- Home
- Films
- As Above, So Below
- Filtered
As Above, So Below (2014)
Genre: Horror
Geregisseerd door: John Erick Dowdle
Met onder meer: Perdita Weeks, Ben Feldman en Edwin Hodge
Releasedatum: 4 september 2014
Bekijk via CANAL+
Plot As Above, So Below
"The only way out is down"
Onder de straten van Parijs liggen kilometers aan gangenstelsels, de eeuwige thuishaven van talloze zielen. Wanneer een team van ontdekkingsreizigers het doolhof van botten verkent, ontdekt men het duistere geheim dat binnen deze stad van de doden ligt verscholen.
Scarlett
Reza
Gloomy Teenager
Tour Guide
Leuk.
Een film die het voor de helft van z'n locatie moet hebben, aangevuld met een goed concept. De rest is veelal bekend terrein, maar het werkt wel. Behalve dan als je echt genoeg hebt van het hele found footage gebeuren, dan kan je deze sowieso beter links laten liggen.
De catacombes onder Parijs bleken eerder al een geslaagde locatie voor een horrorfilm, dat is hier absoluut niet anders. Lekker griezelig en benauwd, zeker wanneer je alles beleeft door een handheld cameratje. Gelukkig heeft de film wel wat meer te bieden dat "ondergrondse wezens", het hele verhaal is een stuk mysterieuzer en wordt op het eind ook niet helemaal vrijgegeven.
Er zitten links en rechts wel wat kleine slordigheden in. Zo rijmen nieuw-vertaalde teksten uit het Aramees en spreken sommige verloren gewaande personages meteen Engels terwijl ze toch echt Frans zijn, maar het zijn kleine puntjes die weinig aan de kern van de film veranderen.
Aanloop duurt even maar geen vervelende personages dus het valt best te behappen. Eens de gekkigheid begint in het ondergrondse blijft het continu spannend en is het best genieten geblazen. Leuk genre filmpje en perfect voer voor een bioscoopzitje ... als de zaal zich een beetje koest houdt in ieder geval.
Flat Eric
Aardige prent die het helemaal moet hebben van de claustrofobische ondergrondse tunnels.
Het werkt wel.
Het moment dat Benji aan het begin van de film al vast kwam te zitten vond ik letterlijk beklemmender dan de verplichte schrikmomenten die tegen het einde van de film wat plichtmatig overkwamen.
Leuk tussendoortje.
Ik had toch wat meer verwacht van As Above, So Below en waar de film vooral punten laat liggen is op het gebied van spanning.
Er had wat mij betreft veel meer uit de creepy setting gehaald kunnen worden dan dat er uiteindelijk is gedaan. De aanloop duurt iets te lang, maar eenmaal in de catacomben heeft de film wel erg veel vaart, misschien wel iets te veel vaart. Tijd voor een fatsoenlijke spanningsopbouw is er amper in de donkere tunnels en uiteindelijk verzandt de film in teveel actie, waardoor er geen plaats voor spanning is. Misschien is de te slimme dame in de hoofdrol hier ook de oorzaak van, want zij lost alle puzzels ook veel te makkelijk op.
Ik vroeg me dan ook hardop af waar de goede jumpscares bleven, als die zelfs al amper aankomen dan weet je dat de film het op bepaalde punten laat liggen.
Als laatst vind ik het erg jammer dat er niks met die dooie werd gedaan die in die catabombe lag. De productie is uiteindelijk te degelijk geworden en ziet er allemaal erg gelikt uit, maar weet gewoon net niet te overtuigen.
Shinobi
"The only way out is down."
Op voorhand verwachtte ik de zoveelste - uitgekauwde - found footage horror te zien, maar dit is me in positieve zin erg meegevallen.
De aanloop met Scarlett die als een soort van wannabe Lara Croft aan de gang gaat, mag dan aan de lange kant zijn. Maar zodra het team is voorgesteld en men zich eindelijk in de catacomben begeeft, wordt het stukken beter. Met name deze locatie is uitstekend gekozen. Zelf heb ik het dik tien jaar geleden bezocht en het is met recht een macabere plek te noemen.
Wat dat betreft wordt er een prima beklemmend/claustrofobisch sfeertje neergezet. Vanwege het found footage principe i.c.m. het P.O.V. perspectief lijkt het alsof je hier als kijker bij bent, wat het nog intenser maakt.
Naargelang de film vordert, vinden er dan ook de meest gestoorde en onverklaarbare dingen plaats. Hierbij moet je soms wel even de logica overboord gooien om er goed in mee te gaan; zoiets zal je altijd blijven houden in dergelijke films. Gelukkig krijg je daarvoor wel een aaneenschakeling van spannende momenten voor terug, ondersteund door gedegen geluidseffecten die voor nog meer schrik zorgen.
