• 9.378.090 stemmen

Met onder meer: Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy en Josine van Dalsum

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 11 mei 1983

Plot De Lift

"Take the stairs, take the stairs. For God's sake, take the Stairs!!!"

Op het einde van een landbouwtentoonstelling nemen enkele bezoekers de lift. Op het ogenblik dat ze lichtelijk beschonken instappen, slaat de bliksem in. Er ontstaat niet meteen paniek, maar tot overmaat van ramp valt ook de luchtverversing uit. Nadat de lift onverwacht opnieuw in werking is getreden, moeten vier mensen naar het ziekenhuis worden gebracht. Elektricien Felix Adelaar wordt erbij geroepen, maar hij staat voor een raadsel. Alle zekeringen zijn intact en aan de lift zelf mankeert niets. De lift gaat verder zijn eigen gangetje en er vallen doden en verminkten. Wanneer journalist Mieke De Beer zich in de zaak mengt, wordt Felix door zijn baas op ziekenverlof gestuurd. Dat doet hem vermoeden dat er kwaad opzet in het spel is...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Niriath

Niriath

Puur jeugdsentiment.. tuurlijk is de film allang niet meer zo eng en spannend als toendertijd maar terugdenkende aan hoe eng ik de film en de bijbehorende muziek vroeger vond, bezorgen ze me nu toch nog steeds een rilling.. 3,5 *

avatar van Japie Mol

Japie Mol

• 1995 stemmen

IJzersterke Thriller van eigen bodem. Begrijp de lage score dan ook niet. Vooral dat geluid van de liften en de jaren 80 soundtrack doen het hem. Nogmaals onderschatte film.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Japie Mol schreef:

avatar van dionj

dionj

Ik zag deze film laatst in Italië liggen op een rommelmarkt, hij lag helemaal vooraan!

Verder spannende film met een jonge Huub Stapel, het verhaal is goed gevonden.

avatar van nightbreed

nightbreed

Lang niet gezien maar ik weet nog wel dat ik deze film destijds erg goed (en eng) vond.

Volgens mij was dit de eerste Nederlandse succeshorrorfilm.

Cijfer: 3,5

avatar van Chattingforum

Chattingforum

Door deze film loop ik tegenwoordig trappen, zo eng is die.

Wel mooi op te zien hoe die lift al die mensen dood.

Dit is echt een Nederlandse Top Film.

Die muziek is echt geweldig en maakt het alleen nog enger.

Mhh 100% een 5 waard!

avatar van Redlop

Redlop

Erg grappig om 't weer eens te zien. Scene waarin Serge Henri Valcke uit de lift kruipt is om in te lijsten. Alle bijrolacteurs heten Kees

avatar van clutch

clutch

laatst ook op TV gezien

best wel spannende momenten en een leuk concept, een lift die z'n eigen gangetje gaat

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11917 berichten

Maar waarom heeft deze film dan in vredesnaam zo'n belachelijk laag gemiddelde??

avatar van robertus65

robertus65

BlueJudaskiss schreef:

Omdat het een Nederlands product, daar zijn de meeste veel kritischer op dan buitenlandse films.

avatar van Saffie

Saffie

Ik heb ongeveer de helft gezien, maar voor zover ik hem zag was het wel een goede film.

Als tie weer word uitgezonden ga ik 'm helemaal kijken.

avatar van clutch

clutch

robertus65 schreef:

dat vind ik nou dus zo'n gelul, een film is een film, en het gaat om wat er in zit, niet de verpakking zal ik maar zeggen

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Mooie film die echt wel spannend is. De spanning wordt vooral goed opgebouwd. Ik vond Amsterdamned als film beter en daar heb ik me meer bij vermaakt. Deze film was ietsje minder maar zeker niet slecht. 3.5 sterren.

avatar van Minotaures

Minotaures

Best wel saai in mijn mening. Niet veel te zeggen.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Blijft gewoon een klassieker, die sfeer rondom die lift, die zware synthesizermuziek, prima thriller die je op je stoel houdt. Van hoeveel thrillers kun je dat zeggen? En al helemaal nederlandse thrillers..

avatar van Shinobi

Shinobi

Wel een leuke film om te zien, de sfeer is echt goed neergezet.
De special effects zijn alleen wat gedateerd, maar dat doet niet af dat deze film gewoon geweldig om te zien is. Wat me altijd zal bijblijven is dat meisje en die ene blinde man die gedood worden door de lift.

