• 9.372.347 stemmen

Met onder meer: Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy en Josine van Dalsum

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 11 mei 1983

Plot De Lift

"Take the stairs, take the stairs. For God's sake, take the Stairs!!!"

Op het einde van een landbouwtentoonstelling nemen enkele bezoekers de lift. Op het ogenblik dat ze lichtelijk beschonken instappen, slaat de bliksem in. Er ontstaat niet meteen paniek, maar tot overmaat van ramp valt ook de luchtverversing uit. Nadat de lift onverwacht opnieuw in werking is getreden, moeten vier mensen naar het ziekenhuis worden gebracht. Elektricien Felix Adelaar wordt erbij geroepen, maar hij staat voor een raadsel. Alle zekeringen zijn intact en aan de lift zelf mankeert niets. De lift gaat verder zijn eigen gangetje en er vallen doden en verminkten. Wanneer journalist Mieke De Beer zich in de zaak mengt, wordt Felix door zijn baas op ziekenverlof gestuurd. Dat doet hem vermoeden dat er kwaad opzet in het spel is...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van You_bastard

You_bastard

Voor die tijd was het geen slechte horrorfilm. Die poster deed het hem helemaal die trok best wel mensen aan. De manier hoe dat meisje naar die hand kijkt. Spooky shit.

avatar van neo

neo

goeie,spannende film.de remake is denk ik echt rommel.heb die nog niet gezien,omdat me die niet ecth boeiend lijkt.

avatar van vic

vic

toen ik hem zag was dat op tv. De lift is gewoon een b film en het maak mij niet uit dat het voor nederlandse begrippen erg goed is. Het is en blijft een b-film. Het feit dat ik hem wel spannend vond krijgt hij nog wel 2,5 sterren

avatar van Jos2

Jos2

Een b-film? inderdaad een verhaal/idee wat daar op duidt. Net als bijv. Jaws, wat toch echt een meesterwerk is. Nee, De Lift is een unieke film in Nederland en de beste film van Dick Maas.

avatar van Ruudos

Ruudos

Spannende film en zeker geen b-film

avatar van Obiwannes

Obiwannes

vanavond op de Belgische tv. Ben eens benieuwd.

avatar van Obiwannes

Obiwannes

Zo, ik heb hem gezien. Geen b-film, maar vond hem niet zo geweldig. Ik vind de muziek op de achtergrond vrij slecht. Maar al bij al valt het nog mee, ik dacht eerst een film met een moordende lift!!! Maar het idee viel best nog mee. 3*.

Voor 1983 was het een erg goede film, met aardige special effects en thriller muziek klonk toen ongeveer zo.

Film doet nu wat gedateerd aan, maar is nog best goed.

avatar van Jerome-B

Jerome-B

Voor die tijd best goed, doet nu allemaal wel een beetje erg ouderwets aan... Maar toch redelijk spannend en boeiend tot het einde. De lift krijgt van mij 3 sterren. De re-make ("Down") heb ik nog niet gezien, maar ik verwacht dat die een stuk slechter is!

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Een Nederlandse klassieker die ik een groot aantal jaren fantastisch vond. Als je hem in de nieuwe eeuw nog eens ziet, moet ik toch wat sterren terugnemen.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Heb 'm al een hele tijd nie meer gezien, vond 'm toch wel goed

***' 3,5 op 5 ***'

Tony

avatar van FisherKing

FisherKing

Film die staat als een huis (of lift in dit geval) Goede nederlandse film en de eerste succesvolle in dit genre !!

avatar van GerwinF

GerwinF

Zag hem pas geleden voor het eerst, en het blijft leuk om die bn'ers in hun jonge jaren te zien. Voor de rest spannend tot het einde, dus 3.5 sterren.

avatar van David Visser

David Visser

ik dacht altijd dat ´t een hele slechte film was, maar ik vond ´m erg spannend. goed camerawerk ook.

avatar van Macmanus

Macmanus

IK vond de muziek alleen vreselijk.

avatar van martinbroertjes

martinbroertjes

Echt een heel goede film. In die tijd was het bijzonder omdat bewezen werd dat goede spectaculaire films niet uit Hollywood hoefden te komen.

Yak

Half puntje erbij voor De Lift. Het vervelende relatiedrama moet je voor lief nemen, maar dat terzijde vind ik het echt een dijk van een film. Zeer goed gefilmd ook - de claustrofobische shots van de liftschacht, de brede shots van de liftdeuren op een rij, echt prachtig. En op momenten oprecht angstaanjagend. Eén scene vond ik echt een 'jaw dropping movie moment':

Wanneer het meisje aan het spelen is in de hal voor de liften, en ze door de liften beslopen wordt: het enige wat je ziet is het kind wat niks doorheeft, en de nummertjes van de drie liften die tegelijk verdiepingen omhoog gaan. En daarna dat lieflijke lift-belletje. Zééér sinister!