Al met al zowaar een genietbare horror. Inderdaad een bioscoopbezoekje waard.
3,5 Sterren.
Macmanus
Fijn laatste deel.
Het is even doorbijten het eerste deel van de film. Waarom het found footage is, is weer een klein raadsel. En de cast is wat wisselvallig. Van die kleine dingetjes die wat dom overkomen. Vertaald die Aramaic, in hele nette engelse volzinnen. Miste daar ook een beetje sfeer. Dat indiana jones achtige onderzoeken kwam totaal niet over.
Maar wanneer ze eenmaal onder de grond zijn gaat het al snel beter met de film. De franse lui waren wel oke. Maar vooral het laatste half uur ongeveer, waar het gebruikelijk in horror films los gaat was fijn. Zaten wat leuke freaky dingen in. Waardoor je gelukkig uiteindelijk redelijk voldaan de zaal uit loopt. Vond het einde ook wel leuk, dat gewoon drie mensen bleven leven. Ook eens net ietjes anders.
Mocht wat meer swung en stijl hebben in het eerste deel van de film. Maar uiteindelijk maken ze vrij veel goed.
3 sterren.
VincentL
As Above, So Below
Normaal bezoek ik nooit horror in de bioscoop. Het was dus een aardig gokje. Toch kan ik zeggen dat het de gok wel waard is. Eigenlijk werd ik tot deze film gedwongen: het was de enige die tussen de 2 colleges in paste. Om de tijd te vullen ging ik dus maar hier naartoe. En de film deed wat ik verwachtte. Het vulde perfect de tijd, maar meer ook niet.
Het verhaal is natuurlijk een beetje doorzichtig. Men had een reden nodig om af te dalen, dus staken ze de hand in de grabbelton en Nicolas Flamel kwam er uit. Met een concept op zak kon de afdaling dus beginnen. Het eerste uur, eigenlijk zelfs tot twintig minuten voor het einde, is de film best slaapverwekkend. Van Horror is geen sprake en zelfs de catacomben weten tot dat punt nauwelijks te boeien. De laaste twintig minuten zijn echter erg sterk en zorgen dat je met een goed gevoel de bios verlaat. Zoals Macmanus al noemt is het einde ook weer eens een klein tikkeltje anders dan normaal.
Acterend gezien is het allemaal van matig niveau. Perdita Weeks heeft zware schommelingen tussen aardig spel en irritant gedrag. Toch stijgt ze tegen het einde met de film mee en komt er eindelijk wat overtuiging in het spel. Haar compagnons Ben Feldman en Edwin Hodge zijn van een vergelijkbaar bedenkelijk niveau.
De drie Fransen zijn redelijk te pruimen. Zij spelen in mijn ogen op een constanter niveau, zij het dat ze wel veel minder in beeld zijn.
Dat er voor found footage is gekozen in mij een doorn in het oog. Ik blijf tegenstander van deze filmtechniek. Helemaal in horror vind ik dat er ontzettend veel spanning verloren gaat met deze manier van filmen. Veel scènes worden te onduidelijk. Je moet wel zien waar je bang voor moet zijn. De catacomben zien er verder goed uit. Ik heb nog nooit het geluk gehad ze te mogen bezoeken, dus ik kan het niet controleren.
Al met al wordt het gemiddelde door het goede einde omhoog gekrikt. Daarmee komt het op een doorsnee horror te staan.
TomBroers
Found footage horrorfilm die even z'n tijd neemt om op gang te komen, en daardoor een redelijke verhaalopbouw weet te presenteren. In de aanbouw naar het grote "avountuur" zal ik het maar even noemen maken we kennis met de personages en word een poging ondernomen om het verhaal enigszins duidelijk te maken voor de kijker.
Wanneer we eenmaal in de grotten zin, begint een veelbelovende spannende tocht, die naarmate de film vorderd steeds minder en minder wordt, de goede sfeer, griezelige locatie en geheimzinnige scenes worden steeds meer overschaduwt door een belachelijk verhaal en een totaal over de top einde, waarbij een fatsoenlijke uitleg op sommige punten totaal ontbreekt. Ik ging met een teleurgesteld gevoel naar huis na het zien van deze film in de bios, iets wat ik in het begin niet had zien aankomen!
Schitterende locatie, found footage opnames, redelijk verhaaltje... maar naarmate het einde nadert stort de film gigantisch in, tenzij je van over de top horror houdt!
Lennert
Precies waar ik me ook licht over aan het verbazen was! As Above, So Below is namelijk een verbazingwekkend interessante found footage film die mij meerdere malen verbaasde met een verbazingwekkend interessant script, goede personages, een algeheel nare sfeer en precies op dit soort stomme puntjes levert de film dan weer wat in qua geloofwaardigheid.
