menu

Vera Cruz (1954)

mijn stem
3,28 (203)
203 stemmen

Verenigde Staten
Avontuur / Western
94 minuten

geregisseerd door Robert Aldrich
met Gary Cooper, Burt Lancaster en Ernest Borgnine

Het is 1866. De voormalige militair uit de Amerikaanse Burgeroorlog Benjamin Trane en de outlaw Joe Erin bieden hun diensten aan aan de hoogste bieders. Beiden reizen naar Mexico en krijgen de opdracht van keizer Maximillian de hertogin Marie Duvarre te escorteren door het gebied van de opstandelingen naar de havenstad Vera Cruz. Wanneer Trane en Erin ontdekken dat de hertogin in haar postkoets een lading goudstukken ter waarde van drie miljoen dollar met zich meeneemt, besluiten ze een plan te verzinnen om deze goudlading te stelen. Trane wil het goud aan de opstandelingen overhandigen, Erin wil de buit echter voor zichzelf behouden.

zoeken in:
avatar van Poisonthewell
3,5
Vermakelijke western met een spectaculaire ontknoping. Cooper en Lancaster (met brede grijns) zijn aan elkaar gewaagd. Let ook op een jonge Charlie Bronson in een bijrolletje als een van Lancaster's handlangers. 3*

3,0
Mee eens.
Lancaster valt op door zijn vieze gezicht en witte tanden. Er zitten wel wat onwaarschijnlijke scenes in zoals die schietkunstjes voor die Mexicaanse leider en een kogel wordt wel erg gemakkelijk verwijderd uit een arm.

avatar van speedy23
4,0
Poisonthewell schreef:
Let ook op een jonge Charlie Bronson in een bijrolletje

Charles Bronson heette toen nog Charles Buchinsky.

avatar van Pacino88
4,0
Tijdje geleden op dvd bekeken.
Zeer goeie film in het genre.
Bronson speelt hier een viespeuk, iets waar hij later nogal tegen was als Paul Kersey.
Lancaster in zijn beste rol, dit valt erg op.

4*

avatar van Poisonthewell
3,5
Lancaster's beste rol? Heb je Sweet Smell of Success of Il Gattopardo gezien?

avatar van Co Jackso
2,5
Een degelijke western die duidelijk leunt op zijn sterrencast. Vooral Burt Lancaster valt op met zijn eerder genoemde hagelwitte grijns. Daarnaast is het een big-budget western met vele figuranten en grote gevechten. De liefhebber van het genre kunnen deze film waarschijnlijk nog meer waarderen dan mijzelf.

avatar van boerenpummel
4,0
Aldrich weet zoals vrijwel altijd in het eerste deel van zijn regisseursloopbaan iets bijzonders te maken.'Het is ten eerste een vermakelijk filmpje met een sterrencast. Daarnaast heeft de film echter wel degelijk veel karakteruitdieping en een interessant verhaal. Vera Cruz heeft trouwens ook wel de nodige kenmerken van een film-noir vond ik.

4*

3,0
Zoals bekend is het overgrote deel van het budget opgegaan aan tandpasta voor Burt Lancaster.
Het kleine budget dat restte heeft men echter zeer goed besteedt.
Het leukste aan de film is hoe Lancaster en Cooper elkaar proberen te overtroeven.
Vermakelijk is het woord.
3*

Overigens: Charles Bronson hier ook al met mondharmonica te zien.

avatar van Dogie_Hogan
3,0
Barfly schreef:
Zoals bekend is het overgrote deel van het budget opgegaan aan tandpasta voor Burt Lancaster.

avatar van Brix
4,0
Dogie_Hogan schreef:
(quote)


Als ik mij niet vergis zag ik tussen de sponsors in de end-credits van de film ook de naam McCleans staan...

Dat doet verder zeker geen afbreuk aan een inderdaad zeer vermakelijke film.
Coop en 'old grinface' waren zeer goed op dreef.
Specialiste in sloerie-rollen Denise Darcel eveneens.
En dan was er ook nog de prachtig ogende Sarita Montiel, als 'toetje'.
En op de koop toe een heel arsenaal aan geroutineerde bandieten vertolkers.

Verpakt in een meer dan aardige story zorgen die ingrediënten voor een western die ik, ook na een keer of drie gezien te hebben nog niet moe ben.

avatar van 606
3,5
606
Vermakelijke cowboy film met de nodige actie erin.
Leuk verhaal.
Goed geacteerd door beide hoofdrol spelers.

3,5 ster

domkey
Opgenomen,eerst zien en dan mijn stem.
Kan nooit tegenslagen,heb ik vroeger wel eens gezien.
Jammer genoeg iets te lang geleden om me iets te herinneren.
Aan de cast zal het zeker niet liggen!

avatar van Tarkus
2,5
Doorsnee western zoals er in die tijd aan de lopende band werden gemaakt.
Is eens leuk om te bekijken, maar een hoogstaande film is dit niet.

avatar van Kr!kke
3,5
Barfly schreef:
Zoals bekend is het overgrote deel van het budget opgegaan aan tandpasta voor Burt Lancaster.
.avatar van Metalfist
4,0
I don't trust him. He likes people, and you can never count on a man like that

Ik noem mezelf geen westernkenner. Ik heb er al wel een aantal gezien, de meer bekendere, en het genre ligt me ook wel wat maar ik weet er bijlange na niet zo veel over als sommige users hier. Soit, genoeg geleuterd want de enige reden waarom ik Vera Cruz lang geleden heb opgenomen, was omdat het met Cooper was die ik fantastisch vond in High Noon.