Ook gaaf: al die Fiat's! Had iedereen in Nederland een Fiat in die tijd?

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

nee ik in ieder geval niet. Denk eerder sponsoring door Fiat.

avatar van Quido

Quido

Goeie Nederlandse speelfilm. Met een klein budget is dit echt een topprestatie! 3,5*

speedy23

Regisseur Dick Maas slaagt erin alle thrillereffecten tot het bot uit te puren. Hij gebruikt plagende trucs - zoals een klein meisje dat nietsvermoedend met de knoppen van de dodelijke lift speelt - om je op het puntje van je stoel te krijgen. Daarbij voegt hij een aantal niet te onderschatten close-ups van slachtoffers in hun doodstrijd. Wie niet van dit genre 'goedkope' thrillers houdt, kan de lift beter als zwarte komedie bekijken en zal zich best amuseren. Hoofdrolspelers Huub Stapel en Willeke van Ammelrooy zijn twee van Nederlands grootste acteertalenten, die begin van de jaren '80 top-of-the-bill waren. In de lift leveren ze, ondanks het onwaarschijnlijke gegeven, erg geloofwaardig acteerwerk, iets wat van de bijrolacteurs niet kan gezegd worden...

avatar van U-96

U-96

• 2064 stemmen

Jeetje wat heeft deze film toch een enge sfeer. Die liftscenes vond ik echt heel goed. Wat ik me alleen afvraag is waarom die lift nog gewoon open blijft voor die mensen, terwijl er daar in korte tijd zoveel mensen zijn 'vermoord'.

Yak

Ik heb 'm ook weer even zitten kijken. Het blijft een mooie, onheilspellende film. De scene waarin het meisje wordt beslopen door drie liften tegelijkertijd, terwijl het enige wat je ziet het spelende meisje is, en de oplopende etage-lichtjes boven de liftdeuren, is legendarisch. En dat belletje.. fuckin haunting!

avatar van Quido

Quido

U-96 schreef:

Waarschijnlijk omdat er geen technische oorzaak te vinden is en er ogenschijnlijk niks aan de lift mankeert. Men vermoed op een gegeven moment toch ook dat het een muis of een inbreker geweest kan zijn.

avatar van Sjan

Sjan

In het enthousiasme van sommigen over deze film hierbove kan ik niet echt delen. Die muziek...waaaghh die verpest echt veel, zo slecht. Sommige scenes zijn wel redelijk goed maar eng is het nergens. Het eindshot is trouwens wel echt prachtig die vent die daar hangt in de lift . Voor de rest waren die acteurs ook niet allemaal om over naar huis te schrijven. 2.5*

avatar van U-96

U-96

• 2064 stemmen

Ik vond die scene met dat meisje die getreiterd wordt door 3 liften wel spannend. Eerlijk gezegd vond ik de muziek juist goed passen bij de film. Zo heel af en toe vond ik de muziek wel iets te ver gaan.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Wel aardig deze film maar niets speciaals. Die muziek was idd niet om aan te horen en totaal misplaatst. 2,5*

BoordAppel schreef:

Het is nou net die muziek die mee de film maakt. Je gaat daar toch geen Manke Nelis of Eddy Wally bij spelen zeker. Cheeeeerieeeee...

avatar van BoordAppel

BoordAppel

T zal wel weer n kwestie van smaak zijn maar elke keer als t spannend of eng moest worden kwam die muziek dr in en moest ik lachen. Dan is de spanning vrij snel weg kan ik je melden.

speedy23

Daarom heb ik bovenaan ook gezegd dat je het ook kunt beschouwen als een zwarte komedie...

BoordAppel schreef:

Toegegeven dat je je even in de jaren '80 moet verplaatsen, maar ik vond die muziek en synth-geluidseffecten echt geen probleem. Ik ken deze film dan ook inmiddels ook zo goed dat ik niet anders weet. Waar ik vroeger doorheen keek, en wat me nu toch wel enigszins stoorde, waren de nogal beroerde acteerpresaties her en der. En zoiets als waar het ene moment iemands hoofd wordt afgehakt door de lift, en het volgende moment je een shot ziet van zo'n sigarenknipper (*tsjak!*) vind ik nogal flauw. Voor de rest weinig op deze film aan te merken.