As Above, So Below (2014)
Genre: Horror
Geregisseerd door: John Erick Dowdle
Met onder meer: Perdita Weeks, Ben Feldman en Edwin Hodge
Releasedatum: 4 september 2014
Bekijk via CANAL+
Plot As Above, So Below
"The only way out is down"
Onder de straten van Parijs liggen kilometers aan gangenstelsels, de eeuwige thuishaven van talloze zielen. Wanneer een team van ontdekkingsreizigers het doolhof van botten verkent, ontdekt men het duistere geheim dat binnen deze stad van de doden ligt verscholen.
Scarlett
Reza
Gloomy Teenager
Tour Guide
acsaczy
Het einde is anders dan ik verwacht had, daarom juist ook wel weer leuk.
Ik snap nu de titel in die context iniedergeval, en dat is leuk meegenomen in de speurtocht vol met.. Tja soort van para claustrofobische vallen eigenlijk.
Beklemmend sfeertje die me aan the descent deed denken. Irritant camerawerk tijdens het rennen wel. Maar de film was spannend en verder geen te moeilijke vragen bij stellen, de film legt het zelf al prima uit vind ik, aanzetten en spannend wegkijken dus.
acsaczy
Weer jammer dat de donkere mensen altijd sterven en de overlevenden altijd blank zijn in dit soort films.
Je maakt een grapje neem ik aan?
maar ter verduidelijking: papillo en zijn chick, 2 blanken, en binji 1 donkere zijn dood en de overlevenden zijn george en scarlet, 2 blanken, en zed, een donkere gast... Hoop dat je er niet wakker van hebt gelegen
Ed Kroket
Let op: spoilers!
Als ik er op terugkijk dan denk ik dat er met het gegeven van de film meer uit te halen was. Ik ben een beetje bevooroordeeld want ik hou niet van het "Blair witch" / "Found footage" genre. Iemand schreef al dat het verschijnsel van "de mol" niet wordt uitgewerkt. Natuurlijk hoeft niet alles uitgelegd te worden maar de film gaat over de angsten uit het verleden van de personages. De niet verwerkte trauma's die je achtervolgen (toch?). Daar past die mol helemaal niet in. En ook die her en der loslopende sekteleden: allemaal ballast.
Voor mij was het een baggerfilm!
@ "John Mcclane 2" Welke wereld betraden ze nou:
De gewone wereld, onze wereld. "Het is boven precies zoals het beneden is" "As Above, So Below".
Mijn mening: Hel en hemel zijn op Aarde.
Maar daar kan je een avondje over discussieren
Bottleneck
Redelijke horror die het vooral van de vaart moet hebben en niet zozeer van de spanning, vond dat laatste tegenvallen. Beetje stompzinnig eigenlijk dat het allemaal zo snel gaat (de oplossingen etc.) en natuurlijk moet het weer een te opvallend lekkere meid zijn die ook nog zo slim is maar oké, prima om te volgen en een sterk einde. Gezien de enorme reclame ervoor een tijdje geleden, erg overhyped.
Zanoni83
Komt heel langzaam op gang. De film is wel zo gemaakt dat de spanning daadwerkelijk voelbaar is en je volledig meeleeft met de angst.
K. V.
'k vond de film in het begin nogal geforceerd over komen. Ze kon zo snel de raadsels oplossen dat het niet meer realistisch leek. Maar het laatste half uur werd de film wel spannender.
De film deed toch wel erg aan The Descent denken. Die vond 'k persoonlijker toch veel griezeliger en veel meer verschieten.
Desondanks vond 'k hem toch wel het bekijken waard. Een beetje een kruising tussen Indiana Jones en The Descent.
gauke
De trailer zag er veelbelovend uit en beloofde een ijzersterke griezelfilm. Maar ik ben op het verkeerde been gezet, niets was minder waar. Ondanks dat de cast goed werk leverde, verraste het nerveus overkomende kaderverhaal niet, overtuigde geen moment, concentreerde zich op de verkeerde zaken en de sfeer was eigenlijk lachwekkend.
gauke
gauke welke horror,s vind jij wel goed van na 2010?
Kep het idee dat dit jouw genre namelijk niet zo is?
Je hebt gelijk hoor: horror is niet mijn favoriete genre. Toch zijn er volgens mij wel een aantal producties geweest die ik hartstikke goed vond. Maar dan moet ik even nadenken en laat je dat nog wel weten.
milan90
Dacht een lekkere horror film voorgeschoteld te krijgen. Titel en trailer zag er goed uit. In Parijs, maar het had net zo goed in Valkenburg kunnen afspelen, want van de stad krijgen we weinig te zien. Het verhaal vond ik rommelig, een aanfluiting eerlijk gezegd. Het werd nooit echt eng. Een schik effect en dat was het dan. Jammer. Want er waren toch wel weer aardige horrorfilms gemaakt de afgelopen tijd. (Women In Black, Evil Dead 2013, Abaham Lincoln Vampire Killer)
megaman
Een beetje een kruising tussen Indiana Jones en The Descent.
