• 9.375.349 stemmen

Met onder meer: Jason Clarke, Josh Brolin en John Hawkes

Releasedatum: 17 september 2015

Plot Everest

"The storm awaits."

1996. Ondanks waarschuwingen over een grote storm die voorspeld is, gaan twee teams op klimexpeditie naar de top van de Mount Everest. Een team staat onder leiding van gids Rob Hall, het andere team wordt geleid door Scott Fischer. Journalist Jon Krakauer gaat mee om verslag te doen van de klim. De bergbeklimmers krijgen te maken met de meest barre weersomstandigheden wanneer hun levenslange obsessie om de top van de Everest te bereiken verandert in een adembenemende strijd om te overleven. Gebaseerd op waargebeurde feiten.

Beck Weathers

Scott Fischer

Peach Weathers

avatar van Shinobi

Shinobi

"It's not the altitude, but the attitude."

Blijkbaar gebaseerd op waargebeurde feiten over de grootste tragedie die zich ooit heeft afgespeeld op deze immense berg.

Een verhaal dat dus tot de verbeelding spreekt, maar de uitwerking is er helaas niet naar. Daarvoor wordt er te veel tijd besteed om allerlei personages te introduceren die vrij vlak overkomen. Met zo een cast is het vooral wonderbaarlijk te noemen dat niemand erbovenuit steekt, zelfs Jake Gyllenhaal weet amper te imponeren. Als kijker krijg je dan ook nauwelijks binding met zo een uiteenlopende groep, omdat de beweegredenen vaag blijven en er geen enkele vorm van diepgang is te vinden.

'Everest' kent een te lange opbouw met een opmerkelijk trage pacing, waardoor het voornamelijk wachten is op de onstuimige dingen die komen gaan. Maar hetgeen wat volgt is een droge registratie van gebeurtenissen; de beklimming is tam en het rampspoed laat je nooit huiveren. Eenmaal als de gruwelijkheden beginnen wordt het gewoonweg nergens echt aangrijpend, omdat de ontberingen het nodige gewicht missen.

De berg zelf wordt wel redelijk indrukwekkend in beeld gebracht, wat zich resulteert in mooie weidse shots. Met name de weergegeven diepte i.c.m. 3D werkt goed. Op momenten zorgt het voor adembenemende scènes, maar dan word je plotsklaps uit deze illusie gehaald en krijg je weer te maken met te verwaarlozen melodrama.

Al met al een matig drama dat een hoop probeert te doen, maar zowat in alles faalt. Dat de film als een nachtkaars uitgaat spreekt boekdelen.

2,0 Sterren.

avatar van ibendb

ibendb

Mijn allereerste IMAX-ervaring.

Everest begint heel erg traag en bouwt een verhaal rond een hele groep bergbeklimmers in plaats van slechts een of twee personages. Hierdoor is het eerste deel er voornamelijk om sympathie te creëren bij de personages. Dit lukt wel, want je hoopt dat ze de top halen en je wéét dat er iets verschrikkelijks zal gebeuren. Pas na een uur komt de storm pas op en wordt de film één grote rollercoaster vol emoties. Ik heb bijna de hele storm doorgejankt waardoor ik als een emotioneel hoopje prut de bioscoopzaal verliet. De film weet de emoties zo goed over te brengen.

De beelden zijn indrukwekkend. Dit, in combinatie met IMAX zorgt voor een geweldige belevenis waar je écht deel van uit lijkt te maken. 4*

avatar van Kjell56

Kjell56

Goede film vol met mooie effecten.

Je kan duidelijk zien dat de producer je wilt laten ervaren hoe het op de Everest is. Naast het feit dat dit een waargebeurd verhaal moest verfilmen, zaten er ook genoeg momenten met mooie effecten in.

Helaas vond ik het einde wel erg abrupt en konden de traanscenes van mij ook iets minder!

avatar van emmes

emmes

Knappe beelden en goed geacteerd, waarbij tijd wordt genomen om de vele (misschien wat te veel) personages te leren kennen. Maar de topper in dit genre blijft voor mij de film Nord Wand. Everst kan er qua spanning en meeleving net niet aan tippen.

avatar van K. V.

