarde schaamstreek. Ook komt Roland weer even terug die dan landt met zijn vliegtuig en hetzelfde geldt voor de boeren, maar die zijn wel gewond (Adolphe aan zijn been en Valentin aan een oog) geraakt door de oorlog. De man van Mrs Muller is echter gesneuveld en ze zegt daarover:

"Look what they sent me... a medal and the bullet that killed him."

En ook komen we te weten dat zowel Ursula, tante Marguerite en zijn zus Elisa zwanger zijn. Dat is natuurlijk niet handig voor de 16 jarige Roger en dus koppelt hij de vrouwen aan mannen en zorgt hij dat ze trouwen (seks tijdens de huwelijksnacht ), zodat het net lijkt alsof zij de vrouwen zwanger hebben gemaakt. Opzicht natuurlijk volkomen belachelijk, maar wel geinig.

Zo koppelt hij Ursula aan boer Valentin (die is namelijk het minst gewond), tante Marguerite aan Mr Frank en Elisa aan Roland (die eigenlijk al haar vriendje was). Nadat ze getrouwd zijn krijgen we nog te weten dat ze allemaal hun kind "Roger" willen noemen en dat serveerster Helene ook zwanger is, maar zij hoeft niet gekoppeld te worden aan een man. Daarna is het voor Roger tijd om weer te vertrekken naar de stad en zegt zijn moeder:

"Don't forget. In the city there are many temptations for a young man. Especially in time of war."

Je ziet dan Roger denken, waarna hij door alle vrouwen wordt uitgezwaaid en als laatste door zijn zusje Berthe, waarna de film na circa 99e minuten is afgelopen.

Wat je allemaal te zien krijgt in deze film is natuurlijk zeer flauw en fout (met name de incest), maar toch was het nog enigszins vermakelijk en echt saai of langdradig wordt het eigenlijk nergens. Wel had men er meer naaktheid in mogen stoppen, want dat is nauwelijks te zien (alleen van Serena Grandi, Alexandra Vandernoot en Marion Peterson en een heel klein beetje van Rosette, waarvan we de billen te zien krijgen) en het duurt ook lang voordat je wat te zien krijgt.

De cast is natuurlijk niet hoogstand, maar hoofdrolspeler Fabrice Josso (die destijds ook echt 16 jaar was) als Roger deed het niet slecht en Serena Grandi als dienstmeid Ursula was een leuke verschijning en ze had ook mooie grote borsten. Virginie Ledoyen (die destijds 10 jaar was) als Berthe deed het ook leuk en zij is ook heel nieuwsgierig in het liefdesleven van Roger, waarop op een gegeven moment gezegd wordt:

Berthe: Did you do it with Kate?

Roger: Yes

Berthe: How was it?

Roger: Very nice. Did she tell you?

Berthe: Yes. She told me you did it with Ursula.

Berthe: And Ursula told me you dit it with Helene.

Berthe: Then you did it with everyone.

Roger: Almost

Berthe: And with Aunt Marguerite?

Roger: Yes, but not completely.

Berthe: But you will do it?

Roger: Who knows?

Opzicht apart dat een minderjarige (een 10-jarige) nieuwsgierig is in het liefdesleven van een andere minderjarige (een 16-jarige)

Al met al is deze typische "Theunissen" film leuk om eens gezien te hebben.