Ik geef 'm 4 sterren.

TheVoice

Huh, dat meisje wordt helemaal niet gedood door de lift

avatar van Shinobi

Shinobi

Ik weet niet ook niet man. Het is een tijdje geleden dat ik deze film gezien heb. Dus misschien heb ik wel wat dingen door elkaar gehaald.

Shinobi schreef:

Haha, misschien was dat een beter idee geweest om dat meisje ook op gruwelijke wijze te laten sterven

avatar van DragQueen

DragQueen

Natuurlijk best een gedateerde film. maar daarbuiten is dit een van de sterkste thrillers van eigen bodem, en wordt ie hier af en toe wat ondergewaardeerd door sommigen. het concept is toch alleraardigst bedacht, en goed uitgewerkt. de film heeft een spannende sfeer, en een goede soundtrack. verder zit het acteerwerk wel snor. huub stapel en willeke van ammelrooij zetten hun rollen goed neer. gewoon een spannende film. 3,5 sterren.

avatar van niethie

niethie

Heb wel weer eens zin om de lift te gaan kijken ik denk vanavond maar weer eens, morgen volgt toelichting.

avatar van niethie

niethie

Het was echt een aantal jaar geleden dat ik deze film zag en in mijn herinering was het een goede film. Gister weer eens herkeken en ik vond het nog steeds een goede film en voor nederlandse principes erg spannend. Dat hele verhaal achter die lift is erg origineel, spannend en interessant tegelijk. De film bevat een aantal erg spannende scenes (al worden ze nergens echt eng) die inmiddels als klassiek beschouwt kunnen worden bv die scenes met dat kleine meisje dat aan het spelen is bij de lift, de blinde man die in de liftschaft valt en de man die door de lift woord onthoofd . Ook de score die ik na al die jaren gelijk weer herkende is erg goed en past erg goed bij de film. Naast al dit positieve is de film niet helemaal geweldig, er wordt door een hoop acteurs in de film erg slecht geacteerd en sommige dialogen zijn erg houterig. Kortom een prima horror/triller film van nederlandse bodem met een aantal spannende scenes en interessant verhaal. Alleen hier en daar erg houterige dialogen en acteerprestaties.
3,5 sterren (voor deze eerste en gelijk de beste horrorfilm van nederlandse bodem).

avatar van Max en Joep

Max en Joep

clutch schreef:

Is ook onzin, van harte mee eens

Maar helaas heeft Nightbreed WEL gelijk!

avatar van Wouter

Toch net wat mooier dan die hier.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

BlueJudaskiss schreef:

Ja, onbegrijpelijk. Als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met het ontzettend uitgekookte 1408 (3,45 ofzo) is toch overduidelijk De Lift een betere horror/ thriller.

Nederlandse klassieker. Was nog beter geweest als ze bij die man die onthoofd werd niet hadden laten zien hoe z'n hoofd eraf viel. Je moet 'm juist alleen zien spartelen, maar goed.

avatar van Quentin

Quentin

Wouter schreef:

Toch net wat mooier dan die hier.

Dit is dan ook (de zoveelste) versneden VHS-hoes.

Stamt nog uit het 200x300 tijdperk. Om geen vervormd plaatje te krijgen werd er wat vanaf geknipt.

PaulieWalnuts schreef:

Ja, daar kon je wel eens en punt hebben. De suggestie dat die man onthoofd werd en dan het hoofd zien vallen (dus zonder te zien hoe het gebeurde) en het lichaam zien spartelen was misschien beter geweest dan een montage truc die niet goed uit de verf kwam.

Moet wel zeggen dat ik het geluid van die onthoofding wel goed vond (en goor vond klinken), ach ja wat je allemaal kunt doen met een bevroren kool die langzaam uit elkaar trekt

TheVoice

Ik heb onlangs in "Allemaal Film" gezien dat Dick Maas dat afgegoten hoofd van Gerard Thoolen gewoon in een doos op zolder heeft liggen.

Best wel triest dat Dick Maas door de teloorgang van First Floor Features helemaal niets van de opbrengst van zijn films heeft overgehouden.