K. V.

Me ook eens aan deze gewaagd en vond het een prima film. 'k had deze in 3D bekeken en vond het wel een meerwaarde. De film zag er goed uit en zeker tijdens de klim met de ladders zag het er wel akelig uit.

De cast deed het goed en het kwam overtuigend over. De film had een goeie opbouw en zo leerden we de verschillende personages beter kennen.

'k vond de film de moeite om eens gezien te hebben, maar een tweede keer hoeft niet meer.

avatar van -jack_sparrow-

-jack_sparrow-

film reviews in 100 woorden: Everest (in 100 woorden) - filmreviewsin100woorden.blogspot.be

ps. ik ben geen professionele schrijver of criticus, ik ben maar een movie geek met een toetsenbord.

Everest is een dramatische verfilming van waargebeurde feiten, met magnifieke landschappen en een gigantisch ensemble. De manier waarop dit verhaal in beeld gebracht word is buitengewoon en je waant je echt in de Himalaya. De beklimming van de berg komt langzaam op gang, enkel in het laatste halfuur wordt er oprecht drama gecreëerd en schakelt het verhaal over naar een hoger tempo. Ondanks de sublieme prestaties van alle acteurs zijn er spijtig genoeg enkele personages die toch onderontwikkeld bleven. Uiteindelijk is Everest voor mij niet meer dan een dramatisch filmpje met goede prestaties, meeslepende muziek en een extreem tragisch einde.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Spannend avontuur op de hoogste berg ter aarde. Er worden verschillende perspectieven behandelt en het is onzeker wie het loodje zal leggen. Diverse opties en afwegingen komen aan bod. Het enige wat me tegenviel was de uiteindelijke 'streep over de finish'. Opeens waren ze daar, zeg maar. Aan de andere kant draaide het vooral om de afdaling en is dat dus geen echte domper. Ik heb hier van genoten en ik vind het altijd wel interessant als mensen de kou moeten trotseren of zonder zuurstof komen te zitten. Ook wel treffend om de foto's van de overledenen - waar dit scenario op gebaseerd is - nog even terug te laten komen op het einde. Ik vond sommige acteurs zelfs heel goed overeenkomen qua uiterlijk.

avatar van Theunissen

Deze film gisteren in de bioscoop gezien in 3D en dat zag er allemaal mooi uit en de 3D voegde ook flink wat toe. Ondanks dat het een verhaal is wat gebaseerd is op waargebeurde feiten (waar ik overigens niets vanaf wist) en het natuurlijk ook triest is wat er tijdens de beklimming gebeurt is, vond ik het wel een saaie en langdradige bedoeling.

Het verhaal wat zich afspeelt in 1996 komt enorm traag (wel regelmatig voorzien van fraaie beelden in 3D) opgang en pas tijdens de aftocht (nadat velen de top hadden bereikt) van de Mount Everest en de extreem bizarre weersomstandigheden vond ik het verhaal pas boeiend en interessant worden. Dat gedeelte had wat mij betreft ook veel langer mogen duren i.p.v. de saaie lange inleiding van het verhaal. Tijdens deze inleiding leer je wel de personages enigszins kennen, maar eerlijk gezegd vond ik het allemaal geen interessante en aansprekende personages (die Vanessa Kirby in de rol van Sandy Hill Pittman, vond ik overigens wel een leuke verschijning). Deze personages werden zeker niet gespeeld door de minste acteurs zoals Jake Gyllenhaal (in de rol van expeditieleider Scott Fischer) en Josh Brolin (in de rol van Texaanse bergbeklimmer Beck Weathers). Deze twee speelden overigens wel verdienstelijk en dat de laatste het uiteindelijk nog overleefde (nadat hij in comateuze toestand belandt en men hem voor dood achterlaat), vond ik zeer verrassend.

