• 9.373.111 stemmen

Dokter Pulder Zaait Papavers (1975)

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Bert Haanstra

Met onder meer: Kees Brusse, Dora van der Groen en Ton Lensink

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 9 oktober 1975

Plot Dokter Pulder Zaait Papavers

Dr. Pulder, plattelandsarts, krijgt bezoek van een oud-studievriend, nu een beroemd neuro-chirurg. Na diens bezoek ontdekt Pulder dat hij alle morfine uit zijn huisapotheek gestolen heeft. Pulder is bedrogen maar tegelijkertijd betoverd door de wereld van zijn vroegere studievriend. Na diens dood gaat Pulder op zoek naar details uit zijn leven.

Dr. Pulder

Hans van Inge Liedaerd

Lieske Pulder

Mevrouw van Inge Liedaerd

Kamiel Pulder

avatar van hugohei

hugohei

Best een aardig, maar niet een heel spannend verhaal van Anton Koolhaas (ooit directeur en leraar scenario van de Filmacademie) : De Nagel Achter het Behang.

Goed verfilmd door Haanstra. Maar boeiend ? Kees Brusse speelt knap zijn favoriete rol : Kees Brusse. En Dora van der Groen speelt heel sterk de rol die Elise Hoomans aanvankelijk zou doen : een dronken lor.

Met alle respect voor Haanstra : niet een blijvend meesterwerk, maar degelijk vakwerk. Mooie muziek van Otto Ketting.

avatar van Mischa

Mischa

onzin, Hugohei, dit is één van de beste Nederlandse speelfilms aller tijden! Brusse en met name Dora van der Groen spelen gewoonweg briljant, cameravoering is fantastisch (alleen de openingsscene in het haventje is al een huarenstukje), het script is bijna overal heerlijk subtiel (kom daar bij veel andere films uit die tijd maar eens om!) en er valt ondanks alle ellende een hoop te lachen. Enig minpuntje is Lensink misschien, die een beetje té hard zijn best doet. maar verder GROTE KLASSE!!!!

avatar van lngrid

lngrid

Hee, met muziek van Otto Ketting? Hm, gaaf, moet ik toch eens gaan zien dan.

avatar van Boy28

Boy28

Apart zijn de droombeelden die in het begin van de film voorkomen.

avatar van Quido

Quido

Ton Lensink speelt, net als in Oorlogswinter, overdreven. Volgens mij was hij uitstekend geschikt voor het toneel. Kees Brusse speelt 'gewoon' , meer viel er ook niet te doen, daar is alles te vlak voor.

Het probleem van deze film zit hem dan ook in het verhaal. Dat kabbelt maar wat voort, zonder op enig moment ook maar te boeien of te verrassen. Ik ken het boek van Koolhaas niet, maar waarom hebben ze er niet wat meer spanning ingebracht ? Van mijn part een soort detective, alles was beter geweest dan dit.

Wat maakt het dan toch nog wel aardig om naar te kijken ? Allereerst de uitstraling van Brusse, hij heeft toch wat aparts, iets rustigs. Verder zijn ook de locaties uitstekend. Lekker Hollands, zorgde voor een aardige sfeer. Vooral het eerste half uur was mede daardoor nog erg aangenaam. Daarna begon het slappe verhaal toch wel zijn tol te eisen.

Ik pik even een zin van Hugo: Degelijk vakwerk.

avatar van memymovie

memymovie

beste filmkenners en liefhebbers. Wie weet in welke plaats het openingsshot is opgenomen van dokter pulder zaait papavers (bert haanstra). Het is een fraaie lange openingsscene in een haventje somewhere in Nederland. Maar waar precies??

Blokzijl, volgens mij.

avatar van Mischa

Mischa

Yep, is idd Blokzijl

avatar van avanmunster

avanmunster

de openingsscene van de film is opgenomen in Blokzijl.

Simon Smith (crew films)

Er is toch wel meer dan alleen de openingsscene in Blokzijl opgenomen?

avatar van robertus65

robertus65

Kees Brusse speelt hier prima, voor de rest kon het mij maar moeizaam boeien, film oogt erg traag en soms langdradig. Zelden zo een film gezien waar zoveel gedronken werd als hier, dan wordt het natuurlijk allemaal een stuk trager.

avatar van reommeke

reommeke

'k Vind 't gewoon een goeie film. En Brusse was weer in vorm.

avatar van raymon

raymon

een interresante film, met een geweldige cast en met briljante shots! Echt genoten van de beelden en de muziek! Jammer dat er niet wat meer diepgang in zit, dan was dit een klassieker geweest!

avatar van Mister Spock

Mister Spock

Beste Nederlandse film ooit. En wat een schitterende muziek.

avatar van Dk2008

Dk2008

Het eerste halfuur van de film vind ik niet lekker lopen daarna wordt het beter maar toch erg onevenwichtig met afwisselend goede en slechte scenes. Kees Brusse zet weer een prima rol neer en eigenlijk wordt door iedereen wel goed geacteerd dus daar ligt het niet zo zeer aan. Het ligt vooral aan het verhaal dat naast dat het nogal somber is, me ook niet erg kan boeien. De scene in het hotel vind ik wel het hoogtepunt van de film.

