Genre: Drama / Komedie
Releasedatum: 16 juni 2016
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot A Hologram for the King
"How far will you go? To find yourself."
Ver weg van huis, in een nieuwe nog onvoltooide stad middenin de woestijn van Saudi Arabië, wacht Amerikaanse zakenman Alan Clay (Tom Hanks) samen met enkele medewerkers van een bedrijf dat gespecialiseerd is in holografische presentaties dag na dag op Koning Abdullah. Dit alles om het beslag op zijn huis te voorkomen en de studie van zijn dochter te kunnen bekostigen. Maar vooral om maar ein-de-lijk iets geweldigs te bereiken. Ondertussen beleeft hij een onverwachte romance en ontdekt hij wat écht belangrijk is in het leven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- A Hologram for the King (BoekMeter)
- A Hologram for the King (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Yousef
Ruby Clay
Maha
De nieuwe Tykwer!
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Dave Eggers .
A-film was van plan de film in de bioscoop uit te brengen. Vanwege hun faillissement vraag ik me zeer af of de release wordt overgenomen door een andere maatschappij.
Nederlandse release is helaas niet zeker. Mogelijk neemt Dutch FilmWorks de titel over, maar dat is nog niet besloten.
Gelukkig toch nog een Nederlandse release:
Vanaf 7 juli in de bioscoop (Paradiso Filmed Entertainment)
mcdaktari
Tom Tykwer heeft wel enkele films gemaakt die ik redelijk goed vond. Ben benieuwd wat deze word. Met Tom Hanks er bij verwacht je toch een degelijke film.
SuperSideSwipe
Vandaag was dit werkje in de sneak preview te bewonderen.
Het is een rustige film met langzame opbouw.
Tom Hanks speelt een mooie rol van een vertegenwoordiger met de nodige bagage uit het verleden die nu uit het stof wordt getrokken om een belangrijke zakendeal in Saoedi-Arabië in goede banen te lijden.
Gedurende de film verandert de focus geleidelijk van de deal meer naar het individu.
In mijn beleving mooi gedaan en een prettige film met enkele aardige bijrollen. Ook de diverse mooie settings waren best de moeite waard.
Diverse Sneakgenoten in de zaal waren echter van mening dat er te weinig gebeurde en vonden de film daardoor saai / langdradig.
Hangt er dus maar net vanaf welk type filmliefhebber je bent of je deze film zult kunnen waarderen of niet.
MartMovie
Voor deze film moet je echt liefhebber zijn van en Tom Hanks, en van een menselijke verhalende film. Nu ben ik beide, dus voor mij was het een pareltje. Prachtig om te zien dat een man met zijn ziel onder zijn arm, in een voor hem volledig niet begrijpend deel van de wereld, probeert zijn weg te gaan. Een echt drama met veel klein menselijk leed maar ook humor. Als je van actie en spanning houd adviseer ik zeker niet te gaan. Maar kan veel dialoog en schitterend acteerwerk je bekoren, een echte pré.
Zwolle84
Voor deze film moet je echt liefhebber zijn van en Tom Hanks
Bedankt voor de waarschuwing.
MartMovie
Voor deze film moet je echt liefhebber zijn van Tom Hanks, en van een menselijke verhalende film. Nu ben ik beide, dus voor mij was het een pareltje. Prachtig om te zien dat een man met zijn ziel onder zijn arm, in een voor hem volledig niet begrijpend deel van de wereld, probeert zijn weg te gaan. Een echt drama met veel klein menselijk leed maar ook humor. Als je van actie en spanning houd adviseer ik zeker niet te gaan. Maar kan veel dialoog en schitterend acteerwerk je bekoren, een echte pré.
SunChaser
Vond m saai en langdradig , pas laatste twintig minuten is boeiend
Vdk_Movie
Hier nog opvallend weinig recensies.
Meningen pers:
VPRO Cinema (**): 'Amerikaan met midlifecrisis'
de Volkskrant (***): 'Geinige vermenging van culturen'
Het Parool (****): 'Ondanks alles een optimistische film'
The Guardian (***): 'Even Tom Hanks’s reliable hassled everyman act can’t lift this tale of an IT salesman adrift in the Saudi desert'
polopolo150
Is het gek dat ik tijdens de film dacht dat dit de Arabische versie is van Lost in translation?