Het einde met de overleden bergbeklimmers was natuurlijk tragisch en dan vooral vanwege de dood van sympathieke expeditieleider Rob Hall (het gedoe met zijn zwangere vrouw Jan Arnold gespeeld door Keira Knightley, die er niet uitzag in deze film, kon me eerlijk gezegd niet echt bekoren) welke ook verdienstelijk werd gespeeld door Jason Clarke. Maar goed doodgaan hoort natuurlijk wel bij de risico's als je de Mount Everest (8850 meter hoog, wat bijna de vliegtuighoogte is) gaat beklimmen en zij zijn natuurlijk ook niet de enigen die hun leven hebben gelaten op de Mount Everest. Ik vond het overigens wel heftig om te horen dat de lichamen van de overleden bergbeklimmers daar nog steeds liggen.

Deze film vind ik zelf niet meer dan leuk om eens gezien te hebben, maar qua verhaal en uitvoering kan deze film absoluut niet tippen aan het goede en boeiende "Nordwand (2008)", welke ook gaat over een bergbeklimming welke gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal. Die film is zelfs ook spannend, wat helaas bij deze film ook ontbreekt.

avatar van Angel 40

Angel 40

Ik heb de film gisteren in de bioscoop gezien. Ik vond het een degelijke film die echter wel wat traag op gang kwam. De mooie beelden en de goede acteerprestaties maakten heel wat goed. Pas in het tweede deel kwam er wat vaart in en werd het allemaal wat boeiender.

Echt spannend was de film niet helemaal. Dat Beck (gespeeld door Josh Brolin) het uiteindelijk toch nog overleefde na voor dood achtergelaten te zijn, vond ik erg verrassend. Dat expeditieleider Rob Hall het niet overleefde vond ik ook redelijk verrassend. Ik dacht dat hij tegen alle verwachtingen in er toch in geslaagd zou zijn om levend beneden te geraken.

Al bij al een goede film die een bezoek aan de bioscoop waard is. Ik geef hem een 4.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Leuke film, maar ook niet meer dan dat. Het eerste deel is wat langdradig en daardoor af en toe wat minder interessant (ook omdat de meeste personages niet echt boeien), terwijl het tweede gedeelte wanneer de storm toeslaat en de personages in moeilijkheden komen een beetje vlug ging, hier had wel wat meer uitgehaald kunnen worden. De focus ligt wat verkeerd.
De acteurs zijn wel erg goed en het laatste halfuur is bovendien toch wel erg aangrijpend; dat de sympathieke hoofdpersoon het niet zou overleven had ik niet verwacht. De effecten waren prima in orde, zeker die storm wordt schitterend in beeld gebracht.

Al bij al zeker een genietbaar filmpje, maar niet om nog eens te kijken.

avatar van Husseltje

Husseltje

Aardige film om te zien. Goede personages en meeslepend. Prachtige beelden!

avatar van Filmkonyn

Filmkonyn

JerryL schreef:

Nee hoor Joyce, niets tegen Italianen.

Het stoorde mij gewoon dat deze film als start 1,5 ster heeft terwijl geen enkele Nederlander deze had gezien.

Hiermee wordt de film op voorhand door enkele MM-leden overgeslagen, immers zijn er genoeg die zich laten beïnvloeden door het aantal gegeven sterren.

De fout ligt overigens ook deels bij MM zelf. Waarom zou je kunnen voten op films die hier nog niet in de bios zijn?

Dus als hij 3 sterren of 5 sterren had gegeven dan was het beter geweest? Deze site is voor meningen over een film en hij/zij daar een 1,5 ster voor heeft, kan dat toch?

Ikzelf woon al een tijd in Boekarest en ik stream veel films hier, ook als ze in Nederland nog niet te zien zijn. En dan geef ik sterren naar mijn eigen smaak en er zullen zeker mensen zijn die naar gemiddelden kijken (doe ik ook bij sommige twijfel films...) en als ze daardoor beslissen dat ze de film niet kijken, is dat hun "probleem".