Daar zat ik ook aan te denken
Vooral dat stuk met die dode ridder
Eén van de beste en engste horrors van dit decennium naar mijn mening. In de categorie ondergrondse horror blijft 'he Descent' aan top maar 'As Above, So Below' scoort bij mij sowieso hoger dan bijvoorbeeld 'The Cave'.
tesenleon
Typische geval van deze film leid onder wat mensen tegenwoordig verwachten van een horror film.(geesten/extreem veel schrik momenten)
Terwijl as above so below echt ijzer sterk is !
Als je het verhaal volgt en je mee laat slepen hierin, krijg je het toch echt wel Spaans benauwd.
tenminste dat is mijn mening.
Ik durfde sommige momenten niet te kijken omdat ik zo werd meegesleept in het verhaal en het gevoel opgesloten te zitten in de gangen!
Pas na het stukje dat ze haar vader excuses aanbied snap ik het verhaal en waarom.de rest het loodje legt.
zelfs het eind vind ik sterk... het duid op de titel en maakt het ineens zo logische.
Dikke vette aanrader!
housemoviewatch
Goeie film! Prima verhaal en goed geacteerd. Enige minpunt is de camera die mij iets teveel beweegt waardoor eigenlijk stukken van de actie niet te zien zijn. Jammer want als dit minder was geweest had ik de film waarschijnlijk een hogere score gegeven nu kom ik op een zesje
pompoen
Zeer beklemmende film met een sterk verhaal. Spannend en vooral met een heel onverwacht einde. Dit is een film die nog steeds eng kan zijn bij herhalingen.
Donkerwoud
Ondanks mijn weerzin tegen 'found footage' kon ik hier wel van genieten. Vooral omdat het occulte verhaaltje rond historische artefacten best grappig bedacht is en daarmee een prima aanzet vormt om mee te duiken in de catacomben onder Parijs. Misschien is de claustrofobische sfeer in die setting nog wel fijner dan wanneer de makers geforceerd met een gestoorde mix van extreme griezelmomenten komen.
justforuse
En dan opeens die brandende auto. Daar ging het laatste restje poging tot griezel.
Donkerwoud
Ik had het zelf meer over muurspook. Zo eng dat je hem met een goede klap wel op de grond krijgt.
Fonzzz002
Voor mij is As Above So Below zo slecht als een horrorfilm maar kan zijn: ieder tenenkrommend cliché dat honderden keren in andere films is voorgekomen word hier gebruikt. Het script bestaat enkel uit expositie, hierdoor voelen de personages aan als stereotypes zonder enige diepgang. Het verhaal voelt meer als een geforceerd excuus om zoveel mogelijk willekeurige dreigingen op fictieve personages af te gooien dan dat het een sterk opgebouwd & doordacht verhaal is. In een film als The Blair Witch Project legde ze tenminste uit hoe de mythe gaat en er wordt, later in de film, gespeeld met de voorkennis van de kijker. In As Above So Below moeten ze daarentegen bij iedere scene een korte uitleg geven van wat het is dat ze zien, hierdoor komen grotendeels van de dingen die ze ondergronds aantreffen over als willekeurige obstakels zonder logische samenhang.
De cinematografie is één van de slechte die ik in de afgelopen paar jaar heb gezien. Ik weet dat dit misschien oneerlijk is om te zeggen bij een filmgenre als dit, maar deze stijl van filmen vind ik simpelweg niet plezant om naar te kijken: de volledige film is in een handcamera stijl gefilmd wat zorgt voor constante shaky-cam, slordige jumpcuts, snelle in & outzooms en lelijke perspectieven. Maar zelfs in het handcamera filmgenre is dit slordiger uitgewerkt dan de meeste films die ik heb gezien. In de meeste handcamera films is de cameraman/vrouw een personage in de film, in As Above So Below begint de cameraman als een personage maar zodra ze ondergronds gaan word iedere vorm van logica het raam uitgegooid en springt de camera constant van persoon tot persoon, perspectief naar perspectief en negeren ze het feit dat er op gegeven moment geen camera meer is, laat staan of iemand het vasthoud. Als je ervoor kiest de cameraman te negeren, kies er dan voor om deze stijl in de eerste instantie niet te gebruiken.
Het enige wat me ervan weerhoud een 0,5 te geven is omdat er soms momenten in zaten waarbij het grappig was om de plotholes & clichés aan te wijzen. Als ik denk aan een 0,5 film dan zou ik nergens een glimlach krijgen, maar As Above So Below heeft mij wel aan het lachen gekregen, al was het onbedoeld.
Redelijke film waarin een groepje afdaalt in de catacomben van Parijs op zoek naar de Steen der Wijzen. Een avontuurlijke film waarbij vooral tijdens het laatste gedeelte horror de boventoon voert. Het chaotische camerawerk hoort uiteraard bij het found-footage geheel. Leuk dat er ook daadwerkelijk gefilmd is in de catacomben van Parijs en onderhoudend genoeg voor een kleine 3.0 sterren.