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Deze moet ik gezien hebben toen ik een jaar of 12 was. Hij was nog behoorlijk hetzelfde als in mijn geheugen, al is het verhaal over de dorpsarts (Kees Brusse) die bezoek krijgt van een studievriend (Ton Lensink) wel veel donkerder dan ik me destijds realiseerde. De vriend is namelijk verslaafd en uit op de morfine van de dorpsarts. Deze daarentegen wordt zich door het bezoek gewaar van zijn ingeslapen leventje dat hij leidt, hetgeen spaningen oplevert met zijn vrouw. Hier en daar een beetje oubollig maar over de hele linie genomen ernstig vermakelijk en geestig. Brusse en Lensink dragen de film maar het is de fenomenale rol van Dora van der Groen (als de ‘drug buddy’ van Lensink) die het meest beklijft. Ook grappig om Nederland in die periode te zien. De treinen zijn bepaald geler geworden maar het NS-logo bestond al. Ook de bushaltebordjes zijn niets veranderd.

yorgos.dalman

Prachtige ingetogen, haast charmante film. Het opzettelijke kalme tempo is een verademing, geen vloek.

Kees Brusse en Ton Lensink zijn elkaars match, de ene introvert en de ander extrovert.

De film gaat, tussen de regels door, vooral over leven, en willen leven, en ergens voor durven kiezen.

Lensink, met zijn hypnotiserende basstem en broeierige blik, steelt de show. (In RITUELEN heeft hij trouwens ook al zo'n memorabele rol!)

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Mister Spock schreef:

Beste Nederlandse film ooit. En wat een schitterende muziek.

Mee eens. Nu heeft de film praktisch geen concurrentie. Nederlandse films zijn tenenkrommend, triest maar waar. De acteurs raken het toneelschool toontje niet kwijt, het is verschrikkelijk gewoon. Deze film staat me echter nog helemaal bij als een goede film. Samen met Minous, Karakter en dan heb je het wel zo'n beetje gehad.

avatar van Black Math

Black Math

"Knabbelen? Knabbelen? Een echte alcoholist knabbelt niet!"

Dit was een zin die ik meende te herinneren nadat ik als klein kind deze film heb gekeken met mijn ouders. Zij wilden destijds deze film graag zien omdat mijn vader zelf huisarts is. Ik heb zelf een enorme hekel aan het woord "knabbelen" als je het hebt over pinda's en noten eten, dus vandaar dat het is blijven hangen. Ik weet dat ik de film destijds aanvankelijk nogal saai vond, maar zodra de alcohol meer ging vloeien naarmate de film vorderde, werd het steeds boeiender. Ik had dan al jaren de wens deze film eens te herzien, en vandaag was het dan zover (ook nu weer met ouders).

Natuurlijk was ik het meest benieuwd naar de knabbel-quote, maar toen die kwam, bleek die toch niet helemaal zo te zijn als ik me herinnerde. Beetje jammer dat mijn geheugen me in de steek heeft gelaten (nee, in dit geval komt dit niet door teveel drank), maar er zitten genoeg andere leuke uitspraken in de film, zoals "Jij morst gewoon met je zaad, suffe Onan!" Die zaaiscène was overigens één van de grappigste scènes uit de film.

Ik lees hier veel over het slappe verhaal, maar ik vond het eigenlijk best wel boeiend, al komt dat vooral door de aparte personages en hun interacties, wat ik behoorlijk interessant vond. Leuk is Kees Brusse, die er volledig in slaagt een ultiem duffe dokter Pulder neer te zetten, maar de show wordt helemaal gestolen Dora van der Groen, die de ultieme zuiplap neerzet. Ik weet niet, ik vind dit soort personages interessant, zal ook wel de reden zijn waarom ik Fear and Loathing in Las Vegas een interessante film vond.

Visueel had ik er wel wat meer van verwacht. Vond ik Haanstra in Fanfare nog leuk spelen met film, hier was het een stuk meer registeren in plaats van filmmaken. Wel af en toe aardige overlays, maar daar houdt het mee op. Muziek was schaars, maar wel goed. Misschien als ik de muziek vaker hoor, dat ik het ook echt prachtig ga vinden. Uiteindelijk toch een krappe 3*, vooral omdat ik me hier heel erg mee heb vermaakt.

Leo1954 schrijft:

Ik hoop dat je toch wel 'Rituelen' een kans wil geven. Ton Lensink is ook hier niet minder dan briljant.

The One Ring

Welja! Nederland heeft gewoon zijn eigen About Schmidt en niemand praat er ooit nog over!