Over de film zelf kan ik vrij kort zijn. Aanloop was te lang met teveel "nutteloze" personages. Beelden zijn mooi van de omgeving (1 van de redenen waarom ik de film ging kijken). De actie was uiteindelijk wel te doen, maar over het algemeen had ik er toch meer van verwacht. De mix van omgeving en het verhaal trekt de film net over de streep van 3 sterren.

avatar van Thorak

Thorak

Mooie film, maar zo hier en daar wel eens wat saai en langdradig. Er had wel iets meer spanning in gemogen. Ook heb ik het idee dat er erg veel scènes de kniptafel niet hebben overleefd. De meeste karakters worden vrijwel niet uitgediept en blijven daardoor als platte bordkartonnen schermvulling over. Vooral over het karakter van Gyllenhaal had ik zwaar het idee dat er veel geknipt was.

Het lot van Brock kan ik me vaag nog wel herinneren dat dat in de media is geweest!

Al met al 3.0* vanwege de mooie beelden, maar er had vreselijk veel meer ingezeten als de karakters uitgediept zouden zijn inplaats van ze alleen een naam te geven e het dar bij laten.

avatar van wwelover

wwelover

Okayish film. Ik zal in ieder geval geen berg gaan beklimmen. Hoewel het een zwaar verhaal is was ik niet echt weggeblazen door de film. Zelfs visueel vond ik het een beetje tegenvallen, had soms het idee dat ze archiefbeelden gebruikten. Al ziet het er soms wel weer erg strak uit, maar soms weer een beetje nep. Ondanks de 'grote' cast werd ik niet echt geraakt door alles. Had misschien liever gezien dat ze zich meer op één of twee karakters focuste.

avatar van james_cameron

Intens en meeslepend waargebeurd drama, over de beklimming van de machtige Mount Everest in 1996 door twee teams onder leiding van Jason Clarke en Jake Gyllenhaal. Een overdaad aan bekende gezichten, met als voordeel dat je de enorme cast redelijk goed uit elkaar kunt houden. Nadeel is dat er feitelijk te veel personages zijn, die geen van allen echt tot hun recht komen. Vooral de vrouwen komen er bekaaid af, wat dubbel teleurstellend is omdat dit prima actrices als Keira Knightley en Robin Wright betreft. Maar goed, de film is wel erg mooi gemaakt, spannend en emotioneel geladen, met het spectaculaire nepalese landschap als extra toegevoegde waarde.

avatar van Brabants

Brabants

De fascinerende berg Everest wordt door de regisseur gerespecteerd zoals de natuur en de verloren levens tijdens de tragische expeditie van ' 96 zijn weergegeven. Het is allemaal prachtig geschoten en je leeft als kijker vrij intens mee met de genadeloze natuur die je als beklimmer van deze berg zal moeten trotseren. De sterrencast deed het niet slecht maar wist toch nergens echt te imponeren. Het voegde weinig toe aan deze schitterende film.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Hoewel ik persoonlijk de fascinatie van de klimmers niet begrijp om duizenden dollars neer te tellen voor een bergexpeditie vond ik het wel aardig om te zien hoe het er aan toe gaat.

Bij vlagen onderhoudend en spannend maar op een gegeven moment kon ik het niet meer goed volgen welke baard nu bij welk basecamp zich bevond of ondergesneeuwd raakte.

avatar van The Oceanic Six

Sterk avonturen-drama over een groep bergbeklimmers die in de problemen raken. Als je het verhaal al niet goed vind, dan zal je ieder geval toch genieten van de fantastische beelden van de Everest. Maar sowieso steekt de film wel goed in elkaar, al vond ik het middenstuk bij vlagen soms langdradig. Vervelend wordt het gelukkig nooit. Prima geacteerd ook.

avatar van filmkul

filmkul

Aardig drama. Het verhaal is redelijk bekend en wordt visueel mooi weergegeven door Kormakur. De opbouw is goed, maar zoals eerder al aangegeven kent de film veel verschillende personages die eenmaal in de storm slecht van elkaar te onderscheiden zijn. Daarnaast is er te weinig tijd om iedereen zijn introductie te geven. De film mist daardoor emotie en het drama komt daardoor niet goed tot uiting. Clarke zet voor het eerst een aardige rol neer. 3.5

avatar van blurp194

blurp194

Hmm.