Redlop
Na een uur is er niets gebeurd behalve dat Hanks van het ene lege gebouw naar het andere is gereden. Het gedeelte 'komedie' is in handen gegeven van de Saoedische taxichauffeur die de film naar een pijnlijk aanstellerig niveau tilt. Het einde is weliswaar fraai fotogeniek maar ook totaal ongeloofwaardig.
lars-pixar
A Hologram for the King (2016)
Het verhaal.
Alan Clay is een Amerikaanse zakenman die als salesmedewerker op het idee komt om een hologramsysteem te gaan verkopen in Saoedi-Arabië. Zijn verkoop presentatie wilt hij gaan geven tegen over de koning van dat land op de hoop hem te kunnen overtuigen van zijn product. Helaas heeft de baas van Clay daar niet veel vertrouwen in, maar Clay weet hem toch over te halen en vertrekt met een team naar het land.
Helaas gaat niet alles volgens plan en krijgt Clay veel tegenslagen tijdens zijn afwachting op de koning. De mindere voorzieningen, de regels van het land en de bijzondere mensen die hij tegen komt nemen hem mee in deze nieuwe wereld.
De start.
De intro lijkt niet serieus te beginnen en doet zich zelfs even voor als een kinderfilm met komische kleurrijke effecten, maar gelukkig wordt deze start omgezet naar een vrij duidelijk en leuk begin.
Op dat moment lijkt de komedie in het verhaal nog centraal te staan en passeren er enkele luchtige grappen. Daarna lijkt dit goed afgewisseld te worden met het serieuze verhaal wat meer op gang is gekomen.
Inhoud.
Het verhaal neemt je duidelijk mee op reis, waar de eerste driekwartier (tot uur) is opgevuld met de (soort van) roadtrip waar Clay zich in bevind.
Daarin wordt cultuur afgewisseld met het humeur van Clay die opgeven moment het zat is om op de koning te wachten en zijn eigen beslissingen neemt in het voor hem bijzondere land waar hij in zich bevind. Het verhaal weet daar leuk op in te spelen met verschillende wendingen en gebeurtenissen, elke personage neemt hem mee in een nieuw avontuur.
Verhaallijnen.
Helaas heeft de film twee verschillende verhaallijnen die als wending elkaar passeren en aansluit op het einde, hierdoor wordt het eerste verhaallijn opeens uit het niets wat te snel en simpel afgesloten om vervolgens plaats te maken voor de overgang naar het romantische (en tevens 2de) verhaallijn.
Vanaf dat moment weet de film sommige (eerdere) details (uit het begin) naar elkaar toe te laten komen om deze vervolgens een goed en aandachtvol een einde te geven.
De kijker.
Voor sommige kijkers zal het moeilijk zijn om zich hierdoor heen te slepen, je kan het saai gaan vinden en als je denkt er helemaal in te zitten weet het verhaal opeens een overgang te maken naar een nieuw verhaal dat uit loopt op het einde.
Maar je kan het ook als interessant ervaren, de verschillende personages nemen Clay namelijk mee op reis door het land, waardoor je een hoop culturele feiten en beelden krijgt te zien.
Gelukkig is de casting erg goed en weet Tom Hanks de rol van Clay erg goed en luchtig neer te zetten, daardoor kan je als kijker ook meeleven met de hoofdpersonage en maakt het totale plaatje wat aangenamer.
Persoonlijk nawoord.
Na het zien van de trailer heb ik besloten om deze te gaan bekijken in de bioscoop, mijn interesse werd opgewekt bij de rol van Tom Hanks en de cultuur die het verhaal meebracht.
Het verhaal werd goed neergezet, maar wist mij wat minder te boeien vanaf het moment dat het tweede verhaallijn de overhand wist te nemen naar einde toe.
Ondanks dat was het een zeer goede film!
Walter S.
Ik vond het een erg mooie film. Ik hou sowieso wel van films die in een land spelen waar je niet vaak (of zeg maar gerust nooit) komt. De film geeft (denk ik/kan ik mij voorstellen) een beeld van hoe het is om als westerling in SA rond te lopen.