Overigens was het geen gigantische ramp, ik heb me echt veel meer vermaakt met As Above, So Below dan ik van tevoren had verwacht. De voornaamste reden dat ik dit in de bioscoop heb aanschouwt was dan ook voornamelijk de Pathé Unlimited pas en het feit dat ik niet veel meer te doen had. Zonder enige vooringenomenheid een film ingaan is toch eigenlijk een stuk leuker dan dat je de trailer al meerdere malen hebt gezien, ik denk dat ik het maar vaker op deze manier moet proberen.
De film lijdt onder een euvel waar een hoop horrorfilms van de laatste jaren onder lijden voor mij: hij is niet eng genoeg. Oh, de setting is gruwelijk gaaf en enkele momenten had ik het vrij benauwd (of beter gezegd, de claustrofobische omgeving greep me naarmate de personages dieper en dieper in de waanzin kwamen), maar ik miste net dat ene moment dat mijn hart nog lang snel deed doen overslaan. Maar verdomme nog aan toe, wat is de film spannend! Klassieke oudheid, occultisme en alchemie hebben altijd al mijn interesse gehad, en deze combinatie wordt glorieus weergegeven in een vakkundig geschreven werkje!
Scarlett was ook een zeer interessant personage. Voor de verandering eens geen zinloos krijsende hoofdpersoon, maar iemand die kennis heeft, het hoofd koel houdt en wonderbaarlijk genoeg ook van zichzelf afslaat waar de rest angstig weg vlucht. Het moment dat de stenen demonen tevoorschijn kwamen en zij besluit haar fouten ongedaan te maken en de tunnel wederom inkeert en de wezens die ze tegen komt ook nog eens neer hoekt, dat was een glorieuze scene (die nog geeneens vanuit het niets aan kwam zetten met haar introductie waarin ze ook nog aangaf Krav Maga te kunnen!). Meer van dit soort (vrouwelijke) personages in horror films!
Enkele momenten waren zeer creepy. De cameraman die vast zit, terwijl op de achtergrond het satanische koor galmt, de stenen demonen, de man op de stoel, de terugreis van Scarlett: allemaal nagelbijtend spannend op een manier zoals ik het sinds The Descent niet meer heb gezien. Ook een erg intrigerend einde voor een dergelijke film, ik herinner me niet wat de laatste keer was dat een found footage horror zo eindigde!
Goed acteerwerk, goed geschreven, bij vlagen uitzonderlijk spannend maar helaas met een paar vreemde foutjes en net niet eng genoeg om echt briljant te zijn. Goed zou ik het zeker wel noemen, dat is iets wat dit onderwerp en de setting zeker wel voor elkaar gekregen hebben. Voor de verandering ook eens een film waarbij ik wel degelijk zou zitten te wachten op een vervolg, ik wil meer van die wereld weten en te zien krijgen!
Elineloves
Goed!
Eindelijk weer een film die onderhuidse spanning als geen ander voelbaar maakt. De sfeer, de locatie en schrikmomenten maken de spanning om te snijden. Ik hoopte op een film die hetzelfde gevoel over wist te brengen als wat The Descent destijds deed. Dat kreeg ik, en misschien nog wel meer. Meerdere malen ben ik (soms nog best hard ook) geschrokken en hield ik de hand van mijn vriend iets steviger vast.
Dat de hoofdrolspeelster gruwelijk irritant was, heb ik voor lief genomen. Het paste er wel bij, zo'n personage. Gelukkig waren de overige karakters wel goed te doen. De theoretische diepgang vond ik ook niet erg. Ik weet helemaal niks over dit onderwerp, dus de extra toelichtingen waren niet storend.
Het verhaal wordt wel telkens een klein beetje meer vergezocht, eigenlijk vanaf het moment met de brandende auto, en na afloop betrapte ik mezelf er op dat ik toch niet helemaal begreep waar ik nou naar gekeken heb. Veel woorden werden er niet meer vuil gemaakt, maar dat is achteraf niet niet zo erg, hierdoor blijft de film wel in je hoofd. De locatie is angstaanjagend, het claustrofobische gevoel bekruipt me nog steeds als ik er aan terug denk. Dat het "wat" en "hoe kan dat" niet in jip en janneke taal werd uitgelegd, is daarom alleen maar een dikke plus.
Één ding is zeker, ik hield al niet van grotten, maar nu krijg je me er helemaal niet meer in. Nog voor geen tien schatkamers vol goud.