Bij zo'n bekend verhaal is het op zich een goede keuze om niet al te veel te dramatiseren - hoewel Krakauer er evengoed kritiek op geuit heeft, en Kormákur meteen maar geantwoord heeft dat de film ook niet op Krakauer's boek gebaseerd was. Hoe dan ook, en wie van de twee het ook bij het rechte eind heeft, echt spannend wordt het niet als je al weet hoe het afloopt - en ik heb zowel Krakauer's boek als een wat meer prozaïsche beschrijving gelezen. Meer dan een keer zelfs, denk ik. Dat dat toch ook anders kan, daar is de verfilming van Joe Simpson's Into the Void een mooi voorbeeld, en van spanning komt deze film daar lang niet in de buurt. Dat komt ergens toch wel heel erg over als een gemiste kans.

De beelden maken dan wel weer heel erg veel goed. En ondanks dat het naar de top van een berg klimmen absoluut mijn ding niet is, en ik er ook nog eens absoluut niet op zit te wachten om in een rijtje aan een vast touw naar boven te sjokken - je zou er met deze beeldenpracht haast toch naartoe willen.

Verder eigenlijk te melden - er doen best wat bekende acteurs mee, maar daar gaat het eigenlijk domweg niet om. En van de soundtrack is me ook al niets bijgebleven.

avatar van Collins

Collins

Visueel indrukwekkende film, waarin zich veel personages manifesteren en waarin de hoofdrol is weggelegd voor de Mount Everest. Het natuurgeweld en de omstandigheden op de berg zijn erg imponerend en spectaculair in beeld gebracht.

De acteurs zijn ondergeschikt aan het overdonderende visuele geweld. Zodra de grootsheid van de Mount Everest in beeld komt en het natuurgeweld losbarst, raken de personages ondergesneeuwd in het verhaal.

In de introductie worden de personages behoorlijk zakelijk en flegmatiek geportretteerd. Hoewel ze een achtergrond en een gezicht krijgen, blijven ze afstandelijk. Ze krijgen weinig emotionele laag mee. Van veel binding met de personages kan dan in het heetst van de strijd ook nauwelijks sprake zijn. Ik had die emotionele betrokkenheid bij de persoonlijke drama's in ieder geval nauwelijks.

In de film figureren veel personages. De film wil schijnbaar iedere klimmer van de expeditie eren. Heel nobel. Helaas gaat de film daarmee in de fout, want er zijn erg veel klimmers, dus erg veel personages en dus veel namen om te onthouden. Te veel. De klimmers zijn vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden. Het teveel aan personages werkt verwarrend.

Aangezien natuur en berg de film bepalen, voegen de acteurs met de grote namen niet veel toe. Ze zijn ofwel onherkenbaar of hebben een kleine rol. De film gemaakt met minder bekende acteurs zou er waarschijnlijk hetzelfde hebben uitgezien.

Visueel indrukwekkend. Verder niet heel erg.

avatar van IH88

IH88

“Everest is another beast altogether.”

Everest is een indrukwekkende film over een groep mensen die de Mount Everest willen beklimmen en bij de afdaling in een verschrikkelijke storm terecht komen. Er is een indrukwekkend rijtje acteurs en actrices opgetrommeld en onder andere Josh Brolin, Jason Clarke, Jake Gyllenhaal, John Hawkes, Emily Watson en Sam Worthington zijn erg goed op dreef. Keira Knightley en Robin Wright hebben veredelde cameo’s

De beelden van de berg zijn prachtig en tocht naar de top wordt indringend in beeld gebracht. Jammer genoeg is de aanloop wel erg lang en wordt er te veel tijd besteedt aan de introductie van de karakters en de gevaren die de beklimming met zich meebrengt. Buiten de karakters van Jason Clarke en Josh Brolin worden de andere personages niet of nauwelijks uitgediept dus in de introductie had zeker wat minder tijd hoeven te gaan zitten. Een ander minpunt is dat de film overvol is. Je ziet op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zoveel personages maken deel uit van de beklimming. De film is niet helemaal in balans want de afdaling moet het met een stuk minder tijd stellen dan de aanloop en de beklimming. De storm, de leven en dood situaties waar de karakters zich in bevinden, de emotionele momenten, het is allemaal indrukwekkend gefilmd en geacteerd maar het voelt een beetje afgeraffeld. De dood van sommige personages doet ook niks met je als kijker omdat het zo snel gaat en ze slecht zijn uitgediept. Alleen met Rob Hall en Beck Weathers (Brolin) leef je mee en wil je weten hoe het met beide afloopt. Door de schitterende beelden, het mooie landschap, de sterke acteurs en de goed opgebouwde spanning is Everest een film waar ik van heb genoten en die geen moment verveelt. Dat de film overvol is en een te lange aanloop heeft doet daar niets aan af.