Al vanaf de eerste minuten weet ik terug waarom westerns me wel liggen. Gunslingers zijn gewoon uitermate cool. Ze hebben een zekere epische vorm maar wat me vooral aantrekt is het leven als een outlaw zonder regels met alleen maar jezelf als vertrouweling. Aldrich weet dit dan ook dit gevoel uitstekend te bespelen met het introduceren met twee ontzettend coole revolverhelden, Ben Trane en Joe Erin. Ze konden niet meer verschillend zijn maar toch voel je en zie je als kijker toch een zekere band ontstaan naarmate de film vordert. Vooral de tegenstrijdigheden tussen Ben, iemand die volgens eer en geweten handelt, en Joe, iemand die alleen maar aan zichzelf denkt, is leuk om te zien. De twee proberen elkaar continu te overtreffen en dit zorgt gewoon voor een paar uitstekende scènes. De film draait vooral om de strijd tussen de held en de anti-held maar toch is het plot er rond nog meer dan vermakelijk. Geen idee of de Mexicaanse oorlog een thema is in westerns dat nog niet veel aan bod is gekomen, ik kan momenteel geen titel opnoemen, maar het geeft wel een leuk tintje aan de film en is natuurlijk de springplank om de verschillen tussen Ben en Joe nog eens te benadrukken. Aldrich maakt de goede keuzes en de film verveelt dan ook nergens.

Vera Cruz is voor meerdere redenen het kijken maar degene die er het meest uitspringt is de cast. Ten eerste heeft de legendarische Charles Bronson een bijrolletje onder de naam Charles Buchinsky maar vooral Cooper en Lancaster zijn fantastisch. Cooper kende ik al van die andere western die ik daarjuist opnoemde, High Noon, maar dat neemt niet weg dat hij een uitstekende rol vertolkt. Willens nillens een zwervende huurling geworden maar wel één met eer en geweten. Geweldig neergezet door Cooper maar het is toch Burt Lancaster die rol steelt. Het is dan ook de meest opvallende van de twee, misschien zitten de overdreven gebleekte tanden er voor iets tussen, maar ergens heb ik wel een zwak voor dit soort personages. Geen idee hoe het komt maar ik vind het vaak leuker om naar een bad-guy te kijken dan zijn tegenovergestelde. Soit, Cooper en Lancaster houden elkaar perfect in evenwicht en zorgen zonder twijfel eigenhandig voor de hoge score die de film krijgt. De rest van de huurlingen zijn vuil en smerig maar voor dit soort films is dat ideaal. Zitten perfect in hun rol, zo goed zelfs dat wanneer Bronson en Borgnine in hun outfit eens sigaretten gingen halen, ze werden tegen gehouden door marshalls omdat die dachten dat het om echte bandieten waren. Westerns zijn vooral een mannenwereld maar de vrouwelijke kant van de film doet het ook lange na niet slecht. Soms wou ik wel iets meer van Denise Darcel en Sarita Montiel zien, ze worden iets te vaak opzij geschoven en vooral Montiel heeft een erg stereotiepe rol, maar dat had natuurlijk tijd ingenomen die nu beter is besteed aan Lancaster en Cooper.

Erg, erg vermakelijk. Qua plot is het allemaal vermakelijk, nergens vernieuwend maar dat zal ook de reden zijn waarom de film niet zo heel bekend is. Film is geheel in Mexico opgenomen en dat geeft wel een extra realistische tint aan de film maar toch wordt het allemaal naar een hoger niveau gebracht door de cast.

4*

avatar van trebremmit
3,5
Zondagavond op ned 2 om 23.15. De keuzefilm van Paul Verhoeven, de zomergast van die avond.

avatar van Brix
4,0
onverwachte verrassing

Al in geen jaren meer zoveel westerns in kort tijdsbestek achter elkaar op de Nederlandse zenders gezien als de laatste tijd.

avatar van Dogie_Hogan
3,0
Brix schreef:
onverwachte verrassing

Al in geen jaren meer zoveel westerns in kort tijdsbestek achter elkaar op de Nederlandse zenders gezien als de laatste tijd.
Historisch: haast onvoorstelbaar, revolutionair. De moderators van de NL tv lijken deze thread ontdekt te hebben...
1e (Western) film in SuperScope trouwens. Misschien daarom door Paul Verhoeven op wensenlijst gezet.
************************

Recorder reeds geprogrammeerd.