El ralpho
100% schrikgarantie
De kritieken op As Above, so Below zijn behoorlijk wisselend. Van compleet destructief naar een meesterwerk binnen het genre. You love it or you hate it schijnbaar, maar zelf lijk ik ook bijna onder categorie 2 te vallen. Eerder dit jaar was ik al enorm onder de indruk van het huiveringwekkende Oculus, en hoewel ik As Above, So Below toch wel een slagje minder vindt komt deze er wel heel dicht bij in de buurt. Dit is namelijk Horror met de hoofdletter H, en laat zien wat een sterke Horror vandaag de dag in huis moet hebben. De setting en het verhaal zijn een complete verademing te noemen en voelen fris en origineel aan. En hoewel we hier wel te maken hebben met found footage wat toch wel behoorlijk uitgekauwd is, was deze wijze van filmen hier absoluut niet storend. Dit hoeft ook geen probleem te zijn, als het maar goed is uitgevoerd. Het verhaal greep mij al snel, en hoewel ik vaak als kritiek opvang dat de start juist te traag zou zijn vond ik het juist een pluspunt dat hier echt de tijd werd genomen om een verhaal te vertellen en de spanning op te laten bouwen.
Daarnaast het belangrijkste; en dat is dat dit gewoon ook echt eng is. Geen goedkope effecten, goede scares waarvan je ze lang niet allemaal aan ziet komen, en een beklemmend sfeertje die je voelbaar tegen je bioscoopstoel aandrukt. Ik voelde me steeds ongemakkelijker worden tijdens het kijken en de film weet dit ook het grootste gedeelte van de tijd vast te houden en alleen maar erger te laten worden.
Nadeling vond ik dat de remmen aan het einde iets te veel los gaan. Er gebeurd dan zoveel op het scherm, in zo'n hoog tempo achter elkaar, dat het op een gegeven moment minder eng is omdat je eraan ''gewend'' raakt. Het einde had dus wel wat meer finesse in zijn scares aan mogen brengen. Ook is over sommige zaken niet goed nagedacht, zoals een bepaald personage dat meteen Engels spreekt terwijl dit in zijn geval echt niet mogelijk zou zijn en het verhaal zich toch echt in Frankrijk afspeelt. Als je over dit soort kleine ongeloofwaardigheden heenkijkt hou je echter een pareltje binnen het genre over waarvan ik vind dat dit een van de meest originele titels binnen het genre is die ik de laatste jaren gezien heb. Het Indiana Jones achtige verhaal laat het bij het begin meer op een avonturenfilm lijken maar de overloop naar de horror is werkelijk briljant gedaan. Hoewel ik Oculus wel nog steeds de beste horror van dit jaar te noemen vind krijgt As Above, So below wel eenzelfde beoordeling, want ze liggen namelijk qua kwaliteit niet ver uit elkaar. Enorm ondergewaarde film binnen zijn ratings en deze hoort dan ook een hoger gemiddelde te krijgen dan dat nu het geval is.
Mirob1
Enorm hoge verwachtingen na het zien van de trailer. Als echte horrorfanaat werd ik echter snel teleurgesteld. De film had een hoog Harry Potter-gehalte en het verhaal hing als los zand aan elkaar. Het einde was helemaal om te huilen. Tussendoor was het vermakelijk, maar niet meer dan dat. Matige film. Veel te weinig uitgehaald.
DutchTakeshiro
As Above, So Below is een prima horror filmpje in het "camcorder" genre. De hele film is opgenomen met handcamera's maar gelukkig is dat niet storend. Er zijn weinig schokkerige beelden of rare shots waardoor je eventueel duizelig kan worden. De film is eigenlijk dertien uit een dozijn maar dankzij een interessant achtergrond verhaal (Parijse geschiedenis en mythologie) drukt het toch zijn eigen stempel. Helaas lukt het de film niet om boven gelijksoortige films te komen: de karakters zijn veel te standaard om sympathie te wekken, de vele harde geluiden waren eerder irritant dan schrikverwekkend en de meeste gebeurtenissen voelen erg cliché aan.
Een redelijke cast weet de film interessant te houden. Ik zeg wel meteen dat Perdita Weeks een irritant personage speelt. Haar personage verwacht dat iedereen haar volgt, en ze denkt niet na voordat ze handelt. Ben Feldman en Francois Civil spelen eigenlijk nog wel het leukst. Civil speelt zo'n typische Franse charmeur en Feldman een intelligente jongeman die zich thuis voelt tussen de rijke geschiedenis van Parijs.
Ik heb teveel films zoals As Above, So Below gezien om onder de indruk te zijn. De kunstjes die worden vertoond zijn alles behalve nieuw. De film put voornamelijk zijn kracht uit het interessante verhaal. Ik kan eerlijk waar zeggen dat ik wat heb opgestoken over Parijse geschiedenis en mythologie, en het is vrij uitzonderlijk dat je wat opsteekt bij een horror film. Tevens heeft de film een niet geheel onaardig einde.
namingway24
Ondanks het redelijk originele verhaal en de mooie lokatie was As Above So Below een aardige teleurstelling.