avatar van limelight73

limelight73

een film als al zo vaak gedaan volgens het juiste sentiment protocol. binnen de lijntjes ingekleurd. niet veel verrassend dus, maar prima. 3*

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Prachtig avontuur hoor. 'Everest' barst van de mooie shots - je zal daar maar staan daarboven, wat een gevoel levert dat op. Heerlijk. Baltasar Kormákur houdt het qua over dramatisering nét binnen de lijntjes naar het einde toe, maar ik vond het nog goed werken. Ik leefde mee met de (vele) personages (met de 1 meer dan de ander natuurlijk) en vond het geweldig toen Brolin z'n ogen tóch weer opende. Ik heb genoten van deze prent. Daar hang je op zo'n slap laddertje kilometers hoog in de bergen. Fantastisch.

avatar van Frank Slade

Frank Slade

Prima film, mooie natuurbeelden. Genoeg spanning en ook wel wat emotie. Goed acteerwerk.

MAAR ZO ZIE JE MAAR DAT MENSEN HIER NIET HOREN, OP DE TOP VAN MT EVEREST.

Redelijk Hollywoodwerk.

In tegenstelling tot de meesten hier vond ik vooral de klim de moeite waard. Vele wijdse zichten en mooi avontuurlijk gebracht. Heb de film thuis gezien, maar kan me levendig inbeelden dat dit één van die films is waarbij 3D echt meerwaarde brengt.

Ik kende het verhaal verder niet en kon er ook niet echt een datum opplakken. Ik vond het dan ook redelijk vreemd dat er in de laatste kilometer niet wat meer doden lagen (paar jaar geleden verscheen daarover een fotoreportage op het weg, best creepy), maar misschien was dat toen nog niet echt aan de orde. Het valt Kormákur dus wel te vergeven.

Eens de storm op komt zetten wordt het allemaal wat minder. Het is duidelijk dat de berg zelf het hoofdpersonage is in deze film, want het lot van de rest kon me eigenlijk gestolen worden. Jammer eigenlijk, want hoe zelden gaat het hoofdpersonage dood op het einde van een Hollywood product? Vond het allemaal te weinig impact hebben.

Goed en indrukwekkend avontuur in het eerste uur, matig geramp en gedrama tijdens het tweede uur.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

“To put it simply, guys.

Human beings simply aren't built to function at the cruising altitude of a 747.”

Waarom zou ik in godsnaam gaan kijken naar een groepje avonturiers die onder begeleiding van een doorgewinterde bergbeklimmer het topje van de Mount Everest willen bereiken nadat ze hiervoor toch wel een riant bedrag hebben betaald? Een doorsnee gezin zou met dat bedrag toch enkele all-in vakanties kunnen boeken. En dat zijn dan ook avontuurlijke reizen waarbij men adembenemende panorama’s kan bewonderen. Alleen is de kans dat je de pijp uitgaat op zo’n reis beduidend kleiner. En juist zoals de meereizende journalist Jon Krakauer (Michael Kelly), stelde ik mezelf ook de prangende vraag wat in hemelsnaam iemand doet besluiten om zoiets te ondernemen. Is het een masochistisch trekje? Een droom die ze najagen ? Gaat het over je eigen grenzen verleggen? Of dient het om je eigenwaarde op te krikken, wetende dat je een enkeling bent die dit wist te presteren? Spijtig genoeg krijg je echter geen antwoord op deze vraag.