Dat het geen flitsende actiefilm is vormde voor mij ook geen enkele belemmering om me prima te vermaken. Ik hou wel van dit soort films over "gewone" mensen. De vergelijking met Lost in Translation kwam bij mij ook op, goed vergelijkbaar qua verhaal over een man alleen in de vreemde. En vooral ook omdat die twee mannen wel wat op elkaar leken.
DreamTech
Ik vond het ook een verrasende leuke goeie film had zelfs wat langer mofen duren !
Spotje
Ton Hanks doet het weer op zijn manier. Daardoor blijft de film toch wel boeien. Zonder Tom Hanks zou de film hopeloos zijn mislukt ben ik bang. Een film die je snel weer vergeet.
Een niets zeggend zwak romantisch verhaaltje wat nog enigszins boeit vanwege de mooie Arabische omgeving en cultuur.
Flat Eric
Op de een of andere manier zit Hanks altijd in films waar hij min of meer wordt ergens wordt achtergelaten en naar manieren zoekt om te overleven. Dan is het weer een eiland, vliegveld, containerschip en nu dus in de woestijn.
Het levert een leuk plaatje op qua locaties en geeft wat inzichten in culturele verschillen maar eigenlijk gebeurt er maar bar weinig. Gelukkig vliegt de film snel voorbij en is het over voor je er erg in hebt.
max cady
Poeh, mooi hoor. Kan de vinger er niet precies op leggen maar deze film neemt je mee naar ergens anders of zoiets. Kabbeld mooi voort ook. Moet er wel bij zeggen dat ik vooraf bijna alleen maar slechte recensies over de film gelezen had. Ik was verrast .. 3.5
Jusstinb
Ondergewaardeerde (PAC) film. Heerlijk verhaal om in weg te dromen. De film heeft dat lekkere sfeertje waar je van moet houden. Wederom een goede Hanks! Zeker kijken.
Steventj3
Als cultuurliefhebber zijn dit soort films kleine pareltjes. De enorme cultuurverschillen worden helaas niet heel erg diep uitgewerkt in A Hologram For The King, maar toch zijn er van die kleine dingen die je kunt waarderen (en waar men rekening mee heeft gehouden).
Tom Hanks houdt de film voornamelijk staande, met af en toe, een leuk geintje. Vooral het CIA-grapje deed de film goed. . Voor de rest kijkt A Hologram for the King lekker door. Fijne film voor een rustige zaterdagavond!
rojaone
Verrassend mooie film. Als je van Tom Hanks houd wil je deze zeker zien.
Had werkelijk geen idee waar dit over zou gaan, maar bleek een erg verfrissend en leuk filmpje. Zelfs Tom Hanks speelt een leuk sympathiek personage.
En Yousef is een baas.
Moviestar1979
Mede dankzij Tom Hanks een redelijke film.
De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dave Eggers. Tom Hanks had het boek van Eggers gelezen, en werd al snel een groot liefhebber van diens werk. Regisseur Tom Tykwer besloot om het boek te verfilmen. Deze film betekende een tweede samenwerking tussen Hanks en Tykwer. Eerder werkten ze samen aan Cloud Atlas (2012). Ook acteur Ben Whishaw is te zien in beide films. Ondanks dat het verhaal zich afspeelt in Saoedi-Arabië, werd er voor een groot deel in Marokko gefilmd.
Tom Hanks weet bijna elke film wel tot een groot succes te maken. Alleen al bepaalde uitdrukkingen op zijn gezicht zijn een trigger voor je lachspieren. Toch lijkt Hanks een beetje misplaatst te zijn voor deze film. Er gebeurt vrijwel niets. Het thema concentreert zich grotendeels op de cultuurverschillen. Tevens hebben de filmmakers niet met alles goed rekening gehouden. Zo is er o.a. een winkel te zien in Saoedi-Arabië die bikini's verkopen. Het hoogtepunt zijn de dialogen tussen Tom Hanks en Alexander Black die nog enige humor bevatten. Tevens wordt de snorkelscène prachtig in beeld gebracht.