Als eerste de pluspunten: de film komt op en paar fraaie plekken, zoals een klokkentoren in het midden van Parijs en als ik het wel heb de echte tunnels onder de stad; de wanden gemaakt van menselijke schedels zijn mooi en echt heerlijk luguber. Het gebruik van eerste persoon-perspectieven zorgen ervoor dat je soms echt het gevoel hebt er daadwerkelijk zelf bij te zijn. Een paar momenten voelden best claustrofobisch aan, en ik zou graag eens gaan naar de plekken waar we samen met de personages komen.
Het verhaal is wat intrigerender dan het gemiddelde "mensen komen waar ze niet mogen zijn en komen in de problemen"- scenario van veel van dit soort films, en het eerste gedeelte met een spannende speurtocht naar een legendarische schat was echt erg interessant: de film was horror en avontuur tegelijkertijd. Het bovennatuurlijke element zorgde bovendien echt voor een onvoorspelbare film (in elk geval tot op zekere hoogte), en een paar aardige scènes met degelijke special effects hielpen om het visueel interessant te houden.
Helaas houden daar de pluspunten wel een beetje op. de film speelt in een paar scènes overduidelijk leentjebuur bij the Descent, een meesterwerk van horror in de eenentwintigste eeuw, maar doet dat veel minder goed. Het moment dat de cameraman vast komt te zitten in een berg van botten (een scène die ook in de trailer zit) had erg claustrofobisch en eng kunnen zijn, maar zijn irritante gedoe en het perspectief van een camera die hem dicht op de huid zit werkten bij mij alleen maar op de zenuwen.
De film bouwt erg langzaam op en dat is oké, maar het voelt aan of de makers tegen het einde alles te snel willen oplossen. We zien een uur lang hoe de personages zich met moeite vooruit werken in het doolhof van gangen en cryptische raadsels oplossen, en dat is, hoewel ze alles wel erg simpel uitvogelen, erg interessant en zelfs leerzaam. Maar dan beseffen de makers dat er ook nog een einde moet komen en rent onze hoofdrolspeelster met speels gemak overal langs en krijgen we een wel erg makkelijke ontknoping (die trouwens wel goed desoriënterend werkte doordat et allemaal op zijn kop was).
Ook was het niet echt een verrassing wie er dood ging en wie niet. Natuurlijk is het vanaf het begin overduidelijk dat onze archeologe en haar love interest een aardig eind zullen komen, maar daarvoor krijgen we een laffe retcon met zijn resurrectie die voelde als een makkelijke uitweg. Voor de rest vallen er in het eerste uur geen slachtoffers, maar vallen de doden daarna bij bosjes op weinig originele wijze. Ook kon je weten dat er minimaal één Fransman het tot het eind zou overleven om voor een extra camerastandpunt te zorgen, en natuurlijk is dat degene met een kind dat hij nooit ziet.
Ik had op het einde trouwens wel een soort van twist verwacht want als één film dat verdiende was dat AASB; ik vond het namelijk vrij oneerlijk dat degene die alle ellende veroorzaakte er nog mee wegkwam ook: iets dat tegen mijn gevoel van rechtvaardigheid ingaat. Maar ach, ze was het meest ontwikkelde personage en dat was uiteindelijk waarschijnlijk haar redding.
Ik had gehoopt op en super-spannende claustrofobische film, maar dat viel een tikkeltje tegen; al met al waren het sterke concept en de locaties zeker de moeite waard en waren er een paar goede schrikmomenten, maar het ging op het laatst te snel en was te rommelig met een camera die te veel schudde; op een paar effectieve momenten na was het found footage element misschien zelfs een handicap. Niet slecht, maar door de trailer had ik gehoopt op meer engs.
Brabants
Deze horrorfilm met de ontdekking naar een eeuwenoude ondergrondse begraafplaats is me toch enigszins meegevallen. Gaandeweg het verhaal wordt het duistere geheim met tal van subtiele elementen neergezet en zorgt dit er gelijk voor dat het allemaal zeer onderhoudend is. Het labyrint heeft een beklemmende sfeer die steeds sterkere vormen aanneemt richting het einde wat de poorten naar het Duivelsoord zou moeten voorstellen. Enige puntje van kritiek is de uitwerking van het kwaad dat in mijn ogen geen universeel karakter toonde en een beetje als een allegaartje deed overkomen. Toch binnen het found footage geen slechte film.