Ik ging Dokter Pulder Zaait Papavers kijken met de verwachting een oubollige komedie in de stijl van Fanfare te krijgen; een film die hoogstens voor zijn tijd een beetje ondeugend was. In plaats daarvan kreeg ik een nog altijd haarscherpe, subtiele, zwarte, karaktergedreven komedie (waarom hier op MovieMeter en IMDb alleen 'drama' staat is mij een raadsel). Het is een zeer geestig portret geworden van een man die onder belachelijke omstandigheden de indruk krijgt dat zijn leven niets voorstelt en zich voorneemt om er iets aan te gaan doen. Hij doet iets, maar dat leidt meer naar Leaving Las Vegas-achtige taferelen dan persoonlijke wonderen. Het uitgangspunt dat Pulder aangespoort wordt door een man die Pulder overduidelijk niet kon uitstaan is een vondst, vooral omdat Pulder zijn naam in ere houdt ondanks de ellende die de oude 'vriend' veroorzaakt heeft. Het is fijn dat Haanstra niet voor een compromis gaat en de steeds zwartgalliger wordende lijn doorzet tot het einde. Ook sterk is dat net op het moment dat het allemaal wat eentonig begint te worden er voor gekozen wordt om de hoofdlijn even te onderbreken met een anekdote waarin Ingeliedaerd een hotel op zijn kop zet; een vermakelijke korte film op zichzelf.

De toon is ook altijd precies goed. Herkenbaar en bijtend, humoristisch en tragisch tegelijk, met enkele maffe scènes er tussenin (het dansend zaaien van de papavers is wel een uitschieter). Af en toe wat briljante, bijna surrealistische shots ertussenin en een opvallende score die het afmaakt. De casting is perfect, met Kees Brusse als een soort Nederlandse Jack Lemmon, die ondanks dat hij weinig dingen doet waar je bewondering voor kunt hebben toch makkelijk de sympathie wint. Ton Lensink is toepasselijk theatraal en een heerlijke schurk. En Dora van der Groen steelt de show als alcoholiste, die de leukste teksten krijgt. Het scenario is ook erg goed, vooral in de observaties van de personages. Oké, hier en daar een traag moment of wat te herhalend, maar dat wordt nauwelijks storend.

Een van de grootste parels uit de Nederlandse cinema die ik tot nu toe gezien heb. Echt bizar dat deze toch voor het grootste deel in de vergetelheid is geraakt; ik durf te wedden dat hier best een publiek voor is op MovieMeter.

@ The One Ring,

fijn en goed betoog van je hierboven. ben het er volledig mee eens. dit is een wonderlijke film die je het liefst bij iedereen door de brievenbus naar binnen wilt duwen.

en, ja, ton lensink is toch wel een unicum in de (nederlandse) filmgeschiedenis.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Onverwacht pareltje voor je TOR ? Leuk om eens te horen.

Simon Smith (crew films)

Beste (speel)film van Haanstra!

LimeLou schreef:

Onverwacht pareltje voor je TOR ? Leuk om eens te horen.

Onverwacht inderdaad, vooral omdat ik toch op de eerste plaats iets meer in de lijn van Fanfare verwachtte, maar dit is iets heel anders.

avatar van mister blonde

mister blonde

Erg sterke film van Haanstra inderdaad, ben het in grote lijnen wel eens met TOR, hoewel ik de lijn met About Schmidt wat dun vind aangezien beide mannen een heel andere invulling geven aan hun identiteitscrisis. Verder ben ik het er mee eens, lekker gemakkelijk. Toevallig dat we hem allebei afgelopen week zagen. 4 sterren. Haanstra bewijst voor mij voor het eerst (zag pas twee speelfilms hoor) dat hij meer kan dan geweldige docu's maken.

mister blonde schreef:

hoewel ik de lijn met About Schmidt wat dun vind

Die vergelijking maak ik slechts om Dokter Pulder in een herkenbaar filmtype te plaatsen: zwartkomisch drama over een al wat oudere man die teleurgesteld terug kijkt op zijn leven tot nu toe. De invulling van beide films is uiteraard anders.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Heerlijk nostalgisch stukje NL cinema, klein filmpje en voorloper van vele drugsfilms die nog zouden volgen. Kees Brusse is natuurlijk naadloos, maar dat was hij in alles.

avatar van krabs_movie

krabs_movie

Mooie film met een -zeker voor die tijd- gevoelig thema,namelijk drugsverslaving. En dat dat dus in alle lagen van de bevolking kan voorkomen. Het eerste half uur (zeker na thuiskomst uit het restaurant) had een minuutje of 5 korter mogen duren. Die ruimte was er,want de film duurt dik 1.40 uur. Maar al met al een zeer vermakelijke film met een orgineel scenario. Met name de rol van Dora vd Groen mocht er zijn,en Kees Brusse natuurlijk,maar die heb ik nog nooit slecht gezien. Zelfs van Dakota wist hij nog wat te maken.

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

Brusse wel een van mijn favoriete Nederlandse acteurs (rip) en dit ook wel een van mijn favoriete Nederlandse films. Ook leuk Ti ta tovenaar weer eens te zien in een maffe rol. Een pak slaag ook goed maar wel minder dan deze.