• 9.369.514 stemmen

Met onder meer: Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy en Josine van Dalsum

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 11 mei 1983

Plot De Lift

"Take the stairs, take the stairs. For God's sake, take the Stairs!!!"

Op het einde van een landbouwtentoonstelling nemen enkele bezoekers de lift. Op het ogenblik dat ze lichtelijk beschonken instappen, slaat de bliksem in. Er ontstaat niet meteen paniek, maar tot overmaat van ramp valt ook de luchtverversing uit. Nadat de lift onverwacht opnieuw in werking is getreden, moeten vier mensen naar het ziekenhuis worden gebracht. Elektricien Felix Adelaar wordt erbij geroepen, maar hij staat voor een raadsel. Alle zekeringen zijn intact en aan de lift zelf mankeert niets. De lift gaat verder zijn eigen gangetje en er vallen doden en verminkten. Wanneer journalist Mieke De Beer zich in de zaak mengt, wordt Felix door zijn baas op ziekenverlof gestuurd. Dat doet hem vermoeden dat er kwaad opzet in het spel is...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

In principe saaie maar toch wel leuke film!

avatar van Boeikens

Boeikens

Zo'n 40 jaar geleden vond ik dit echt wel een toppertje. Naar huidige maatstaven blijven de liftscènes zeker niet slecht maar de verdere opvulling van het verhaal is wat minder. De dialogen, het acteerwerk, en vooral de audio vond ik nu wat minder. Toch blijft het nog steeds een klassieker die men moet gezien hebben.

avatar van Vidi well

Vidi well

Een lekker brutale film van Dick Maas.

Wellicht de bekendste en één van de weinige echte Nederlandse horror films. Als kind zag ik hem al eens, en onlangs kwam ik hem tegen bij de kringloop. Toch maar meegenomen want ik beschouw het als een cultklassieker.

De lift is een erg sfeervolle horror: het grote kille flatgebouw, het gebruik van opvallende lichtkleuren als rood, roze en groen geven de film die heerlijke jaren 80 horror vibe, en daar hou ik wel van. Ook leuk om die typische Nederlandse jaren 80 sfeer te zien, altijd fijn.

Het verhaal is eenvoudig. De kills zijn origineel en hoewel we weinig bloed zien, zijn ze dermate origineel dat je ze wel onthoudt. Ook kent de film een spanning die tot het eind voelbaar blijft en een lekker creepy synthesizer soundtrack. Met enkel het opengaan van een liftdeur, of het verspringen van een lampje weet Maas je al de rillingen te bezorgen.

Minpunten zijn er ook. Het acteerwerk van de bijrollen is vaak middelmatig. Ook het bijverhaal van Adelaar’s vermeende affaire had gemakkelijk gemist kunnen worden.
Het slot in de liftschacht is erg spannend, maar wanneer de computer vernietigd wordt en er spontaan liftkabels beginnen te knappen, wordt het wel erg ongeloofwaardig.

Maar met een vlotte speelduur, aanhoudende spanning, goede sfeer , duistere synthmuziek en originele kills toch een erg leuke film. En voor de originaliteit een extra puntje. Een terechte klassieker in de Nederlandse film.

avatar van wess16

wess16

Als 6-jarige keek ik deze op tv en vond ik hem te eng, met de bijna gestikte Liz Snoyink. Niet afgekeken. Als 10-jarige kreeg ik de videoband. Het was eéén groot feest.

avatar van ILDIB

ILDIB

toppertje en gezorgd voor flink wat spanning in de lift als kind

avatar van Capablanca

Capablanca

Nooit gezien, deze klassieker. Mijn verwachtingen waren buitengewoon laag en inderdaad, het acteerwerk is allerbelabberdst. Toch vielen de scenes met de lift me nog mee.

avatar van pampelonne

pampelonne

Het is deze week Dick Maas week, dus dat zullen we weten!

Zijn oude films weer op tv.

Met de blik van nu zijn die films wel heel camp.

en nu Amsterdamned 2 met een bejaarde Huub Stapel , ha ha ha

avatar van Lakte

Lakte

Dit geniale bioscoopdebuut van Dick Maas is drie keer te zien in het EYE Filmmuseum vanaf 35mm ter ere van de 75e verjaardag van regisseur Dick Maas! Ook wordt het andere werk van Dick Maas vertoond!

Donderdag 22 januari, zondag 15 februari en vrijdag 27 februari.

De lift | Eye Filmmuseum - eyefilm.nl