Ik heb toch wel behoorlijk naar As Above, So Below uitgekeken zeg. Fantastische stad, fantastische setting en een hele interessante trailer. Gelukkig heb ik de film eindelijk gezien en ik eindigde toch met gemengde gevoelens. Aan de ene kant is de film net zo spannend en intens als ik hoopte, aan de andere kant had er meer uitgehaald kunnen worden. Het laatste half uur was, zoals vaker in horror, heerlijk pakkend. Daarvoor vond ik het bij vlagen langdradig en irriteerde ik me helemaal kapot aan die enorm vervelende groep die aan het verdwalen was. Dat geschreeuw, geruzie en gezeik ging me al heel snel tegen staan.
Gelukkig bleef de spanning wel overheersen. Op ieder moment had je het gevoel dat er iets kon gebeuren. De film kent trouwens niet eens overdreven veel scares, maar een aantal zijn wel goed getimed. Ik had alleen wel iets meer van het kwaad zelf verwacht. Uiteindelijk eindigde de film toch wel wat abrupt en had ik een sterker slot verwacht. ABSB is zeker niet de topper geworden waar ik op hoopte, maar wel een meer dan vermakelijk tussendoortje in horrorland.
FillumGek
Bovenstaand plot over ondergrondse gangenstelsels doet me meteen denken aan het uitstekende The Descent. Verbazingwekkend genoeg weet As Above, So Below die spanning, met bijkomende claustrofobische situaties te evenaren. En de monsters maken plaats voor raadsels, mythes en geesten. Cool.
De aanloop is wat aan de lange kant, maar op geen enkel moment storend. Scarlett acteert namelijk erg fijn en ziet er nog goed uit ook. Maar ook de rest van de cast is erg geslaagd, waarbij er niet één personage ergernis opwekt. Behoorlijk zeldzaam in een horrorfilm, waar er altijd wel één of twee onbenullen in rondlopen. Scarlett daarentegen is slim, die in sneltreinvaart de ene na de andere raadsel oplost. Soms wat makkelijk, maar interessant is het zeker, al die verborgen boodschappen die ontcijfert worden en zo een duister geheim ontrafelen.
Het ondergrondse gangenstelsel is de allergrootste ster in de film. Doordat alles, anders dan in The Descent, met een handheldcamera wordt opgenomen wordt het claustrofobische gevoel nog meer versterkt. De hoofdlampjes tekenen grote schaduwen in de slecht verlichte gangen en de score kan soms zenuwslopend zijn. Een schreeuw door de gangen of het in de verte horen instorten van muren zijn erg verstikkend. Ook de aanwezigheid van een cult die voortdurend zingt is ongemakkelijk.
Met de sfeer zit het dus erg goed. Zeker wanneer de raadsels verraden dat het kwaad steeds dichterbij komt. Gelukkig niet zoveel jumpscares, en degene die zich aandienden waren gelukt. Het laatste half uur schakelt de film een tandje bij en wordt het tijd voor meer actie, wat soms wat chaotisch in beeld is gebracht. Toch stoorde het me nergens. Sommige keuzes waren wel jammer zoals de brandende auto die verdwijnt ( laat hem gewoon staan) en de levende standbeelden. Haalt toch wat van de realistische angst weg.
Het einde is leuk, maar had toch gehoopt op een soort van climax. Dit was wel heel gewoontjes. Een film die uitblinkt in spanning, sfeer en een uitstekende cast. Aanrader!
filmkul
De film begint als een puzzel die op Indiana Jones achtige wijze opgelost wordt. Het tempo is dan wat laag, maar niet storend. In het laatste deel verandert de film in een best sterke horror prent. De spanning wordt flink opgevoerd en je gruwelt mee met de hoofdrolspelers. De manier van filmen komt dan ook beter uit de verf dan in het eerste deel. Enkele minpunten aan de film zijn de logica die soms ver te vinden is en dat niet alles duidelijk wordt.
Redelijke maar onduidelijke horrorfilm. 3.0/3.5
tattoobob
Ik moet zeggen ook zonder de dubbele laag in deze film is ie heel sterk....dus dan kan het alleen maar betekenen dat hij nog beter kan worden voor de mensen die het wel snappen.
Wat een lekkere beklemmende film zeg...ik kreeg het er af en toe spaans benauwd van en vergeet de freaky momenten niet.
Ik schrok me een keer flink de pleuris...en geloof me dat is voor mij veel...dus een geslaagde film.
Buiten dat brengt de film de gehele tijd gewoon een goede sfeer mee.