En toch kon ik er niet aan weerstaan om deze film te gaan kijken op het grote scherm. Enerzijds omdat ik me verwachtte aan indrukwekkende beelden in dit berglandschap. En ditmaal ging ik niet dezelfde fout maken als bij “Gravity”. Ik ging niet de DVD of VOD versie afwachten om dan tot de vaststelling te komen dat de Mount Everest herleidt wordt tot een miezerig bergje. Ook al beschik ik over een mega flatscreen. Bij “Gravity” resulteerde dit in een diepe ontgoocheling. Anderzijds is er de reeks bekende acteurs die aan deze film meedoen. Als je Jason Clarke, Sam Worthington, Emily Watson, Keira Knightley, Josh Brolin en Jake Gyllenhaal kan warm maken voor deze semi-rampenfilm dan heb je sowieso al wat troeven in handen. En voor mij persoonlijk is het feit dat Jake Gyllenhaal van de partij is, een aanleiding om deze film te kijken. En ontgoochelen doet hij ook hier niet als de ietwat excentrieke expeditieleider Scott Fischer. Zelfs Knightley’s medewerking (haar lach is voor mij angstaanjagender dan mijn hoogtevrees) weerhield me niet.

“Everest” bestaat eigenlijk uit twee hoofddelen. Het eerste deel wordt volledig gewijd aan de deelnemende bergbeklimmers en hun achtergrond. Er wordt ruim tijd genomen om de karakters uit te diepen en hun motieven toe te lichten. Allereerst is er Rob Hal (Clarke). Een goedhartig persoon die respect heeft voor de immense berg en de eerste is die het bereiken van de top gecommercialiseerd heeft. Een soort citytrip naar de top van de Mount Everest. Dan is er Scott Fisher (Gyllenhaal) die een concurrerende reisorganisatie leidt. Een excentriekeling die lak heeft aan veel zaken en een “we zullen eventjes naar boven klimmen”-houding aanneemt. En in het deelnemersveld vinden we allereerst Doug (John Hawkes), een niet zo gefortuneerde gewone postbode die al eens bijna de top bereikt heeft en nu vastberaden is om te slagen. De enige vrouwelijke deelneemster is Yasuko Namba (Naoko Mori) die al 6 van de 7 grootste pieken heeft beklommen. Vervolgens is er Beck (Josh “Oldboy” Brolin) wiens motivatie voor het beklimmen van beruchte bergen wordt gevoed door een huwelijk dat op wankelen staat. En Jon Krakauer (Michael Kelly) de journalist die hierover een reportage wil maken. Dit is vanzelfsprekende het minst actierijke deel

De aanzet voor het bereiken van de top is de tweede hoofdmoot van de film. Schitterend in beeld gebracht waarbij het fysiek afzien en het doorzettingsvermogen van de deelnemers realistischer overkomt dan verwacht. Hallucinante vergezichten die maken dat het lijkt alsof je zelf op die bergflank staat. Als dan het weer drastisch omslaat is het puur overleven waar het om gaat en blijkt toch maar weer hoe nietig wij als mens zijn ten opzichte van de natuurelementen. Het wordt een krachtmeting tussen mens en natuur. Wie uiteindelijk wie overwint. Natuurlijk is dit het meest spannende en intense deel van de film. Alleen spijtig genoeg dat de uitkomst al op voorhand bekend was. Het enige verrassingselement dat resteerde was wie nu uiteindelijk deze helse tocht effectief zou overleven. Uiteindelijk kan men zich de vraag stellen wat de oorzaak was van deze ramp. Was het de overmoed ? Het feit dat het redelijk dringen was aan de voet van de Mount Everest en dus onrechtstreeks het commerciële aan de basis lag ? Of was het gewoon pech dat er juist op dat moment een erge storm overtrok ? Dat dit relaas een hoogtepunt van menselijk falen is in de kronieken van het mondiaal bergbeklimmen is onweerlegbaar. Maar wat met al die andere slachtoffers die wereldwijd vallen tijdens het beklimmen van gigantische bergpieken ? Uiteindelijk kan men hieruit alleen concluderen dat we machteloos staan tegenover de moordende natuur. Uiteindelijk is de hoofdrol in “Everest” weggelegd voor de berg zelf. Niettegenstaande de hallucinante beelden en suspenserijke ontwikkeling werd dit voor mij niet echt het hoogtepunt op filmgebied in 2015.