Deze film is weggelegd voor de grote fans van Tom Hanks. Hoewel ik de acteur hoog heb zitten, weet hij het niveau niet helemaal tot een grote voldoende te brengen. De film heeft zo zijn momenten, maar over het algemeen blijft het allemaal vrij standaard en traag. Bijzonder jammer! Alexander Berner, Frank Kruse, Matthias Lempert en Roland Winke wonnen een Film Award in Gold. Uwe Schott, Stefan Arndt en X-Filme Creative Pool werden hiervoor genomineerd.
2,5 *
missl
Hanks loopt door een woestijn, Hanks loopt door een stad. Dat is de samenvatting van het eerste uur. Trage film over een man die voor zaken naar een ander land gaat en daar loopt het anders. Nou vind ik het meestal wel leuk wanneer in een film de ene cultuur zich met de andere mengt, maar ook niet om hier 1,5u naar te kijken. Na het uur zie je nog steeds constant Hanks maar nu onderneemt hij wel iets. Nu ben ik geen persoon die enkel een film kijkt en er dan vanalles moet gebeuren maar iets zou wel leuk zijn. Verder dan een paar mooie beelden gaat het niet.
AardeWerk
Zo'n film waar ik vanwege de slechte kritieken met enige tegenzin naar ging kijken, maar die me enorm wist te verassen. Prachtige beelden , goed camerawerk en acteerwerk, wat mij betreft had ie wat langer mogen duren en iets meer uitgewerkt mogen worden. Maar ik ben allesbehalve teleurgesteld. Het is een mooie film, het enige minpunt is dat het op momenten voelt als een soort van samenvatting, maar daarom dan ook geen 5*.
Pazmaster
Klein maar fijn filmpje. Het gaat hier niet zozeer om de presentatie en zakendeal maar meer om het persoonlijke leven van Alan Clay. Het blijft vooral lekker luchtig en er zitten hier en daar best wat grappige scènes in. Er gebeurd eigenlijk niet zo veel maar een goed spelende cast en een prettige sfeer maken deze film toch aangenaam om naar te kijken.
Waku
Tom Hanks betekend meestal dat je een degelijke film voorgeschoteld krijgt en dat is met deze
" A Holygram for the KIng" niet anders.
De film verloopt relaxed en is plezierig om naar te kijken.
Dit is vooral te danken aan de sterk acterende Tom Hanks die uitstekend de rol neer zet van een amerikaanse ondernemer op zoek naar een project opdracht in het verre Saudia Arabia.
De film draait met name om het contact wat hij heeft met de olijke taxi chauffeur en een lokale vrouwelijke chirurg van een plaatselijk ziekenhuis. " A Holygram for the King" kabbelt zo een beetje lekker door zonder al te veel opsmuk. Met soms mooie beelden van Saudia Arabia.
Richting het einde van de film zakt het verhaal een beetje in.
Maar wat blijft staan is een degelijk verhaal met wederom een prima Tom Hanks.
coumi
Tykwer maakt geen slechte films, ook deze kon er goed mee door, hoewel het wel iets minder is dan we van hem gewoon zijn. Verhaal is flinterdun en simpel, en het kan helpen als je iets ouder bent, want deze traag lopende vertelling is niet te vergelijken met Cloud Atlas of rennende Lola's. Hanks in een film van Tykwer vond ik een verrassende keuze, en achteraf ook niet helemaal de juiste. Hanks is een goede maar door en door Amerikaanse acteur, die de neiging heeft zijn rollen net iets te dik aan te zetten, zo ook hier. Bij Tom Tykwer vertellen de beelden echter het verhaal, en is het geen toegevoegde waarde dat acteurs dan neigen naar overacting. Hanks komt er op basis van zijn professionaliteit net mee weg, maar er zijn zat acteurs die de wanhoop en wezenloosheid die dit personage in den beginne moet uitstralen, beter kunnen weergeven.
Desalniettemin voor mij toch een geslaagde film, vooral omdat de regisseur ook hier weer over elk filmshot heeft nagedacht en er zichtbaar iets eigens aan wil toevoegen, waardoor dit kalme, sympathieke werkje toch als iets bijzonders aanvoelt.
Onverwacht een leuke avond gehad met deze prent.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Der Nachtmahr