Zeker een film die ik nog eens op zal zetten.
wibro
Zeer genietbare horror, ondanks dat ik de uitleg van deze film As Above/So Below: A Meditation in Horror Aesthetics, Hermeticism, and Dante's Inferno - Film Forum on mubi.com niet gelezen heb. Ga ik ook niet doen ook, mij te veel werk en verder interesseert mij die uitleg ook niet Deze film moet het van mij nu eenmaal hebben van de angstaanjagende sfeer en het meer dan uitstekende camerawerk die mij af en toe aan [Rec] deed denken. Het einde en de beelden tijdens de aftiteling waren om van te smullen, zo mooi. Ook kende deze film genoeg schrikmomenten en de claustrofobische sfeer deed mij weer sterk denken aan The Descent.
In het kort gezegd; "As Above, So Below" is voor mij tot nu toe al een van de beste horrorfilms van het jaar 2014.
Kondoro
As Above, So Below
Het is horror - Night bij mij.. De tweede op de lijst was As Above, So Below... Ik begon met goeie verwachtingen de film. Ik moet zeggen dat die verwachtingen ook op veel punten uit kwamen.. De film As Above, So Below leek een beetje op The Descent en [REC] bij elkaar en dat werd na mijn mening een toch wel goeie film.. Een "mind blowing" film, want je moet het echt heel erg goed volgen... En dat is dan ook het mooiste met een Horror / Thriller.. Als je een sluw, duister verhaal verzint waarbij je goed moet opletten, dan duik je langzamerhand verder je beeldscherm in, en dan af en toe een schrikmoment voorbij laten komen werkt dan goed!
Ik vond dat de hele cast het wel goed deed! Perdita Weeks onze deskundige, die er erg veel van wist! Ben Feldman die Perdita hielp met alles was ook niet de domste in de film!
Wat ik zo leuk vind aan As Above, So Below is dat ze een plek uit hebben gekozen die ook echt bestaat, dit zou uiteraard ook bij andere films zo zijn! Om mensen dan nog angstiger te maken voor de tombes van Parijs kun je net zo goed een film als deze verzinnen! Kwa schrikmomenten zit het ook wel snor! Ik ben me ook wel een paar keer goed rot geschrokken! En dat is ook niet altijd zo aan de orde! Daarnaast speelt de titel "As Above, So Below" ook een grote rol in de film! Maar daar kom je van zelf achter!! Goeie film en zeker een kijkbeurt waard!
david bohm
Nee, dit is niks voor mij. Heb ook niet echt in de film gezeten. Te matig acteerwerk en scenario.
Het begint al met de eeuwenoude spreuk uit het even zo oude Aramees die bij vertaling naar het Engels nog beter blijkt te rijmen dan een gemiddeld Sinterklaasvers.
perceived
Weer een bummer.
Had hier wel zin in maar bleek de zoveelste loop-en-kruip-door-holen-footage-film.. Niet echt mn favoriete subgenre. Beetje Indiana Jones ook. Descent meets Indiana Jones ofzo. Beide vind ik al niet super.. 5/10*
john mcclane 2
zeer beklemende en occulte horror/thriller.
koude rilingen kreeg ik er van.
ik moet wel bekennen dat het einde enige vraag tekens bij mij opriepen.
wat voor wereld betraden ze nou?
Dit soort Horror / Thriller films hebben altijd mijn interesse (ik werd mede geprikkeld door getatoeëerde vriend tattoobob, die ook een groot liefhebber is van het genre Horror) en ik kijk er ook altijd graag na.
Dat geldt ook voor deze film welke boeiend en spannend is van de eerste tot de laatste minuut. Ook met de uitvoering zit het wel goed, want er gebeuren genoeg vreemde en spannende dingen en dat levert soms ook mooie schrikmomenten op. Sowieso geven ondergrondse films altijd een extra sfeertje mee, want het is altijd zo lekker claustrofobische en donker. Wat dat betreft voegt de handcamera daar ook iets extra's aan toe wat betreft schokkerige beelden. Wat opzicht ook goed is aan deze film is het einde (doet de titel van de film eer aan) want meestal lopen dit soort films slecht af, maar deze juist niet. Van de cast heb ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar ze deden het best verdienstelijk en hoofdrolspeelster Perdita Weeks (in de rol van Scarlett) was best een prettige verschijning om naar te kijken.
Al met al gewoon een lekkere spannende Horror / Thriller, waar zelfs een klein beetje bloot inzit
deLeeuw
- 1944 stemmen
Bovengemiddelde horror die ik tijden heb gezien. Veel horrors zijn slappe hap, voorspelbaar en soms zelfs flauw. Veel moet samenhangen met een paar goede CGI's en 'chicks with nice ass'. Dit was eens lekker rauw en toch vrij basic. Niet overdreven (sommigen zeggen 'mooie') 'kills' maar meer "The Descent"-kaliber.
De setting leent zich natuurlijk uitstekend, en warempel het verhaal van deze horror steekt ook nog eens vrij mooi en onderbouwd in elkaar! En waar bij 98% het einde niet geheel bevredigend is, was dat bij deze nog vrij ok.