************************

Is dit niet de Western waar Burt Lancaster reklame maakt voor (Prodent/McLeans) tandpasta met zijn eeuwige hagelwitte prijns...

avatar van Brix
4,0
@ Dogie_Hogan: (is dit niet de Western waar Burt Lancaster reklame maakt voor (Prodent) tandpasta met zijn eeuwige hagelwitte grijns...?)

Deed hij dat ooit niet dan?

avatar van Dogie_Hogan
3,0
Brix schreef:
@ Dogie_Hogan: (is dit niet de Western waar Burt Lancaster reklame maakt voor (Prodent) tandpasta met zijn eeuwige hagelwitte grijns...?) Deed hij dat ooit niet dan?
LOL... Zie ook Western-thread.

avatar van simonvinkie
3,0
Leuk dat die op tv wordt uitgezonden. Wordt zeker opgenomen.

avatar van stinissen
3,0
stinissen (crew)
En ja een WONDER de Nederlandse tv zend een oude film uit we moeten de media inlichten...........

avatar van Dogie_Hogan
3,0
stinissen schreef:
En ja een WONDER de Nederlandse tv zend een oude film uit we moeten de media inlichten...........
Doe maar niet; anders is er kans op protest tegen uitzending door e.o.a. anti-pief-paf-poef-cojbojfilm-zielige-indianen actiegroep...

De tandpasta- en tandenborstelbranche zal wel adverteren in de STER-blokken voor en na Vera Cruz....

*************************
De DVD (met NL subs): € 5,49 inkl..

2,5
Dogie_Hogan schreef:

De tandpasta- en tandenborstelbranche zal wel adverteren in de STER-blokken voor en na Vera Cruz....

Huh?

avatar van Dogie_Hogan
3,0
Wouter schreef:
(quote)
Huh?
Zie permalink.

avatar van Donkerwoud
De zomergasten fimkeuze van Paul Verhoeven. Vind het wel een aparte keuze van de regisseur. Maar...als fan van de western ben ik de beste man meer dan dankbaar, hopelijk kan ik morgen een recensie plaatsen.

simonvinkie schreef:
Leuk dat die op tv wordt uitgezonden. Wordt zeker opgenomen.


WOW

Heb jij nog zo'n ouderwetse video-recorder ?

avatar van stephan73
2,5
stinissen schreef:
En ja een WONDER de Nederlandse tv zend een oude film uit we moeten de media inlichten...........


En dan ook nog aankomende Vrijdag To Kill a Mockingbird uitzenden.... moet niet gekker worden!

avatar van Donkerwoud
stephan73 schreef:
(quote)


En dan ook nog aankomende Vrijdag To Kill a Mockingbird uitzenden.... moet niet gekker worden!


Met het gevaar om teveel offtopic te gaan: tsja, valt me de laatste tijd wel vaker op dat zowel oudere films als de filmhuis-films aan terrein verloren hebben op de publieke omroep. Die nieuwe inrichting van de netten maakt het qua cinema alleen maar minder.

De publieke omroep moet niet rechtser, wel meer cinefiel...hehehe

avatar van Dogie_Hogan
3,0
Donkerwoud schreef:
De publieke omroep moet niet rechtser, wel meer cinefiel...hehehe
Dus toch rechtser, lees onpartijdiger, zoals in de ons omringende landen bijvoorbeeld.
Verhoevens motivatie om juist deze Western uit te kiezen blijft voor mij echter vaag en/of kwam onvoldoende uit de verf door die matige interviewer. Die inderdaad mooie came-rashoot vanaf Lancasters hoed wordt toch weer teniet-gedaan door die vele shoots met zijn extreem witte tanden. Daarmee is deze Western in elk geval uniek te noemen.

On-topic:
Qua review wil ik me eigenlijk bij die van Barfly (16/12/2008) aansluiten.
Bovenaan staat genre Avontuur/Western, maar 1e indruk is eerder Western/Comedy. Had dus een serieuze Western verwacht, geen vermakelijke.
Voor het eerst een dansende Jack Elam (outlaw Tex) gezien trouwens.
Joe Erin demonstreert de Mexicaanse keizer Maximiliaan zijn nieuwe Winchester repeteer-geweer, model 1872; knap, aangezien de film zich rond 1866 afspeelt...
Historisch gezien zijn wel meer gebruikte wapens in Vera Cruz incorrect. Erins gang had 'Colt-Peacemakers' uit 1873 bijvoorbeeld. Beetje vreemd, dat de keizer Maximiliaan zijn strijd tegen de opstandelingen denkt te winnen met de hulp van Amerikaanse huurlingen met wapens, die pas 5-6 jaar later op de markt kwamen....
Brix zal wel bij de Franse lanciers als hun zadels de 'U.S. Army MacLellan model 1904' in herkend hebben.
De good-guy (Cooper) draagt lichte kleding, de bad-guy (Lancaster) een donkere outfit. Beetje een spoiler, maar een typisch Hollywood innuendo uit die jaren.
Ludiek vind ik nog wel, dat 't budget voor deze Western hetzelfde was als de waarde van goudschat.

De DVD is onderweg; binnenkort maar herzien. Voorlopig een IMDb *5/10.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:25 uur

geplaatst: vandaag om 00:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.