avatar van John Milton

John Milton

Hij is vooral bekend van Into the Wild, maar ik heb jaren geleden ook Krakauers boek 'Into Thin Air' kapotgeluisterd als audiobook, gedurende enkele weken. Inmiddels ook een papieren versie met de wat matige titel 'De ijle lucht in' in de kast staan. Na de wat lauwe ontvangst van deze film, was het in de bios zien echter geen prio, en het kwam er dan ook niet van. Ik heb me tijdens het thuis kijken gelukkig niet verveeld. De hoeveelheid karakters speelt de film echter wel parten. Je kunt er moeilijk een paar weglaten bij een waargebeurd verhaal, maar op papier werkt dit drama gewoon stukken beter dan op film. Er wordt moeite gedaan iedereen een smoel te geven, maar dit gaat lastig.

Veel mooie beelden, prima muziek, een leuk blik acteurs (al springt niemand er echt uit ondanks enkele emotionele scènes) en een dramatisch verhaal. Toch bleef bij mij het gevoel dat er wat mist. Binding met de karakters is het eerste dat in me opkomt. Dan werkte een Touching The Void voor mij toch stukken beter. En Krakauers why blijft inderdaad wat in de lucht hangen, ondanks dat er wel iets geantwoord wordt uiteindelijk, door een aanwezige klimmer. Maar de film beantwoord met name de why not, als je het mij vraagt.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Hervertelling van de katastrofe van 1996 die aan een tiental bergbeklimmers het leven kostte toen ze op 8000 meter hoogte getroffen werden door een hevige storm. Echt een mooie film, ter plaatse gefilmd al vraag ik me af hoeveel van de Everest werkelijk daar geschoten was. Het ziet er in ieder geval prachtig uit. Zeker wanneer de storm komt opzetten kun je bijna zelf de kou en de marteling voelen. Het is zoals sommigen aangeven, moeilijk mee te leven met de karakters omdat het er zoveel zijn. Het is vooral Rob Hall met wie de kijker hoort mee te leven door de wat goedkope truc van de zwangere vrouw en ook Beck heeft een bezorgd gezinnetje thuis... Gyllenhaal is bescheiden en neemt genoegen met een bijrol.

Ja waarom hé? Wanneer Brolin zegt "What are we doing here? It's all suffering" vraag je je het ook wat af. Moet een mens werkelijk zijn leven riskeren om zichzelf te overstijgen in dit quasi betekenisloze bestaan? Er zullen wel vele redenen zijn : de adrenalinekick, wegvluchten uit een saaie realiteit, zingeving aan het leven. Verwonderlijk dat Krakauer eigenlijk zelf niet begrijpt why terwijl hij daar ook zit. Zeker het zien waard.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Redelijk.

Een vrij rare film, eigenlijk. Op sommige momenten vind ik dit erg Hollywood aanvoelen, op andere momenten dan weer niet. Sowieso zijn verhaalelementen zoals de vrouwtjes thuis "verplichte" onzin. Niettemin heeft de film best wel impact. Het weer slaat geleidelijk aan om en de personages krijgen dan ook geleidelijk aan moeite met overleven. Op deze manier hangt er toch enig gewicht aan de film.

De cast doet het ook naar behoren. Vooral ook leuk om Jason Clarke eindelijk eens niet te zien schmieren. Acteren kan hij dus ook. Verder wat rare gezichten: Jake Gyllenhaal bijvoorbeeld die in volle glorieperiode een wat lullig bijrolletje speelt.

Visueel maakt de regisseur er zeker de moeite van. De storm wordt ook verstandig aangepakt, door vooral de koude te laten primeren. Geen honderd-en-één lawines of aardbevingen, simpelweg realistisch weer doet het werk. De focus op verschillende personages (die op verschillende locaties hun lot tegemoet gaan) maakt het allemaal net ietsje specialer.