De hel zien we niet als een wereld van vuur (licht) en verderf, maar grijs, zwart, grauw en beangstigend. Eén die de kandidaten confronteert met hun grootste angsten en zonden die ze hebben begaan, ofwel geen pretje.. Speleologie door grotten met 6 miljoen menselijke overschotten. Mij vóór de film nog onbekend, maar met open mond over gelezen en verbaasd dat dit non-fictie is!
Een klein minpuntje vond ik de snelle overschakeling van "nee we gaan niet door dat gangenstelsel" naar een vreemde piano, telefoon en vermiste persoon die 10 minuten eerder nog werd genoemd en plots weer opduikt. En vooral dat iedereen dat vrij 'creepy' vindt maar het niet zodanig deert dat ze omdraaien en NIET verder het diepe ingaan.. Ook het helse koortje op het begin van het grottenstelsel met het anorexia-model wat weer opduikt had niet gehoeven..
Verder een prima film!
LOTR-lover
Films waarin geschiedenis en het occulte samenkomen met thriller/horror hebben bij mij altijd wel een lichte voorkeur. Ondanks het feit dat As Above, So Below een aantal fouten maakt qua feiten die ze brengen irriteerde me dat nauwelijks. De sfeer is vanaf moment 1 dat ze in de catacomben zitten zeer beklemmend en mede daardoor krijgt de film een dikke voldoende van mij.
Wat ik persoonlijk wel jammer vond is dat er weinig echt duidelijk wordt over alles wat je ziet. Hoe zit het nou precies met 'de Mol', wie zijn die sekte-achtige mensen die zich in de catacomben bevinden? Maar dat buiten beschouwing gelaten is het hele 'shifting' idee vrij intrigerend en biedt het einde ook nog wel wat stof tot nadenken up or down?.
7/10 (IMDB)
Ed Kroket
Let op: spoilers!
Als ik er op terugkijk dan denk ik dat er met het gegeven van de film meer uit te halen was. Ik ben een beetje bevooroordeeld want ik hou niet van het "Blair witch" / "Found footage" genre. Iemand schreef al dat het verschijnsel van "de mol" niet wordt uitgewerkt. Natuurlijk hoeft niet alles uitgelegd te worden maar de film gaat over de angsten uit het verleden van de personages. De niet verwerkte trauma's die je achtervolgen (toch?). Daar past die mol helemaal niet in. En ook die her en der loslopende sekteleden: allemaal ballast.
Voor mij was het een baggerfilm!
@ "John Mcclane 2" Welke wereld betraden ze nou:
De gewone wereld, onze wereld. "Het is boven precies zoals het beneden is" "As Above, So Below".
Mijn mening: Hel en hemel zijn op Aarde.
Maar daar kan je een avondje over discussieren
Bottleneck
Redelijke horror die het vooral van de vaart moet hebben en niet zozeer van de spanning, vond dat laatste tegenvallen. Beetje stompzinnig eigenlijk dat het allemaal zo snel gaat (de oplossingen etc.) en natuurlijk moet het weer een te opvallend lekkere meid zijn die ook nog zo slim is maar oké, prima om te volgen en een sterk einde. Gezien de enorme reclame ervoor een tijdje geleden, erg overhyped.
K. V.
'k vond de film in het begin nogal geforceerd over komen. Ze kon zo snel de raadsels oplossen dat het niet meer realistisch leek. Maar het laatste half uur werd de film wel spannender.
De film deed toch wel erg aan The Descent denken. Die vond 'k persoonlijker toch veel griezeliger en veel meer verschieten.
Desondanks vond 'k hem toch wel het bekijken waard. Een beetje een kruising tussen Indiana Jones en The Descent.
tesenleon
Typische geval van deze film leid onder wat mensen tegenwoordig verwachten van een horror film.(geesten/extreem veel schrik momenten)
Terwijl as above so below echt ijzer sterk is !
Als je het verhaal volgt en je mee laat slepen hierin, krijg je het toch echt wel Spaans benauwd.
tenminste dat is mijn mening.
Ik durfde sommige momenten niet te kijken omdat ik zo werd meegesleept in het verhaal en het gevoel opgesloten te zitten in de gangen!
Pas na het stukje dat ze haar vader excuses aanbied snap ik het verhaal en waarom.de rest het loodje legt.
zelfs het eind vind ik sterk... het duid op de titel en maakt het ineens zo logische.
Dikke vette aanrader!

Merantau
Actie / Drama, 2009

Horns
Komedie / Horror, 2013
parijs, frankrijkverlies van geliefdeschatcatacombs wetenschapperarchaeologistsubjective camera gevonden beeldenadventurerarcheologyfemale archeologistphilosopher's stone