Noodless
The Descent light versie ?
Zelfs dat kan deze film niet voorleggen omdat deze film toch een heel ander gegeven heeft. En dit gegeven is wel leuk bedacht, maar de uitvoering vind ik toch niet zo geslaagd. Zo is het concept interessant genoeg voor discussies naderhand. Qua horror schiet de film gewoon tekort. Weinig ophefmakende scènes die je op het puntje van je stoel houden. Er komen zelfs een paar flauwe scènes langs. Bv. de brandende auto, de sekte, ... . Achteraf weet je wel waarom die scènes erin zitten , maar ik vond het toch vrij saai uitgewerkt. Qua spanning eveneens een onvoldoende. Ook de uitvoering met de cameraman is slecht uitgevoerd. Nu wordt er van alle kanten gefilmd en naar het einde toe wordt het principe van de cameraman volledig over boord gegooid. Heel rare keuze. De acteurs vond ik wel redelijk en het slot heeft wel iets. De catacomben vormen ook een pluspunt. 4/10
Een typisch wisselvallig found footage-filmpje, niet verkeerd, maar te weinig origineel om echt boven het maaiveld uit te kunnen steken. De plaats van handeling, de eindeloze catacomben onder Parijs, is natuurlijk een bijzonder sfeervolle setting en dit wordt visueel dan ook flink uitgebuit, maar plot en personages zijn weer eens aan de karige kant. Er zijn een aantal effectieve creepy scenes, maar voor ieder geslaagd naargeestig moment is er helaas wel een scene die de plank flink misslaat. Hit and miss derhalve.
paul83
Helemaal mee eens.
Er zaten ook veel schrikmomenten in die je van mijlen ver al aan ziet komen zoals de donkere jongen die alleen nog boven is.
leatherhead
Blair Witch meets The Descent.
Daar deed deze film mij het meest aan denken. Is ook redelijk up to par met het niveau van die films eigenlijk. Niets echt vernieuwends dus, maar wel sterk uitgewerkt.
Duurt even voordat de film écht van start gaat. Wel redelijk functioneel, het verhaaltje is namelijk best leuk om te volgen, en het zorgt voor een soort avontuurlijk sfeertje. Als de film na pakweg 50 minuten echt losbarst, wordt het bij momenten best tense, hoewel het ook weer niet de intensiteit van bijv. een [Rec] bereikt. Eng was het niet bepaald, wel erg beklemmend, al heeft de film zijn setting duidelijk mee.
Die hele occulte manifestaties zullen nooit echt mijn ding worden, al hebben ze wel een duidelijke functie in de film. Wel een minpunt voor die voorspelbare scares gedurende de ganse film. Wederom bewijs dat er maar weinig films zijn die daar echt effectief mee om kunnen springen. Verder wel een aanrader dus. 3,5*.
Halcyon
Horrorfilm die zich afspeelt in de catacomben onder Parijs. Beetje onsamenhangend bij vlagen, maar wie van claustrofobische films houdt (ik denk spontaan aan The Descent uit 2005), zal dit wel kunnen smaken. Personages zijn redelijk stereotiep, op het irritante af zelfs. De locatie maakt natuurlijk veel goed. Er was ook al die film met Pink, enkele jaren terug, maar deze prent buit de catacomben als toneel beter uit.
Onlangs nog in Parijs staan aanschuiven om de catacomben kunnen bezoeken, maar na 10 min. opgegeven toen bleek dat de honderd-meter-lange rij amper opschoof. Gemiste kans...
Gang_Star
Prima film. Leuke setting, spannend en behoorlijk sfeervol. Ook de weirde personages in de catacomben zijn een flink pluspunt. Echter natuurlijk geen originele film inmiddels meer, maar in het genre is het zeker geen verkeerde titel en het bied ook de volle speelduur gewoon vermaak.
Malibu Stacy
Een mix van the Blair Witch Project, the Descent en Lara Croft. Aardige film die mij van begin tot einde wist te boeien. Eindelijk weer eens een horrorfilm zonder al te veel special effect poespas.
KingJ
af en toe slaat de film de plank mis en het verhaal rammel her en der flink...
toch vond ik het een aardig horrorfilmpje en leuk gedaan (met een klein budget)
Fueledable
Ik ben benieuwd naar deze film. Ik ben verrast door sommige berichten hier, de film heeft mijn interesse gewekt. Misschien eentje voor vanavond.
Fueledable
Hij heeft zeker niet teleurgesteld, de spanning was voelbaar en ik ben een paar keer flink geschrokken. Maar ik moet dan ook eerlijk bekennen dat ik snel bang ben.

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Merantau
Actie / Drama, 2009

Horns
Komedie / Horror, 2013
parijs, frankrijkverlies van geliefdeschatcatacombs wetenschapperarchaeologistsubjective camera gevonden beeldenadventurerarcheologyfemale archeologistphilosopher's stone